strzyżenie / golenie koni
Bandos - przynosze wiesci z frontu. Ogolilam wczoraj 2 konie w ...5 godzin. Maszynka znowu dala ciala, pomimo nowego ostrza 😵 Dopiero co wrocila z serwisu, ze "wszystko jest sprawne". Na szczescie znalazlam serwis w 3miescie i osobiscie tam pojade, niech cos z nia zrobia, bo nie po to sie wydaje 600zl na maszynke i 150 na ostrze, zeby nie dzialalo tak, jak powinno :/
rochnar, ona nie jest zapinana w "popręgu"? Jeśli nie to dlatego nie odgniata. Te lycrowe mają gumę naokoło konia i uciskają.
Angeel, martwisz mnie 🙂 Bandos odrósł już tak, że się poci i muszę robić poprawkę. Miałam nadzieję zrobić ją ostrzem które mam... Nic to zobaczę jak moja maszynka po smarowaniu i ostrza po czyszczeniu.
Bandos jest dokładnie tak jak piszesz- nie ma zapięcia żadnego, jest tylko wkładana przez głowę i ma małe oczko na klacie, przez które przechodzi pasek zapięcia derki, żeby się nie przesuwała. Do tego dużo lepiej się ślizga po sierści niż lycra.
Gdzie w poznaniu mogę oddać ostrza do ostrzenia ?? polecacie kogoś i jaki to przybliżony koszt.
Mam pytanie Czy da rade ogolic jednego konia zwykla maszynka dla psa , czy bedzie bardzo ciezko 👀
W zeszłym roku mój koń został pierwszy raz ogolony i było wszystko ok do momentu odrastania sierści, wtedy w miejscu działania łydki miała wyraźne wytartą sierść. Zastanawiam się czy w tym roku nie zostawić jej nieogolonych tym miejsc gdzie w czasie jazdy przylega łydka. Ma ktoś jakieś zdjęcia/wzory tak ogolonych koni bo musiałabym mieć jakiś wzór? Może jest jakiś inny sposób żeby nie wycierała sobie sierści od łydek?
Ponawiam prośbę o jakieś zdjęcia ogolonych tak koni, bo nie wiem czy jakiś koszmarek nie wyjdzie z tego 🙂
Jezdze na hali z dachem i scianami na wysokość 1,60. Golę koleżkę dwa razy do roku. Na okres zimowy golę "całość" z wyjątkiem nóg. Zostawiam mu dluuugie "podkolanówki" 🙂 Na padok odpowiednia derka i jest dobrze. Nie poci się, a jeśli już to szybciej schnie.
martyna musisz osiodlac konia wsiasc i ktos musi Ci odrysowac "łatke" tam gdzie pod lydka obciera sie koń. Na zawodach jest to najczęsciej prostokącik pod pięta, by nie wycierały się konie od ostrogi.
martyna napisz do avpal - ona tak golila😉
marekmalek, Podłączam się do pytania. Czy w Poznaniu w ogóle jest takie miejsce gdzie to zrobią?
Ja używam koszulki z lycry zapinanej w popręgu z tym że zostawiam ten "popręg" w miarę luźny i odpukać dwa sezony przechodziła i nic nam sie nie otarło ani nie odbiło.
Czy ma ktoś może tą maszynkę i może mi coś o niej powiedzieć?
http://www.basspolska.com/maszynka-do-strzyzenia-koni-i-bydla.htmlCzy ma gwarancję? Potrzebuję maszynki do golenia sporej ilości koni (ok 10 na sezon), nie wiem czy ta wytrzyma. Chciałabym, żeby została ze mną na dłużej 😉
Ewentualnie jakie maszynki polecacie, na pewno
Lister Legend, ale to dość droga inwestycja, chciałam nabyć ją po śmierci powyższej na przykład. A może coś innego?
A nie wolisz zainwestować od razu w porządną maszynkę, niż 'po śmierci tej' kupować drugą? Żeby nie było- ja nie widziałam na oczy tej maszynki, którą podlinkowałaś... Ale skoro cena jest 1/4 ceny dobrych i sprawdzonych firm, to z jej żywotnością i jakością też może być adekwatnie.
Jest wiele dobrych firm jak Lister, Wahl czy Wolseley, które mają wiele różnych modeli maszynek w różnych cenach.
W sumie zależy też czy będziesz golić sporo koni, czy tylko swojego raz czy 2 razy w roku...
Ja mam tę maszynkę. Ogoliłam nią już trzy konie, idzie jak burza, jestem zadowolona. Ma gwarancję na dwa lata i ponieważ jest to Polska firma nie ma problemu z naprawą w razie czego. Odsyłałam swoją poprzednią (małą psio-kocią) i wymienili mi na nową bez problemu. Owszem, nie jest ani super cicha, ani lekka, natomiast nie oceniałabym od razu w kategoriach tania to beznadziejna. Wszystko co mechaniczne może się zepsuć, a tu mamy przy najmniej dostępność serwisu. Sądząc po żywotności tej małej, którą ogoliłam z 10 koni jestem pozytywnie nastawiona do tej marki.
Miał ktoś z ta maszynka doczynienia ? Do golenia jednego konia kilka razy do roku. Czasami może jakiegoś więcej ?
http://www.equishop.com/heiniger-maszynka-saphir-cord-z-kablem,id-1873
Ona mała dość więc golenie pewnie wieki będzie trwało...
O tym nie pomyślałam. :/
Szkoda, taka ładna jest i cenowo ok.
Niestety ostrza do maszynki Bass Polska u mnie w ogóle się nie sprawdziły - jedno padło po ogoleniu dwóch koni z dosyć krótką sierścią, drugie które było w komplecie z maszynką wogóle nie odpaliło, trzecie dokupione odpaliło ale padło po ogoleniu połowy. Nie wiem czy to kwestia , że koń bardzo ofutrzony, czy o co chodzi.
Nie wiem czy ostrzyć te ostrza, czy kupować nowe... Dwa ostrza na golenie to dużo,
Coś jest z tymi ostrzami nie tak?
Ona mała dość więc golenie pewnie wieki będzie trwało...
Mala? Ostrza 5 i 7,5cm, tym wiekszym mozna spokojnie golic, najczesciej konskie maja 8cm wiec to juz niewielka roznica.
A inne parametry ?? Przynam szczerze, że jestem zieloniutka w tym temacie.
Jest o połowę słabsza niż te maszynki profi, ale myślę, że spokojnie da radę kilka koni w sezonie ogolić. Nie jest aż tak mała, pewnie golenie zajmie troszkę więcej czasu ale za to łatwiej taką ogolić nogi i głowę
Ostrza 7,5 to ok, ale 5 to długo by schodziło z goleniem całego. Pytanie tylko czy 7,5 nie obciążają motoru maszynki bardziej- czyli jej zużycie może być szybsze...
Ja jestem zdania, że lepiej używać rzeczy tak jak producent podaje, a przy tej maszynce napisał 'Idealna do strzyżenia źrebaka i trudnych obszarów, takich jak głowa konia i nogi'.
Klami, ona jest naprawdę malutka i leciutka, ciężko byłoby ogolić ją całego konia. Da się - jasne, ale zajmie Ci to bardzo dużo czasu no i nie jest za wygodnie bo jest dość wąska. + moc silnika ma 4 razy słabszą niż np Heiniger Handy, którego mogę zresztą polecić w 100% 😀, więc będzie się szybciej nagrzewać i pewnie mniej wydoli... za to do golenia nóg i głowy jest super 🙂
dziunka, dzięki za opinię! Zamawiam! 🙂 Skoro ma gwarancję na dwa lata, to nawet jak umrze po 5 koniu, to najwyżej odeślę ją do naprawy/ wymiany 🙂
Ja zakupiłam dla swojego w zeszłym roku koszulkę lycrową i spisywała się super. Nic nie obciera, jedyny mankament to to, że "uklepuje" grzywę 😁
A tak na serio to uratowała nam kłąb, bo Belfast się strasznie od zwykłych derek na kłębie obciera, a od tych z kołnierzem wyciera mu się grzywa. Tak więc koszulka w naszym przypadku była dobrym zakupem. Ja mam bodajże tą:
koszulka Horze
A ja zaczynam walczyc z Osterem o wymiane maszynki na nowa, bo ewidentnie cos jest z nia nie tak, to juz nie kwestia ostrza. Trzymajcie kciuki 😵
Mam nadzieję, że nie skłamałam, może na rok, a nie dwa? tak czy inaczej dość, żeby przekonać się, czy trochę pożyje. Dziś ogoliłam nią drugiego swojego konia, w sumie już 4 golony tą maszynką, dalej idzie jak burza, w pt następny idzie pod ostrzał 🙂.
Dziunka a u mnie kompletna katastrofa z bass polska. Po dwóch dobrych goleniach słabo osierszczonych koni, przy próbie ogolenia trzeciego bardzo zafutrzonego ostrze nie złapało, drugie, nowiutkie, które było w komplecie z maszynką wogóle nie odpaliło, a trzecie które na wszelki wypadek dokupiłam, przestało łapać dokładnie w połowie konia.
Nie wiem, co jest nie tak z tymi ostrzami czy one po prostu się tak tępią na mono ofutrzonyh koniach? Bo dwa ostrza na jedno golenie - trochę to przestaje być opłacalne...
Nie wiem czy jeszcze działać coś w tym kierunku, czy porzucić marzenia o niezależności w goleniu...
Dziunka Twoje konie były bardzo ofutrzone?
Cześć!
Dysponuje ktoś z was może szablonem supermena?