odbicie klebu

Nie znalazlam tematu wiec pytam co  robicie kiedy stwierdzicie odbicie klebu u konia.Oczywiscie wiem ze wylaczamy z jazd( ale na ile?) i chlodzimy to miejsce zimnymi okladami no i oczywiscie zmieniamy siodlo.Ale co jeszcze?wasze doswiadczenia itp.
.
Lanka_Cathar   Farewell to the King...
30 marca 2009 19:17
Zależy jak mocne odbicie. Koń, którego znałam był wyłączony na ponad trzy miesiące. Ale ranę miał potężną, dostawał antybiotyki, wszystkie zabiegi wykonywane na dutce, żeby dało się w ogóle dotknąć do rany. Rana się zagoiła, koń jest w tej chwili użytkowany w zaprzęgu. Nie wiem, jak z przydatnością pod siodło.
to zalezy jak mocno jest odbity... przede wszystkim musi zniknac wrazliwosc na bol
Zuziasta   Zakupoholik na odwyku...
30 marca 2009 22:11
Lanka_Cathar, odbicie, a obtarcie to 2 inne rzeczy 😉
kobyle boli, ale nie ma obrzeku, i zastanawiam sie co stosowac?tak jak pisalam oklady chlodzace, ale co jeszcze?
Lanka_Cathar, odbicie, a obtarcie to 2 inne rzeczy 😉

Nie zupełnie... obtarcie, to "tylko" rana, czy skaleczenie, odbicie moze wystepować z raną, co gorsza odbity kłąb "lubi" się paprać (pochodzić ropą, etc...)
Donia - poza chłodzeniem niewiele możesz poradzić. Musi się zagoić samo. Jeśli nie ma obrzęku, to zapewnie nie ma też dramatów... ;-)
a jakie siodla najlepiej nadaja sie dla koni z wystajacym klebem?
Raven   Dragon Heart & Shadow Hunter
31 marca 2009 16:22
Jakie? Dobrze dopasowane - nic na oko, nic na styk, nic z zapasem "większym niż potrzeba" 😉
Przede wszystkim dokładnie określić rozstaw przedniego łęku.
Lanka_Cathar   Farewell to the King...
31 marca 2009 19:23
Niestety, ten kłąb się paprał i to jest określenie eufemistyczne...
Brzask   kucyk,kucyk...a to kawał s.........
31 marca 2009 21:21
mi na odbicie klębu wet zalecił smarowanie jakims takim plynem ktory doatalam od niego, wiem tylko ze był on b. mocno rozgrzewający i drazniący ze musialam tym smarować koniecznie w rękawiczkach, kon mial przerwe od siodła do momentu az nie bylo reakcji bólowych okolo 2-3tyg.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się