PSY

[b]JARA[/b] wszystkiego najlepszego dla mojej ulubienicy 😉 wyglada przeuroczo🙂

A tak przy okazji gdzie moge znalezc jakies fajne obroze? Chodzi mi o sklepy internetowe, bo mojej sie juz spsula wiec jest okazja, zeby troszke zaszalec 😉
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
05 lipca 2012 07:00
Skorzane to tylko Woza. Parciane El Perro.
potwierdzam - skóra - woza
parciane - j.w. i pitmany
inne - ezy dogi bardzo mi się widzą także 😉
JARA, Twój pies wcina maliny?

Gama po kilku wizytach w stajni, zaliczeniu tarzania w kilku (czyt. prawie wszystkich boksach) wymagała kąpieli. Nie była tym faktem zachwycona, za to biegania i "odwdzięczania się" otrzepywaniem wody na meble, ściany ludzi nie było końca.

05 lipca 2012 10:58
Moje psy jedza wszystko. Ziva nie je jedynie rzodkiewki, a Masza papryki. No i oczywiscie cytrusow, cebuli i czosnku. - wiadomych względów*.

Urodzinowa salatka Zivy to zielony ogorek, mloda marchew, jablko, banan, nektarynka, maliny, truskawki, jogurt naturalny, otreby i platki owsiane. Teraz jak mam ogrodek pelen warzyw i owocow to jeden posipek dziennie to zielenina.

edit:
Dopisek *
Chciałabym, żeby mój pies jadł warzywa ot tak 🙂 Jak ma źle pomieszane z resztą jedzenia to memła memła wcina, a warzywa wychodzą bokami na podłogę.
macie jakieś sposoby na "dosmaczanie" /przemycanie oleju z łososia? w poprzedniej karmie olej byl i nie potrzebowaliśmy nic dodatkowo, kiedyś  dostał próbke oleju i bardzo chętnie zjadł, teraz zmieniliśmy karmę i chciałam dodatkowo olej podawać, więc idąc na łatwiznę wzięłam tej samej firmy co karma i niestety Czarny nie chce ruszyć miski jak czuje olej... 🙁 nie wiem co z nim robić.. nie wyleje przecież 1l oleju.. a poza tym chcę by go dostawał..
abre   tulibudibu
05 lipca 2012 13:10
kkk, może pomieszaj ze zmiksowanymi pomidorami (da się kupić w kartoniku lub butelce). Moje za zestaw olej rybny plus pomidory dadzą się pokroić.
ostatnio miksowałam ze śmietaną, burakiem i  jabłkiem.... nie ktnął  😵 z pomidorami nie próbowałam, dzięki zobaczę 🙂

poprzedni olej nie był tak intensywny i nie było żadnego problemu, generalnei Czarny nie jest wybredny... a ten śmierdzi po prostu na odległość 🙁
abre   tulibudibu
05 lipca 2012 13:31
kkk, pomidory zawierają glutaminian sodu. Sprawia to, że w potrawach zawierających  pomidory to one dominują smakowo.
spóbuję 🙂 choć wątpie by coś byłao w stanie zabić zapach oleju 🙂
Moje psy warzyw ani owoców ot tak same z siebie nie ruszą. Suka czasami pogryzie surową marchewkę i to by było na tyle. Za to jak dorwie się do jedzenia dla papug (czyli po prostu mieszanki ziaren) to ciężko ją oderwać. Wciąga jak odkurzacz.

Moje psy (już chyba kiedyś je tu pokazywałam)

I mam pytanie dotyczące szelek. Jakie polecacie ?
Mam szelki w tym typie:

Problem mam z nimi taki, że się przekręcają strasznie i muszę je poprawiać żeby dobrze leżały i nie wiem czy to wina szelek czy mój pies tak ma, że akurat na niego nie pasują.

Ma ktoś może takie szelki http://juliusk9-sport.pl/szelki-pasowe-idc-rozm-p-86.html i mógłby powiedzieć jak się sprawują ?
CzarownicaSa   Prosiak statysta, który właściwie nie jest ważny.
05 lipca 2012 17:34
Mój pies ma swój własny, różowy świat.
Stoi na chodniku, patrzy się w dal, ledwo żywy wiatr targa mu sierść. Patrzy, patrzy... i w pewnym momencie zaczyna popiskiwać. Po paru sekundach przestaje, ogląda się na mnie i zaczyna biegać jak kretyn po podwórku 😵
Bandos, mogłabym się podpisać pod tym co napisałaś, niestety mój pies też warzywa traktuje jako zło konieczne  🙄
G., a do czego tych szelek potrzebujesz? Może nie są dobrze dopasowane, za luźno zapięte, dlatego się przekrzywiają? Dużo osób poleca juliusowe szelki jako dobrze wykonane, ale jak dla mnie są mało praktyczne i tym samym niewarte aż takiej ceny.
05 lipca 2012 18:01
G., przekręcają Ci się te szelki na boki?

Moje psy, a przynajmniej Ziva od mięsa ceni sobie bardziej właśnie owoce, warzywa i .. trawę. Świnia pełną gębą 😉 Jak kiedyś mama będzie robiła bigos z młodej kapusty albo gołąbki to nagram jak świrują żeby dostać kawałek kapusty lub głąba. Ziva to by na głowie stanęła  😁 W zeszłym roku jak kisiliśmy kapustę to tak się objadły surowej marchwi, że na drugi dzień tylko marchwią się załatwiały.
Hessa
Do codziennych spacerów i dłuższych wycieczek leśnych. Także mają być praktyczne i dobrze leżeć więcej wymagań nie mam raczej.

A co do obecnych szelek to za luźne raczej nie są, ale mogą być nie najlepiej dopasowane bo żeby pasowały na mojego psa o muszą być na maxa wydłużone wszystkie paski więc może o to chodzi, że powinny być większe i wtedy nie potrzebna byłaby tak skrajna regulacja i leżałyby lepiej...

A mogłabyś wyjaśnić dlaczego Twoim zdaniem te juliusowe szelki są mało praktyczne ? Co do ceny to nie są w sumie takie bardzo drogie bo najzwyklejsze taśmowe w rozmiarze na mojego psa to koszt ok 60 zł, a ja właśnie wolałabym coś lepiej wykonanego (a tym samym mocniejszego). No i jeszcze ważna rzecz to cena bo chciałabym się zmieścić w granicach 100 zł.

JARA
Tak. Mimo, że wcale takie luźne to nie są. Mogę pod nie włożyć rękę, ale jest dosyć ciasno i boje się żeby w ruchu jej nie uciskało.
G. Czarny wszystkie szelki a my cąly pozostały sprzęt mamy ManMat'a. czeska firma która szyje sprzęt dla maszerów. W PL maja dystrybutora, nam sie super sprawdzają ich sprzęty.
Jeśli do wycieczek to guardy, czyli radziłabym poprzestać na tym typie co masz. Juliusy w większości mają budowę szelek norweskich - czyli wszystko opiera się na przednim pasku, niektórzy dobierają nieumiejętnie i paski blokują psa na łopatkach. Bywają też głosy, że obcierają przy intensywnych wypadach. Ogólnie rzecz biorąc to są fajne szelki, do tego do czego były dotychczas używane - do przytrzymania psa i żeby po prostu coś na nim wisiało. Nie są wygodne do ciągnięcia, oczywiście psa nie pytałam, ale mają taką budowę jaką mają i widać, gdzie jest największy nacisk.
Guardy lepiej rozkładają ciężar i są najbardziej wszechstronne. Miałam trzy modele i żaden mi się nie przekręcał, chociaż słyszałam że niektórzy na to narzekają, więc szczerze mówiąc nie mam pojęcia przez co tak się dzieje. One mają prawo trochę schodzić na bok jak pies ciągnie, ale nie tak, żeby pozostały cały czas przekręcone.
Niestety większość guardów dostępnych na rynku ma duży feler - metalowe kółko na łączeniach, wypadające centralnie na mostku. W niektórych szelkach jest w tym miejscu jakaś podkładka, ale to są pojedyncze sztuki. Najwygodniejsze dla psa szelki to takie z regulacją w pięciu miejscach i bez kółka na mostku - rzadki widok... No ale to taki mój totalny ideał. Warto, tak jak pisze kkk, spojrzeć na strony dla zaprzęgowców - szelki są tanie i wytrzymałe. Chociaż czasem trudno dopasować na psy znacznie odbiegające budową od tych używanych w zaprzęgach... U nas najgorzej jest z przodu, bo pies ma wąską klatę a znakomita większość szelek nie ma z przodu żadnej regulacji - w rezultacie wszystko odstaje na kilometr.
Czy zna ktoś jakieś "niezniszczalne" psie zabawki o aparycji pluszaka?
Moje psy najbardziej lubią szarpać się pluszakami, nie liną czy szarpakami, w efekcie czego codziennie resztki starych, dziecięcych miśków lądują w śmieciach  😵
05 lipca 2012 19:57
A szarpaki polarowe?
bajaderka-zorro   But who to fuck am I to dare to accept?
05 lipca 2012 20:11
G. ja polecam szelki norweskie (zaprzęgowe), nie przekręcają się  😉
właśnie wogóle kształt szrpaka im nie leży - ma mieć wypełnienie, żeby dało sie wypatroszyć i coś przypominać  😵
może uderzę do sznurki, żeby mi coś z cordury uszyła  😁
szelki norweskie nie są szelkami zaprzęgowymi, nie znam żadnego maszera który ubrałby w to swojego psa...

może jednak do spacerowania się nadają.. tego nie ocenię bo nie używam i nie znam nikogo kto by używał... konstrukcja jednak na pewno sprawia że się nie przekręcają...

zajrzyj sobie tu: torkan.pl
trzynastka   In love with the ordinary
05 lipca 2012 21:37
Myśmy dzisiaj byli z psami popływać, okazywało się, ze mniejszy pies nawet po wyjęciu z wody płynął dalej 😀
Prawie umarłam ze śmiechu, z resztą filmik na dowód jest !

I zdjęcie, dla odmiany mniejszego psa - zawsze tu wam wstawiam Zeusa ale skoro dzisiaj Nitusia made my day to i zdjecia sie dorobiłą :P
05 lipca 2012 21:45
Nie znęcaj się nad psem!

😁
trzynastka   In love with the ordinary
05 lipca 2012 21:49
Hehehe, niech ćwiczy mięśnie bez obciążania stawów ! 😀  😂
Ale przysięgam, popłakałam sie ze śmiechu jak to odkryłam, po prostu wyłam jak bóbr ! 😀
Edit: 12 lat ją mamy a ja to dopiero teraz okryłam !  😵
3 lata temu trzymałyście za nią kciuki. Wtedy się udało, teraz - nic pomóc nie mogło.
Pożegnaliśmy na zawsze Sonię, psa rozumiejącego każde słowo, niezastąpioną Nianię, towarzysza konnych włóczęg, oddanego "asystenta trenera", wzór jak należy podchodzić do życia, serce całej rodziny. Świat stracił barwy.  😕

halo, przykro mi 🙁
też mam sunię o tym imieniu.
Na zdjęciach widać, że to cudowny pies.
halo, przykro mi [*]

A z czym przegrała?
asds   Life goes on...
06 lipca 2012 16:25
halo

Wyrazy współczucia.

Czy może mi ktos polecic jakąś odżywke lub preparat przeciw filcowaniu się sierści u psa? Mam ciągły problem z włosami  przy uszach i krawacie

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się