Ogłowia

Cejloniara, nie demonizowałabym tych 2 palców - raz, że mamy palce róznej grubości , dwa - że końskie łby mają rózne proporcje...
Tak czy siak sądzę, że okreslenie "2 palce" jest bezpieczniejsze niż "tuż pod".
Cejloniara, nie zgadzam się. O ile nie ma skośnika to proszę bardzo, ale jak ktoś używa skośnika, to widać potem piękne obrazki zaciśniętych pasków na końskich nosach. Nachrapnik można śmiało zapiąć "tuż pod" tak aby nie dotykał kości i nawet jak skośnik zacznie "ciągnąć" w dół to dalej nic nie będzie utrudniało oddychania.
Sorry dziewczyny,ale z 90% koni ujeżdzeniowych ma zapięty nachrapnik w munsztuku niżej niż ''tuż pod'',w tym i ja,i nic się nie dzieje.
DressageLife, a w munsztuku to są skośniki? 😉
Nie zdziw się,ale niektórzy używają skośnika.Mój post raczej odnosił się do ogółu dyskusji która ciągnie się od postu zielonaroza
DressageLife, niektórzy to używają i innych fajnych rzeczy, ale ja nie widziałam na zawodach ujeżdżeniowych skośnika przy ogłowiu munsztukowym. 2 palce to są i 3 cm. Jak koń ma może długą głowę to i przejdzie, ale nie w większości przypadków.
Generalnie widać poprawnie zapięte nachrapniki, ale jest gro osób zapinających je masakryczne. Angielskie głównie, ale z meksykanami to też porażka.

ale kończmy OT, bo to temat na inny wątek.
DressageLife, niektórzy to używają i innych fajnych rzeczy, ale ja nie widziałam na zawodach ujeżdżeniowych skośnika przy ogłowiu munsztukowym.

Czarnej też nie używają na zawodach, a w domu jak najbardziej. Również spotkałam się ze skośnikiem przy ogłowiu munsztukowym i daleka jestem od demonizowania takiego rozwiązania. Zależy kto, po co i na jakim koniu.
Ja również jestem daleka od tego.Często używa się tego kiedy praca na munsztuku dla konia to nowość i służy to wtedy do stabilizacji kontaktu kiełzn w ryjku i przyzwyczajenia konia do munsztuka.
Jednak to jest temat do wątku ''nachrapniki", jedyne co mogę dodać że mój własny koń nie lubi mieć nachrapnika tuż poniżej kości,ale 2 cm niżej i z neoprenową podkładką pod zapięcie oraz pod część,która przylega do kości nosowej.Nachranik jest cienki,ma 3 cm,w szerokich nie lubi chodzić i już.Trzeba znaleźć to co jest dobre dla konia,nie zawsze jest to w 100% książkowe.

Odebrałam to piękne ogłowie w dniu zawodów, rymarz zrobił w dwa dni, kocham je 🙂
Zielona Herbatka   Miłośniczka zielonej herbaty! :)
11 maja 2014 17:42
A ma może ktoś z was takie ogłowie z taśmy? Albo się z nim spotkał? Warto kupić?
Bo zastanawiam się czy nie jest przypadkiem dużo mniej trwałe od skórzanego?  👀
Zielona Herbatka, na pewno jest dużo mniej trwałe od skórzanego... poza tym nie ma nachrapnika. Równie dobrze można kupić wędzidło z werblikami i wpinać w kantar...
drabcio, żeby jeszcze na haczyki było... Efekt trochę psują te "nabrzmiałe" sprzączki. A rymarzem mogłabyś się pochwalić 🙂
Zielona Herbatka   Miłośniczka zielonej herbaty! :)
11 maja 2014 19:55
_Gaga, widziałam też wersję z nachrapnikiem. A próbowałaś może kiedyś takiego? Przyznam, że po prostu wygląda ciekawie. 🙂
_Gaga, widziałam też wersję z nachrapnikiem. A próbowałaś może kiedyś takiego? Przyznam, że po prostu wygląda ciekawie. 🙂

ja jeździłam na takim dwa razy, czekając na moje ogłowie.  😵 o zgrozo, IMO, nie ma nic gorszego. dłonie (oczywiście w rękawiczkach) bardzo się ślizgają, w zasadzie strasznie trudno się na tym trzyma konia na kontakcie.
-bibi22-   Czasy się zmieniają i my też się zmieniamy.
12 maja 2014 05:55
Nie wiem jak się jeździ na takim ogłowiu, bo nigdy takowego nie posiadałam (ani też nie miałam możliwości pożyczenia). Ale inna rzecz zawsze mi się wydawało, ze takie ogłowia taśmowe mogą łatwo konia obetrzeć. Jak to jest?
drabcio bardzo to ogłowie mi się podoba, bardzo. Mój typ. Kto jest autorem tego cudeńka ?
Na haczyki niee, jest dokładnie takie jak chciałam żeby było - bez skośników i innych super-ekstra-niezbędnych-rzeczy, klasyczne i koniec 🙂 (niektórzy wolą np zapinane na potylicy ,ale dla mnie np jest to mega mega brzydkie wiec co kto woli)
Rymarstwo-Sattlerei rymarz z Sierakowic (k.Gliwic)
mils   ig: milen.ju
12 maja 2014 18:12
Czy ten nachrapnik jest poprawnie zapięty? Nie jest za nisko, nie jest też za blisko wędzidła - w sensie te kółeczka? Założyłam mojemu dzisiaj hanowera i chodził rewelacyjnie, ale nachrapnik był właśni dość nisko i zastanawiałam się, czy nie utrudniał oddychania. Jak podpinałam dziurkę wyżej, to już paski ciągnęły mi w górę też wędzidło, więc zrezygnowałam i zostawiłam jak było, ale wątpliwości miałam. Ostatecznie zapięty był mniej więcej tak, jak na powyższym zdjęciu. Koń mi w galopie rytmicznie prychał, a nie zauważyłam wcześniej, żeby to robił. Może po prostu nigdy nie zwróciłam uwagi, a może to przez nachrapnik? Jutro jeszcze zrobię zdjęcie jak to wygląda u nas i pozwolę sobie wstawić do oceny. 😡
mils, ten ze zdjęcia jest akurat - jak napniesz wodze, to wędzidło się cofnie i kółeczka nie będą dotykać kółek wędzidłowych.
drabcio, o raju, to ogłowie jest przepiękne!! gdybym kiedykolwiek zmieniała sprzęt na brąz, to bym chciała takie i w tym odcieniu! cudo! i wg mnie bardzo dobrze, że nie jest na haczyki 😉

Nigdy nie zafundowałabym zwoim koniom takiego czegoś... i nie chodzi o gust a działanie... jak np. poprawnie zapiąć taki nachrapnik...??
Kasix1997   My little Princess
13 maja 2014 16:54
Miał ktoś może do czynienia z tym( ) Hooksowym ogłowiem?  :kwiatek:
-bibi22-   Czasy się zmieniają i my też się zmieniamy.
13 maja 2014 16:58
Wygląda mniam 🙂.
13 maja 2014 17:03
-bibi22- no właśnie wygląda, ciekawa jestem tylko jak skórka  i wykonanie  🙂 docelowo dla tego pana:
drabcio, super 😍
strzemionko   w poszukiwaniu szczęścia przemierzamy cały LAS ;)
13 maja 2014 18:18
Miał ktoś może do czynienia z tym( ) Hooksowym ogłowiem?  :kwiatek:

wygląda na miękko podszyte  😉 a w jakiej cenie?
13 maja 2014 19:09
429Kr w przeliczeniu ok 200zł, stąd pytanie  🙂
Kasix1997 a zdradzisz co to za model dokładnie? Wygląda bardzo fajnie  😀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się