paa,jak zmienisz w pzhk to chyba muszą w pzj bez łaski zmienić?
Hmm nie sądzę, znając PZJ.
Ale w drugim przypadku jak najbardziej.
Tak teoretycznie to wykorzystuje sie dwie pierwsze litery z imienia matki czy wystarczy jedna?
No i czy konie przyzwyczajają sie do nowych imion? Jedne mniej inne bardziej ale przecież reagują na nie.
Lanka_Cathar Warka to jej babka, Wenę mieli kiedyś znajomi, Westa to sunia moich znajomych, warta hmm tak trochę podobnie do Wagi
moze coś jeszcze wpadnie wam do głowy
Tak teoretycznie to wykorzystuje sie dwie pierwsze litery z imienia matki czy wystarczy jedna?
Wystarczy jedna. Nasza Warka jest córką Werbeny. 🙂 Na pierwszej stronie dałam dość długą listę źrebiąt od klaczy Dorada i też wykorzystano tylko pierwsza literę imienia matki.
[quote="kpik"]tak zupełnie "z niemiecka" to byłoby numerowanie takich samych imion i to moim zdaniem ma jakis sens, bo nie ogranicza wyboru imienia a zawsze jest coś co go odróżnia
nie wygląda to super ślicznie- taka liczba po imieniu, ale nie trzeba przeciez tym operowac co dzień. [/quote]
Nie no, fakt, nie sprecyzowałam się, że mi chodzi o numerowanie 😉 W zasadzie.... numerowanie to chyba jedyny sposób na odróżnienie imion. Jeszcze niektórzy hodowcy dołączają do imienia konia np. pierwszą literę własnego nazwiska no i to chociaż trochę konie odróżnia od siebie.
Na W..... Wenecja, Wieszczka, Westalka, Wiwina,, Walentyna, Wergilia, Wenefryda, Winanda.... hym.... Wiara ? Nie jestem dobra w wymyślaniu imion.:P
Na S.... mi się podobają Sekret, Salwator, Saturnin, Serafin, Sergio, Stradivarius 😉
w pzhk zmienialam imie swojej kobylki i kosztowalo to grosze. PZJ kasuje 1000 zl chyba
Saturnin ciekawy. miałabym Saturala i Saturnina hihi
Stradivarius też bardzo ładnie
a ja wygmerałam takie:
WAGABUNDA, WALENTINE, WALIA, WALKIRIA, WALUTA, WANTA, WARUNA, WASTI, WATRA, WAXA, WEDA, WEGA, WENECJA, WENTA, WENUS, WERBENA, WERWA, WESTALKA, WEZERA, WHISKY, WIARA, WIKA, WIKI, WILGA, WILMA, WILUNA, WIGRA, WIRTA, WISŁA, WITAMINA, WIZA, WIZNA, WOLTA, WUXI, WYGA, WYKA,
i jeszcze
Watra, Wexa, Waxa,
Saturala i Saturnina
ciekawe i owszem, tylko znając nasze upodopanie do zdrabniania imion i jeden i drugi by byli Saturkami
Baza imion koni, bez mozliwosci dodawania samych cyferek tak jak w Niemczech, jest totalnie bezsensu wg mnie. Gdyby bylo tak jak niektorzy z was chca, to juz polowa wymienionych tutaj imion bylaby zaklepana.
a może Winter, Wendy Lady, Wheater, Wonder, wenopa, Walta, * WHISPER, WHITLEY, WHISPER, Winola, Winta,
ale żadne jakos specjalnie nie wpadło mi w ucho.
To dodam jeszcze moje wymarzone imię dla konia - Wind in the Willows - czyli "O czym szumią wierzby". 🙂
Z imionami angielskimi bym raczej nie kombinowała tylko poszukała nazw bądź prawdziwych imion ładnie brzmiących, bo w przekladzie na polski dziwnie później wychodzą.😉 Wendy Lady to by była Panna Wendy, ładnie, ale Weather.. Pogoda? 😉
zoyabea ten drugi link spoko , sporo tam imion nawet na W.
Sankarita kombinuje troche ale chciałaby tak ładnie brzmiące , a na W to jakos mało mi do głowy przychodzi, nawet na necie niewiele jest.
a jakieś pomysly na literke K ? dla ogierka:😀>
ElaPe, Albo Satkami 🙂 Sarkazm też ładnie Rewir ale zupełnie nie pasuje do Szoguniastego ;]
dla niego lepsze byłoby Spokój albo Smęt 😀
Kuko..
polskie
Karat
Kryształ
Karodo
angielskie
Kentucky Dream
Kuko, w Pa-Ta-Taj jest np. Kotuś. 🙂
W Posterze swego czasu był Kastaniet.
Oprócz tego:
Kaszmir
Kwestor
Kantor
Kupidyn
Kontur.
Kronos, Koktajl, Karmazyn, Kobalt, Konkord
KABIR, KACYK, KADET, KADMOS, KADUK, KADUKS, KAJ, KAJAN, KAJKO, KAJROS, KAKTUS, KALI, KALIF, KAMRAT, KANER, JANGO, KANSAS, KANTOR, KAPRYS, KAPSEL, KARANO, KARAT, KARINO, KARIOS, KARIS, KARMEL, KARO, KASAR, KASIARZ, KASJAN, KASKADER, KASPAR, KASTOR, KASZMIR, KATO, KAZAN, KEDAR, KEFIR, KEKS, KELNER, KENDO, KENT, KENZO, KERAK, KERMIT, KEVIN, KIBIC, KIDD, KIDO, KIER, KIM, KING, KIPER, KIRKOR, KIRYS, KISS, KIWI, KLAKIER, KLAKSON, KLAPS, KLEJNOT, KLEKS, KLIF, KLOSS, KNIAŹ, KOBOLD, KOCZIS, KODROS, KOKOS, KOKS, KOLEŚ, KOMO, KOMPAN, KONAN, KONCEPT, KONCERT, KONESER, KONGO, KORD, KORSO, KORT, KOSMOS, KRAKERS, KRASNAL, KREDYT, KRES, KREZUS, KROKUS, KRYZYS, KSANT, KSANTOS, KSYLAN, KSYLEM, KSULIT, KULFON, KULT, KUMPEL, KUPIDO, KUPLET, KURDESZ, KUSY, KWANT, KWARC, KWARK, KWINTO, KYLIKS
A tak z ciekawości. W stajni, gdzie zaczynałam jeździć jest świetna sokółska klacz Łatka. I tu zawsze był problem z imieniem dla klaczek. Co źrebak to burza mózgów. Jakies sugestie? Podpowiem wtedy gdyby znów malucha się spodziewała
zrobiłam wstęopną selekcję
które wam sie najbardziej podoba?
Walia
Wenus
Waksa
Waria
Watra
Wolta
Waxa
Wenera
Weta
Wixa
zadzwoniłam do ozhk w rzeszowei i co sie dowiedziałam
ojoj jaki to problem, wszystko trzeba zmieniać , a niewiadomo czy sie da itd.....
nie ma nic gorszego jak lenistwo.
A tak z ciekawości. W stajni, gdzie zaczynałam jeździć jest świetna sokółska klacz Łatka. I tu zawsze był problem z imieniem dla klaczek. Co źrebak to burza mózgów. Jakies sugestie? Podpowiem wtedy gdyby znów malucha się spodziewała
W mojej stajni tez stala super klacz Łatka. Miała tylko jednego żróbka - Łobuza. Wtedy dla klaczy mieliśmy taka liste:
Łotwa, Ładna, Łza, Ławica, Łajka. Żadne jakies specjalne, więc dobrze, ze urodzil sie ogierek jednak 😁
dragonnia,A Wy jak nazwaliście źrebaki na Ł ?
Na 'H' mieliśmy klacz - Hulaj Dusze - mam ogromny sentyment do tego imienia swoja droga 😉 Po niej był Heban i Hultaj. A, i jeszcze Hexa i Hera. Tez cięzko znaleśc fajne imie na "H"...
HAVANA, HARFA, HETERA, HALAMA, HARDA, HIPPIKA, HARWENA,
ŁADNA, ŁUNA,ŁOBUZ, ŁASTOR, ŁOMOT 😉
wiecie co, pokusiłam sie o telefon do PZHK w warszawie i co sie okazuje, że zmiana imienia to żaden kłopot a te wredne baby w rzeszowie nawymyślały że nie jest to możliwe, że tródno to zrobić, bo w archiwum , bo coś tam jeszcze , że Warszawa sie nie zgadza i takie tak bzdury. Chyba sie tam przejadę do tego Rzeszowa 🏇 🏇 🏇
więc poproszę o wasze opinie , które z tych imion najfajniejsze?
Walia
Wenus
Waksa
Waria
Watra
Wolta
Waxa
Wenera
Weta
Wixa
Z poprzedniego podwórka pracowego:
Huba
Holma
Hekate
a na "W" była Wiolina.
[quote author=Lanka_Cathar link=topic=3864.msg198906#msg198906 date=1236778848]
Z poprzedniego podwórka pracowego:
Huba
Holma
Hekate
a na "W" była Wiolina.
[/quote]
Wiolina, ale jak to w skrócie , zdrobniale bedzie : wiola?
Wendetta!! Wena w skrócie 🙂
Ja już kiedyś prosiłam i nikt mi nie podpowiedział 🙁 źrebak przyjdzie na świat na dniach a ja dalej nie mam imienia na I, może macie coś fajnego 🙇