Derki

Aha! Mi się ripstop z przodu też źle układał.
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
25 lutego 2010 20:32
i tak na zdjeciach nie jest az tak zle bo swiezo zalozona derka. jak luzniej na klacie to w ogole masakara jakas  🙄
Arimona, niby tak i słuszne co piszesz ale

gdyby Twój koń całe dnie spędzał na padoku niezaleznie od pogody
gdyby obrósł dosyć mocno
gdybyś przyjeżdżała do stajni po pracy o 16 żeby pojeździć a koń stałby na padoku wytarzany w błocie cały mokry

nie pokusiłabyś się o derkę? i to nie kwestia lenistwa tylko raczej braku innej opcji. Chcę pojeździć, musze zabezpieczyć konia przed błotem i deszczem
nie mam czasu na oczekiwanie przed jazda aż mokre błoto zamieni się w twarda skorupe która będę mogła zdrapać. nie osiodłam tez mokrego i zabłoconego konia
co w takiej sytuacji?

🤣 Nie jeździć, no bo po co  🤣

Można ogolić, i nie na zupełnie łyso,  i derkuj ile wlezę  🤣
A tak naprawdę przecież nie mowie ze to "be i w ogolę nie wolno", tylko porównuje.

moj ripstop jest jakis dziwny... probowalam juz na sto roznych sposobow go zapinac a zawsze zakreca sie

hmm ale dziwne, mi tak nigdy nie zakręcił sie. 
a nie może być dla tego ze zapinasz za daleko?
Bo ja zawsze zapinam jak najluźniej na najbliższe kuleczko.

azja   koń pleśniowy
25 lutego 2010 21:30
[quote author=zen link=topic=43.msg499961#msg499961 date=1267097550]
[quote author=azja link=topic=43.msg499521#msg499521 date=1267044660]
A co do linienia - macie jakieś patenty jak wyłuskać z polara tony tego co wyłazi u nas już od 3 tyg? Jakaś masakra - szczotką ani na sucho ani na mokro ❗

Taśmą samoklejącą- ale taką dobrej jakości, nie szkolną, co nawet papieru nie złapie 😉
[/quote]

Najlepszy sposób - oddać do pralni. Derka polarowa wraca z pojedynczymi włoskami, a zimowa jak nowa ze sklepu 😉.

[/quote]

kurcze, Wrocław niby nie taki mały ale o pralni takiej co przyjmuje derki nie słyszałam - jak pytałam babkę w takiej najzwyklejszej pralni  to najpierw zapytała co to jest derka, potem jak już się dowiedziała to powiedziała że z włosami i KUPAMI nie przyjmują  😵 a z taśmą zrobię test  🤣
Ehh, jeszcze w zeszłym roku we Wrocławiu Kaufland brał derki, a teraz nie chce. Chodzą słuchy o jakiejś pralni na Młodych Techników...

A co do derek - ja się poddałam dzisiaj. Mój koń pokazał właśnie, że przyszła wiosna. Wypanierował się dokładnie od uszu do ogona. Co ciekawe - na dupce też był w skorupie błotnej, i na łopatkach i na brzuchu 🙁. Acha, derka niezmiennie była na grzbiecie. Uwalona błotem równiutko na całej powierzchni...
I tak już będzie do następnych śniegów - w przyszłym roku ;(...
U mnie w mieście jest chyba tylko jedna pralnia, ale biorą się okazało. Mam jedną derkę Horseware, która za żadne skarby świata nie chce się doprać. Więc musiałam oddać do pralni. Ale liczą sobie, 30 zł.
Z moją praleczką niestety tylko polarówki daje się prać. Reszta musowo do pralni, przeważnie po 20zł za sztukę wołają, a w pralni przemysłowej 10zł/kg suchego.
My już w ripstopie 🙂
Equi-Theme 🙂

A derka z zimy własnie pierze się w pralce 🙂 I za każdym razem dopiera mi sie do czysta bez zacieków 😉
Niedawno na Allegro pojawiły się takie derki:
http://www.allegro.pl/item934529918_derki_polarowe_tanio_polecam.html
Ktoś miał z nimi do czynienia?
Daniela Śliczna i ładnie leży  😀
Ja mam taką tylko, że z biała lamówką😉 Gruby polar, dobrej jakości😉 ogólnie fajna dera - ta cena jest śmieszna... :]

A jak z rozmiarami - nie są zaniżone? bo widzę że na klacie się wietrzycie hehe
Jakiej mniej więcej gramatury jest polar?
Alice, masz jeszcze jakieś zdjęcia w tej dereczce?
Hm... Ja wzięłam rozmiar większa ogółem. Ale chyba jakoś specjalnie nie są zaniżone rozmiary. Co do grubości polaru to nie potrafię precyzyjnie określić, ale jak dla mnie jest gruby😉
Mam jeszcze fotkę tej derki na madźźowej kobyłce

Jak jak mierzyłam kunia - od kłębu do ogona - to mi ok 153 wyszło - to co, brać większą czy 155?
Ładnie się prezentuje - masz czerwoną może?  🤣
Cobrinha, radze zmierzyc tez "dolem", czyli od polowy klaty do konca zadu. Ta dlugosc tez jest istotna.
Np. na mojego konia gora bylaby dobra 145, ale zadnej w takim rozmiarze nie zapne mu na klacie, bo sa za krotkie dolem.
Tylko niestety podany jest jeden rozmiar - górą... 🙁
Hm.. nie wiem. Zależy czy chcesz miec tak na siodło czy do noszenia na gołego konia.

Co do kolorów to niestety mamy z Magdą tylko te dwie.
Napisz maila do sprzedawcy z prośbą o zmierzenie długości całej derki. Derek jest dużo, więc Ci ich tak szybko nie wykupią. Jeśli by sprzedawca olał moją prośbę i nei zmierzył- nie kupiłabym. Na co Ci ryzykowanie pieniędzy i za krótka derka? Jeśli sprzedawcy zależy na sprzedaży, to zmierzy.  🙂
Właśnie napisałam... jak będę wiedzieć, to się pochwalę 🙂

EDIT: zadam może dziwne pytanie, ale z derkami doświadczenia nie mam 😵 - mierzyć od środka klatki to środka z drugiej strony, czy do osi tylnej nogi (pośladka) ? chcę się upewnić, czy tak mam to zrobić... do osi wg rysunku
Cobrinha - mierzysz od klaty do zadu z jednej strony 🙂

Dramka - thx  :kwiatek: Tez bardzo podoba mi się jak leży 🙂 No i super są wszystkie elastyczne paski 🙂 Jedyne co to nie rozumiem na środku szwu na grzbiecie  metalowego kółeczka - idealne do złapania przez innego konia i szarpania  🙄 Sądze, że miało służyć za haczyk do powieszenia w pace czy coś... Mam nadzieje, że kumpel Lukasa na padoku nie pomyśli tak samo jak ja 😉
ja rozumiem że z jednej heh ale czy do od osi klaty do osi zadku? o to mi chodziło  👀
Kurde...aleś pytanie zadała.  🙂 Ja spec nie jestem, ale bym obstawiała, że nie do końca środka zadku, ale do końca zadku patrząc na konia z boku. Czyli- ta krótsza długość. Tak wychodzi na logikę.

Ale ponieważ osobiście wolę derki za długi, niż za krótkie, to wzięłabym długość między jedną ( tą krótszą) a drugą ( tą dłuższą)  😉 Wolę jak troszkę zwisa z tyłu i zakrywa zbyt mocno rzep ogonowy, niż jak wystaje goły zad.
Daniela,a może to kółko do doczepienia kaptura?
Tunrida, dzięki heh
Oj nie bo ono jest w 2/3 derki blizej zadu 🙂
Moim zdaniem Daniela, to może być kółeczko do rozwieszenia derki do schnięcia. Albo tak jak mówiłaś, do powieszenia za nie na ścianie, czy jakoś tak. Myślę, że jeśli konie miałyby go ciągać, to nie będą wynajdywać tego kółeczka, tylko normalnie zębami za materiał złapią i będą szarpać. Oby nie.  😉
Aha no to nie wiem😉Nie doczytałam,że jest na środku🙂
Liczę, że nie skumają kółeczka  🙂 Choć oni głowie bawią sie za kantarki, karabińczyki, zapięcia... 🙄
W każdym razie derka śliczna i jestem zadowolona z pierwszego wrażenia 🙂 Choć za 200zł bym jej nie kupiła (z przeceny mam)  😎
Cobrinha te derki są mniej więcej takiej grubości, jak derki jacsona 😉 bardzo fajne, tylko na mocniej wykłębionych koniach średnio się układają. Generalnie koń, którego zdjęcie wstawiła Alice ma 170 w kłębie i krótki nie jest (nigdy nie mierzyłam), a na zdjęciu jest w tej derce 145 🙂
Według mnie za taką cenę - jakość super 😀

EDIT: kolory troszkę przekłamane na tych aukcjach. Ta "czarno-szara" jest w rzeczywistości stalowo-szara. A granat taki jak u Alice 😉
Ok, dzięki... ciekawe jak wypada kolor czerwony heh - wolałabym czerwono czarną niż czerwono granatową heh
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się