Kucek1331, ale fala to seria zabiegów.
Nie wyjdzie taniej łącznie niż 1300-1600 za prp.
generalnie taniej wyjdzie prp niż zabiegi shock waves, ja zrobiłam serię 8 zabiegów shockwaves przy drugim zerwaniu. Prp nie robiliśmy bo doktor mówił, że szkoda kasy, więc zrobiłam serię shockwaves ale skupionej, nie rozproszonej. Przyjechał po 5 msc od zerwania i pytał się czy coś robiliśmy z tą nogą 🤣
dariamajka, ale że nie było efektów?
dariamajka, najlepsze efekty jeśli jest sens daje prp (zrobi się blizna) i po czasie seria shock waves- przebudowywanie tej blizny.
kotbury, mi kazał zrobić 4 serie, także coś w granicach 900zł
Kucek1331, to masz bardzo tanio ten shock wave u siebie.
4 serie to tak no... maławo.
realnie to jest tak, że się robi te 4-5 serii i USG żeby zobaczyć czy dalej robić.
To trzeba kontrolować, więc do ceny zabiegu dodaj cene USG kontrolnych.
kotbury, ja robiłam prp przy pierwszym zerwaniu, laser i shocki. Potem w maju po roku od kontuzji znowu się zerwała, doktor powiedział, że koń na łąki i raczej nie wróci do roboty.
Nie zrobiliśmy drugi raz prp, więc zamiast tego zrobiłam sobie serię shock waves skupioną, noga wygląda super. Blizna jest i będzie i to już niestety zostanie.
Wszystko zależy od przypadku. mnie raz wet zamiast prp zrobił splitting. Jak wet się zna to proponuje zabiegi odpowiednie do urazu.
Kucek1331, ale to pewnie rozproszoną falą. Znajdź kogoś ze skupioną, bo uważam, że na rozproszoną szkoda kasy.
kotbury, tak tak, USG po tygodniu od ostatniej fali. Ale na to nie patrzę, bo niezależnie jaki zabieg będzie miała, i tak będziemy musieli skontrolować nogę
Kucek1331, I mnie było podawany nie prp, bo uraz był starszy jak się okazało (niebyło objawów wcześniej za bardzo, to nie wyłapaliśmy), podaliśmy Regen+ o ile dobrze nazwę pamiętam. Na pewno są moje wpisy wcześniej w tym wątku. Koń się pięknie zagoił, blizna jest ledwo widoczna, koń śmiga, a dziura była taka że palec można było tam włożyć i pomachać. Koszt taki sam jak prp (w EquiAid przynajmniej). Ja bardzo polecam.
edit. cofnęłam się, na 38 stronie są moje wpisy, nazwy nie pomyliłam.
Kucek1331, - często przy kontuzjach jak oszczędzasz to ostatecznie wydasz tyle samo lub więcej 😅 no niestety konie są drogie, rachunki za weta nieubłagane. Niemniej prp/regen+/seria schocków wychodzi praktycznie tak samo.
Kilka lat temu mimo bólu finansowego wstawiłam konia do kliniki - bo kontrole i zabiegi z dojazdami szybko zrównały mi się z kosztem miesiąca intensywnej terapii. Popatrzyłam z grubego obrazka i dobrałam kredyt, który powoli spłaciłam. Tak jak bym płaciła powoli za zabiegi w każdym miesiącu, ale koń już był ogarnięty klinicznie.
keirashara, konia mam 10 lat i nigdy nie oszczędzałam. Ale w momencie, gdzie nie dostałam przedłużenia umowy o pracę i lecę ma czymkolwiek - to są rzeczy ważne i ważniejsze 😅
Jak pisałam, zobaczę na co się zdecyduję. Jednak sam wet namawiał mnie bardziej na falę, niż cokolwiek innego. Jak nie zadziałają, to będę szła w coś innego 🙂
Ale jesteśmy dobrej myśli 🙂
Kucek1331, To słuchaj weta, tylko on to widział na żywo i może ocenić co w danej sytuacji najbardziej wskazane.
Zdecydowałam się ostatecznie na falę uderzeniową. Jesteśmy dzisiaj po pierwszym zabiegu, 3 przed nami, a potem kontrola weterynarza. Jestem dobrej myśli. Jak się nie uda, to pójdziemy w coś innego 🙂
My też po terapii falą; czekamy na efekty