PSY
Czy jest ktoś w Bydgoszczy, kto karmi swojego psa karmą TOTW pacific stream i miałby ochotę odsprzedać nam odrobinę lub orientuje się czy dostanę w tym mieście niewielką ilość tej karmy, żeby pies mógł spróbować czy mu podejdzie?
Ja wczoraj podałam TOTW dla seniora.
Bunia trochę tylko zjadła. Całość opróżniła dopiero w nocy (z braku laku chyba...)
Nie jest to widać szczyt smakowitości dla niej.
Zastanawiam się zatem czy nie kupić jednak boscha... Zawsze to prawie dwie stówy do przodu...
Becia23, szukałam wszędzie i nie znalazłam 🙁. Już wcześniej mi się chyba skończyły. :/
No nic, tak czy siak dzięki :kwiatek:
Mój Oszołom z dzisiejszego hasania po lesie 😍
Czy dobrze rozumiem, że pies na tej karmie więcej sika?
Wskazania do stosowania karmy: - bakteryjne zapalenie pęcherza - rozkładanie kryształów struvitowych (fosforanów amonowo-magnezowych)- zapobieganie nawrotom struvitów - zapobieganie tworzeniu się kryształów szczawianowo-wapniowychKarma dla psów ze schorzeniami dolnych dróg moczowych. Skutecznie rozpuszcza kamienie struvitowe. Zakwaszenie moczu hamuje wytrącanie się kryształów struvitowych poprzez zmniejszenie dostępności jonów fosforanowych oraz hamuje rozwój bakterii.Zwiększenie ilości wydalanego moczu zmniejsza koncentrację minerałów w moczu, ograniczając ryzyko tworzenia kamieni szczawianowo-wapniowych oraz struvitowych. Karma zawiera obniżony poziom magnezu, będącego jednym z komponentów kamieni struvitowych (kamienie fosforanowo-amonowo-magnezowe).
Dzionka ja bym tak zrozumiała
A ja bym jeszcze dodała, że zmienia ph moczu ❓
Dziewczyny, jaka karma dla młodego czarnego teriera rosyjskiego? Skarmiłam (z trudem) Royal Canin Giant Junior - szału nie było 🙁 Obawiam się, że na Hill's mnie nie stać 🙁 Myślę o Brit'cie - tu jest wybór: jagnięcina z ryżem (nawet zalecana dla CTR) albo premium XL, albo o boschu na drobiu... Boję się, żeby żywiąc "po swojemu" nie zaszkodzić (choć na dziś pies nie narzeka), przeraża mnie np. "zawartość" mięsa w puszce (4% = 4% dodatków, reszta... woda i sól(!), ale wolałabym coś bardziej smakowitego niż RC - ten wyraz obrzydzenia na psim pysku 🙁
Halo ile ludzi tyle polecanych karm. Ale Royala sobie odpusc, bo nie warto 😉
JARA, teraz lecę przeważnie na surowiźnie 🙂 Brit ma w opisie 40%+ mięsa. Chyba trzeba będzie wypróbować po prostu. Jeszcze rozważam surowiznę + jakieś płatki objętościowe - ale o tym to już zupełnie pojęcia nie mam. Na samej surowiźnie lecieć nie mogę - bo szykowałabym sobie (i psu 🙁) kłopoty, ten pies chyba przerośnie dogi 🙄, nie może nieć za dużo białka. No i gdy zostawię psa z młodszym pokoleniem 🙂 to sobie nie dadzą rady z wyżywieniem.
Znajomi, którzy mają olbrzymie psy radzą: podchodząca karma + pół porcji rosołowej kurczaka.
Nic, będę sprawdzać, ale jeśli ktoś wie co jest paskudztwem/ściemą to proszę o info :kwiatek: :kwiatek:
Royala już nie kupię - to jakiś groch jest, i tyle 🙁
edit: i to nie jest takie proste - karm dla juniorów olbrzymów jest mało, w zasadzie Bosch, Brit, Purina, Hill i RC (odpada). Chętnie karmiłabym Orijenem - gdybym wygrała w totka 🙂
Z tego co kojarzę to figura swojej młodocianej sznaucerce olbrzymce dawała Brita i było ok więc może spróbuj? A tak poza tym to może rozważysz BARF? 🙂
No mówię, że młodzież (moje dzieci) sobie z BARFem nie poradzi 🙁
Próbuję Brita. Dam znać.
Halo Ale Brit Care czy zwykly?
halo - czemu sobie nie poradzi?
robisz porcje, zamrazasz, wieczorem wyjac, rano podac, moj dziewieciolatek ogarnia 😉
Dokładnie - moja je 2x 350g dziennie, więc mam większość (poza primexowym żarciem które się ładnie odsypuje zamrożone) popakowaną i zamrożoną w paczkach po 350g własnie. Na rano wyciągam wieczorem, na wieczór wyciągam rano i się rozmraża.
JARA, polecany jest Care (jagnięcina + ryż), natomiast "zwykły" - premium wypada niezwykle ekonomicznie - 100+- PLN miesięcznie za żywienie bydlaka 🙂
No fakt - mogę mrozić porcje, brawo ja 🤣 Ciągle jeszcze nie ogarniam, że mam wreszcie zamrażarkę po byku 🤣
Hill's nie jest droższy od Royala, a nieporównywalnie lepszy.
Moja diablica
Wojenka, przestan robic szopki i zacznij foty Maliny wstawiac do watku o kangurach 😀 😉
To samo 😉
PILNIE PILNIE PILNIE
ma ktoś namiar na surowicę na parwo?
Liczy się chociażby kontakt w Czechach jakikolwiek
szukaj na fcb Emilii Hanley - kiedys miewala duze ilosci
Halo, ja karmiłam psa surowizną (bez kości) + wypełniacz (ryż / ziemniaki) - nie jest to polecane, ale pies wyglądał bardzo dobrze i z trawieniem wszystko było ok. Jeśli zachowasz odpowiednie proporcje to jest fajna opcja.
Brit zwykły wychodzi ekonomicznie nie bez powodu - jest znacznie gorszej jakości niż Care. Ale to na pewno wiesz.
Spróbuję zwykłego brita, potem care - może podpasuje. Care też nie jest bardzo drogi, do przejścia. Dam znać jak wypadły próby.
Natomiast porównanie cenowe Hill's do RC - bez przesady: ok. 270 za 12 kg a 186 czy 9 za 18 kg - robi różnicę, może przy średnim psie nie jest taka duża, ale przy olbrzymie 🙄 RC odpada bezdyskusyjnie - to są trociny, nie karma.
Trochę mi się skiepściło żywienie surowym, bo psisko powiedziało "pas" na podroby 🙁 Odpadła też wersja puszek - pobliska mała firma robiła fajne, nieoszukane puchy - to zniknęła z rynku 🙁
Jeśli brity się nie sprawdzą - trzeba będzie BARFować, może drożej i kłopotliwie ale szczęście psa - bezcenne 😜
Jeśli brity się nie sprawdzą - trzeba będzie BARFować, może drożej i kłopotliwie ale szczęście psa - bezcenne 😜
tak cichutko wtrącę. ja zaczęłam barfować z biedy i lenistwa 😉 żywienie mięsem tańsze niż super karma. a kupowaliśmy mięso i gotowaliśmy, ale się okazało, że nie dość, że śmierdzi cały dom, to trzeba się babrać, a i wszystko co dobre się wypłucze. a teraz? mam zamrożone mięso, wyjmuję co dwa dni porcje, rzucam psu i zapominam o kłopotach 😉 a i pies ładnie przytył (mieszanka owczarka, więc jednak żre dośc dużo) i żywszy się zrobił. może niekoniecznie podroby, a inne mięcho? jeśli nie kupowanie samodzielnie, to może od razu paczkowany, przyszykowany barf? u nas w Zbyszku są rewelacyjne mieszanki psiego mięsa. wymemlane kawałki kości, chrzęści, mięso, nawet oczko się trafi 😉
No ja muszę przyznać, że zbyt tanio BARF mi nie wychodzi, bo ok 280zł miesięcznie. Na pewno jednak dałoby się taniej, bo ja kupuję sporo Primexów a resztę w supermarketach, nie mam żadnych dojść do taniego mięsa - a może halo ktoś taki by się w Twojej okolicy znalazł, od kogo byś mogła za grosze brać kurze/gęsie/indycze łapy, korpusy, skrzydła itp, albo jakieś inne kości i mięcho?
nie liczę miesięcznie ile to wynosi, ale napewno taniej niż karma, która miałaby wysoką zawartość mięsa.
u nas korpusy (fajne, mięsne, z szyjami) kosztują wszędzie około 2,20-2,80 za kg, więc grosze. bardzo dużą frajdę psu ostatnio sprawiło gardło wołowe. paskudne toto, ale pies miał fun.
No to pewnie masz małego psa? Bo mi Orijen wychodził taniej, 13kg wór za 260zł starczał na jakieś 37 dni, a jakby Szardi była starsza, to starczałoby na jeszcze dłużej.
Hiacynta, nie jest wielki. waży 29 kilo.
5 sierpnia, czyli ciut ponad miesiąc ważył 18 kg.
No to tuszę, że musisz mieć dojście do taniego mięsa, albo karmisz psa tylko korpusami...