Derki

Moje przed goleniem miały płaszczyk Eskadron ripstop,a po ogoleniu najpierw padokówkę 150g a potem 300g.
a czy po goleniu mniej więcej jak koń Dzionki starczy do stajni ripstop na polarze? Czy potem coś cieplejszego? Ddam że stajnia jest ciepła i nie ma przeciągów
Gagulec   Mistrz lokalny
27 sierpnia 2010 10:28
Co sądzicie o derkowaniu, ale bez golenia ?
Czy jest ono po to, żeby koń nie zarastał nadmiernie i nie brudził tak zimowej sierści??
Znajoma tak derkowała, teraz inna ma zamiar...

Od kiedy (jakich temperatur) zacząć takie derkowanie?
Gargulec ja tak derkowałam konia, po to by zbytnio nie zarósł. Zacząć takie derkowanie powinno się mnie więcej w II połowie sierpnia/na poczatku września, zanim kon zacznie zmieniać sierść.
Gagulec   Mistrz lokalny
27 sierpnia 2010 11:28
Oooo dzięki ewuś...
Ja się właśnie zastanawiam nad zapodaniem takiego derkowania mojemu Księciowi... a już zaczyna zmieniać sierść...
Myślisz, że na początek cienka polarówka będzie ok?? Na padok też z derą czy na razie jeszcze nie??
ja bym teraz jakąś bawełnianą dała, ewentualnie drelich. Na razie można spróbować tylko na noc zakładać. Chociaż teraz w dzień też jest dość chłodno. Cieżko jest cokolwiek powiedzieć, przez internet, bo każdy koń inny. Trzeba obserwować. Jak się będzie pocił to dać lżejszą derę, albo zostawić tylko na noc.
Gagulec   Mistrz lokalny
27 sierpnia 2010 11:42
Mam tylko polarke i zimówke kurcze... coś pokombinuję 🙂.
Dzieki wielkie w takim razie 🙂
Ada   harder. better. faster. stronger.
27 sierpnia 2010 13:33
[quote author=ewuś link=topic=43.msg689140#msg689140 date=1282904459]
Zacząć takie derkowanie powinno się mnie więcej w II połowie sierpnia/na poczatku września, zanim kon zacznie zmieniać sierść.
[/quote]

Też mam zamiar derkować nieglonego.
I z jednej strony już widzę że powolutku sierść zaczyna zmieniać.
Jak wychodzi na dwór (gdy wieje lub jest chłodniej) jak się "nastroszy" włos, to już trochę go jest.
Ale z drugiej strony stajnia ciepła, wszystkie okna są otwarte a i tak w środku jest ciepło.
I w sumie nie wiem co robić ?
Z jednej strony w stajni jest jeszcze za ciepło na derkę ale nie chce też przegapić momentu kiedy koń będzie się intensywnie "futrował".
Gagulec   Mistrz lokalny
27 sierpnia 2010 13:40
Może zrób tak jak ja - teraz cienka derka - żeby nie przegrzewać, a potem jak się będzie ochładzać to cos cieplejszego?
Mój już ostro futerko zmienia...

edit: albo na razie derkuj tylko na padok 🙂 ??
27 sierpnia 2010 13:45
No właśnie chce zacząć od bawełnianej ale zastanawiam się czy i na nią nie jest za wcześnie.
Boję się że jak go opakuje to będzie mu za gorąco a jak tego nie zrobię teraz to że mi zarośnie za bardzo...

Hmmm chyba właśnie najlepszym pomysłem będzie derkowanie teraz tylko na dworzu do póki w stajni nie zrobi się chłodniej niż jest teraz.
Gagulec   Mistrz lokalny
27 sierpnia 2010 13:50
Ja mam (właśnie nabyłam) taka fajną cienka dereczkę na tego typu okres właśnie i od dzisiaj ją będę zakładać 🙂
27 sierpnia 2010 13:52
Gagulec, bawełniana ? czy coś innego ?
Gagulec   Mistrz lokalny
27 sierpnia 2010 14:08
Tak, konkretnie ta: http://cztery-kopyta.pl/index.php?route=product/product&path=57_63&product_id=329

A zimową będę kupować jakaś z przedłużaną szyja (kołnierzykiem) pewnie z Horze. Wypełnienie ok 200, jak bedzie mega zimno to zawsze pod spód można polara zapodać 🙂
miał ktoś do czynienia z derkami padokowymi weatherbeeta? mam stajenną i siatkową, ale padokowej nie
Zastanawiam się nad taką:
[img]http://i.ebayimg.com/02/!B05(bYwEGk~$(KGrHqQOKk!E)PPnozHvBMcVTd2M5Q~~_12.JPG[/img]

wypełnienie 220g, cena ok 230zł
Jeśli polarówka Eskadrona 145 jest na styk to jaki brać rozmiar derki Horseware Amigo, tej 1200? Potrzebuję dołem mniej więcej 200 cm.
Chcę derkę zakładać tylko na padok od jesieni do wiosny, żeby nie mieć błotnego potwora. Może jest też coś podobnego, co mogłybyście polecić? :kwiatek:
skoro 145 jest na styk to brałabym 155 (czyli 6'9)

polecam jeszcze rip stopa eskadrona
"No właśnie chce zacząć od bawełnianej ale zastanawiam się czy i na nią nie jest za wcześnie.
Boję się że jak go opakuje to będzie mu za gorąco a jak tego nie zrobię teraz to że mi zarośnie za bardzo..."

Dramka stoi w pierwszym boksie przy drzwiach więc od dzisiaj zakładam derke stajenna/bawełnianą.

Co roku mam nadzieje że nie zarośnie  😁

Dziewczyny mam do Was takie pytanie: w tym roku chcę na zimę ogolić konia, niezbyt wiem jak mam go zabezpieczyć. Chciałabym żeby wychodził codziennie na padok dodam że w zeszłym roku stał w nie ocieplonej stajence w włnianej dereczce i na to zimówce (nie był ogolony) w tym roku chcę go przenieść do dużej stajni gdzie jest cieplej (w poprzednim roku nie wychodził na padok, zaczęłam go wypuszczać dopiero w tym roku). Poradźcie mi jakie mam mu zakupić derki (na padok, do stajni itp)
z góry dziękuję  😉
na ile wychodzi na padok? Golisz całościowo?
caroline   siwek złotogrzywek :)
29 sierpnia 2010 00:43
Co sądzicie o derkowaniu, ale bez golenia ?
Czy jest ono po to, żeby koń nie zarastał nadmiernie i nie brudził tak zimowej sierści??
Znajoma tak derkowała, teraz inna ma zamiar...

Od kiedy (jakich temperatur) zacząć takie derkowanie?

ja tak derkowałam przez ostatnie sezony. kon dostawał derkę na noc od pierwszych chłodniejszych sierpniowych nocy (rano zdejmowana). na poczatku cienka bawełna, potem grubsza i tak dalej.
koń zimą wyglądał jakby był w letniej sierści 😍

a to ci całkiem źle wróży. spodziewam się, że bez względu co teraz zrobisz, i tak koń się ofutrzy. może nieco mniej niż wcześniej, ale i tak raczej bez golenia się nie obędziesz jeśli będziesz chciała mieć konia w króciutkiej sierści.
Ja już zaczęłam derkować. Tak, jak caroline napisała, na razie tylko bawełniana na noc. W nocy jest tylko 10 stopni.
Korsik, wychodzi zwykle rano przed obiadem później wraca na obiad coś zjeść i raczej już później nie wychodzi (tylko do karuzeli na 1h) albo na odwrót rano do karuzeli obiad i padok  😉
chcę go ogolić w całości (oczywiście bez nóg)
ja bym się zaopatrzyła w ripstopa bez wypełnienia, juz na wiosnę, padokówkę ok 300g i coś do stajni, jak mówisz że jest ciepło to moze 200-250g
no i może 150g (padokówka) jak nie chcesz od razu z 300g rozderkowywać do ripstopa bez podszycia
ok dzięki  😉
Niestety nie mam bawełniaka, a chcę już konia ubrać na noc. Czy ripstop bez wypełniania i podszycia nie będzie za ciężki?
Czy polarówka może być porównywalna do derki bawełnianej?
ja na chwilkę wrócę do derek siatkowych,
byłam wczoraj w decathlonie i widziałam derkę siatkową i  bardzo pozytywenie mnie zaskoczyła- siatka jest tak jak w weatherbeecie- gęsta, mocna, derka ładnie wykończona, jedyne co, akurat mi nie przypasowało to to, że kaptur jest dopinany a nie na stałe, ale naprawde za taką kase- 200zł- derka super 🙂
rip stop chyba 'mniej oddycha'

polar jes cieplejszy niż bawełna
Gagulec   Mistrz lokalny
29 sierpnia 2010 15:51

[quote author=Gagulec link=topic=43.msg689338#msg689338 date=1282912809]

a to ci całkiem źle wróży. spodziewam się, że bez względu co teraz zrobisz, i tak koń się ofutrzy. może nieco mniej niż wcześniej, ale i tak raczej bez golenia się nie obędziesz jeśli będziesz chciała mieć konia w króciutkiej sierści.
[/quote]

Nie strasz...  🙄
Na razie zaczyna wypuszczać stare futerko. Sporo na zadzie, ale po całości nie. Stoi zapakowany w derke na noc i na padok jak mocno wieje (u nas dzis bylo dość nieprzyjemnie więc stał w kubraczku). Może się uda jakoś przyfarcić, żeby tak się nie owłochacił. Tym bardziej, że dopiero od jakiegoś tygodnia u nas jest chłodniej w nocy, a mój w derce stoi od 3 dni, więc może może... 🙂
disco, ja bym chyba od biedy ubrała w gołego ripstopa.
ja też chciałam swojego kilka dni temu ubrać w cienką bawełnianą derkę na noc, ale po 15 min był cały gorący i zaczynał się pocić. Może dzisiaj spróbuję znowu, bo jakaś Syberia na dworze  😤
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się