Ponieważ napisałam komentarz do wątku o Black Beauty, który w międzyczasie został skasowany wrzucę go tu :P
Kocham ten film, szczególnie muzykę(mogę jej słuchać dosłownie godzinami!), jest to zdecydowanie mój ulubiony film tak w ogóle, oglądałam go wiele razy i za każdym razem ryczę 🙂 Książkę tez czytałam i choć zazwyczaj preferuje książki od filmów to w tym wypadku film chyba zrobił na mnie większe wrażenie, szczególnie głos głównego bohatera i sposób w jaki mówi jest taki ciepły, a zarazem często smutny i wzruszający. Najbardziej wryło mi się zdanie z początku filmu, idzie jakoś w stylu:"story of my life, its the story of the people in it, i havent been as lucky as I am now(...)mine is the story of trust and betyal and learning to trust again" - zawsze ale to zawsze wybucham płaczem jak to słysze... heh. Nie ma chyba mądrzejszego zdania jakie powstało w filmie lub książe o koniach, lepiej obrazującego życie koni..
Jeszcze to zdanie jak go pierwszy raz siodłają i mówi: "nobody could walk with this, come back here with those oats!" 🤣 🤣
I przyznam, że film znałam od dziecka, ale gdy zobaczyłam go kilka lat temu juz jako nastolatka to był to jeden z bodźców które popchnęły mnie najpierw w kierunku 'naturala', a potem ostatecznie szkolenia z klikerem. A w każdym razie lepszego traktowania koni, zupełnie innego podejścia niż kiedyś. Od długiego już czasu nie używam wędzidła, bata itp. Może przesadzam z tym że nie używam tych rekwizytów, ale ten film i książka bardzo sie wryły w mój umysł. I tak juz zostało i mam nadzieję, że zostanie 🙂 I myślę, że konie które mają ze mną do czynienia nie narzekają. Mam też nadzieję, ze autorka książki uśmiechnęła by się gdyby wiedziała, że przyczyniła się do zmiany życia na lepsze u niejednego konia 🙂
PS Tak sobie przypominam ile razy widziałam ten film w ciągu ostatniego roku i wychodzi mi, że z 10 co najmniej 😁 Jestem spaczona! 🤣
🚫
Skopiuj sobie ten post i wklej go do któregoś z tematów, które pasują do tematu, który poruszasz. Za kilka dni usunę tę treść z tego tematu.
Tematy filmowe:
Kocham Kino
baza filmowa o koniach + możliwości ich zdobycia