Konie zimnokrwiste i pogrubiane

harja ale macie słodziutki kantarek (fotka w derce) gdzie go dorwałaś  😜
MajaK czekam na foty  i relację  😉
MajaK   Tina 2000-2013
01 grudnia 2012 11:13

MajaK czekam na foty  i relację  😉

Tak szybko minął ten tydzień, że nie nadążam :P

W Łodzi bylismy w piątek. Jeszcze tego samego wieczora mielimy próbę na arenie. O godiznie 22.30  😎

Wjechałam i poprosiłam o wszystkie światła i efekty jakie mają żeby zobaczyć czego ten mój koń sie ewentualnie boi. Okazało sie, że ma w nosie wsyztsko, a w pysku prawie miałą kwiatki z loży vipów  😵

W sobotę był pokaz do muzyki Tiny Turner - skoro Tina to tak wymyśliliśmy - miało być elegancko i ładnie (miałąm szpilki). Wjazd, stęp i kłus -spoko. Pierwsze takty refrenu Simply the Best i ruszyłyśmy galopem - publika oszalała. Fanklub się darł, gwizdał, tupał, klaskał, były flesze itp. Żaden problem. Zrobiłysmy łopatki, ustępowania, ale w zasadize mogłybyśmy tylko galopować, na długich ścianach dodania - podłoze super więc mogłyśmy "dać czadu" 😀
Zdjecie zapożyczone od Fotodudek z Facebook:

W niedzielę jechałyśmy bardziej "z jajem" - muzyka I like to move it, Candy Robbiego Williamsa i Gangnam Style. Ja i Tina miałyśmy dżins, getry i podobne fryzury  😜
I znów publika chciała tylko galop, najlepsze, że mój koń juz wiedział po poprzednim dniu, że jest fajnie jak biją brawo i tylko czekałą na sygnał. W pełni kontrolowalna ale widać ,ze cieszyła ją publika, czy też bardziej zachowanie tejże. Potem mi mówili - bo ja nie słuchałam spikera - w trakcie opowiadał i w momencie kiedy skończył zdanie "Tina niczego się nie boi" wparowałyśmy w kwietnik - Tina chciałą w prawej, ja z lewej a wyszło nam środkiem  👀 ale ja w tej ciemnicy nie widziałam nic przed sobą....i tak patrzyłąm byle w te stoły vipów nie wpaść  na kanapeczkę  😁
Na rundę honorową puścili nam disco-polo "ona tańczy dla mnie" bodajze tak sie to zwie - znów Tina zahcwycona, publika też. Chyba mój koń się wczuł w rolę  gwiazdy  😁
Zdjecie także Fotodudek:

Są foty jeszcze na Świecie Koni ale nie wiem czy ja je mogę podlinkować?
Sama nie robiłam, mój aparat nie miał szans.
Tina spisała się extra  😅 Powinnaś założyć jej fanpage  😁
MajaK   Tina 2000-2013
01 grudnia 2012 11:34
iwona9208   Konie to choroba, z której nie da się wyleczyć.
01 grudnia 2012 15:21
A masz jakiś filmik z przejazdu? Z chęcią obejrzę  😜
Edy, to zwykły czarny kantar, który sama ozdobiłam 😉
MajaK, bomba! masz konia-gwiazdę 😉 linkuj zdjęcia, czemu nie? i jak masz jakiś filmik to ja też chętnie popatrzę 😀
Ja już ten fanpage polubiłem 😉 Konik z super umiejętnościami 😉
MajaK   Tina 2000-2013
01 grudnia 2012 21:47
O filmikach nic nie wiem niestety...
Zdjęcia ze Świata Koni - autor Anna Pawlak:
http://www.swiatkoni.pl/gallery-photo/208724.html
http://www.swiatkoni.pl/gallery-photo/208864.html
http://www.swiatkoni.pl/gallery-photo/208839.html
Ewa Imielska-Hebda:
Wspaniała relacja 🙂 masz cudownego konia, widać urodzona celebrytka 🙂

Misia z dziś w nowym kantarku:

Mam pytanie, bo pewne ktoś z Was lepiej siedzi w temacie szorek niż ja 😉
Z racji, że Kluska mam teraz pod nosem, a wiadomo jak to na wsiach bywa z odśnieżaniem, chodzi mi po głowie pomysł
co by nie kupić szorek i korzystając z klusławowej siły, co jakiś cza się nie ratować się przed zasypaniem. Niestety naszej drogi nie odśnieżają bo prywatna.

Znalazłam na Allegro dwa ogłoszenia. Szorki nie muszą być pinke - byle spełniały funkcje.
I tak, widzę, że jest opcja z krótkim pasami i  z długimi pasami, bezpośrednio do orczyka.
Nie wiem, jaka byłaby potrzebna do pługa i czy szory wytrzymają...

1. Uprząż na dużego konia typu zimnokrwistego
lub typu śląskiego z krótkimi pasami,na zwykłych okuciach wykonana ze skóry dwoiny bydlęcej.
2. Szor, uprząż na dużego konia typu zimnokrwistego lub typu śląskiego z długimi pasami, bezpośrednio do orczyka
z szeroką podpinką na zwykłych okuciach wykonana ze skóry dwoiny bydlęcej.
do cięzkich prac polowych czy tez do odsnieżania to ja szor wogóle bym nie uzywała. Sorki ale ... do takich prac używa się chomata. Jesl znacznie trwalsze i wiecej mozna pociagnac. Snieg potrafi dac niezły opór.
Ale jesli już sie tak upierasz do szor to optuje za wersją 2-ga ale...naprwdę szkoda szor.
Szkoda, nie szkoda... cena nie powala a jakby miały się spisać to taniej niż kupieni chomonta z zestawem
MajaK   Tina 2000-2013
03 grudnia 2012 16:25
Ja mam takie jak te pierwsze, pasy mam dorobione z wirówki tzn. sznurka. Miałam też z łańcucha ale nie używałam ich. Ośnieżałam oponą - znaczy ścieżkę do stajni robiłam, i równałąm plac do jazdy.

Używałam takich pasów jak na drugim zdjeciu i przy ciąganiu się na dwóch oponach od naczepy TIRa - rozciągnęły się...
Ja mam ten szor
[[a]]http://www.herdzik.pl/sklep/?p=productsMore&iProduct=164&sName=Uprzaz-robocza%28-szor%29[[a]]

Prawie 5 lat. Używany dosyć intensywnie, również w pracach polowych.  Jest naprawde dobrej jakości, fachowo szyty i całkiem elegancki jak na uprząż roboczą. Skóra elastyczna, miękka - nigdy nie obtarł konia, nawet przy ciężkiej kilkugodzinnej pracy. Jest wygodny, łatwo dopasować i łatwo czyścić.
Mam niestety tylko takie zdjęcie na swoim koniu, bo większość tych zaprzęgowych jest od zadka strony.

Jeśli chodzi o pasy pociągowe, to ja używam postronków łańcuszkowych, bo potrzebuje mocnego i nie rozciągliwego materiału i jednocześnie wygodnego do skracania i podłużania w każdej chwili. Do nauki używałam sznurkowych (wiązane do szorów, nakładane na orczyk - w razie gdyby koń sie zaplątał to bez problemu spadał z orczyka).
JolantaG, dziękuję za linka. Z racji tego, że nie zależy mi na tym aby były one piękne a używane będą sporadycznie lub sezonowo,
to cena za wysoka dla mnie 🙁
Tamte wyglądają podobnie - miał ktoś do czynienia z tym rymarzem?
http://allegro.pl/uprzaz-szory-puszorek-i2834615250.html
Dementek   ,,On zmienił mnie..."
03 grudnia 2012 20:09
Cobrinha- W szkole była podobna uprząż szorowa. Zakładana była na konia do sań, bryczki, równania ujeżdżalni i hali oponą od ciągnika+woźnica na oponie. Ciągary były ze skóry, grube (dwie warstwy). Nie porozciągały się.
Napisałam do sprzedającego czy ta tania uprząż nadaje się też do odśnieżania i ciągnięcia pługa, bo ma jeszcze jak dla mnie niemal identyczną do prac leśnych, ale za drogą bym ją kupowała.
Cobrinha uprząz jesttania bo ..jest sprzedawana bez lejcy i ogłowia. Spytaj o kosztcalosci, bo pozniej lejce do tanich nie należa.
Ogłowie mam zamiar używać normalne, lejce tez nie problem zrobić hand made nie koniecznie są skóry... po co przepłacać. Praca po po prostej więc bez filozofii.
Dostałam odp że ta tańsza też do tego się nadaje 🙂
MajaK już jestem Wasza fanką  😍 świetnie wyglądacie  😉

Ja wrzucę fotkę swojego ziemniaczka z zimowych szaleństw 😉
harja extra kantar, super prezentuje się na siwym  😜
MajaK oczywiście zostałyście polubione, od teraz Tina kojarzy mi się ze znudzonym koniem, wiecznie ziewającym  🤣
mon-es kasztana w moim typie, piekna  😍
Cobrinhaw prawdzie u nas szory są uzywane sporadycznie, ale całkiem dobrze się mają, kupiliśmy je na jakimś rolnym rynku za 250 zł.
Edy, wielkie dzięki.
Czy wie ktoś, gdzie mogę kupić wędzidło (najlepiej by było z wąsami) o rozmiarze 16,5 - 17,5 cm? Jeden z grubasów ma taki szeroki pysk.
TomC najlepiej zapytaj wujka google  😉
Cobrinha -ja kupiłam na młodego takie:

http://allegro.pl/okazja-uprzaz-puszorek-szory-gratis-i2842959772.html

W sklepie rolniczym lub na jarmarku można dokupić  2 "pasy" ze sznura konopnego. Lejce można  też zrobić z 2 parcianych lonż 😀
Ja znalazłam za 220zł. Niestety temat padł bo mam teraz inne sprawy które mi się zwaliły na głowę 🙁
A oto moja dwa grubaski 😉 Pracuję z nimi od sierpnia 😉 Gniada to Belka a Kasztanowata to Rapsodia 😉
MajaK   Tina 2000-2013
09 grudnia 2012 19:48

MajaK oczywiście zostałyście polubione, od teraz Tina kojarzy mi się ze znudzonym koniem, wiecznie ziewającym  🤣

Hehehe na razie takie, ale będę notorycznie dokłądać nowe foty bo jest tego trochę  😉 a mój koń ma szeroki zakres mimiki twarzowej  😁

Czy wie ktoś, gdzie mogę kupić wędzidło (najlepiej by było z wąsami) o rozmiarze 16,5 - 17,5 cm? Jeden z grubasów ma taki szeroki pysk.

Ja zamawiałam u Marka Gajewskiego wąsate, co prawda "tylko" 15,5 cm ale jednak już trzeba było zamawiać.
No właśnie wujek google wypluwa tyle wędzideł, że poddałem się po czwartej stronie, gdy otworzyłem kilkanaście linków, na których są - owszem - nawet 17 cm ale munsztuki, a ja potrzebuję zwykłą oliwkę.

Zobaczę u Marka Gajewskiego.
tennesie bardzo ładne  🙂 One chyba z tych mniejszych, tak jak moja Alga co?  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się