hucuły.

Szumka94   This opportunity comes once in a lifetime yo ! ♥
30 stycznia 2013 14:22
to ja zarzucę fotkę skaczącego Froma  🤣
Kurczak   Huculskie (nie)szczęście
30 stycznia 2013 14:54
Kinia16322, myślałam, że to Ty 😉
Szumka94, skacze na pewno ładnie, tego mu odmówić nie można.

Znalazłam takie ogłoszenie:
http://tablica.pl/oferta/alibaba-ogier-stanowka-IDzDND.html#32ae633e71;r:;s:

Nie dość, że w spisie go nie ma, to jeszcze te wielkie odmiany na pysku, ale zdaniem właściciela licencje koń posiada. To chyba nie jest możliwe?
emptyline   Big Milk Straciatella
30 stycznia 2013 15:04
Kurczak, no średni z niego hucuł, jeśli chodzi o maść, ale jako koń, cudo.
m.indira   508... kucyków
30 stycznia 2013 15:14
nie ma mowy by z takimi odmianami dostał licencje, musiał ja dostać w 2010 lub 2011 r
ktoś ma wgląd? mógłby to sprawdzić, bo jeśli go w spisie nie ma koń nie może prawnie kryć, no chyba że jakimś cudem dostał pozwolenie na lewo ... hmmm ciekawe

edit;
znalazłam go w spisie z 2012 [[a]]http://www.wzhk.poznan.pl/nowa/images/2012/wykaz%20ogierow%202012r.pdf[[a]] str 165
299 R Pz  ALIBABA - hc 2008, kara
po 99 G Kr PUCHACZ - hc (PRISLOP X-8 i PUSZKA PRISLOP X-4)
od 75 G Pz AZJA - hc (SZOK i ANGORA)
138 - 170 - 18 80 pkt. przy wpisie
Potomstwo hodowlane: 0 - w tym klacze z księgą: 0 - w tym ogiery z księgą: 0
Hodowca: Chomicz Krzysztof, Gruszczyn, ul. Modrzewiowa 7,  62-006 Kobylnica
Właściciel: Wojtaszak Bogdan, Sierakowo,  9,  62-420 Strzałkowo
Miejsce postoju: PR12 Wojtaszak Bogdan, Sierakowo,  9,  62-420 Strzałkowo,                             
tel. 63/ 275-08-64, 722-292-173
Gmina Strzałkowo
30 stycznia 2013 16:02
emptyline, wiesz, umaszczenie takie się zdarza, tylko że taki koń nie ma prawa posiadać licencji.

m.indira, a to ciekawe... Ja nie wiem czy jeszcze coś jest w stanie mnie zadziwić.
30 stycznia 2013 16:26
Kurczak, zdaję sobie z tego doskonale sprawę. Nie popieram, ale to inna kwestia.
Matka jego jest z bardzo rzadkiej rodziny żeńskiej, może o to chodzi?
Jakaż mnie duma rozparła jak stronę temu ujrzałam zdjęcie swojego autorstwa pod odpowiedzią Kinia16322 😀
Mogę podrzucić jeszcze kilka z tejże ścieżki, możliwe że mam jeszcze jakieś jego fotki. Piękny model trzeba przyznać, jeden z niewielu srokatych hucułków który mi się podoba 🙂
Może się przywitam, na imię mam Marysia, od kilku dni podglądam sobie ten wątek- sama mam hucułka 😉
Co do tego karego ogierka- serio, nie dość że nie wygląda na hucuła, to kryje z tą maścią? dziwne...
Marys5 to podrzuć Froma jak masz 😀 gdyby nie ta jego mala plamka, musialby byc wyciety pewnie 😀 i pochwal sie swoim hucułkiem 🙂..
ja Fromem chcalam kryć, no ale rodzina🙂 jakie inne kolorowe ogiery godne uwagi ?🙂
Szumka- o jesteś pierwsza chyba, która pokazała jego białą plamkę na szyi🙂

Marysia-- cześć tu marysia🙂

Kinia- wcale nie, bo bez tej plamki też jest srokaty, w końcu po srokatej matce. I nie on jeden, bo jeszcze jest Gejzer ciekawym przypadkiem🙂
Marysia55o bez tej plamki srokaty tylko dlatego, ze matka srokata ? nie pytam zlosliwie, zeby nie bylo 😉
a co z Gejzerem ?
30 stycznia 2013 20:04
Gejzer wygląda tak. 🙂
Jak dla mnie widać, że srokacz, a u Froma już w ogóle nie da się pomylić - kwestia ogona. Samo to, że matka jest srokata, nie daje 100% pewności, że źrebak też srokaty.
on ma tylko jakis cien za łopatką 😀 😁
Kinia16322 proszę bardzo, From ustrzelony podczas ścieżki huculskiej w Plecce Dąbrowej 2010r :

Gejzer również przepiękny, szczerze mówiąc tylko takie srokacze mi się podobają :P

A, no i jakieś pierwsze lepsze mojego Aresa:

Mam nadzieję że nie będzie problemu z rozmiarem, jak coś jest nie tak to bić od razu, zaraz zmienię 🙂
Jaka kluseczka 🙂..
30 stycznia 2013 20:23
Alibaba podobno ma licencje tylko na kuce. I wszystko jasne, tylko szkoda, że właściciel zapomniał o tym wspomnieć w ogłoszeniu 🙂

Marys5, fajny ten Twój Ares.
Kinia- można na tej podstawie ( maści matki) domniemywać, że jest srokaty. W połączeniu z klaczą maścistą dał srokatego ogierka. A ciekawszym przypadkiem jest matka Gejzera, która mu tą maść przekazała.
W zeszłym roku zleciłam badanie DNA tej klaczy http://www.bazakoni.pl/horse_109997.html i też jest srokata, a jedynym wyznacznikiem, który dał podejrzenie jej maści jest maść jej matki.

Kurczak- a to dobre🙂 Zaraz jeszcze za tym poszperam.

Maryś- jaka kulka 🙂

edit- no, faktycznie Alibaba w uwagach w bazie koni ma wpisane , że licencję dostał jako kuc.
marysia550 troche dziwne, ze kon ktory nie wyglada na srokatego, nim jest, nie ? 🙂

u Gejzera ani matka ani ojciec nie byl srokaty.. dopiero gdzies w dalszych pokoleniach, pojawia sie Jasmin.
30 stycznia 2013 20:35
marysia550, tylko jeżeli chcesz udowodnić (a zarazem się upewnić), że koń jest srokaty, to bez badań się nie obejdzie. A tak z ciekawości, to ile kosztuje takie badanie?

Farunka srokata też jest mało. Poza nogami ma wyłącznie małe pasmo siwych włosów na grzywie i na szyi pod nią. Z roku na rok widzę, że tych białych włosków jest co raz więcej, ale wygląda to tak jak u Gejzera. Rodzice Farunki obydwoje są jenomaściści.

edit. Kinia babcia Gejzera była srokata 😉

edit2. Ma ktoś zdjęcia Lena? Poza tym, które jest w bazie?
Dziękuję bardzo 😉
Taka kuleczka, a to jest jego najchudsza wersja! Czy tylko ja mam takie problemy z odchudzeniem hucka? :c

Nawet bardzo dziwne z tymi maściami, ogólnie jestem raczej słaba w te klocki, ale czy koń który ma srokatych rodziców, a nie jest srokaty, nie powinien mieć wpisanej swojej normalniej maści? Trochę to dla mnie zbyt skomplikowane ...

Kurczak pokażesz zdjęcie ?
30 stycznia 2013 20:40
Kinia16322, proszę 😉
Marys5, ale jeśli koń ma odmiany, to właśnie może się okazać, że to wcale nie są odmiany, a właśnie srokacizna. Badania DNA są w stanie odpowiedzieć na to pytanie.

edit. Wklejam jeszcze zdjęcie, na którym wyraźnie widać to białe pasmo włosów.
Ahh, rozumiem 🙂
Słuchajcie a mam jeszcze jedno pytanie. Mój koń ma wpisany prymityw, bo są nieznani rodzice. Czy badaniami DNA, czy coś w ten deseń, można chociaż w przybliżeniu określić z jakiej "lini" pochodzi? Czy w ten sposób mogłabym określić chociaż jakiś dalekich przodków?
30 stycznia 2013 20:47
Marys5, musiałabyś wiedzieć chociaż, które konie są podejrzane o bycie rodzicami i na tej podstawie wykonać badanie markerów.
Marys- ale odmiany też są poniekąd dziedziczone, więc można je również wykluczyć. U ww Pelargonii nie było przodków z odmianami.

Kurczak- badanie ok 200 zł z tego co pamiętam. Nie mam zdjęcia Lna, ale w KP, w którym był artykuł o srokciznie, w którym była Pelargonia i on jako przykład krypto-tobiano, jest napisane, że maść odziedziczył po matce, a Len był kary. A matkę Farunki znasz?
30 stycznia 2013 20:54
Matka była gniada, ale nie miałam okazji jej zobaczyć. Kiedy byłam w Gładyszowie za każdym razem ona była na łąkach, a tam nikt mi nie powie, która to. Ojcem jest Len, opisany jako ciemno myszaty, ale nie widziałam go na żywo, a jedynym zdjęciu, które widziałam wygląda faktycznie jakby był kary.  Co do odmian, to właśnie nie wiem jak w końcu jest, bo czytałam, że one mogą wyjść zawsze, nawet jeżeli w rodowodzie konia nie było żadnego z odmianami.

U Gejzera srokacizna z pewnością wzięła się od strony matki. Tylko z jej strony pojawiały się srokate konie, a i ona pewnie była srokata.
m.indira   508... kucyków
30 stycznia 2013 20:57
a ja wam powiem że dla mnie zupełnie niezrozumiały jest podział na konie rasowe(bez odmian, srokate, maściste poza maściami siwą i kasztanowatą, choć ta jeśli ma pręgowania też jest dopuszczona, uwaga tylko u klaczy!!!!) i nie rasowe czyli wszystkie które odbiegają od wzorca...
popadamy z rasą huculską w dziwny system zakwalifikowania, a mianowicie system amerykański który idzie w maści a nie rasy, czy ktoś poszalał?
czy kasztan-przykład naszego Nerona, jest mniej huculski niż jego ojciec Puszkar? czy to że wygrał czempionat huculski nie ma znaczenia? przecież został zdyskwalifikowany jako hucuł bo mu wycięto jaja, a jednak wygrał? no nic tylko paranoja?
czy hucuły z odmianami są mniej huculskie niż inne hucuły?
czy ww wymieniony przypadek Alibaby, i wyjątek ze względu na cenna linię nie jest przykładem absurdu?
zaprzeczeniem reguł?
co do odmian, Liana Grześka Pelca też jest z odmianami, nie raz już mu zwracali uwagę by pisał o zmianę na srokatość bo ma plamę na łopatce(skóra nie ma białego pigmentu tylko włos), tylko po co? skoro kiedyś ją opisano z odmianami w rasie i wydali jej licencję...

gniada Jokasta z piękną gwiazdką na czole i też licencję dostała

tych przykładów można mnożyć, przez nie 30% pogłowia zasila rzeźnie, po urodzeniu dostając wyrok ...
to nie paranoja?
Matka Gejzera też była opisana jako gniada. Wiec i Flota mogła być tak opisana. 3/4 odmian jest dziedziczona genetycznie, rodzice nie muszą mieć odmian, ale " kombinacja odziedziczonych genów obojga rodziców może być już wystarczająca". (ww artykuł z KP)

m.indira- my ich nie dyskwalifikujemy i nie dzielimy. Zastanawiamy się skąd u danego konia posiadana maść🙂
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] Brak edycji nie po raz pierwszy, proszę się pilnować!
30 stycznia 2013 21:05
m.indira, oczywiście, że tak i w pełni się z Tobą zgadzam. Konie naprawdę fajne i mogące być wartościowe w hodowli nie mogą w niej zaistnieć tylko dlatego, że mają plamkę nie tam gdzie trzeba. Przez jakiś czas było też tak, że odmiany u klaczy się nie miło widziane, natomiast u ogierów niedopuszczalne. Nie rozumiem dlaczego. Bardziej martwi mnie to, że konie, które nie spełniają norm wielkościowych są uznawane i nikt nie widzi w tym nic złego. Co do Alibaby, to pisałam wyżej, że on ma najprawdopodobniej licencję wyłącznie na kuce.

marysia550 matka Gejzera była chyba opisywana kiedy jeszcze klacze mogły posiadać odmiany. Dzisiaj pewnie nie dostałaby wpisu, bo siwe miała tylko skarpetki.
Kurczak-  Klacze z odmianami sa nadal wpisywane. Dodam, żeby nie było, ze Pelargonia miała od razu srokata w papierach.

No i masz 🙂 http://baza.pzhk.pl/search.php?id=KR00002411&plec=K    eeeee Flota jest srokata, ale Farunka jest c.gn🙂  A na "10 rodzeństwa" Floty aż 6 jest srokatych.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się