Ogier Małopolski MAG

szukam informacji o tym ogierze.
Poszukuje zdjęć, zdjęć potomstwa, i ogólnie jego historii

Póki co wiem tyle ze krył w Prudniku 😉 czyli niewiele 🙂
Cechy fizyczne - pokrój:

Mag ze względu na duży dolew pełnej krwi angielskiej jest koniem bardzo szlachetnym, charyzmatyczny. Natura obdarzyła go bardzo dobrymi kopytami, doskonałą, suchą tkanką (mimo tak długiego użytkowania w sporcie najwyższego poziomu), bardzo dobrą partią łopatki i zadu, długą nerką, poprawnymi kończynami przednimi i niestety nieco szablastymi tylnymi. Elastycznie i wydajnie porusza się w trzech podstawowych chodach.
Cechy psychiczne - charakter, temperament:

Jest koniem o łagodnym charakterze i prawidłowym temperamencie, co doskonale zdaje egzamin w czasie konkursów.
w czasie obsługi: łagodny, ufny, opanowany.
w użytkowaniu sportowym: bardzo dzielny, odważny, przebojowy, jak twierdzi jeden z jego (utytułowanych) jeźdźców Mag nigdy nie odmówił skoku.
Kariera hodowlana:

Mag przez prawie całe życie użytkowany był w hodowli tylko w SK Prudnik. Jego syn Olivier, doskonale ruszający się i świetny w skoku, został wiceczempionem ZT Łobez w roku2000 na teście 100 dniowym, był także wiceczempionem po teście 8-miesięcznym w ZT Biały Bór. Jego pełna siostra jest doskonała matką stadną. Dwaj inni synowie ogiera Mag - Limak i Joyful zdali próbę dzielności w ZT Łobez i Bogusławice na wysokich miejscach. Limak został zakupiony do SO Klikowa, a Olivier do SO Książ.
Cechy przekazywane potomstwu (pokrojowe i użytkowe):

Mag mimo swych usterek pokrojowych (tylne kończyny) tylko w nieznacznym stopniu lub w ogóle ich nie przekazuje. Daje potomstwo bardzo dzielne i waleczne, dobrze ruszające się i skoczne. Niestety klacze potrafią być na początku treningu nieco trudne, czasem nadmiernie ambitne. Doskonale nadaje się do uszlachetniania klaczy w starym typie.
Kariera sportowa ogiera:

Mag to z pewnością jeden z najbardziej utytułowanych koni małopolskich. Należy do nielicznego grona koni, które z powodzeniem startowały we wszystkich kategoriach wiekowych w Czempionatach Młodych Koni w skokach. Był trzykrotnie brązowym medalistą na CMK w skokach (jako 4, 6 i 7 latek), w wieku 5 lat zajął miejsce 4-te. Jest dwukrotnym Mistrzem Polski w Skokach (Seniorów i Młodych Jeźdźców, Halowe), dwukrotnym Wicemistrzem Polski (Seniorów oraz Halowe Młodych Jeźdźców), dwukrotnie wygrał ,,Błękitną Wstęgę Wielkopolski'' (1999 i 2000), był najlepszym polskim koniem w Pucharze Narodów na CSIO Poznań w 1999, zajął 6 miejsce w GP na CSIO Poznań. W 2000 roku zajął I miejsce w Rankingu Ogierów PZJ w konkurencji skoków przez przeszkody.
Informacje dodatkowe:

Jego ojciec Empik został wyhodowany w SK Jaroszówka. Użyty w hodowli półkrwi pozostawił wiele cennych koni sportowych: w WKKW - Redan, Damesa, Rosario, Refren (3 miejsce w Rankingu ogierów 7 letnich i starszych w roku 1998), Iron, w skokach Flesz, w dwu dyscyplinach talent swój pokazała Maranta, a w trzech podstawowych dyscyplinach sukcesy odnosił Mars.

Półsiostra ogiera Mag, klacz Moda (po Damian xo) z powodzeniem startuje w konkurencji skoków przez przeszkody. Ojciec matki ogiera Mag, pełnej krwi angielskiej Saroyan na torze wyścigowym wykazał się dużą dzielnością, wygrywając 7 gonitw, w tym Nagrodę Golejewka. Sławę jako reproduktora - ojca koni sportowych - przyniosły mu: w skokach - Agat xo, Aksamit xo, Gniewosz xo, Hazard xo, Witra xo, a w WKKW: Gon xo i Suwak xxoo (Wicemistrz Polski Seniorów '90).

Mag padł 7 października 2007 r.

Zaczerpnięte z  http://www.pzhkm.pl/index.php

Mielismy w stajni Oliviera, o którym mowa wcześniej. Bardzo fajny konik, ambitny i o super charakterze.
Jak znajde gdzieś zdjęcia Olusia to dodam.

Pozdrawiam:*
a ciekawe jak ze zdrowiem a dokladnie z nogami koni po Magu. Sam Empik dawal bardzo slabe na nogach konie
Nie wiem jak ogólnie z potomstwem Maga, ale przez okres stacjonowania Oliviera u nas nic się z jego nogami nie działo. Nie wiem jak we wcześniejszej karierze sportowej.
to nie ten Olivier co byl w Strzegomiu? czy cos pomylilam? 🙂
katka raczej nie...
hmmm

Mag niby po Empiku, ale na Saroyana, a mnie sie nigdy Saroyany zadne nie podobaly, nieladne to, z wielkim lbem, zero ruchu. Konia brzydszego niz Mag swego czasu na zawodach ze swieca mozna bylo szukac 😉 Chyba tez nie za mocne w nogach.
Serducho jednak Mag mial, tak samo jak pare innych potomków Empika.
Arcon   dążąc do celu.
06 stycznia 2010 12:30
hmm jak mam zdjęcia ogiera Limak  🙂

Sorry że w linkach, ale nie umiem dać do treści  🤔
Limak  🙂

proszę 😉
Jak zakładałam ten wątek to chodziło mi o takiego ogiera, na pewno nie npiszey o tym samym, jesli ten z postu VUKO padł 🙂
Ma gwiazdke na czole, czego nie widac po zdjeciach.

Nigdy w życiu nie jeździłam na lepiej zajeżdzonym koniu. Ale tez nigdy w zyciu nie spotkałam sie z tak niebezpiecznym ogierem jakim jest ten koń...
Długi czas chodził pode mną regularnie, ale raczej wykonczył mnie psychicznie.
Arcon   dążąc do celu.
06 stycznia 2010 13:15
Epikea dzięki, ja tak tylko ogólnie czytam, więc mam troche problemów z takimi rzeczami  😀
szukam informacji o tym ogierze.
Poszukuje zdjęć, zdjęć potomstwa, i ogólnie jego historii

No to dałam zdjęcie potomstwa ;D Limak m: Lilia o: Mag
Arcon
Wiem wiekm, dzięki, chociaz nie wiem czy to ten MAG o którym mysle i czy to potomstwo tego ktorego ja szukam 😉
Arcon   dążąc do celu.
06 stycznia 2010 13:35
Myślę że mamy tego samego ogiera na myśli, sugerując po zdjęciach które wrzuciłaś 😉
A pamietasz rodziców ogiera?
http://www.allbreedpedigree.com/mag26 jeśli to ten to mówimy o tym samym koniu  😉
http://www.bazakoni.pl/horse_377.html
Pasowało by. Nie wiedziałam ze On tyle lat ma. Bo z zachowania i pracy pod siodłem to w zyciu bym nie powiedziała.
Arcon   dążąc do celu.
06 stycznia 2010 17:17
A szkoda go, bo konisko fajne widać było. No ale widać ogier którego pokazałam wcześniej charakterek odziedziczył 🙂

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się