... ślub :) ...
Oni zazwyczaj się nie wtrącają w nasze życie, nie udzielają rad, kiedy o nie nie prosimy, tym bardziej szokuje mnie to, co robią przy okazji ślubu.
Żeby nie było, to nie są upiorni teściowie (chociaż tak mogłoby wynikać z moich opisów), bardzo lubię i szanuję tych ludzi 😉
Ostatni raz dotyczył raczej tego, że grzecznie i po cichu znoszę takie zagrywki.
A ja już fotografa załatwiłam, troszkę się naszukaliśmy , ale znaleźliśmy odpowiedniego. Na rozmowie wydawał się być bardzo wyluzowany, co w sumie poszło na jego plus🙂 Do tego w poniedziałek idziemy rezerwować termin naszego ślubu. Wiem, że rok to sporo czasu, ale jak się okazało większość fajnych orkiestr już jest zarezerwowana. Mieliśmy na oku dwie, jedna już nieosiągalna, a druga już nie istnieje 🙁 Na szczęście z polecenia mamy jeszcze sporo, więc chyba się trzeba będzie zacząć kontaktować🙂 I wtedy już będzie z górki🙂
ssstokroteczkaa, rok to wcale nie jest sporo czasu, jeśli chce się zaklepać wymarzoną salę/foto/zespół (jak zresztą sama widzisz) 😉
Wpadam z szybkim pytaniem do doświadczonych już , bo w internecie wszędzie piszą co innego - do ślubu konkordatowego potrzebne jest zaświadczenie z UC .
Żeby dostać zaświadczenie potrzebuję skrócony akt urodzenia. I teraz pytanie, czy skoro oboje urodziliśmy się w Warszawie i tu bierzemy ślub, to musimy najpierw zdobyć z tego urzędu akt urodzenia czy oni będą mieli już go w swoich danych i nie trzeba się tym martwić? Akt urodzenia też ważny jest 3 miesiące?
Mam wrażenie że nie wyrobimy się do ślubu z tą papierologią.... Do czerwca zostały 2 miesiące a my dopiero mamy dokumenty (akty chrztu itp ) z kościoła.
Bardzo bym prosiła o łopatologiczną odpowiedź krok po kroku bo stres tak mnie zaczął zjadać w związku z tym że nie zdążymy, że przestaje już myśleć logicznie😀
Ile się w ogóle schodzi czasu z UC ? Ostatnio słyszałam od kogoś że 3 miesiące....
W moim przypadku poszło bardzo szybko - braliśmy ślub konkordatowy, oboje urodziliśmy się w tym samym mieście, w którym ślubowaliśmy. Nie potrzeba było aktu rodzenia, bo oni mają to na miejscu. Złożyliśmy podanie, czy jak to tam zwał, pani odesłała nas po podpis do innego pokoju, później do kasy, zapłacić 80zł. I zdaje się za tydzień złożyliśmy podpisy przy pani kierownik, dostaliśmy papiery i trafiły one do proboszcza 😉 A te 3 miesiące to nie czas oczekiwania, tylko max. 3 miesiące przed możesz zacząć załatwiać, bo tyle ważne są dokumenty z USC.
Ok dzieki, troche mnie uspokoilas🙂 mam nadzieje ze w moim urzedzie tez pojdzie sprawnie.
Ulalala,
Ustawa, która weszła w życie w marcu dopuszcza śluby poza usc, ale też wprowadza internetowy system aktów stanu cywilnego, co oznacza, że takie dokumenty jak akt urodzenia na przykład dostępne będą w każdym miejscu, urzędy nie będą ich wymagały, także w razie czego nie musisz się o to martwić. Tak samo będzie przy zmianie dowodu, nie trzeba będzie mieć przy sobie aktu ślubu. Duże ułatwienie dla interesantów 😉
Pauli, dzieki za informacje, dobrze wiedziec😀
Edit. Byłam dziś w urzędzie, na szczęście zaświadczenie będzie do odbioru za 2 dni 😀
ALE ! Pan poinformował że to że nie trzeba mieć aktów ur obowiązuje w Warszawie (jeśli jest się urodzonym w Warszawie), a inne urzędy to już na chybił trafił, jedne mają dostęp inne nie. I że to co mówią w TV (mówią?) to nie prawda:P
Dziewczyny, pomocy !
Gdzie znajdę jakieś kiecki właśnie na uroczystą okazję taką jak ślub.. Nie chodzi mi o taką, co to sie w niej przejde i do szafy tylko będę mogła jeszcze włożyć na jakąś uroczystość? Coś uniwersalnego, a ładnego? O ! :kwiatek:
No i dla wielkobiodrowców - w 38 się nie wcisne, bom mam taaaaaaaką d^pę, nawet jak schudnięta jestem..niestety większość rzeczy, które oglądam na internetach są.. malutkie (34-36) ! Musiałabym kupić 2 kiecki, spruć w jednym miejscu i zszyć razem. Na szczęście w barach też szeroka, także wielkobiodrowość się maskuje..troche. 😂 Któraś gdzieś widziała coś może? [table][tr][td]:kwiatek:[/td][/tr][/table]
safie Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
31 marca 2015 08:14
desire, zalando, mohito, mosquito, sugarfree, asos, orsay też miewa ostatnio śliczne sukienki. Jeśli twoja sylwetka równoważy biodra ramionami, to nie masz czego zakrywać 😉
safie, jacie, ładna. mniej więcej właśnie w coś takiego celuje, dzięki za naprowadzenie :kwiatek:
Achaja, dzięki, porozglądam się :kwiatek:
Trafiłam na suknia-24.pl i.. totalnie nie na moje nerwy to wybieranie kiecki. Takie jaskrawe i błyszczące w większości. I z odkrytymi ramionami. Jak dla mnie 99% stamtąd odpada..
Ostatni raz sukienke miałam założoną, gdy szłam do komunii.. a spódnice na maturze i to tylko jednego dnia. 😂
safie Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
31 marca 2015 11:35
W Mohito jest teraz sporo takich sukienek z rozkloszowanym dołem zakrywającym szerokie biodra. Aktualnie poluję na
tę 💘 jest też w klasycznej, czarnej wersji. Ale warto przejść się do sklepu, przez internet ciężko porównać - na patykowatej modelce wygląda to inaczej 😉
safie, druga super, szkoda że ramiączka, a nie ma chociaż ciut rękawka... :/
smarcik, a gdzież to te stacjonarne sklepy się mieszczą (jeszcze nie ogarnęłam wszystkich stron sklepów, ech..) ?
Właśnie trafiłaś w samo sedno - ze mnie jest konkret kobita i choćbym nie wiadomo jak się wylaszczyła to biodra mam szerokie na 100 jak nic.. i w ogóle. Także po prostu mam strach coś przez internet zamówić, bo co ładnie wygląda na bezbiodrowej i bezcyckowej modelce, może się okazać dla mnie totalną klapą.. A skoro zdecydowałam się na kiecke, a nie spodnie to musze jakoś wyglądać. 😉 😂
safieDruga jest śliczna 🙂
desireTu możesz poszukać sklepu najbliżej Ciebie 😉
http://www.mohito.com/pl/pl/storelocator/
Ja byłam ostatnio w chińskim centrum ( w Warszawie Maximus) i też było sporo ładnych, teraz właśnie ta moda na rozkloszowane dość mocno. Z takich sztywnych właśnie materiałów, i trochę mniej sztywnych , o dziwo na prawdę sporo ładnych , nie przesadzonych. Właściwie to nie od Chińczyków tylko Polaków, ale pewnie spora część i tak sprowadzona z Chin 🙂 Więc może koło Twojego miasta też jest podobne centrum i warto się tam wybrać🙂
Ta mnie zauroczyła 💘
i ta
ta w kwiaty mega fajna
desire a w sklepach stacjonarnych? Jakaś galeria handlowa? Bo w internecie można na prawdę dużo znaleźć ale później się bawić w odsyłanie to nie za fajnie.
A też mam problem znaleźć sukienkę bo na prawdę wiele mnie "pogrubia" i w ciemno nie kupię.
Ja w grudniu kupiłam sobie super sukienki na Święta w Oh la la, no i cena bardzo przystępna bo za 2 dałam 150 zł.
Tak w ogóle to mam 3 wesela w tym roku + 4 swoje i nie mam pojęcia co chcę na poprawiny. Już nie mówiąc o 3 innych weselach (z którego na 2 na pewno nie mogę iść w tej samej kreacji bo paru znajomych będzie i na tym i na tym 🙂😉
Ostatni raz na ślubie/weselu byłam 12 lat temu... a tu nagle taki wysyp 😵 No może nie nagle bo wiedzieliśmy wcześniej ale co najlepsze mój kuzyn bierze ślub tydzień przed nami (szkoda, że się bardziej w czasie nie rozłożyło bo ślub czy pogrzeb w mojej dalszej rodzinie to jedyne okazje do spotkań...)
A co jest złego w pójściu dwa razy w tej samej sukience? 👀
Nic nie ma, ja po prostu lubię kupować sukienki na jeden raz 🙂
dzięki kochane :kwiatek:
strzemionko, w galeriach to takie pospolite mi sie wydają i oklepane.. Może mi się coś trafi, ale wolałabym właśnie coś takiego hm.. oryginalnego(?), ponadprzeciętnego, a nie że wejde gdzieś i mnie moja kiecka po oczach będzie bić. 😉 muszę sprawdzić w orsayu, tak jak Achaja pisze, może coś znajde skoro rzucili coś ładnego.. 😀
edit:
http://pl.dawanda.com/ - a tu kupowała może któraś z Was?
Ta mnie zauroczyła 💘
i ta
Piękna ta druga!!! Do tego modelka wygląda jak sobowtór naszej Pursat 🤣
Ta mnie zauroczyła 💘
i ta
O jaaa, ta druga mnie też zauroczyła <3
desire, zerknij też
tu 🙂
Achaja, o coś dla mnie hahah, aż tak wymyślata jestem ? 😁
mam już tyle 'wstępnych' wybranych, że nie wiem na co się zdecyduje, moim faworytem i tak chyba jest (póki co) ta druga od safie, co też się większości podoba. 😀 a i tak wciąż szukam. 😉
01 kwietnia 2015 11:18
Haha sama bym ją kupiła tylko nijak mi taka by nie pasowała 🙄
Bardzo ładna, ale obawiam się że własnie dość mocno może poszerzać w biodrach. Mówię o tej białej z kwiatkami na dole🙂
http://pl.dawanda.com/ - a tu kupowała może któraś z Was?
Jak kupowałam 🙂 ale inne produkty akurat ^^
Generalnie bardzo polecam, ja jestem strasznie łasa na oryginalne, ręcznie robione najlepiej, rzeczy 🙂
Tutaj ma się szanse wygrzebać naprawdę coś ładnego, oryginalnego a do tego wspiera się artystów 😀
desire, rozważyłam zakup tej drugiej własnie na jakieś letnie okazje, ale jednak nie... Wkurzałyby mnie wiecznie zsuwające się ramiączka, bo na takie wyglądają na zdjęciach...
Z innej beczki 😀
Czy znacie jakieś godne polecenia strony z zaproszeniami?
Niestety większość oferowanych gotowych zaproszeń nie przypadła mi do gustu.
Wesele nie ma przewodniego motywu dlatego też nie zależało mi na projektowanych zaproszeniach, ale niestety widzę, że chyba będę musiała to rozważyć 🙄