... ślub :) ...

majeczka   Galopem przez życie!
02 marca 2012 08:00
Teli, zgadzam się, ja schudłam w tali na przykład ok 5 cm
falabana, super że jechaliście na koniach
ja sobie nie wyobrażałam że może nie być ze mną koni (moich koni) w tak ważny dzień skoro są ze mną od dawna i na zawsze... było by jakoś pusto a tak czułam że są wszyscy którzy tego dnia powinni być przy nas.
ash, już stresik? o kochana to co będzie za 100 dni? ;-)
ash   Sukces jest koloru blond....
02 marca 2012 09:34
majeczka, stres pojawia się i znika na szczęsie. Na razie ogarniamy papierologię, musimy wszystkie świstki odebrać i zanieść do naszego Księdza.
Jak się zaczynam denerwować to szybko zaczynam pisać szczegółowy plan podrózy poślubnej. Przechodzi 😂
Czy Ty kochana miałaś lampiony na weselu? Gdzie kupowałaś????
ash przerażasz mnie!
albo skłaniasz do działania 😉

my mamy 3 tyg wcześniej ślub od ciebie i jeszcze nie ruszyliśmy z tymi papierkami!
narazie wybieram wzór i kolor bukietu ślubnego - im bliżej tym więcej pomysłów - jakby ktoś potrzebował to fajna strona jest z tysiącem zdjęć 
http://styl.fm/moda/bukiety-slubne/moda489791.htm

kończymy rozwozić zaproszenia

i zastanawiamy się czy robić podziękowania

stresu nie mam ,ale w końcu zaczynam się cieszyć ślubem 🙂
dobrze Was dziewczyny poczytać bo chociaż będę wiedziąla kiedy mam się czym zająć 🙂
02 marca 2012 13:40
Ślub konkordatowy - wizyta w kancelarii parafialnej - Etap 1

Pierwszy krok to wizyta w kancelarii parafialnej, w której odbędzie się ślub. Wybierzcie się tam w okresie od 6 do 3 miesięcy przed ślubem. Weźcie ze sobą:

[list]
[li] świadectwa bierzmowania narzeczonych (otrzymacie je w swoich kancelariach parafialnych; dokumenty ważne są przez 3 miesiące)[/li]
[li][/li]
[/list]
    [list]
[li]świadectwa chrztu narzeczonych (otrzymacie je w swoich kancelariach parafialnych; dokumenty ważne są przez 3 miesiące)[/li]
[li][/li]
[/list]
    [list]
[li]zaświadczenie o uczestnictwie i ukończeniu kursu przedmałżeńskiego i spotkań w poradni rodzinnej (można donieść w późniejszym terminie)[/li]
[li][/li]
[/list]
  [list]
[li] dowody osobiste[/li]
[li][/li]
[/list]

Urzędnik kościelny na podstawie zgromadzonych kompletów dokumentów sporządzi protokół przedślubny oraz rozpisze zapowiedzi przedślubne. Zapowiedzi są wygłaszane przez 2 tygodnie w parafii panny młodej oraz pana młodego. Niestety, to do Was należy obowiązek poinformowania swojej parafii o planowanym ślubie i prośba o wygłoszenie zapowiedzi (nie uczyni tego za Was parafia, w której bierzecie ślub).

Ślub konkordatowy - zgłoszenie do USC - Etap 2

Na mniej niż 3 miesiące przed ślubem należy zgłosić się do USC. Musicie mieć ze sobą:

[list]
[li]dowody osobiste[/li]
[li][/li]
[/list]
    [list]
[li]skrócone odpisy aktów urodzenia[/li]
[li][/li]
[/list]
    [list]
[li]wdowiec/wdowa musi przynieść akt zgonu współmałżonka
[/li]
[li][/li]
[/list]
W USC odpowiecie na kilka formalnych pytań, do których nie musicie się przygotowywać. Jedyne co powinniście ustalić przed wizytą, to nazwisko jakie przyjmie żona po zawarciu związku, gdyż będziecie musieli je podać urzędnikowi.

Na tej podstawie USC wyda zaświadczenie o braku okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa. Zaświadczenie te jest ważne tylko przez 3 miesiące (więc ślub musi się odbyć w następnych 3 miesiącach).

Jeszcze raz do kancelarii parafialnej - Etap 3

Gdy już będziecie mieli zaświadczenie z USC udacie się powrotem do kancelarii parafialnej, w której bierzecie ślub (w zależności od kancelarii parafialnej udajcie się tam od tygodnia do dnia poprzedzającego ślub). Dokumenty, które musicie przynieść to:

[list]
[li]zaświadczenie o braku okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa (dokument z USC)[/li]
[li][/li]
[/list]
    [list]
[li]zaświadczenie o uczestnictwie i ukończeniu kursu przedmałżeńskiego i spotkań w poradni rodzinnej (o ile jeszcze tego nie dostarczyliście)[/li]
[li][/li]
[/list]
    [list]
[li]potwierdzenie o odczytaniu zapowiedzi w parafiach narzeczonych[/li]
[li][/li]
[/list]

Tuż przed ślubem konkordatowym - Etap 4

Tuż przed ślubem:

[list]
[li] przynieście do kancelarii zaświadczenia o odbytych spowiedziach przedślubnych[/li]
[li][/li]
[/list]
    [list]
[li]w dniu ślubu podpiszecie zgodę na skutki cywilno-prawne małżeństwa konkordatowego; stosowne dokumenty podpisują także świadkowie oraz duchowny[/li]
[li][/li]
[/list]

Formalności po ślubie konkordatowym - Etap 5

Po ślubie, w ciągu 5 dni od daty zawarcia małżeństwa Kościół ma obowiązek przesłać komplet dokumentów do USC. Ten zaś sporządza akt ślubu. Jeżeli wszystko odbędzie się bez przeszkód, po 2 tygodniach możecie udać się do USC po odbiór skróconych aktów małżeństwa.

Opłaty:

opłata skarbowa - 80 złoty
    opłata za podanie do ślubu konkordatowego - 5 złotych
    odpis skrócony - za czwarty 10 zł; pierwsze trzy są bezpłatne
    odpis zupełny - 20 złotych
    opłaty w kościele - co 'łaska' (zazwyczaj 'co łaska' zdecydowanie przewyższa pozostałe opłaty)

mam nadzieję, że którejś z Was się przyda 😀
wow, dzięki

chyba muszę odłożyć na bok kwiatki i zacząć z papierkami 🙂

hmm, czy byliście na ślubie gdzie nie było podziękowań?

bo moim rodzicom to mamy za co dziękować, bardzo nam pomagają,ale rodzice mojego P. są po rozwodzie i nie utrzymuje za dużego kontaktu z tatą, tylko totalne minimum i tak głupio mu dziękować, bo za ...

niby nie przejmujemy się co ludzie powiedzą,ale jednak...
02 marca 2012 13:50
nakarzynka, zróbcie jak uważacie. Przecież nie musi być tak jak wszędzie. My się nawet zastanawiamy czy nie "olać" pierwszego tańca 🤔
no właśnie cały czas twierdziliśmy że to ma być nasz dzień i robimy tak jak my chcemy
mieliśmy zapraszać gości bez dzieci bo mnie wkurzają biegające bachory które nie wiedzą co mają ze sobą zrobić

ale jednak część daliśmy z dziećmi, bo tak wypada, część nie zatrybiło że jest bez dzieci i tak przychodzi z nimi
więc całe plany poszły się ...

my lubimy tańczyć i robimy 3 pierwsze tańce 🙂
też nas obgadają, ale co tam

ale chyba odpuszczę podziękowania, bo nie nawidzę obłudy i jak przeżyję dzieci tak nie wyobrażam sobie żebym poszła do teścia i powiedziała "dziękuję"...

w końcu to nasz dzień
i jak nie chcesz pierwszego tańca to ja bym odpuściła
bo bez sensu się męczyć
ja nie planuję pierwszego tańca, szczególnie atkiego wyuczonego etc... wyglada to dla mnie bardzo śmiesznie i sztucznie, poza tym wiem że  bylby to dla mnie wielki stres że się pomylę, zapomnę  😵
02 marca 2012 14:03
My chyba nie ogarniemy się z czasem, żeby jeszcze chodzić na kurs tańca. Zobaczymy...jak się uda to będzie ok, jak nie to też będzie ok.
moja koleżanka chodziła przed ślubem na kurs tańca. Normalnie ciężko się jej ruszyć i jak tańczyła to cały czas skupiała się na tym, żeby nie pomylić kroków. wyglądało to sztucznie i beznadziejnie
Dworcika   Fantasmagoria
02 marca 2012 15:04
Byłam na ślubie przedwczoraj 😉
Tylko cywilny, łącznie z Państwem Młodym było 14 osón w USC i 12 po samym ślubie. Wesela nie było. Zamiast tego obiad w restauracji połączonej z kręgielnią, więc po jedzeniu cała ekipa podzieliła się na dwie drużyny i ruszyła do starcia z kręglami 😉 Tort, kawa itd. w domu.
Do tego czerwona sukienka, lampiony (dwa się zmarnowały - jeden się zapalił, a drugi zaraz po starcie zgubił rozpałkę i wylądował kawalek dalej).

Ogólnie wrażenie bardzo na plus 🙂 Bez oglądania się na innych, a co sobie pomyślą... kogo to obchodzi? 😉
04 marca 2012 21:13
Trzymajcie kciuki. Jutro mam I przymiarkę. Obym się zmieściła 🙇

dziewczyny! chyba tutaj, baaardzo dawno temu ktoś wstawiał link do strony www "fotografow" którzy robili fotomontaże i wstawiali np łóżko na drzewo, albo do jeziora... ma ktoś jeszcze gdzies linka do tego???🙂 pomocy! muszę to pokazac siostrze, która jest na etapie poszukiwania fotografa😀😀😀
mery, faktycznie makabra, już gdzies to wcześniej widziałam... Jak można sobie zrobić sesję ślubną z tematem przewodnim "łóżka na dachu"?  👍
06 marca 2012 08:12
OMG!! mery masz rację! TRAGEDIA!
Te zdjecia sa okropppnee!! Wygladaja jak prezentacja podstawowych funkcji Photoshopa 😀 Hihi, ale kurcze.Mojej babci by sie podobaly 😎
06 marca 2012 09:05
Zapomniałam Wam się pochwalić, że wczoraj miałam I miarę i już jestem zachwycona. Buty pasują w 100%.
Kiecka jest idealna, mimo że brakowało jej jeszcze kilku elementów.
Zamówiłam welon - krótki taki za łopatki.
ash - będziesz się chwalić w sieci? Poka poka 😎
06 marca 2012 09:58
Nie mam zdjęć, bo padła mi bateria w aparacie. Pokaże w maju.
mery, aaaaa!! Będzie mi się śniło po nocach, co za masakra!!

ash, buu, ale szkoda, że nie masz tych zdjęć 🙁 Fajnie, że tak wszystko pasuje. W maju koniecznie się pochwal!
06 marca 2012 10:23
Pochwale się na pewno. Obrączki już się robią od wczoraj 😅 😅
Zostały nam 3 miesiące, sprawy papierkowe zaczniemy od poniedziałku załatwiać bo ja do końca tygodnia włóczę się po lekarzach.
Alergolog, pulmonolog i robię miliony badań. Jutro mam testy skórne.
Zostaje nam ogarnięcie ubioru mojego narzeczonego, przystrojenie Kościoła, ostateczny wybór menu, winietki i tablica z rozstawem stolików. 💃 💃
Breva chyba nie zyczysz siostrze takich zdjec??  🤣
Nie wiem jak w ogole mozna komus za cos takiego placic... mam dreszcze hahaah 🙂

Ash, super ze wszystko pasuje! Tez mam w maju przymiarke, ale to bedzie wersja podstawowa.. Poki co musze kupic buty i nie wiem na co sie zdecydowac.. na pewno niezbyt wysoki obcas, ale nie wiem czy pelne czy bardziej sandalkowate bo latem sie zagotuje w pelnych.. w ogole obawiam sie ze z moja kiecka sie zagotuje 😀
Zaczynam pomalu panikowac...  🤣
ha! wpadłam kiedyś na warszawskiej ulicy, może lepiej, żebym nie podawała gdzie na witrynę Foto Knyta i aż odskoczyłam ze strachu 😉
Choroba..czy jest ktoś, kto może mi podpowiedzieć coś a propo formalności w przypadku ślubu kościelnego, ale po ślubie cywilnym? Mamy ślub cywilny za sobą, myślimy o kościelnym, bez fety 🙂
A ja mam cyrki z aktem urodzenia...
Oryginał oryginałów jest niemiecki z racji mojego miejsca urodzenia. Został przetłumaczony i na tej podstawie powstał nowy - polski, na pewno lepszy i trafniej dowodzący zaistnienia faktu moich narodzin. Oczywiście jak się ma tyle wersji (nigdy nie wiadomo która może się przydać w biurokratycznym do bólu kraju), jedna z nich zaginęła - wersja polska wystawiona na podstawie tłumaczenia z niemieckiej.
Z tego co mi powiedziała pani w okienku, zrozumiałam że muszę za przeproszeniem dymać pod Lublin, żeby dostać kolejny odpis.  🙄
06 marca 2012 13:37
Choroba..czy jest ktoś, kto może mi podpowiedzieć coś a propo formalności w przypadku ślubu kościelnego, ale po ślubie cywilnym? Mamy ślub cywilny za sobą, myślimy o kościelnym, bez fety 🙂

Ślub kościelny powinien być zawierany w parafii panny młodej jednak ostatnimi czasy bardzo często odchodzi się od tej reguły. Polskie prawo nie uznaje samego ślubu kościelnego, dlatego też wymagane jest zawarcie ślubu cywilnego.

Niezbędne dokumenty:

dowody osobiste,
    metryki chrztu (nie starsze niż 3-miesięczne),
    zaświadczenia o bierzmowaniu (jeżeli nie zaznaczono tego na świadectwie chrztu),
    świadectwa nauki religii,
    potwierdzenie wysłuchania nauk przedmałżeńskich i odbycia spotkań w poradni rodzinnej,
    zaświadczenia o spowiedzi,
    zaświadczenie o wygłoszeniu zapowiedzi, jeżeli głoszone były w innej parafii,

Ważne terminy:

6 miesięcy przed wybraną datą ślubu należy zgłosić się do kancelarii parafialnej w celu ustalenia dokładnej daty ślubu,
    3 miesiące przed ustaloną datą ślubu w kancelarii parafialnej spisuje się protokół przedślubny. Musimy zabrać ze sobą:

- aktualne świadectwa chrztu (z parafii chrztu) z adnotacją o stanie wolnym oraz o przyjęciu sakramentu bierzmowania,

- dokumenty poświadczające ukończenie lub uczestnictwo w kursie przedmałżeńskim,

- dowody osobiste,

narzeczeni przystępują do sakramentu pokuty (należy zaznaczyć że jest to spowiedź przedślubna),
    następują zapowiedzi przedślubne po których narzeczeni dostarczają do kancelarii parafialnej zaświadczenie o wygłoszeniu zapowiedzi,
    kilka dni przed ślubem lub w dniu ślubu narzeczeni zgłaszają się do kancelarii wraz ze świadkami, w celu spisania aktu ślubu.
    Dopuszczalne jest   przedstawienie kopii dowodów osobistych świadków jeśli Ci nie mogą stawić się osobiście wraz z narzeczeństwem,
    dzień przed ślubem narzeczeni muszą przystąpić do sakramentu pokuty,
    w dniu ślubu świadkowie dostarczają do zakrystii obrączki, akt ślubu (po ślubie cywilnym) oraz kartki potwierdzające odbytą spowiedź.

edit:  Idź do Księdza z aktem małżeństwa wydanym przez USC.

edit: Nerechta ja wzięłam buty całe zakryte z obcasem 6cm. Są mega wygodne.
ash, :kwiatek: Dziękuję 🙂

Patrząc na te powalone przepisy i kupę roboty mi się odechciewa. Chcieliśmy w tym roku, ale czy się wyrobimy? Wątpię. POtrzeba serca to raz, ale ten rok, bo moja babcia jest już w takiej formie, że nie wiadomo, ile pożyje 🙁 A jej zależy być na ślubie 🙁 Ech.
06 marca 2012 14:17
konikikoniczynka teraz to Wy macie już z górki, bo małżeństwem jesteście.
Ogarniasz akt chrztu/bierzmowania, nauki przedmałżeńskie, zapowiedzi i lecisz do Księdza. Tyle!
Dasz radę! Wierzę w Ciebie!
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się