... ślub :) ...
Możecie opowiedzieć jak to jest ze ślubem kościelnym i byciu wierzącą/wierzącym? Dlaczego bierzecie ślub kościelny? Dlatego, że jesteście wierzące i robicie to przed Bogiem, dlatego że t tradycja, dlatego, że tak wymaga od was rodzina?... Mi się szybki ślub nie zapowiada, ale już mam dylemat- wziąć ślub kościelny i być hipokrytką (bo nie wierzę) czy nie brać i być wyklętą przez rodzinę? 😁
Dyskusje na ten temat były już na wcześniejszych stronach 🙂 I nawet burzliwa była 😉
Ja biorę ślub kościelny z wielu powodów, m.in:
- bo wierze ( i to jest podstawa),
- bo taka jest tradycja
- bo mój przyszły i Jego Rodzice tego by chcieli.
Oczywiście, że gdybym była osobą niewierzącą, to nie jestem pewna, czy wzięłabym ślub kościelny - chyba jedynym argumentem byłyby prośby z Jego strony. Choć nie wiem, jak by to było, bo nie jestem w takiej sytuacji i nie sposób wyobrazić sobie, co bym wtedy zrobiła 🙂
Z tym wyklęciem przez rodzinę to też różnie bywa, zależy do rodziny 😉 Moja pozwoliła mi wybrać wiarę, uważają mnie za osobę dorosła, która przy ich asyscie powinna sama dokonywać wyboru. Pomagają mi w tym, ale ostateczna decyzja jest moja.
Dzięki opolanka, zaraz przewertuje wcześniejsze strony 🙂 Ja niestety WIEM, że moja rodzina by mnie wyklęła, bo zostałam o tym poinformowana. Co oczywiście spowodowało jeszcze większy bunt z mojej strony, no ale zawsze tak jest z zakazami i nakazami. Z drugiej strony sama bym chciała wziąć taki śłub, dla samej ceremonii, białej sukni, etc 😀
Mi się wydaje, że rodzina to by się krzywo patrzyła jakby tak bez ślubu się żyło, szczególnie jak wierząca mocno rodzina. Ale branie ślubu kościelnego przez osoby niewierzące, tylko dlatego zeby rodzina nic nie gadała też jest zupełnie bez sensu. Przecież można wziąśc ślub cywilny i związek jest zalegalizowany, a nie miesza się do tego spraw wiary.
Kto ma jakieś cieakwe pomysły na prezent w ramach podziękowań dla rodziców???
Ja myślałam o albumie ze zdjęciami dla Rodziców - z naszymi fotkami jak bylismy mali, ze szkoły, dorastanmia az do ślubu z pustymi miejscami na fotki ze ślubu 🙂
Phi!!! Kupiłam sukienkę!!!
I oczywiście W&W miała rację - kupiłam zupełnie inną niż zamierzałam. Wybrałam sobie kilka sukien z katalogu w salonie, przymierzyłam i na mnie jakoś mi się nie podobały. Potem zmierzyłam taką o jakiej niue myślałam i to było to 😉
Ale jak głupia jakaś zapomniałam sobie zrobić fotkę!
Ja myślałam o albumie ze zdjęciami dla Rodziców - z naszymi fotkami jak bylismy mali, ze szkoły, dorastanmia az do ślubu z pustymi miejscami na fotki ze ślubu 🙂
No też mam na liście, ale mój narzeczony jakoś ma dziwnie mało zdjeć z dzieciństwa, wobec czego nie za bardzo byłoby z czego stworzyć album :/
Jeszcze w grę wchodzi taka ramka z naszymi zdjęciami z dzieciństwa i teraz i zamieszczonym tekstem podziękowań. Myślałam jeszcze o prezentacji multimedialnej wyświetlanej na uroczystości, ale musiałabym cały dsprzęt sobie skompletować a to cvhyba nie wyjdzie, do tego jeszcze myslę nad czekoladkami ze zdjęciem naszym na pudełku, kieliszkami z grawerowanym napisem, albo np. kosz z pysznościami. I chyba mam już za dużo pomysłów 🙂
To tak coś na wesoło:
Zasady na wesele:
1. Wesele rozpoczyna się na początku a kończy, gdy młoda para zaśnie.
2. Kto pojawi się na weselu w złym nastroju będzie rozweselany. Jednak jeśli wszelkie próby zawiodą, gość zostanie usunięty z sali.
3. Zabrania się dłubania palcem w nosie sąsiada, dłubania widelcem w uchu, picia przez słomkę napoju sąsiada oraz wycierania tłustych palców w ubranie sąsiada.
4. Podróże poszukiwawcze pod stołem są surowo wzbronione.
5. Osoby mające uwagi dotyczące wesela zobowiązane będą do zorganizowania lepszego w przeciągu pół roku.
6. Nie toleruje się pustych kieliszków. Dlatego będą one od razu napełniane w celu uniknięcia zaglądania do nich zbyt głęboko.
7. Zabrania się rzucania kwiatów w kierunku młodej pary jeśli znajdują się one nadal w wazonie.
8. Osoby, które zgubią wątek nie muszą go szukać. Rano sala będzie gruntownie zamiatana i będzie go można odebrać.
9. Nie należy więcej pić, gdy nie jest się już w stanie wypowiedzieć zdania: „stół z powyłamywanymi nogami”.
10. Osoby niezadowolone ze swoich miejsc przy stole będą miały następnego dnia całą salę do dyspozycji.
11. Radzi się wszystkim panom przynajmniej raz zatańczyć z własną małżonką. Kosztuje to tylko parę minut a unika się w ten sposób kłopotów.
12. Jeśli alkohol wyleje się na odzież prosimy nie panikować! Zostanie przyniesiona następna butelka.
13. Dla osób, które nie znajdują żadnego powodu do śmiechu wisi lustro w korytarzu.
14. Zabrania się kobietom przewracania oczami oraz używania innych znaków w celu zmuszenia mężczyzn do pójścia do domu.
15. Zabrania się zabierania czegokolwiek z wesela oprócz dobrych wspomnień.
16. Osoby idące do domu proszone są o zabranie swoich partnerów. Nie dopuszcza się przy tym jakichkolwiek zamian.
17. Jeśli któryś z gości stwierdzi, że znajduje się sam na sali oznacza to, że zabawa dobiegła końca.
Każdy z uczestników jest zobowiązany do przestrzegania powyższych zasad niezależnie od rasy, koloru skóry, płci, wyznania czy przekonań politycznych pod groźbą zmywania naczyń po weselu.
Ja tez myślałam o prezentacji, a jako że mam i laptopa, i rzutnik multimedialny, nie byłoby problemu. Jednak my chcemy dziękowac bardziej prywatnie, więc może gdzieś w domu, po weselu w innym dniu.
A tekst świetny, moja przyjaciółka wydrukowała go na papierze czerpanym i w rulonikach był na stołach 🙂
My też chcieliśmy jakoś bardziej kameralnie to zrobic, ale jako że mamy sporo gości takich tredycjonalistów, to żeby uniknać pytań albo jakichś głupich komentarzy potem to robimy tradycyjnie w czasie wesela. Chcę tylko żeby nie było "tak jak zawsze". Już mam wybraną inną piosenkę zamiast "cudownych rodziców mam". No i teraz pozostaje opracoawanie jakiejś formy podzękowań i prezentu.
A czy przygotowujecie jakieś upominki dla gości?
Ja na podziękowania dla rodziców też nie mam pomysłu, ale myslę że skończy się na jakimś ładnym koszu z kwiatami. Chyba że wymyslę coś innego. Nie chciałabym też robić z tego jakiejś "szopki". Poprostu szczere i osobiste podziękowania.
A podziękowań dla gości chyba nie bedzie, chociaż w sumie jest dużo fajnych sposobów - jakies czekoladki ze zdjęciem, pudełeczka z migdałami, słodycze...mozna coś wybrać.
Muffinka, super że wybrałaś suknie
pokazyj jaką 😀
My też nie mamy pomysłu na podziękowania i chyba ich robic nie będziem tzn nie będa robione podczas wesela.
Wymyślimy coś innego i podziękujemy im następnego dnia .
Problem w tym że na stronie mojego sklepu nie mają mojej sukni, albo ja jej znaleźć nie mogę 😉
Ale jest taka słodka, zwiewna, troszkę tiulowa na dole. Góra mocno dopasowana, dół oczywiście jest rozkloszowanay ale nie dużo, na delikatnej halce.
W innych czułam się przytłoczona, miałam wrażenie że jest mnie za dużo, a w tej czułam się dobrze, tak lekko.
Na przymiarce zrobię fotkę 😉
My nie robimy podziękowań dla gości, bo nie widzimy takiej potrzeby 🙂
dzionka, jezeli jestes naprawde niewierzaca, a nie taka "wierzaca ale poszukujaca nie za bardzo praktykujaca", to nie powinnas brac slubu koscielnego. Cywilny mozesz zawrzec w jakims pieknym zamku w pieknej bialej sukni i tez moze byc git 😀 Zreszta jak bierzesz slub to jestes na tyle dorosla, ze mozesz olac opinie innych i zrobic po swojemu.
Ja biorę ślub kościelny bo wierzę, bo nie wyobrażam sobie inaczej, bo taka jest tradycja, bo chcę 😉 Wszystkiego po trochę, ale przede wszystkim dlatego że wierzę.
A mój T robi to po części dla mnie, jemu na slubie kościelnym nie zależało. Zgodził się na to z mojego powodu.
obydwoje z L ustalilismy - zadnego koscielnego- pic na wode fotomontaz, nawet jak sie rodzina obrazi- to nasz slub i nikomu nic do tego- obydwoje jestesmy ateistami
a suknia a i o wszem pewnie bedzie biala- ale tak jak pisze pigwa- palac zamiast kosciola i klamliwego przysiegania jawnogrzesznikow😉 i lecenie do komuni ciot dewotek itp. odpada
tak ostatnio rozmawialismy ze znajomkami co sie beda obraczkowac- 6 parek na ten rok..i zadna do kosciola nie idzie. Skad taka moda? czyzby ludzie na oczy przejrzeli, ze skoro nie wierza to nei ma co robic szopki tylko po to zeby rodzinka byla zadowolona? co o tym myslicie?
co z kamka? juz po slubie?
Ja myslę że jak ktoś nie czuje takiej potrzeby i bierze ślub kościelny tylko po to żeby zadowolić rodzinę to bez sensu.
Trzeba poprostu podejmować decyzje zgodnie z samym sobą.
Muffinka nie doczytałam.Kiedy bierzecie ślub że potoczyło sie to tak ekspresowo🙂?Doczytałam, 2 tygodnie po nas 😅
Dzisiaj sie dowiedziałam że mój ograniczony na umyśle brat mnie uprzedzi i za 2 mce bierze ślub, powodu można sie domyślać a i będzie widać.......
Rodzice czekali 15 lat na jego ślub to się doczekali.
W tym tygodniu mierze formę kiecy😀 No i znalazłam jubilera🙂
Moja się trochę obrażała 😉 Ale z tego co zrozumiałam większe pretensje mieli o to, że nie było pisemnych zaproszeń i wesela 😁

u nas juz po wszystkim 😉
super!🙂 ja chcę więcej zdjęć🙂😉)
Nasz ślub już 18.04.2009 nie mogę sie doczekać chociaż nerwy mnie zżerają tym bardziej że mieliśmy ciężki okres jak okazało się że jestem w ciąży.... a wszystko było już załatwione na 28 sierpien (termin porodu mam na 04.09) ... ale udało się przełożyć (nawet sale :hurra🙂
Boje sie jak to będzie bo to już będzie 5 miesiąc i na pewno brzuszek wyskoczy... na szczescie sukienka szyta na miarę a pierwsze ściągniecie miar 24.03
Jakie macie pomysły na dekoracje auta c. srebrnej Audi A6? Chyba najlepiej bordowe kwiatki?
kamka ślicznie wyglądałaś, cała taka złociutka 🙂
Zairka gratulacje!!!
Zairka gratuluję 🙂
A na auto polecam pleciony bluszcz (jeśli gdzies w kwietniu dostaniesz) z wplecionymi różami. Wygląda skromnie, ale ładnie i subtelnie.
dziekujemy 🙂
wszystko bylo super chociaz troche tremu.. Klub nawalil w kilku sprawach, ale bedziemy to ciagnac o zwrot kosztow (np: tortu weselnego nie sprobowal nikt, bo zawineli go w paczuszki w serwetkach, blehh, policja byla, bo wlasciciel zadzwonil (na szczescie na sale nie weslzi, wiec nikt ich nie widzial, a poza tym wlascicielka dala nam caly dzien na ustrojenie sali, a w poludnie zwyzywala moja siostre za kartony z dekoracjami i balony na sali, w efekcie balonow w ogole nie bylo (a mam zdjecia z wesela kolezanki w tym samym klubie z balonami! ...) wiec idziemy dzisiaj po zwrot kosztow calego wesela lub polowe tej kwoty, jesli nie rusza prawnik a my puszczamy w internet, prase, radio recenzje i zdjecia...
Ale poza tym wszystko bylo super, jedzenie super, dj super, tance, zabawa... Potem polowa gosci jescze w domu do 4 byla 🙂😉)

zdjecia narazie na paincie robione, ale niedlugo sie nimi zajme 🙂
ostatnie jakieś takie... chwytające za serce🙂 gratuluję jeszcze raz🙂 a z klubem faktycznie przypał... ale może się uda odzyskać kasę! a przecież i tak nie to było najwazniejsze😉 dużo szczęścia na nowej drodze:*
kamkaz gratulacje, ślicznie wyglądałaś.
vill_18 - tak, 27 czerwiec 😉 Faktycznie ekspresowo sie uwinelismy,a powodu do pospiechu nie mamy 😀
Zairka gratuluje!
A powiedzcie mi czy zamierzacie się w trakcie wesela przebrać w coś innego niż suknia?
Bo chyba kiedys był taki zwyczaj, nie wiem jak jest teraz ale ja nie zamierzam. To jedyny taki dzień w życiu i zamierzam w suknie być do rana. Chce się wyróżniać z tłumu, a poza tym nie po to kupowałam suknię żeby zdjąć ją w połowie wesela i załozyć inną kieckę 😉
Z takim stwierdzeniem, aż pochodzisz w tej sukience kilka godzin... 😉 Jak będziesz się wściekać, że ktoś Ci ją krzesłem przytrzasnął, zobaczysz jakie ćwiczenia gimnastyczne będziesz uprawiać idąc do toalety. Niezależnie od swojego postanowienia weź na wszelki wypadek dodatkową sukienkę i wygodne buty 😉
Zairka, wszystkiego dobrego 🙂
Laguna się przebierała - widać było na zdjęciach, też w białą sukienkę, tylko że krótszą