Odkąd dostałam na urodziny blender, stałam się fanką wszelkiej maści zup-kremów. Aż jestem w szoku ile dobrych rzeczy można zrobić przy pomocy tego urządzenia i to w szybkim tempie. Dziś zupa krem z cukinii (z dodatkiem brie) ze smażonymi pestkami dyni.
Miałam dziś robić krokiety , ale po przemyśleniach ,że się nie wyrobie zrobiłam łazanki 😁
Babcine pierogi ruskie ... 😍
Łosoś z grilla i sałatka grecka. 😜 💘
Placki dyniowe z twarożkiem bananowym i syropem klonowym. Słoodko 😉
U mnie dzis marokansko gruzińska kuchnia.....harira i chinkali
Wczoraj pierś z kurczaka nadziewana oliwkami z mozarellą, ziemniaki z rozmarynem i resztka fasolki szparagowej, bo mi się po zamrażarce walała. Ja dziś lasagne warzywne z cukinią, oliwkami, cebulą, papryką, szparagiem, bakłażanem z jogurtem naturalnym a dla mojego mięsożercy, który pogardził moim najlepszym "trawskiem z makaronem" kebab z budki. A pff. Przymierzam się do smażonego makaronu z wołowiną po chińsku/japońsku/orientalnie. Jaki makaron najlepiej kupić do tego? I jakie dodatki? W sensie przyprawy, warzywa?
Warzywa-marchew, por, dymka, papryka, pędy bambusa, (trawa cytrynowa), groszek cukrowy, grzyby mung, seler naciowy, czosnek, imbir. Makaron ryżowy albo typowe nudle "chow mein", które osobiście wolę bardziej niż ryżowy. W ramach przypraw masz już imbir, czosnek, dymkę. Do tego daje zwykle tylko sos sojowy, sos chili, olej sezamowy i olej z orzechów ziemnych. Sól i pieprz + brązowy cukier dodatkowo.
Bedę jutro coś próbować. Dziękuje i lecę na poszukiwania makaronu :kwiatek: Patrzyam po tych przepisach w necie, ale na zdjęciach to zwykle taka mamałyga wychodziła, a w świetnej knajpie orientalnej w moim mieście w Polsce serwują piękne, jędrne makaroniki z kolorowymi warzywkami i soczystym mięsem. Aż szkoda jeść, tak ładnie wygląda. Dla tej zachcianki muszę jeszcze z miesiąc poczekać 😜
Co tam, nie gotujecie ostatnio? 😉
U mnie właśnie kolejny eksperyment - tagine z jagnięciną i dynią. Aż się boję, co z tego wyjdzie... 👀
Będą placuszki z dyni z sosem kurkowym 😉 jak wyjdą 😉
Ja nie chciałam walić posta pod postem 😀iabeł: U mnie wczoraj tortellini z pesto, dzisiaj cordon bleu z ziemniakami, a na jutro moczą mi się już grzyby suszone na zupę grzybową 😉
Wczoraj był sos grzybowy ze świeżych grzybów zebranych w lesie rano i ziemniaczki, a dzisiaj w planach tarta ze szpinakiem i grzybami 🙂
Przyjeżdża do mnie znajoma na weekend i chciałbym zrobić coś fajnego jutro na obiad.
Cos prostego ale efektownie wyglądajacego, ważnym elementem jest to, by danie nadawało się na podkładkę pod alkohol, bo później przewiduje imprezę. Jakieś kreatywne pomysły ? 😉 błagam 😉
nine, może norweska zupa z łososiem? Dziecinnie prosta i bardzo syta.
Wygoogalam sobie i kurcze koper i por nie sa moimi faworytami :/
Wyglada fajnie i na pewno czegoś podobnego bym szukała ale z innymi składnikami 😉
U mnie dzisiaj zupka pomidorowa z duużąąą ilością zieleniny 🙂
nine, nie namawiam, ale ja pora też nie lubię, a ta zupa to moja ulubiona zupa jesienno-zimowa 😍
Carmen, polecam!
I koniecznie z tego przepisu:
http://gotujebolubi.blox.pl/2011/12/Zupa-norweska.html
Mia, w takim razie już wiem, co będzie w poniedziałek na obiad 🙂 Dzięki za przepis! 😉
nine napisz co lubisz, będzie łatwiej coś polecić. Jak na szybko i pod alko to ja bym polecała jakiś makaron. Do głowy przychodzi mi jeszcze shepherds pie, przepis Ramseya jest bardzo dobry i prosty. W Polsce do danie jest dość mało popularne więc zazwyczaj robi wrażenie. Jeśli lubisz kuchnię orientalną to szybko i łatwo zrobisz też curry, ja uwielbiam to:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/mango/curry_z_kurczakiem_mango/przepis.html
Zupa warzywna z fasolką szparagową w roli głównej.
Ja pod zagrychę robię sałatkę z białej i czerwonej fasoli z czosnkiem i koperkiem.
Ja lubię wszystko oprócz właśnie pora, selera czy kopru.
Jakiś uraz z dzieciństwa 😉
Właśnie nastawiam rosół, bo przyda się jak nie na dzisiaj to na jutro, drugiego dania ciągle brakuje.
Dobrze, ze to na jakaś 18-19 ma być gotowe inaczej zaczynałabym wariować.
Dziewczynka - to danie Ramseya wygląda fajnie ale ostatnio stłukłam naczynie żaroodporne :/
Uwielbiam ryby, także takiego łososia wciągnęłabym na raz ale nie wiem czy znajoma lubi ryby.
Jak do 2h nic innego nie wymyślę to będzie łosoś 😉
Przepraszam jeśli nadużywam waszej cierpliwości :kwiatek:
nine, łosoś i piersi z kuraka to takie dość bezpieczne dania. Lubi prawie każdy.
nine, a może Tagliatelle? Z kurczakiem i szpinakiem albo z łososiem 😉
lasangne ze szpinakiem i łososiem może?
Na obiadek byly boczniaki i ziemniaczki zasmażane - pycha 😉
Ja robiłam z lidlowskiego przepisu łososia w sosie śmietanowym z kurkami + ryż🙂 rewelacja