Skrót 'D' pochodzi od skali denier (bywa również skrót 'den'😉 i oznacza wytrzymałość materiału (gęstość włókna).
Kucunio polecam Horseware Amigo 1200D. Nawet podczas bardzo mocnych opadów nie przemaka, do tego jest solidnie wykonana. Wersja Light jest bez wypełnienia. Ja używam ją cały rok (no oprócz lata) i zależnie od temperatury zakładam pod spód odpowiednią "kołderkę". Tania nie jest, ale warta swojej ceny.
popieram
jest zajebista
mam jeszcze prócz 1200 dla kuca 600 i też nie jest zła
To ja też się podpiszę. Przemaka jedynie w błotnej kąpieli przez kilkanaście minut i tylko dlatego, że wyprałam ją niechcący w 50 stopniach 👿 ale każdy "opad" zatrzymuje 🙂
Libella jak pewnie zauważyłaś mam taką samą derkę i podjęłam wczoraj kolejną próbę zapakowania Agra w derkę na noc. Po 10 min był mokry na łopatkach i na słabiźnie, a ofutrzony nie jest ani trochę. Zamknij jej może okno i na razie chyba starczy
Taa, właśnie wczoraj zauważyłam jak przywiozłam ją do stajni 😉 Może masz rację. Przeczekam jeszcze trochę. Tylko że ona juz powoli zaczyna hodować futro 🤔
czy ktoś mi napisze czy derka jest dobra? Post na poprzedniej stronie 👀
wygląda na w miarę ok, tylko troche duża w klacie
zobacz jak po pierwszej nocy, jak za mocno nie spadnie to moze być, a tak to zawsze mozesz dać do krawcowej, zeby ci dalej zapiecia przyszyła
dzięki :kwiatek:
No właśnie ta klata mnie trochę martwi, ale mam nadzieje, że chłopak się trochę rozbuduje 😉
Wojenka, nie ma za co 😉
Ja dzisiaj zostawiłam Skarego w drelichu, chyba mi się przeziębił 🙁 Ogólnie jest osowiały, przy milionie nadarzających się okazji do wypłoszenia na hali w taką pogodę (romantyczne skrzypienie okien, wiatr gwiżdżący za drzwiami, co chwila jakieś stuki, huki etc.)- nie zareagował na nic. Za to zakaszlał ze trzy razy, ale to mnie nie zaniepokoiło, bo na hali często sobie odkaszlnie. Po jeździe zostawiłam go na korytarzu- kichnął pięknym zielonym, gęstym gilem 🤔 W stajni nie kaszlał, więc nie wiem co jest grane. Temperatury nie ma. Specjalnie mu z nosa nic nie leci, odkąd go mam (7 lat) nie był przeziębiony czy chory ani razu..
Tak czy inaczej po godzinie stania w drelichu nie był spocony, ale też dzisiaj wieje niemiłosiernie i w stajni jest całe 12 stopni 😲
edit: a jak się wasze drelichy tattiniego zapinają na klacie? Mnie nurtują te trzy kółeczka do przewlekania i ogólnie mam wrażenie, że ta derka jakos dziwnie jest skrojona, bo na klacie jest bardzo na styk i jak koń idzie to się derka przemieszcza lewo/prawo, w rytm końskich kroków. Mam jeszcze thermostara po Parkanie, ale obawiam się, że jest to dokładnie taki model jak ma Forta i Libella (nie chciało mi się jej wyciągać z dna szafki, pierwszy był tattiniak) 😁
Dziewczyny - przypomnijcie mi prosze - derki Masta sa generalnie tak o numer za duze prawda?
Skoro moj jest 147 tak na prade to brac mu Maste 140 czy 145?
Mam pytanie co do wielkości derki. Chcę kupić tą derkę
http://allegro.pl/derka-przeciwdeszczowa-pewny-kroj-stajnia-pl-i1204490391.html, wiem że jest to badziew ale potrzebuje ją dla źrebaka 5 miesięcznego więc przy jego zdolnościach dobrze będzie jak wytrzyma dwa miesiące.
Po długości grzbietu wychodzi 115, po wzroście (z tabeli na stronie amigo) 135 ale boję się trochę że 135 może być za duża i przez to derka nie przeżyje miesiąca.
Macie jakieś doświadczenia z dopasowaniem derki dla niewymiarowego i bardzo rozrabiającego źrebaka?
A z jakiego powodu źrebak musi mieć derkę?
Konie trzymane są w chowie bezstajennym, mają wiatę która chroni je od deszczu i wiatru ale w tej chwili pogoda jest wyjątkowo podła a zwierzakom dopiero zaczyna rosnąć misiek i po prostu trochę się boję o młodego.
Może przesadzam ale chcę mieć na wszelki wypadek derkę dla niego.
Może dokup jeszcze taki pas podtrzymujący derkę i powinno być ok 😉
Dziewczyny - przypomnijcie mi prosze - derki Masta sa generalnie tak o numer za duze prawda?
Skoro moj jest 147 tak na prade to brac mu Maste 140 czy 145?
To eskadron jest większy. Moja Masta jest idealnie w wymiar.
moja masta 145cm czyli 6'6 ma IDEALNIE 155cm po grzbiecie!
masty 140 raczej nie znajdziesz, jak weźmiesz 145 to będzie miała 155cm, to już od ciebie zależy, bo 135 będzie raczej zamała
Ala_WR ta derka przemaka przy małym deszczu🙁
Co do Masty.
Cos mi swita ze jednak sa wieksze.
Moj wlasciwy zwierz ma 155 i jak mu kupilam 3 lata temu Maste 155 (6'9) to byla duuuzo za duza. Teraz mam paranoje ze zrobie ten sam glupi blad - wiec sie zastanawiam czy nie kupic rozmiaru Mastowego 145 czyli minus 10cm.
Korsik - chyba masz racje - ile Twoja ma mierzac od klaty do zadu?
nie mierzyłam od klaty do brzegu, ale tak wygląda na koniu, który nosi XL eskadrona
Dorcysia dzięki za ostrzeżenie, zaryzykuję wzięcie jej ponieważ i tak jej żywot będzie krótki więc przynajmniej nie stracę dużo. Może na zimę kupię coś porządniejszego o ile młodemu przejdzie etap sprawdzania reakcji derki na rozrywanie zębami.
jak myslicie co wziac na noc do warki teraz?
rano ubrałam Holdę w padokówkę
kuc na padok poszedł goły
oba konie sciagnęłam trzęsące sie z padoku
generalnie jest przesrana pogoda, bo konie mają letnią okrywę i nie miały czasu się ofutrzyć
christine- drelich?
sznurka- ta pogoda jest nienormalna..podjechałam do Skarego zobaczyć jak tam sytuacja derkowa- jest cieplutki, nie przegrzany i trochę w lepszej formie niż rano..Jak taka pogoda się utrzyma przez następne dni, będzie tak wietrznie, to do karuzeli obowiązkowo dera. Obawiam się, że go przewiało gdzieś. Albo jak go dwa dni temu wywaliłam na padok po jeździe (ale był suchy)- wiało dosyć i było wilgotno, albo zwyczajnie w boksie, bo miał okno otwarte i bywało, że lodowate powietrze ostro dmuchało. Ehh i bądź tu mądry i pisz wiersze. Zawsze mi się wydawało, że suchego konia nie jest w stanie 'przewiać'..może się przeciąg w stajni robił, no sama nie wiem...
zen, ano własnie...
w nocy w sobotę u nas prognoza pokazuje że ma być 5 stopni!
christine: drelich i polary- na wszelki wypadek będa pod spód
Ma ktos zimowke Eskadrona ?? Jak sie spisuje ? Nie wyciera konia na klacie, bo rozciec na lopatkach nie ma ??
Chyba zrezygnuje z Masty......dobija mnie 😵
Sznurka - czy Horsewe'ary sa normalne jesli chodzi o rozmairowke? ( w sensie czy 145 to 145?)
Mam osobne pytanie na dobranoc - o nieprzemakalnosci decyduje :
A. material
B. Impregnat
prawda?
Jesli mam zle wyprana derke (zmyla impregnat) a material jest 600 denier to czy jesli ja wypsiukam specjalnym preparatem "anty wodnym" np
http://www.rideaway.co.uk/nikwax-synthetic-rug-proofer/default.aspx to czy wroci ona do swojej poprzednie formy?
zoyabea, ja mam wrazenie ze są ciut wieksze