hucuły.

no to jak się wyśpisz może już to napisz mi jaką by tu metodę zastosować w moim przypadku- co zaradzić na totalny brak przeszkód.
Wiem, że to tak jak na zawodach, nie przewidzi się. Część sie wytrenuje samodzielnie, jak woda, niskie czy ciasne przejazdy, zjazdy wjady i takie tam. Ale taka kładka, czy bramka?
Bramka to techniczna przeszkoda i można ją ćwiczyc na każdej bramce jaką spotkasz, ale równoważnia i kładka sprawia więcej problemów, więc nie widzę innego wyjścia jak takie zbudować. Nie wymaga to dużego nakładu pracy. Sama teraz jestem w pensjonacie, gdzie nie ma żadnych innych hucków, więc i przeszkód brak. Na wiosnę jednak poproszę o zbudowanie kładki którą będę przerabiać na równoważnię. Co prawda Czakra chodzi wszystkie możliwe przeszkody w ręku no, ale wiadomo co z siodła to z siodła.
Szumka94   This opportunity comes once in a lifetime yo ! ♥
04 lutego 2011 07:06
Problemy również mogą sprawić przeszkody, które wstawiłam na zdjęciach.
1.Przeszkoda, zazwyczaj zapisywana jako ''sierżant'', kiedy pierwszy raz chciałam przejechać na Szumie coś takiego, to kompletnie nie wiedział co ma z tym zrobić i jak zejść z tego. Musiałam zsiąść i przeprowadzać go w ręku. Nigdy nie wiadomo, jak młody, niedoświadczony koń zareaguje na nieznaną przeszkodę..  🍴 👿
2. Zawody w Pleckiej Dąbrowie 2009 - ta sama przeszkoda co na zdjęciu - Szum zeskoczył na początku.
Zawody w Pleckiej Dąbrowie 2010 (zdjęcie) widać co Szumuś zrobił, nie wygląda to drastycznie, jednak prawie zaowocowało wywrotką. A przeszkódka wydaje się banalna 🙂 Myślę, że takie przeszkody da się zrobić samemu, tzn. na pewno się da, bo wszyscy robią je sami.
Trzeba tylko 'chłopa pomysłowego'.
Witam,
Widze ze watek sie troche ozywil. Treningi ida Wam coraz lepiej, konisie ładnie sie prezentuja teraz co dopiero na wiosne jak siersciuche zgubia i konia zacznie widac🙂
Nam ostatnio znajoma zrobila kilka foteczek. Browciu chodzi coraz lepiej, madre konisko z niego. Szybko sie uczy i naszczescie nie ma glupot w glowie. W warsztacie juz zaczynaja sie robic przeszkodzy wraz z choragiewkami do treningu.
Napewno przygotujemy ławeczkę, sierżanta w dwóch postaciach, hyrde, wężyki, równoważnie oraz cały parkur. I Zobaczymy jak na to zareaguje Browar🙂
Narazie idzie wszędzie, może mu się nie odmieni.
Pozdrawiamy wszystkich w ta nędzną do jazdy pogode i zyczymy sukcesów w treningach🙂
Ps. Rude końcówki i biała szminka tez dodaja uroku😀 (ost.fotka)
Mazia   wolność przede wszystkim
04 lutego 2011 11:36
2 hucuły z Bacówki Biały Jeleń od Janusza Szota pojechały na Ukrainę. Przekazanie nastąpiło dziś w łazienkach królewskich przez Bronisława Komorowskiego prezydentowi Janukowyczowi.... Fajnie

http://tvp.info/informacje/polska/huculy-dla-janukowycza/3899126
szumka94, to zdjęcie jest naprawdę genialne!
Co do domowych treningów, też mam ten problem, jak na razie nierozwiązany. Pewnie wiosną pojedziemy gdzieś gdzie taki gotowy tor jest.
A ja właśnie jestem z kucykami w Pcimiu i odpoczywamy korzystając z hali i pięknej pogody 🙂
Kastorkowa   Szałas na hałas
04 lutego 2011 14:15
Kastor z wczoraj

ahhhh te hucyły mają coś w sobie  😍
04 lutego 2011 15:28
piękny jest ten Twój Browar  😜
Kocham cały ród 'Pusiowy'  😜
Rexiu, gdzie na codzień stoicie? szkoda, że nie zostałam w Pcimiu jeszcze tydzień  😉

osobiście dużo przejeździłam na hucułach, teraz poważnie rozważam zakup  🙂
Szumka94 dziekujemy, myslalam ze nas nikt tu nie zauwaza.. Im dluzej jezdze na Browciu tym wiecej widze w nim Puszkara.

A was to nie raz na zawodach podziwialam🙂 Zapraszamy kiedys do nas.
04 lutego 2011 15:46
odpowiem za REXIA stoją z Lawendą w Kocmyrzowie
04 lutego 2011 15:47
To ja dodam jeszcze zdjęcie z ostatnich zawodów sezonu huculskiego ''XVI DNI HUCULSKIE''
i baardzo ciekawa przeszkoda🙂

Im więcej oglądam zdjęć, tym bardziej chce mi się sezonu.
Trzeba wziąć się za siebie i za konie, bo moje 'sportowce' trochę dużo bimbały ostatnio ;P
Szumka94 a na jakim hucule jestes na zdjeciu?

Moze ktos wrzucic zdjecie Lawendy i pochodzenie?

Chcemy u siebie zrobic wiekszosc przeszkod scieżki do treningu, zobaczymy jak nam w tym roku pojdzie🙂
Kiedys stado sie powiekszy to sie przyda.
m.indira   508... kucyków
04 lutego 2011 17:18
kiedyś już zamieszczałam tą seryjkę że jednak wcale sierżanty nie należą do łatwych przeszkód, tak więc można ich jednak nie pokonać

bramka

kładka na palach

dziura w ścianie?

mostek wenecki

klatka na króliki(nazwa robocza 😉 )

to przykład kilku "naszych" pomysłów na ciekawą ścieżkę
04 lutego 2011 18:27
http://www.bazakoni.pl/horse_6687.html tu masz pochodzenie Lawendy
dzieki, ale to jednak nie ta gładyszowska która znałam.
04 lutego 2011 19:05
strasznie fajne są te hawłowickie przeszkody!

Ja jechałam na ogierze Gejzer (Len, Gejsza)
a mnie dziś moje piękności staranowały (ręka na temblaku)

Ale wracając do ścieżek- mi by zalezało żeby Witka w tym roku przeszła, bo już ma 5 rok, no ale zobaczymy jak wyjdzie w praniu. Dziś się super spisywała w terenie- coraz lepiej mi się na niej jeździ. 
Alisaa tu jest Lawenda, ta gładyszowska http://www.bazakoni.pl/horse_10474.html
Chytruska dokladnie ta🙂 ona dalej w posiadaniu Gładyszowa?

Szumka94 własnie nie moglam sobie przypomniec Gejzera🙂

Hawłowice mają wyobraźnie, mam zamiar zerżnąc troche pomysłow na własne potrzeby🙂 bedzie na czym ćwiczyc.
Ale i tak nic nie pobije magicznego psa na budzie🙂
zajrzałam an stronę PZHK na kalendarz ścieżek i zniknęła mi ścieżka w Silelcu. I chyba jeszcze jakas...
w Sielcu ma byc koncem czerwca. Jak znajde to podam Ci dokladnie.
To do kiedy w końcu klacz musi zaliczyć ścieżkę?
Do 7 roku życia?
05 lutego 2011 11:53
Alissa do was.. czyli?  😀iabeł:

Nam do Hawłowic nigdy nie po drodze;( Byliśmy tylko w 2009
Szumka94 to do mnie bedzie Ci tez nie podrodze. Bo ja tez obok Jarosławia tylko w drugą strone.🙂
Mam swoje prywatne gospodarstwo.
05 lutego 2011 12:10
'nie po drodze' w innym znaczeniu tego słowa.  Zawsze jakieś inne plany wpadną...🙂
a Wy się wybieracie gdzieś na ścieżki? Btw. na jakich byłaś?

Dodam jeszcze zdjęcia ciekawych przeszkód

Reszta gdzieś mi się zapodziała.. Jak będę miała wenę to poszukam...
Huculska Ostoja   Fotografia Beata Gan
05 lutego 2011 15:37
Alisaa  fajny  ten  Twój konik 🙂
wybierasz  się  może  na jakąś  ścieżkę  ? ,  chętnie bym  Was  zobaczyła  w  akcji 😉
dawno temu startowalam z barwach regetowa, ale troche mi nie poszlo, trudne poczatki malo treningow
pozniej od takiego prywaciarza, to przemilcze...troche w hawlowicach jezdzilam
ale u siebie jest najlepiej...o tym marzylam i sie doczekalam.

Z Browarem planujemy sielec, hawlowice i rudawke a co po drodze to zobaczymy... Moze sie okazac ze totalne z nas lebiody..😀
Ale wierze w Browarka😀
Dziewczyna Szamana   Prawdziwa Świętokrzyska Wiedźma
05 lutego 2011 17:08
Dziewczyny a możecie polecić jakieś miejsce gdzie można pojechać na przykład na wakacje i popróbować ścieżki huculskie?
Mam już hucka parę lat, ale nigdy nie próbowałam. A ciekawa jestem jak by mój Szamcio się w tym "odnalazł" 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się