PSY
Drodzy Psiarze, wiem, że pewnie było o tym pisane już ze 100 razy, ale nie mam sił przelecieć 650 stron wątku. Jakie dobre jedzonko możecie polecić dla dużych psów w typie wilczura? Aktualnie jedzą Royala, ale słyszałam słabe opinie o nim... Pomóżcie proszę 🙂
lusia722, dziękuję!
Krew wyszła całkiem dobra... Tarczyca obniżona (norma 15-40 a on ma 7), mocznik wysoki i jakieś AIAT wysokie. Reszta super. Moja znajoma wetka mówi, że by podała antybiotyk, bo wygląda jej to na zapalenie w drogach moczowych. Jutro znów idę do weta z tymi wszystkimi wynikami i zobaczymy, co poradzi.
Dobra, ja mam kolejny problem i naprawdę też ciężko by mi było przejrzeć te ponad 600 stron wątku.
Szukam czegoś dobrego na poprawę sierści u psa, najlepiej nie drogie. Pies młody, długi, czarno-brązowy włos jeżeli miałoby to w czymś pomóc :kwiatek:
U mojego psa to się sierść poprawiła jak go wzięłam, jak dostał po prostu porządnie jeść. 😉
elle, dobre jedzenie, oleje, biotyna, na kolor podobno algi i betakaroten 😉
w Świdniku (koło Lublina) znaleziono suczkę rasy beagle. Pies zadbany, z obrożą, widać, że mieszkał w domu. Nie jestem obeznana w psich forach - jeśli Ktoś zauważy ogłoszenie o poszukiwaniu podobnego psa baardzo proszę o kontakt.
Alaska nie pytałabym gdybym nie karmiła swojego psa 🙂
karme dostaje dobrą, aktualnie purina, ostatnio brit.
Jara wielkie dzięki, będziemy próbować
Dobra, ja mam kolejny problem i naprawdę też ciężko by mi było przejrzeć te ponad 600 stron wątku.
Szukam czegoś dobrego na poprawę sierści u psa, najlepiej nie drogie. Pies młody, długi, czarno-brązowy włos jeżeli miałoby to w czymś pomóc :kwiatek:
Polecę Ci z czystym sumieniem olej Fatromega - znajdziesz go w sklepach lub .....w Google 🙂
http://fatro-polska.com.pl/produkty-dla-zwierzat-towarzyszacych-fatro-polska/47-fatrogerminaKilku psiarzy zaiwestowało i bardzo zadowoleni.
Cenowo też bardzo przystepnie.
Opłacają sie litrowe flaszki.
Drodzy Psiarze, wiem, że pewnie było o tym pisane już ze 100 razy, ale nie mam sił przelecieć 650 stron wątku. Jakie dobre jedzonko możecie polecić dla dużych psów w typie wilczura? Aktualnie jedzą Royala, ale słyszałam słabe opinie o nim... Pomóżcie proszę 🙂
Ja z tych droższych mogę polecić Orijen i White Wolf. Z tańszych Brit Premium 😉
Czy mogę w tym wątku Was zaprosić na jedno wydarzenie na fejsie? ...
jeśli możecie, proszę, udostępniajcie...
https://www.facebook.com/events/415145621908386/
jutro jedziemy do weterynarza, ale tylko do wiejskiego, dopiero po weekendzie najwcześniej do takiego "lepsiejszego" zajrzymy, ale może ktoś się spotkał z czymś takim i doradzi postępowanie. mamy takiego zmutowanego chłopczyka z ... nadmierną ilością pazurków i opuszków 😉 czy to tylko defekt urody czy będzie to małemu przeszkadzać i szukać już weta na jakiś zabieg, czy lepiej nie ruszać? dotyczy tylnych łapek.

Chłopak ma po prostu ostrogi, czyli podwójne wilcze pazury. Polidaktylizm jest wadą u wszystkich ras oprócz beauceronów i briardów.
Taka wada urody. Może się zdarzyć, że przypadkiem sobie urwie, ale podobno częściej urywa się kciuk w przednich łapach(u nas normalka kilka razy w roku).
Wojenka, czyli polecasz usuwać, żeby się mu nie urywały, czy zostawić? psiurki mają 7 tygodni, a wyczytałam, że usuwa się w pierwszych dniach życia. jeśli się nie da, to trudno, zostanie podwójnie wyjątkowy 😉
tak jeszcze podpytam, jak najlepiej karmić szczeniaki? aktualnie dostają około kilogram mięsa dziennie na łeb (wieprzowe z łopatki i wołowinę-wymieszane rostbef, polędwica i antrykot, mielone w mięsnym na świeżo pół kilo i pół kilo piersi z kurczaka i piersi z indyka krojonego w kostkę, ludzkie, kupowane w zbyszku codziennie, zeby było świeże i podawane na surowo), do tego warzywa na parze, podzielone na 3 posiłki. za dużo, za mało, coś zmienić?
Nie wiem czy mnie ingnorujesz czy nie, ale ... Kilogram surowizny na głowę? To za dużo. 25kg pies powinien dostać 500g dziennie (mięso + owoce/warzywa + kości). To tak według kalkulatora.
Powinnaś dodać jeszcze nabiał: kości lub ser biały, jogurty.
Orientacyjnie możesz sobie sprawdzić takim kalkulatorem. Bardzo fajny jest na bulkowym forum, ale wymaga rejestracji.
JARA, nie nie ignoruję 🙂
kości nie dawałam póki co wcale, dziś zobaczę w zoologiczntm jakies wędzone (czy świeze?jakie najlepiej dla takich szczylów? dadzą radę?). nabiału się trochę bałam, bo wyczytałam, że to krótka droga do skazy białkowej i rozwodnionej kupki, ale jeśli powinnam, to dołączę twaróg czy jogurty, jajko jedno dziennie na łeb surowe będzie w porządalu?
byłam świecie przekonana, że za mało im daję (bo takie wiecznie wygłodniałe...)
Koola, u mnie na stacji kolejowej wisi ogłoszenie że poszukują suczki beagle bo zaginęła, 9 miesieczna, tylko ode mnie do Świdnika to będzie za 180 km...
możliwe?
Kości surowe. Najlepsze są wołowe, bo duże. Jak ma się dojście to jagnięce lub cielęce, bo są dużo bardziej miękkie. Można kupować też mięso ze zmielonymi kościami albo jak ma się jakiegoś dobrego pana w mięsnym to prosić o zmielenie. Jak psiaki duże będą to nawet chrząstki podawać. Polewać olejem (najlepiej zwierzęcym), dodawać np otręby, siemię lniane (ugotowane), płatki owsiane.
W okresie wzrostu nabiał jak najbardziej wskazany. Podroby też można podawać (żołądki, serca, wątróbkę (w nie dużych ilościach), móżdżki).
Dziewczyny co barfują powinny udzielić bardziej szczegółowych jak to u szczeniaków.
JARA, to bardziej skomplikowane niż sądziłam 😉 myślałam, że takie mięso, które ja jem będzie odpowiednie, a tu jeszcze tyle innych rzeczy 😉
mięsa mielonego z koścmi nie widziałam oprócz BARFa, zwyczajnie kupowałam kilo polędwicy i kazałam na miejscu zmielać w mięsnym, nie wiedzialam, że kości też mi mogą zmielić. chrząstek nie można zakupić jakoś oddzielnie chyba?
jajo raz na dzień na sztukę czy rzadziej, surowe? wątróbki drobiowe?
jak tylko pojadę do miasta to kupię szyje strusie, bo czytałam swietne recenzje.
sorry za głupie pytania, ale szczeniaka nie miałam 16 lat, a chcę, żeby wyrosły na zdrowe i szczęśliwe psy. dzieki wielkie :kwiatek:
Isabelle jajko raz na tydzień zupełnie wystarczy i nie całe tylko żółtko.
podawaj zmielone warzywa i owoce, wszystkie podroby- serca, żołądki, wątróbki
Isabelle, Tak jak KKK napisała, podaje się żółtko - samo, bo podobno w połączeniu z białkiem słabo się przyswaja czy coś 😉
Wątróbka ma dużo witaminy A trzeba dawać z umiarem. Nerek nie podawaj. Mięso możesz kroić w kawałki, warzywa albo zmielone, przeciśnięte przez praskę albo starte, papka musi być, ponieważ mięsożercy "pozyskiwali" owoce, warzywa, zielenine z zołądków swoich ofiar, co było już przeżute 😉
Same chrząstki bez porblemu można kupić, zwykle indycze.
To nic skomplikowanego wbrew pozorom. Zwykle trzeba mieć dojście do jakiejś rzeźni, masarni, skupu dziczyzny albo pogadać z właścicielem mięsnego wtedy za grosze się kupuje mięso. Jak stać Cię na kupowanie w mięsnym za normalne ceny to Twój wybór.
dzwoniłam do dystrybutora lokalnego Barfa i pewnie na dniach kupimy kilka paczek na próbę, bo tam od razu wszelakie chrząstki, kości, oleje i warzywa są, więc duża oszczędność czasu. na pewno zakupimy mieszankę dla szczeniaków, szyje cięte strusie i żołądki z treścią.
poszukam jeszcze rzezni, do tej pory sądziłam, że własciwie mogę tylko kupować w mięsnym, więc brałam pod uwagę koszty mięsa przy braniu znajdek, jasne, są wysokie, ale zdrowie kulek ważniejsze, jeśli równie dobre są te z rzezni czy paczkowane, to chetnie kilka złotówek zatrzymam 😉
Isabelle, pogadaj z Kkk skąd ona ma mięso, bo chyba jest z Łodzi z tego co kojarzę.
Blow nie jest z twoich okolic, ale ona kupuje np ścinki dziczyzny za ok 4zł. Spokojnie można kupić wołowinę za 3,5zł za kg. Ktoś na dogomanii proponował 20kg skrzynki udek indyczych za 60zł. Trzeba poszperać, poszukać, a można psa żywić za śmieszne pieniądze.
Jak wyliczyłam na swoje psy:
1 pies - 300gr samego mięsa - 2 psy - 600gr samego mięsa
600gr x 31 dni = 18,600 kg
18,600 x 3,5 (średnia cena) = 65,1 zł za samo mięso.
Teraz płacę 250zł za 15kg karmy na miesiąc.
No, ale ja nie mam dojścia do takiego mięsa, więc póki co zostaje nam karma 🙁
Gotowe paczki Aspolu czy Bioska wychodzą drożej. Moje psy po tym miały biegunkę (zapewne z nieprzyzwyczajenia) mimo, że podawałam gotowane. Ale kwiczały za tym mięsem tak śmierdziało 😁
Byliśmy z pudlem u lekarza i dostaliśmy leki. Na tarczycę dożywotnio, na wątrobę i zmniejszony theospirex. Badamy się znów za miesiąc. Wygląda lepiej, może miał jakieś zapalenie pęcherza po prostu, bo zimno przecież było...
JARA, nic nie ma w Twoich okolicach?
http://www.miesodlapsow.pl/sieci_handlowe.php ewentualnie tez wysyłkowo jest sklep internetowy, obadamy to mięso w swojej okolicy. nie jest to super tanio, ale zawsze taniej.
brałam pod uwagę suchą, chcialam ją wprowadzić, ale jakoś raz, że porządna karma to koszt taki sam albo większy jak mięso, a dwa, ze nie ufam do konca, czy to suche to taka pełnia zdrowia, poza tym dwa owczarki też tej karmy zeżrą pewnie z 50 kilo minimum miesiecznie 🙂
ja mam duuużego psa, udało mi się znaleźć dojście do sklepu masarni i teraz kupuję wątrobę wołową po 2 zł/kg i serce wołowe 6/kg, do tego są też takie ścinki miesne odpadkowe (skóry, tłuszcz) po 1 zł/kg, robię z tego takie mieszane porcje po ok 1 kg każda, potem gotuje z ryżem i marchewką i taki gar mam na dwa dni, koszt ok 3,00 zł/dzień czyli ok. 100 zł m-nie. Gratis dostaję kości, więc pies ma zajęcie.
Hej! Radze Ci po prostu poczytac sklady i zdecydowac sie na cos, co nie ma wypelniaczy w postaci ryzu, zboz czy kukurydzy. Ja karmie pieska (tez owczarek) karma Orijen, ew. Acana. Siersc blyszczaca, piesio zadowolony, kupy "piekne" 🙂
hiacynta, a który orijen i która acana nie ma żadnych wypełniaczy ;>? ziemniak też wypełniacz. a ryż akurat jest dobrym, łatwo przyswajalnym źródłem węgli. ważne są proporcje.