Derki

Dzionka - ona jest z wypelnieniem 300 i podszyta polarem ?
Angeel, nie nie, ma wypełnienie 300 i chyba bawełnę od spodu. Taka kołderka z niej, nie ma w ogóle polaru.
To na stronie Bergo jest blad w opisie, bo jest napisane ze podszyta polarem. Bede Ci wdzieczna jak sprawdzisz jeszcze dokladnie  :kwiatek:
Pisałam niedawno o zakupie derki zimowej z AMIGO. Otóż po 5 dniach posiadania juz mogę powiedzieć, że nie polecam 🙁. Pomijając, że koń zerwal jeden pasek od zapięcia, ale to się może zdarzyć, naprawa byla dziecinnie prosta, to derka poprula się w kilku miejscach na łączeniu materiału, co nie wydaje mi sie normalne :/
deborah   koń by się uśmiał...
31 stycznia 2012 19:25
Dzionka,za tą cenę to naprawdę super dera. macałam w stajni i moim zdaniem bardzo ok. Jedyne co mnie razi to bardzo krótki klin. Konie z tendencją do obcierania mogą sie mocniej przez to wycierać na łopatkach.. Poza tym bardzo fajna zimówka
Dzionka to u mnie już niestety odpada bo mój koń ma bardzo szeroką klate i mam problemy z dopasowaniem jakiejkolwiek derki :/
Wojenka ja jestem za ale przy już konkretnych mrozach, pod warunkiem że stajnia jest naprawde zimna i tylko w polarówke. Ogólnie jednak nie widze sensu.
donusiowa7   "Poruszę niebo i ziemię dostane to czego chce.amen
31 stycznia 2012 20:50
Derki Anky Klik
??

Dzieki  🙂a sa gdzies moze te derki w pl sklepach. ??
Angeel, jestem na 99% pewna, że nie ma polaru od spodu. Ale wymacam jeszcze w weekend i napiszę tutaj 🙂

deborah, no właśnie ja też tak myślę. O ile mi się do marca nie rozleci, to będę wielce zadowolona 🙂 Na koniu wygląda bdb.
donusiowa7 Anky ma te derki w standarcie wiec proponuje skontaktowac sie z sklepem ktory posiada w ofercie produkty od Anky,mysle ze bez problemu sciagna na zamowienie  😉
Witam,
tak na stronie był błąd derka NIE jest podszyta polarem.
Od spodu ma śliski czarny ortalion.

Pozdrawiam,
Bergo
Dzisiaj założyłam koniowi na padok derke, na słoneczku nawet przyjemnie jest  😎
Moja kobyła, świeżo po goleniu codziennie wychodzi na padok na kilka godzin 🙂 450 g na plecy, kaptur i do przodu 🙂
ash   Sukces jest koloru blond....
01 lutego 2012 14:54
Mój tak jak kobyła croopie, tyle że bez kaptura.  😅
No i kupiłam tą Villa Horse.
Wygląda całkiem porządnie, zobaczymy jak szybko siwa się z nią rozprawi  😎 Miejmy nadzieję, że przetrwa  😉
Nasturcja-Renata   Moi trzej mężczyźni :)
01 lutego 2012 16:49
Mój niegolony od jakiegoś czasu chodził w padokówce podszytej bawełną bez wypełnienia (stoi w boksie angielskim) Dzisiaj dorzuciłam mu jeszcze polar pod spód, bo chłody był pod derką. Jutro sprawdzę czy mu ciepło po dwoma warstwami  😉
ja dzisiaj założyłam mojej emerytce zwykłą plandeką bo strasznie wieje na dworze...nie chciałam jej derkować, ale jest naprawdę zimno
Jak ma się padokówka 150g + polar pod spodem do padokówki 300g?
Kobyła obecnie stoi w 150g+polar, niegolona ale zmarźluch, ubiór taki wydaje się dla niej bardzo optymalny. Z racji, że teraz pare dni nie będzie mnie w stajni, zastanawiam się nad przebraniem jej w 300g, bo raz że zestaw w którym stoi teraz czasem się przekręca - jest na pewno mniej wygodny i czasem trzeba go poprawić, a obawiam się, że nie będzie osoby, która mogłaby to za mnie zrobić, dwa że teraz od jutra w zasadzie mają być te okropne mrozy. Stąd moje pytanie, bo polar dociepla sporo, ale zastanawiam się czy w porównaniu z 300g nie mniej. Nie będę już zbytnio miała możliwości sprawdzić czy się nie będzie przegrzewać, a wiadomo jak wygląda powierzenie tego innym osobom - w każdego odczuciu jest inaczej, tym bardziej że nie będę miała do dyspozycji żadnej osoby bardziej zorientowanej.
Konie wychodzą na padok na 2-3h teraz, resztę czasu stoją w stajni. W dzień temperatura w stajni zbliża się do zera, w nocy możliwe, że spada bardziej.
Przebierałybyście czy nie?  :kwiatek:
olek mój w dość zimnej stajni nie golony stał do wczoraj w zestawie polar + drelich ale zauważyłam że zaczął mi nieco obrastać, było mu zimno, w efekcie przebrałam go w 220g Eskadrona i myślę że na te mrozy będzie okej.
Moj dalej stoi w 150 i wczoraj byl cieplusi. Ale jak widze prognozy na weekend ... jutro go wsadzam w 300. Najwyzej mu bedzie za cieplo, trudno, ale boje sie, ze w 150 zamarznie.
Wojenka   on the desert you can't remember your name
01 lutego 2012 19:37
Mój pod 400 dostał polar + kaptur, mam nadzieję, że będzie mu ciepło...
ChingisChan   Always a step ahead! :)
01 lutego 2012 22:19
Czy ktoś wie jak się sprawują derki Hansbo?
Ja widuję w użyciu jedną stajenną, leży jak marzenie, długa, 'duża', pięknie się układa, ale wydaje się dość delikatna.
01 lutego 2012 22:27
Bardzo się cieszę 😀. Ceny też mają dosyć znośne.
Ceny są super, sama się opatruje z nią, może się skończyć zakupem 🙂
02 lutego 2012 00:00
Burza jak ją tylko dostanę to obiecuję zdać relację 😀. Jeszcze jedno małe pytanie, czy lepiej wybrać derkę zwykłą czy z półkołnierzem?
Pytanie:
jeżeli mój koń był dotychczas derkowany, a ja mam zaplanowany tygodniowy wyjazd, to może to jakoś na niego wpłynąć, jeżeli na ten czas mu ją zdejmę ?

Nie jest ogolony, a chciałabym żeby raz czy dwa wybrał się na pastwisko, przy czym derka to będzie dla wszystkich "utrudnienie" i nawet jak ją ściągnie na głowę to nikt mu nie zabierze 🤔 Nie wspominając, że co trzeci dzień jest jakiś element do naprawy, więc nie chciałabym zastać jej po tygodniu  😲
Zapowiadają też podwyższenie temperatury do 0 stopni co najmniej, biorąc pod uwagę, że teraz jest - 16 😉 Jak wy się na to zapatrujecie ?
Ja bym się bała zdjąć. Tym bardziej że nie przewidzisz jaka będzie temepreatura.
Jeśli dotąd był derkowany może mu być po prostu zimno.
Już sama nie wiem co gorszę. Jeżeli zostanie w derce nie wyjdzie z boksu nawet na moment, a jeżeli będzie bez to zawsze podczepi się do kogoś na pastwisko.
Aroid a czemu nie możesz zostawić konia w derce? Przecież chyba tak szybko się nie zniszczy, zeby nie była zdatna do użytku. Rozbieranie derkowanego konia to nie jest najlepszy pomysł.
Już sama nie wiem co gorszę. Jeżeli zostanie w derce nie wyjdzie z boksu nawet na moment, a jeżeli będzie bez to zawsze podczepi się do kogoś na pastwisko.

Właśnie dlatego, nie chcę żeby bity tydzień siedział w klatce, a sprawa zdatności to już osobny problem  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się