Zuzu., Zuzu, nie wiem skąd jesteś, ale u nas od weekendu 16 st, więc planuje moją w sobotę opitolić 😀
Dobra gole dziś i wsadzę w bawełnę.
Jakie macie ostrza, że możecie ogolić już?
Mój koń ma za krótkie włosy by ją ogolić
Perlica, mieszkasz na południu, gdzie jest ciepłej, plus chyba twoj kon nie stoi cały dzień na dworze ? U nas z rana już były dni gdzie temperatura spadła poniżej 10st
Perlica ja golę zawsze 1,5mm, ale mój koń jest mamutem którego od początku sierpnia goliłam już trzeci raz :P i zdecydowanie zawsze mam co golić.
Kurcze a czy ktoś z Was ma Heininger explorer? bo właśnie ja mam taką maszynkę i ostrza oryginalne z maszynką, ale one golą na 3mm- 4mm i to za dużo, takie 1,5 mm jak piszesz byłoby idealne właśnie.
Perlica, to zależy jakie kupisz, ja mam 1,5 w pakiecie.
xxagaxx, ok, czyli są dostępne bez problemu. Ufff
Ja też mam 1,5 mm w pakiecie
Podpowiedzcie, w co wsadzacie sierście teraz ogolone? Oszaleje z tą pogodą, mam wyjątkowo w weekend czasu ogolić pasożyty, ale zmienność pogody doprowadza mnie do szału.
Przy takim badziewiu jak wczoraj i dzisiaj, czyli taka gęsta mżawka i lekko zimno to myślałam o bawełniaku+plandeka lub plandeka podszyta polarem, w stajni goły (bo mamy bardzo ciepłą stajnię), ale co założyć na konia, który stoi wolnowybiegowo?
Hermes, ja mam zimną stajnię, nadal bez okien i kobył full dzień na padoku. Stoi cały czas w PE 40g, jak się zrobi trochę cieplej znów to wrzucę w stare uklepane 50g, bo się zrobiła derką bez wypełnienia. Ew trzymam bawełnę na podorędziu
HermesNie wiem jak u Ciebie ale u mnie jest już w nocy nawet i 4 stopnie więc trzymamy golone konie w 200g, przy otwartych oknach.
Jakbym wrzuciła ją teraz w 200 to by się zapociła, u nas jest 7 w nocy i 14 w dzień
somebody, jezusie 200? Moja golona śmiga w 70g i jest idealnie ciepła.
No ja w poniedziałek jak jechałam do pracy na 6 to szyby skrobałam🙊
Kurde i tak najlepszą formą to jest chyba metoda prób i błędów.. Młodego będę miała golonego pierwszy raz, więc nie wiem czy zmarzluch, ale za to drugi to jest taki zmarzluch, że ja pierniczę.
U nas za tydzień ma być znowu 20 stopni i mój plan wcześniejszego ogolenia jak co roku poszedł się gzić w krzakach 🙃 pewnie klasycznie poczekam z tym jeszcze z 2-3 tygodnie, bo przy pogodzie "raz 5 raz 20" to musiałabym chyba mieszkać w tej stajni 🤦
Mój książę nie ogolony jeszcze, a przedwczoraj na poranne 4* mu drelich cienki ubrałam, bo on też zmarzlak... Nienawidzę tego okresu w roku, bo można ku*wicy dostać z tymi skokami temperatur x.x
keirashara, no właśnie to samo patrzyłam w pogodzie.. oszaleje. Na szczęście jestem w stajni na tyle często i długo, że mogę zmieniać i bawić się tym, ale no wolałabym mimo wszystko tego uniknąć 🤐
keirashara, mi się od lat sprawdzało golenie 11 listopada we Wrocku.
Ale nie sprawdziło mi się ostatnie 2 lata: bo mam konia dziwnego czy zmienił się jednak klimat na cieplejszy , albo jedno i drugie.
Perlica, - mój też od dwóch lat traci futro w listopadzie - co nie zmienia faktu, że zwykle cały pazdziernik jest irytacja 😅 On z tych mocno zarastających, przez co się poci i męczy szybko, a ja dostaje nerwicy przy czyszczeniu.
Hej! Wiecie gdzie na terenie Warszawy i okolicy (wschód) oddam ostrza do ostrzenia?
Jakie ostrza oprócz oryginalnych do maszynki Bass mogę użyć do niej ?
Ja miałam heinigery, wchodziły na styk
Moim zdaniem chyba te:
https://groomershop.pl/heiniger-31f15-komplet-ostrzy-dla-koni
Ale już nie mam dawno takiej maszynki, został mi komplet tych noży właśnie.
Mogę sprzedać jak coś.
domiwa, ja miałam chyba 1,5 mm ale nie pamiętam
No ale co chcesz potwierdzić. Wszystkie te ostrza są w takich samych wymiarach
A ja się muszę pochwalić, że znalazłam idealną długość futra, żeby kary koń był wciąż czarny i lśniący, a nie był pstrągiem 😀 Jestem bardzo happy, bo ta długość nam się sprawdza idealnie, a co roku się biłam z myślami, czy już golić i "cierpieć" na konia w kolorze ryby.
Tak wygląda klip na 4,4 mm. 🌻
20241030_122239.jpg
Meise, koń koniem, ale ta hala