strzyżenie / golenie koni

Ja w lecie w bawelnianych, chyba ze skrajnie upalnie to nie.
Dzieło mojej koleżanki 😅

Lotnaa   I'm lovin it! :)
25 kwietnia 2009 17:56
😵  😜  💘
cuuuudowne!!  😍 😍
Szal!! Przepiekne!
Wow, istne rękodzieło!  😀
Ja chciałam siwemu coś na dupce zrobić tzn poprosić o coś ale nie zdążyłam nim został ogolony. Następnym razem ^^
Wilejka   nie. na wiele sposobów !
26 kwietnia 2009 10:32
Laguna - mistrzostwo !
Z szablonem oczywiście ?
Nawet nie wiem czy Gosia użyła jakiegoś szablonu. Pewnie coś wydrukowała z komputera w duzym formacie i odrysowała na sierści. Małe szczegóły wygoliła maszynką dla psów i nożyczkami. Resztę normalnie.

Też zwariowałam jak zobaczyłam tego snoopiego i pluta 😵 😍
Moje łapki 😉 dziś dorobie 3  bo mi się maszynka przegrzała wczoraj  👿
Zuziasta   Zakupoholik na odwyku...
14 września 2009 11:14
Iskierkaa93, świetne! 😀
Możecie mi powiedzieć jak wy to robicie? Ja próbowałam wyrzeźbić gwiazdkę (pustą w środku - same obramówki) i ni hu hu z tego nie wyszło  😡
cieciorka   kocioł bałkański
18 września 2009 22:24
z szablonu
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
19 września 2009 16:23
W temacie o samokrytyce jedna dziewczyn wstawiła swoją fotę gdzie koń miał na zadzie wygoloną "L" - nauka jazdy :]
zastanawiam, się czy można koniowi tylko trochę skrócić sierść, a nie golić żeby miał całkiem krótką  🤔 koń cały dzień chodzi po padoku zimę krócej (ok.5h) będę miała derkę padokówkę 170g i do stajni ok 110g (ale jest ciepło i nie ma przeciągów)-starczył by taki zestaw? jak długą sierść można zostawić? (czy jest to obojętne?)
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
30 września 2009 14:48
A ja mam takie pytanie, czy ktoś wie może kto w Szczecinie zajmuje się goleniem koni? Tzn. nie kto ma maszynkę i moglby pozyczyc, ale kto goli 😉 Będę wdzięczna za każdą informację 😉
christine   zawodnikowanie reaktywacja. on the go.
30 września 2009 18:23
w tym roku chce się do tego pierwszy raz zabrać samodzielnie. i mam takie pytanie. chciałabym go chlasnąć razem z nogami i głową. no właśnie. tylko pytanie jak? bo szczerze mówiąc nie mam pomysłu jak się do tego zabrać. 🤔
darolga   L'amore è cieco
30 września 2009 18:38
Mam pytanko.

Kto we Wrocławiu/okolicy mógłby wygolić mojemu koniowi jakiś fajny wzorek na zadzie? ;D
I jak to orienatycjnie cenowo stoi? 🙂

Bo ogolę go sobie sama, ale wzorka ni chuu chuu nie zrobię... 🙁
w tym roku chce się do tego pierwszy raz zabrać samodzielnie. i mam takie pytanie. chciałabym go chlasnąć razem z nogami i głową. no właśnie. tylko pytanie jak? bo szczerze mówiąc nie mam pomysłu jak się do tego zabrać. 🤔

golarka i jedziesz😉

ja zawsze zaczynam na wysokości łopatek, brzuch, zad potem nogi na koniec zostawiam szyje i głowe.... i tu czasem ucze się latać... bo łeb jeszcze jak łeb ale uszy - porażka - konie strasznie tego nie lubią...

30 września 2009 19:16
już się bałam, że to wymaga jakiej większej matmy. 😂 na te "delikatniejsze części" wezmę chyba mniejszą maszynkę na małe obroty i do boju.  🏇 a w jakiej kolejności ten łebek nieszczęsny? bo chce to zrobić jakoś tak, żeby nie było widać gdzie golony, a gdzie nie. 🤔wirek:
polecam jak najcichszą golarkę (ja mam tak że jak rozmawiam z kimś to jej wcale nie słychać, ale najczęściej mam poprostu włączone radio)
głowa u mnie leci: bok, przód, dół, uszy na koniec - staraj sie uszy zrobić jak najszybciej i staraj się ich nie puścić(bo nie powiedziane że uda Ci sie złapać ponownie :hihi🙂
ja zawsze gole tak że drugie golenie nachodzi jakby 1cm na to poprzednie golenie (więc powstaje jednolita całość😉)

no i ja zakładam dudke (z 2 wyjątkami)
30 września 2009 19:35
przewalone ma chłopak, oj przewalone 😁 ale ładny musi być!

dzięki wielkie :kwiatek:
Laguna,  piękne 🙂
ja w tym roku chyba skromniej niż w zeszłym - jakiś bardziej niewymagający wzorek 🙂
my mało oryginalni i będzie taki jak co roku 🙂 😁
jak musiałby być derkowany koń ogolony tak:

lub trochę mniej:

koń prawie cały dzień na padoku, zimą ok 5h
najcieplejszą derkę mam 170g starczy??

nie mamy hali, myślę, że mogłabym jeździć na tak ogolonym koniu zimą?
Laguna cudo!!!!  😍
Ja czekam aż Ruda troche jeszcze zarośnie i znowu wygole jej wzroki chyba tak jak w zeszłym roku po 3 łapki z każdej strony, poniaczka tak jak cały rok "L-ke" para zaprzęgowa po jednej stronie 3 serducha po drugiej 3 gwiazdki i zostaja mi jeszcze 3 kobyły ale nie mam pmysłu co im wygolić
Korsik - wg mnie 170g wystarczy chyba, że by były jakieś niesamowite mrozy, to ew. jakiś polar pod spód...
Co do jazdy na dworzu - myślę, że nie powinno być problemu. Długi polar na stępa i pierwsze kłusy zapięty na klacie i powinno być ok. Gdybyś miała wątpliwości to ew. derka treningowa zapinana na klacie z wycięciem na siodło...

Ja zawsze golę na łyso, żeby nie mieć takich dylematów 😉
I myślę, że Dzidzia za niecały miesiąc pójdzie pod golarkę :>
Laguna pogratuluj kolezance!
Mam pytanie czy gdzieś szablony na wzorki na zadzie mozna kupic ?
jakośc niestety komórkowa, mała tez ma koronę, jak dotrę z aparatem wrzucę lepsze
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się