Derki

Ja mam poważne obawy przed kupowaniem polarów przez net
W jednym ze sklepów (stacjonarnych) jak zapytałam - jakie macie polary ?
laska pokazała mi coś, co z daleka może i wyglądało jak polar
jednak przy bliższym zapoznaniu z materiałem stwierdziłam ze to zwykła cieniutka flanela
a ta mi dalej wmawia ze to taki polar - nie mechacący się .... 🤔wirek:
a może ja nie wiem co to polar .....
dotychczas kierowałam sie tą definicja http://hanex.siedziba.pl/material.htm ale widać nie którzy nie maja pojęcia co to za materiał i próbują wmawiać byle bubel oby sprzedać albo rzeczywiście nie wiedza co sprzedają.
777 dlatego ja postanowiłam, że będę kupować derki tylko sprawdzonych firm🙂
otóz to 🙂
wiec jakie to te sprawdzone - ja mam tattini oczywiście
moja sister ma te z decathlonu
pensjonariusz ma jarpolowa
wszystkie polary sa ok
ja najchetniej bym zakupiła taki mega gruby polar - ale takich derek to raczej nie ma
Ja ostatnio kocham tylko eskadrony🙂
otóz to 🙂
wiec jakie to te sprawdzone - ja mam tattini oczywiście
moja sister ma te z decathlonu
pensjonariusz ma jarpolowa
wszystkie polary sa ok

i te derki nie przepuszczają wiatru i nie chłoną wody?? Ja szczerze mówiąc rzadko spotykam się z prawdziwym polarem o wymienionych właściwościach w wyżej podanym linku... mam taki w swojej bluzie polarowej ale w derkach takiego nie spotkałam... są takie?
bo takowej derki raczej nie kupisz
ale po takim opisie chyba widac róznice pomiędzy tym co nazywamy polarem a flanelą
niech on nie ma tych własciwości nie przepuszczających wody itp ale nigdy w zyciu nikt mi nie wmówi ze derka flanelowa to "prawie" jak polar - nawet ten najgorszej jakosci
ja mam gruby polar i szczerze powiem ze lepiej sie zachowuje na deszczu niz nie jedna kurtka - ale jest dość gęsty / guby . Dlatego tez szukam grubszej derki z lepszym polarem - ale w sklepach jeszcze takiej nie widziałam
zastanawiam sie gdzie mozna taki materiał kupic - taki prawdziwy polar
zdecydowanie polary climabalance eskadrona się sprawdzają bardzo dobrze

no i stary dobry jacson
bo takowej derki raczej nie kupisz

tak myślałam właśnie - już się bałam że mnie coś ominęło i takie derki zaczęli szyć 😉

myślę że taki materiał trzeba by sprowadzić na własną rękę bo nie wiem czy jakieś hurtownie mają go w sprzedaży...
http://www.ultrek.com.pl/html/materialy.php
http://www.biruna.com.pl/www_pl/of_dzianiny_polarowe.htm

te polary (z linku który podałam) bez problemów większych da się kupić w białymstoku, dzwoniłam, rozmawiałam, ale w przypływie innych wydatków jakoś się po kościach rozeszło
Dorotheah   मेरी प्यारी घोड़ी
09 grudnia 2008 15:41
maleństwo,  guula,  m0niSka
Dziekuję ślicznie :kwiatek:

777
Lata temu do konia z którym pracowałam dostaliśmy derkę (z MŚ ??) z USA- polarówkę.
Wszystkim w tamtych latach oczy wychodziły  😲- jak szybko to to schnie i wyprowadza na zewnatrz pot , błyskawicznie, całkowicie osuszając (konia z którego płynęło) - a na wierzchu powstawała jakby rosa, skroplona woda. To o coś takiego chodzi.
W derkach z naszego rynku nie spotkałam się, z aż tak dobrymi właściwosciami, a co najwyżej z nieco przyblizonymi .

Do najlepszych w tym wzgledzie należą jacksony jak wspomniała k_cian. Dość dobrze (w porównaniu z tą derką z USA) odprowadzaja pot na zewnątrz, na wierzchu polaru powstaje "rosa" wody, nie są tak gróbe, nie mechacą sie jak zwykłe szmatki.
Jeśli to nie odpowiada, to najlepiej sciągnąć materiał i uszyć samemu.  🙂
caroline   siwek złotogrzywek :)
09 grudnia 2008 15:57
szybko to to schnie i wyprowadza na zewnatrz pot , błyskawicznie, całkowicie osuszając (konia z którego płynęło) - a na wierzchu powstawała jakby rosa, skroplona woda. To o coś takiego chodzi.
W derkach z naszego rynku nie spotkałam się, z aż tak dobrymi właściwosciami, a co najwyżej z nieco przyblizonymi .

bardzo dobrze sprawdza się też climabalance eskadrona

a z najprostszych rozwiazań - duzy ręcznik kąpielowy (frotte) na plecy 🙂
Dorotheah ja miałam jacsona i polar wg mnie był gruby... i o wiele lepiej osusza derka polarowa eskadrona (ta co w avatarze, pokazywałam ją już tutaj) - na niej, faktycznie robi się momentalnie "rosa", na jacsonie tego nie zauważyłam, a i czekać musiałam sporo zanim koń wyschnie...
09 grudnia 2008 16:20
Dorotheah ja miałam jacsona i polar wg mnie był gruby... i o wiele lepiej osusza derka polarowa eskadrona (...), faktycznie robi się momentalnie "rosa", na jacsonie tego nie zauważyłam, a i czekać musiałam sporo zanim koń wyschnie...

Nie mam Eskadrona, wiec sie zwyczajnie nie wyrazam, nie neguje. Natomiast na moim jacksonie robi sie rosa, ale jest on cieńszy zdecydowanie w porównaniu do polaru z USA  *tak jak napisałam) 😉
Natomiast fakt, ze z derek z naszego rynku polary jackson nie nalezą do najcieńszych 🙂
ja najchetniej bym zakupiła taki mega gruby polar - ale takich derek to raczej nie ma

Takie derki z grubego polaru ma torpol
Dorotheah aaa to źle Cię zrozumiałam🙂 Myślałam, że mówisz ogólnie, że jacson ma cienki polar... A on taki grubaśny przecież 😁
09 grudnia 2008 16:33
Spoko, tez sie nie raz tu zakręciłam  😁
ja mam derke z hooksa i tez jej jakosc mnie powala
sznurka jaka to, pokaż?
[img width=640 height=508][/img]
o taka sliczna
09 grudnia 2008 17:15
Sznurka
Ażesssz Ty ! Bosska (jeszcze bardziej mi się podobał brązowy kolor- o ile dobrzee pamiętam)  🍴
asds   Life goes on...
09 grudnia 2008 17:56
sznurka miodzioooo 🙂  😍

Nie planujesz kolejnych zakupów? 🙂
Dorotheah ale tamta byla mniej fajna i poszła w ludzi
asds nie planuję
Linka ale bomba, piękna!! Są jakieś inne kolorki?
widze ze w tym roku są tez granatowe
wrzucam zdjęcia katalogowe i tej mojej, i tej co sprzedałam i granatowej
i powiem wam ze wiele szmat końskich widziałam ale tak ładnej derki chyba nigdy

Szara i granatowa- szał!!
A tą brązowa chyba jedna z podlasianek z kucykowa ma ;-)
nie taką ale podobną jakas z Tattini chyba
Prawie... 😁

Linka po dłuższym namyśle uważam, że szara naj 😀 ile ta przyjemność?  👀
teraz korona spadła na łeb strasznie
i jakies 140-150 zł
tyle ze wysyłają tylko na terenie Skandynawii
Ehh trzeba będzie przeczekać ;-) ale naprawdę prześliczna.
10 grudnia 2008 01:52
Sznurka
Mi się jednak brązowa bardziej podobana, klasycznie. Granat bez eksytacji- wolę mojego jacksona. A to siwa jest naprawde piękna ( tylko zmieniłabym np. na bordo obszycie zamiast czerwieni). Na zywo na Twojej Holdzie jest ładniejsza niz na katalogowej focie. Widać, ze fajny polar.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się