Konie zimnokrwiste i pogrubiane

Wczorajszy Piórek 🙂
A to nasze lalunie 🙂 Elza i Emocja
A dziś po USG okazało się, że Elza znowu źrebna także w marcu kolejny maluszek 🙂
W&P, mała ma krzywe nogi, sztorca? jakoś dziwnie wyszła.
Zairka   "Jeżeli jest Ci pisany to będzie Twój..."
20 sierpnia 2012 22:31
Nasz mały wielki Bartłomiej 😍
Z polecenia szefowej Bartuś został przepchany przez zawody 😉 Powiem wam że jestem z chłopaka strasznie dumna, serce ma do skoków wielkie... szkoda że urodził się nie w tym ciele 🙁
Zrzutka była jedna, na ostatniej przeszkodzie i ewidentnie moja 😡
Trening przed zawodami
i zawodowo 😉 na szeregu na 1 foule zrobił skok wyskok i ściągnął sobie ochraniacz 😁

i dobry koń 🏇
Zairka, jest cudowny, dobry konik!
Po dłuższym namyśle i wczorajszej rozmowie ze znajomymi pomyślałam sobie że mimo nie mam zimnioka 🙂 to będzie dobry wątek dla nas - mnie i mojej Ory
Próbujemy znaleść siodło pasujące na jej grzbiet i niestety nic nie leży jak trzeba. Ma na to wpływ wiele czynników a między innymi to że grzbietem jest mega szeroka
a Wasze konie przecież do drobinek nie należą
Moja młoda ma w miarę normalny kłąb ale nie jakiś wielki - przypuszczam ze konie zimnokrwiste też takie mają 🙂
w jakich siodłach jeździcie - które modele świetnie pasują
Czy jak zakładacie normalną ujeżdzeniówkę np to ona leży ok czy tak jak u nas leci na szyję lub wisi w powietrzu ?
777, musze Cię zmartwić, moja pogrubiana w zeszłym roku miała rozmiar łęku 30, w tym co prawda się rozrosła, ale tylko około dwóch rozmiarów. A tak ogólnie to kobyła szeroka 🙂
777 z tymi siodłami to...eh zawsze masakra. Prędzej udało mi się dopasowac siodło pod moja Kaskę czy Baję (ta ma ujezdzeniówkę Winteca z białym łękiem) niż np dla Hultka (kuc) czy araba. Jesli chodzi o Hultka to jeszcze wintec walde calkiem fajnie na nim lezy ale arab......Masakra musze zrobic siodlo u dobrego rymarza na wymiar. Inaczej , nie da rady. Mierzylismy już tyle siodel..
no właśnie obawiam się że mi pozostanie jedynie szycie na miarę ale to dopiero za rok bo na świeżynkę taką nie warto
tymczasem zastanawiam się jak się jeździ w siodłach przeznaczonych dla koni zimnokrwistych 🙂

kittajka no to bieda w takim przypadku - i co w sumie dopasowałaś ?

przepraszam że może zaśmiecam wasz wątek ale jestem już mega zrozpaczona - szok
na rynku nie ma chyba nic na  mego konia i chyba przerzucę się na west - w sumie zawsze o tym marzyłam
W&P, mała ma krzywe nogi, sztorca? jakoś dziwnie wyszła.

Burza,po prostu tak dziwnie wyszła, wszystko z nią w porządku 🙂
W&P, no właśnie taki trudny kąt, że nie mogłam dojść czy ja ślepa czy coś nie tak 😉

777, nie ma znaczenia model siodła tylko jego dopasowanie, skoro nie masz z to typowe grubasowe siodło będzie pewnie za szerokie. Pokaż Orę!
Burza ona generalnie nie wygląda źle tyle że ma duży brzuchol i siodło jej frunie na szyję a kłąb jest ale nie jakiś mega wielki -dlatego pomyślałam że podobnie jak u zimnokrwistych koni
a fotek poglądowych z tego sezonu brak jednak da się to nadrobić.
kolejny zimniuch odwiedzony - Gumbas buu

Zairka, jestem pod wrażeniem - fajny Bartuś i przejazd w pięknym stylu 🙂
Musze pochwalić Siwą 🙂 W sobotę wieźliśmy parę młodą na ślub i wesele i Siwa dzielnie dała sobie rade. Tymbardziej, że wyszło to trochę spontanicznie, bo wstępnie miałam wieźć rodziców, ale jak młodzi zobaczyli Siwą, to już w innego konia nie chcieli jechać 😉 Tylko zdjęcie trochę kiepskie, z samego końca.
kittajka ślicznie wyglądała  😍  😍  😍
kittajka - piękny konik...) ciekawe czy masz duzo z nim pracy jesli chodzi o czyszczenie..? widzę na fotce ze jest bielusieńki!
kittajka Siwa świetna jest 🙂 To ja przesyłam jej (nie mojego konia) sobowtóra kilka lat temu 😉
Dzięki za miłe słowa :kwiatek:
pola02, od wiosny do jesieni praktycznie problemu nie ma, bo konie stoją na dworze i Siwa się co najwyżej w piachu wytarza. Za to zimą gorzej, bo z Malawii niezły brudas jest. Potrafi całą słomę zepchnąć pod ścianę, narobić w środku, a na koniec jeszcze się w tym wytarzać. Także mamy wtedy kolorowo 😉
karol870119, prawie identyczna 🙂 tylko ta ma różową plamkę na chrapach
Nasza rodzinka zimnokrwista.
Temat nieco ucichł, więc wcisnę się i przedstawię Maskota  😉

ostatnie foto by PumCass  :kwiatek:

Pozdrawiamy!
harja , Twój konik jest cudowny. Jakie jabłka, gruba szyja i grube nogi... wow... Prawdziwy "zimniok"... 😀 Naprawdę nazywa się Maskot? Pasuje do niego 😉

Ja swoją 2 miesiące temu wywiozłem "nad morze", bo w dniu mojej obrony rozwaliła ścianę w stajni i dostała się do schowka na pasze, odkręciła beczkę z owsem - naprawdę, (co mi z rękoma sprawia problem)- i na wieczór było już polegiwanie... Oczywiście wet dopiero nast. dnia (15 innych nie mogło przyjechać albo nie odbierało), kobyła zagotowana- 39,8* C i cały tydzień zastrzyków + steryd. Wyszła z tego bez szwanku ale myślę że pomogło dużo nadmorskiego jodu. Jadę do niej dopiero po 14.09 teraz, więc na pewno zrobię foty całej jej "Brygadzie RR" i wstawię coś 😉
iwona9208   Konie to choroba, z której nie da się wyleczyć.
08 września 2012 09:53
harja wow! Przeprzepiękny  🙂 To pkz czy jakiś perszeron? Napisz coś więcej o nim  😉.
karol870119 Nie, ma inne, równie wdzięczne imię - Kuba.  Ale to taka duża maskota  😉

iwona9208 jest to pkz po ojcu bulońskim 🙂
08 września 2012 17:52
harja
Napisz coś więcej o nim  😉.

Czekam  😉
Ale cóż więcej miałabym o nim napisać, sama nie wiem 🙂 Kuba jest 5 letnim wałachem, mimo swoich gabarytów muchy by nie skrzywdził 😉

Turbokula z dzisiejszego wieczoru 🙂

09 września 2012 08:22
A pracuje jakoś?  😉
No normalnie świetny jest, napatrzeć się nie mogę  🙂
hajra, ku[iony z Kiekrza? 🙂
A ja się pochwałę w imieniu mojego wujka. Wrócił dziś z kętrzyna z niedawno zakupionym ogierdm, Igonem który w kętrzynie uzyskał tytuł super championa. To drugi taki tytuł w historii po legendarnym rolltanie. Mimo że to nie mój koń, nie posiadam się z radości!
mojego grubego udało się odchudzić do całkiem przyzwoitych rozmiarow

aczkolwiek pod siodłem traci pozory zgrabnej sylwetki  😁

edit:
harja, maskot - chce go miec.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się