Stajnie w Warszawie i okolicach

czarteros ja tylko mimochodem chcę napisać (za nikim się nie wstawiam), że byłam pierwszym w historii pensjonariuszem w Kozerkach i nie znam nikogo z wymienionych przez Ciebie osób, a swoje lata odstałam  😁

więc może damarina i Ty piszecie jednak o innych czasach?

To jest Luda:

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=265293256930401&set=a.265292956930431.61639.265284820264578&type=1&theater,

Kojarzysz? Na razie nie mam zdjęć innych, wymienionych przeze mnie, ale jak będą, mogę podać linki.
Nie wiem czy to właściwy wątek na tego typu pytanie, ale zaryzykuję.
Czy gdzieś w województwie mazowieckim planowane są już jakieś zgrupowania sportowe na wakacje 2013?
czarteros powyższa Pani przyszła do stajni, gdy już mnie ( i chyba głównego westo-boomu) nie było, bo o ile kojarzę, to ona była klasykiem z kucykami?

Gdy byłam tam ja, nie było jeszcze drugiej części stajni nawet w planach, ba, Ewelina przyszła dopiero pod koniec mojej tam bytności.
czarteros powyższa Pani przyszła do stajni, gdy już mnie ( i chyba głównego westo-boomu) nie było, bo o ile kojarzę, to ona była klasykiem z kucykami?

Gdy byłam tam ja, nie było jeszcze drugiej części stajni nawet w planach, ba, Ewelina przyszła dopiero pod koniec mojej tam bytności.

Endurka
Luda nastała w Rancha Kozerki już za czasów westo-boomu. Pojawiła się ze zgrają kucyków :-). Przetrwała kucyki, przetrwała Ewelinę. Nadal nie opuszcza pokładu, jak można wyczytać z wypowiedzi Czarterosa.
to zależy dla kogo kiedy był boom 😉
ja zaczęłam stać w Kozerkach ponad 11 lat temu i wtedy nie było ani jej ani kucyków. Stałam tam jakieś 2-2,5 roku i jak się wynosiłam, to nadal jej tam jeszcze nie było 😉

westowy boom może był później, nieważne, ale towarzysko było bardzo ok. Dla mnie nawet fajniej było przed westowcami 🙂
Nie wiem czy mnie modzi nie pogonią, w razie czego wyedytuję 👀 Mam nadzieję, że to nie reklama, skoro ja nie czerpię żadnych korzyści 😜

Ponieważ mój koń wyjeżdża w trening na czas nieokreślony zwolni się boks w nowej stajni (tej przy hali) w Koniku Starym od lutego. Cena - 1200zł/mc.
Już piałam niejednokrotnie nad stajnią, ale przypomnę z plusów:
-super czysto
-rewelacyjne siano i b.dobry owies (o jakości siana niech świadczy wygląd konia tuż po pierwszej poważnej kontuzji, jadł TYLKO objętościowe - http://re-volta.pl/galeria/foto/85968)
-podłoże kwarcowe na hali
-karuzela
-rzetelni i znający się na koniach stajenni (zawsze mogłam liczyć na ich pomoc)
-suplementowanie/karmienie wedle zaleceń w cenie
-właścielka 💘
-atmosfera
-padokowanie 1/2 dnia, ale można się dogadać (wtedy koń je obiad na padoku)
-tereny Mazowieckiego Parku Krajobrazowego
-socjal i zaplecze dla jeźdźca (w nowej stajni pomieszczenie z szafkami + oddzielnie siodlarnia, łazieneczka)
-w nowej stajni szeroki korytarz
-estetyczne, zadbane otoczenie
-dojazd ZTM pod samą stajnię

minusy:
-podłoże na zewnątrz jest takie sobie
-brak padokowania/karuzeli w niedzielę
-brak lonżownika (zakaz lonżowania na hali, o ile nie jest to uzasadnione np. chorobą konia)

Umowę wypowiedziałam dziś i po raz pierwszy autentycznie jest mi żal. Gdyby mnie było stać, zwierzak trenowałby się w Koniku, ale cóż... takie życie.
Od siebie polecam, opieka pierwszorzędna, konie wyglądają jak pączyska w maśle, a część z nich je tylko podstawę siano+owies.
w okolicach Warszawy i Ursynowa polecam stajnię w Wilczej Górze na ulicy Jasnej 1, stajnia Galilea !!!

super ludzie, świetne konie, kameralna atmosfera, blisko Wawki i Ursynowa właśnie, w porównaniu do innych cena konkurencyjna bo chyba coś koło 700 zł, kryty duży lonżownik, plac do jazdy, padoki, dookoła lasy, pola.

gorąco polecam !!!!
[quote author=czarteros link=topic=46.msg1648174#msg1648174 date=1358032188]
to tabliczka na jej boksie:

(...)

Wygląd tabliczki niezmiernie estetyczny 😎

Czy patrząc na zdjęcie komina, które zrobiłeś, tak ciężko Ci dostrzec problem? To, że nie jest zafajdany bez wylotu nie oznacza, że wentylacja się odbywa. Wystarczy trochę kurzu na ściankach i pajęczyn wokół, aby całe to świństwo dostawało się do powietrza. Nie trzeba widzieć kurzu, aby był w obiegu 🤔wirek:
[/quote]

No właśnie ciężko mi dostrzec problem i już śpieszę wyjaśnić, dlaczego. Najpierw link, abyś mogła zrozumieć proces wentylacji:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wentylacja

Na górze w dachu są kominy wentylacyjne. Ciepłe powietrze (ogrzewanie powodują konie, obornik, etc.) unosi się do góry. Dodatkowo wykorzystywany jest efekt różnicy ciśnień, powodowany długością komina, wyżej jest niższe ciśnienie - to tzw. wentylacja grawitacyjna (zauważ, że tam jest komin a nie sam otwór). Przez ten komin powietrze wychodzi (nie wchodzi) ze stajni.

O ew. złej wentylacji świadczyły by nie pajęczyny, czy kurz na nich, lecz pleśń (w źle wentylowanych pomieszczeniach czasami widać takie ciemne plamy grzybka na ścianach) oraz skropliny pary wodnej na szybach. O tym też poczytasz w podanym przeze mnie linku.

Akurat ten kurz na pajęczynach przy nasadzie komina świadczy o tym, że jest wyciągany ze stajni. Mam nadzieję, że teraz rozumiesz.

Komentarza do tabliczki nie rozumiem.
Czarteros - tabliczka nieestetyczna, obgryziona przez konia... cos strasznego...  😂 w takiej stajni nie da sie zyc  🤦
A czemu w Dragonie kolo Radzymina tak tanio sie zrobilo? Od 450zl. to znaczy ile za doroslego konia?  Co jest w cenie?
Do w koncu Dragon, czy Bajka? Lokalizacja prawie ta sama, ale 500 metrow dalej... hmmmm...
Urzekly mnie chude konie w zaprzegach/saniach i kulig na orance, - juz wiem, skąd ta cena.
Dragon i Bajka są po przeciwnych stronach ulicy, chociaż z ogłoszeń wynika że teraz będą miały wspólne padoki patrząc na metraż w ogłoszeniach
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
15 stycznia 2013 11:57
a czy w Dragonie to w ogóle się coś dzieje? Ostatnio w weekend mijałam stajnie, a forumowa archeo była wręcz na spacerze obok i na terenie obiektu żadna z nas żywej duszy nie widziała...
Dragon i Bajka są po przeciwnych stronach ulicy, chociaż z ogłoszeń wynika że teraz będą miały wspólne padoki patrząc na metraż w ogłoszeniach

Zerknij na strone dragona: www.stajniadragon.pl - niejasny opis, niby Dragon, a Bajka, niby nowy dzierzawca Dragona a w innym, (ale prawie tym samym) miejscu 😉
Megane Bajka stacjonowała kiedyś w Dragonie. Zresztą spójrz na datę w rogu strony (18.08.2011)
Teraz Bajka urzęduje prawie naprzeciwko Dragona (nawet coś w rodzaju krytego lonżownika z daleka widziałam).
Natomiast na terenie Dragona pusto było w sobotę. Ale jeśli nie ma koni jeszcze to trudn się dziwić.
Cena rzeczywiście nipokojąco niska.

Edit: poszli po najmniejszej linii oporu. Na stronie, która powstała jak Bajka pojawiła się w Dragonie dodali info o nowej lokalizacji
Cytat ze strony www.stajniadragon.pl : "Bajka jest kontynuacją prac zespołu ludzi którzy do niedawna tworzyli stajnię Dragon. Dlatego też kluczowe osoby jak i najlepsze konie pozostały i reprezentują obecnie Stajnię Bajka odnoszącą coraz większe sukcesy na arenie sportowej. Dzisiaj obecni zarządcy  goszczą wiele wspaniałych koni, prowadzą pensjonat dla koni, jak również dbają o ich dobrą kondycję, przygotowują do jazdy pod siodłem i w zaprzęgu. Lokalizacja także nie uległa większej zmianie. Obecnie stajnia mieści się po przeciwnej stronie ul. Witosa, oddalona o 500m w kierunku na wschód od budynków Dragona."
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
15 stycznia 2013 14:05
czyli dawni dzierżawcy Dragona wynieśli się 500 m dalej?

btw. "kluczowe osoby jak i najlepsze konie pozostały i reprezentują obecnie Stajnię Bajka odnoszącą coraz większe sukcesy na arenie sportowej. Dzisiaj obecni zarządcy goszczą wiele wspaniałych koni, prowadzą pensjonat dla koni, jak również dbają o ich dobrą kondycję, przygotowują do jazdy pod siodłem i w zaprzęgu"

To jakieś 'znane' nazwiska?
chyba najważniejszy w Dragonie był Darek Senator?
Darek Senator już dawno nie ma nic wspólnego z Dragonem tym bardziej z Bajką a wlaściciel BAjki to Robert Rozwód
/ciach/

[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnmute.gif[/img] Po raz kolejny ogłoszenie. Proszę to przemyśleć.
dinfo, o nowych dzierżawcach Dragona słyszało się już na wiosnę? Czy nadal chodzi o tych samych ludzi, czy znów jest ktoś inny? 👀
Kurczak   Huculskie (nie)szczęście
15 stycznia 2013 18:05
450 zł to prawie za darmo, nawet jeżeli koń je wyłącznie siano.  😲
Jestesmy nowi 🙂 wiosną nie mielismy jeszcze w planach przeprowadzki
Poprzednio w Dragonie byla hodowla psow. Masakra tam bylo wejsc, lekki smrodzik, jazgot kilkunastu duzych psow, a w boksach obok kobyly ze zrebakami brrr.

Dinfo
Moze to dzieki Wam to klimatyczne miejsce odzyje  🙂
A w jakim stanie znajduje sie obecnie obiekt ?
Kilka miesiecy temu troche tam bylo do zrobienia.
I na dzien dzisiejszy macie chyba b. malo padokow (obecnie male 2 ? a w stajni stanac moze chyba ok. 40 koni ?) Czy to dlatego piszesz o mniejszej cenie dla koni, ktore nie musza miec m.in. wydzielonego miejsca ?
Sprawy wlasnosciowe tez nie byly tam wowczas calkiem przejrzyste (dowiadywalam sie swego czasu co nieco o miejscu).

450 zl za starszego konia to jak na W-we bbb. malo, zwlaszcza przy sianie i slomie do oporu.
Oby nie skonczylo sie jak w Zagoscincu, gdzie konie dostaja siano raz (!?) dziennie nawet zima (w sezonie pastwiskowym by mi to nie przeszkadzalo zwlaszcza przy ilosci pastwisk, ktore wowczas sobie obejrzalam). Ciekawe jakie tam maja statystyki kolkowo-wrzodowe.
pracy troche jest 🙂
wiadomo po psach trzeba gruntownie posprzatac, zdezynfekować boksy
no i oczywiscie masa szorowania,zmywania,odkurzania i zamiatania =)ale damy rade..mam nadzieje
boksy sprzatamy 3-4 razy dziennie
kon moze stac na slomie badz trocinach
siana dokładamy caly czas ...jak pasnik pusty...hyc!=)
głównie chodzi o stworzenie klimatycznego miejsca dla ludzi z tymi samymi pasjami
utrzymujemy sie z innych zrudel a ta stajnia ma byc spelnieniem marzeń 🙂
zapraszamy na herbatkę,kawke i rozmowe  nawet bez koni 🏇

pozdrawiam Aga
Baba-jaga konie dostaja siano 2 razy dziennie, owies 3, nie pisz takich rzeczy, jak nie wiesz.

Tak, rzeczywiście kiedyś zajmowała się w tym miejscu głównie kucykami. Teraz już wyłącznie konie (choć ja dokładnie nie rozróżniam, gdzie się kończy kucyk a zaczyna mały koń), bo kucyki są tylko dwa malutkie i pełnia rolę maskotek stajennych, no i czasem ćwiczymy z nimi "konkurencje z cielakami na wesoło":

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=271127619680298&set=a.271127593013634.62871.265284820264578&type=1&theater

Ale zaintrygowała mnie Twoja wypowiedź o tych najwcześniejszych czasach, zanim odeszłaś. Nie miałem świadomości tego etapu. Czy wtedy western to była głównie rekreacja, czy sport? Pytam, bo mam pewne przemyślenia i chciałbym je zweryfikować.

PS. Nie jestem pewien, czy nie zaczyna być OT, więc jeśli tak uznasz, proszę o info na pw.
Kurczak   Huculskie (nie)szczęście
15 stycznia 2013 19:46
Megane, dwa razy dziennie, to też nie jest szał 🙁
Kurczak, nie jest, ale konie wygladaja bdb na tej głodowej diecie 😉

Czy KJ Milord, w Falentach Nowych, ul. Droga Hrabska 39 ma jakąś stronę internetową ?
Jest na wykazie PZJ i to na tyle..
Megane
Pisze to czego dowiedzialam sie podczas osobistej wizyty w stajni.
Ilosc pastwisk jest niezaprzeczalnym plusem tej stajni. Budynek (IMO tylko murowany i dobudowane do niego boksy angielskie), cena oraz bezposredni wyjazd w teren rowniez sa zachecajace (podciagnelabym tu nawet dojazd dla osob niezmotoryzowanych). I jeszcze naprzeciwko stajni kilka malych padokow dla koni kontuzjowanych.
Jednak kwestia zywienia oraz utrzymanie boksow (w zimie wybieranie co 6-8 tygodni - rowniez jest to informacja uzyskana podczas wizyty w osrodku od pana, ktory przedstawil sie jako prowadzacy, a nie stajenny) zdecydowanie do mnie nie przemawiaja.
Jesli informacje przekazane mi wowczas ustnie roznia sie od tego co macie w praktyce, to miejsce byloby ponownie do obejrzenia i rozwazenia.
Edit: jak wspomnialam bylam tam w sezonie pastwiskowym i moge potwierdzic, ze konie wygladaly dobrze.
dar, z tego mi wiadomo to nie ma. A co chcesz wiedzieć? Stosunkowo niedawno pytałam o boks plus parę osób na volcie (w tym ewuś) dobrze zna tę stajnię
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się