"moja" znajda sapała strasznie - ale to akurat łatwo wytłumaczyc - była wpół ugotowanym starym pekińczykiem z nadwagą 😀
ale faktem jest że jak odpoczęła i sie zaaklimatyzowała to przestała dyszeć
wojenka, absolutnie piękne zdjęcia!!! 😍
Ależ okrutnie się spasła Ruda bestyja
Wojenka piękne zdjęcia, takie klimatyczne 😍
My dzisiaj na Bagrach:
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xta1/v/t1.0-9/11412295_851075841596340_2495277617736747447_n.jpg?oh=e9c582ad4183ea3d1bbc6abb0f4ec2c7&oe=55EE802F[/img]
Najlepsza zabawa jest we wodzie, można wsadzić całą głowę pod wodę i wyławiać kawałki trzciny 😁
Wakeboarding jeszcze zjada psy, ale już nie w całości 😉 udało mi się nawet skupić uwagę na sobie i na zabawkach. Myslę, że jeszcze ze dwa wypady i Ci Straszni Panowie przestaną być straszni 🙂
Odnośnie niedawno poruszonego tematu :p swoją drogą strona "psie sucharki" to moja ukochana 😍
Ależ okrutnie się spasła Ruda bestyja
Taa, 4 miesiące na smyczy + żywienie mojej mamy i są efekty...
Ale zrzucamy 😀
heroinx
Co do zostawania to nawet ostatnio tak się zastanawiałam nad komendami, bo dobrze wcześniej sobie to uporządkować zanim sie psa zacznie uczyć i dokładnie wiedzieć co dana komenda oznacza. Bo tak szczerze mówiąc jeśli 'siad' oznacza dla psa usiądź i siedź dopóki cię nie zwolnię lub dopóki nie wydam innej komendy to... po co zostań?
dlatego zapisaliśmy się na obóz z psem ( Bogdan będzie z nami w weekend) aby to wszystko usystematyzować, bo niby to samo robimy, ale jednak niuanse są. Nasz Johny ( ma sześć miesięcy)jest mega pojętny. Aktualnie potrafi: siad, łapa, do mnie, przynieś piłkę, czeka w drzwiach do momentu wyjścia, do samochodu wchodzi z lewej strony. Czekam na spotkanie z osobami, które potrafią dużo i pokierują jak dalej pracować 🙂
kolebka, fajny kudeł 🙂
Wojenka, przezabawny ma twa suka profil 😉
Wojenka Cudne zdjęcia, zawsze podobały mi się rude ACD 😍
kolebka Widać, że Roxy zadowolona i fajnie Ci sie udała z tego co widzę jeśli chodzi o wybór psa podczas adopcji.
Bogdan Obozy to super sprawa, a do kogo na obóz jedziecie? Podstawy czy pod kątem jakiegoś sportu? Oglądam na fb zdjęcia Johnego i śledzę uważnie jak rośnie 😜 Czekam na relacje z postępów w szkoleniu😉
A ja ma dołek szkoleniowy, ech czemu wszystkim znajomym jestem w stanie pomóc i doradzić, większość znanych mi psów rozumiem i jestem nawet w stanie zaproponować co bym z nimi zrobiła z danym problemem, a ze swoim idzie mi tak, że właściwie to nie idzie. 🤔wirek:
Już nawet nie chodzi mi o jakieś konkretne zachowanie ale ogólnie ciężko mi go zrozumieć bo w jendych sytuacjach zachowuje się jak niepewny, wylękniony pies podczas gdy za chwilę sprawia wrażenie mającego człowieka w głebokim poważaniu dominanta, wr...
Na przykład dzisiaj przed spacerem w domu super skupiony na mnie coś tam poćwiczyliśmy, a na spacerze mam wrażenie, że mogłabym rzucić smycz schować się gdzieś i on by nawet nie zauważył, że mnie nie ma. Po spacerze dałam go do jego 'pokoju' bo jedliśmy obiad i nie miałby kto się nim zajmować. Teraz go wzięłam i co robi? Próbuje zwrócić moją uwagę najpierw udając oszołoma i kręcąc się w kółko (ale to już nie działa), po czym próbuje uwieszać się na zasłonach a to już działa bo to trochę ryzykowna zabawa. Zdenerwował mnie więc odesłałam do klatki, nagrodziłam za kilka sekund spokoju, po czym zachął sam ofiarowywać leżenie w klatce - no to fajnie 3 minuty sopkoju było. Obecnie jest trochę lepiej bo już nie próbuje mnie podgryzać a jedynie chodzi wkoło i nie może sobie miejsca znaleźć.
Skomplikowany jest, ja bym chciała żeby on zachowywał sie zupełnia na odwrót, w domu niech zajmie się sobą, a na spacerze mógłby na człowieka zwracać większą uwagę. Czeka nas multum pracy, ale ja już chyba muszę się do tego przyzwyzcaić, że mi się po prostu nie trafiają proste i przyjemne (przynajmniej na początku) w obsłusze zwierzęta.
edit: a obecnie Dex sprawdza wytrzymałość transportera 🙇 w otwartym ❗ siedzi i drapie łapami w boki pewnie domagając sie nagrody za to, że tam jest lub chcąc na mnie wymusić uwagę.....;/
Przychodzę z kolejnym pytaniem dla właścicieli psów płci męskiej. Mój pies wiek niecałe 5 lat, zawsze liże miejsca gdzie sikała suka, później zaczyna tak jakos mlaskać i się strasznie przy tym pieni. Jest tak bardzo, bardzo często, w sumie za każdym razem gdy wyczuje coś w trawie po chwili to liże i leci piana, wczoraj jakaś suczka sie wysikała przy nim i momentalnie zaczął lizać i się pienić. Czy wasze psy tez tak robią? Nie jest to dla mnie jakiś specjalnie problem, ale czasem tej piany jest konkretna ilość i nieładnie to może wyglądać z boku.
Nie pozwolić mu latać za siuśkami po sukach w cieczce. Mój też tak robi, ale ma zakaz i jak się go pilnuję to nie memla.
czasem po prostu nie zdążę 😫
Czy istnieje jakaś dobra mokra nieuczulająca karma która nie zrujnuje mojej kieszeni?? Suka ma wstręt do suchej karmy-każdej którą próbowaliśmy. Zaczęłam karmić Animonda w puszce-suka przepada, zje każdą ilość (choć do tej pory była niejadkiem) ale strasznie zaczęła mi się po niej drapać. Suka ON, 30 kg wagi. Mogę wydać ok 300-350 zł miesięcznie na żarcie dla młodej. Jakieś rady??
Magdzior Roksana jest wymarzonym psem dla mnie 🙂 Ale też nie jest tak, że jest bezproblemowo - miewa wiele strachów, generalnie juz jest dużo lepiej, jest dużo odważniejsza. Ale czasem lapie jeszcze fazę, że np.wielki dzwonek na odpady recyklingowe zjada psy no i mamy zero kontaktu 😉 Ale podchodzimy, klepiemy, jak dotknie nosem to super dobry pies 😉 Także coraz bardziej sie socjalizuje i przyzwyczaja, że człowiek może sie kojarzyć dobrze.
Za to jedna pani na Bagrach wczoraj mi powiedziała, że po co brałam takiego starego psa, skoro zaraz zdechnie... W tym samym momencie Roxy wsadziła głowę pod wodę i wyciągnęła tonę trzciny z miną pt.RZUĆ MI TOOO 🤣 taki stary pies!
Myślę, że u Was podobnie jak u nas - dwa kroki do przodu, jeden do tyłu. Ostatni filmik który wrzucałaś był naprawdę super, widac kawał dobrej pracy 🙂 więc myslę, że powoli Wam sie poukłada i będzie git :kwiatek:
Bulana, animonda chyba każda jest na wołowinie, może to mięso daje taką reakcję uczuleniową? Na suchych się nie drapała? Zerknij sobie na puszki Lukullusa.
Kleik na suchej się nie drapała, ale z apetytem był dramat. Teraz gdy je to co lubi to się drapie. W Animondzie chyba każdy smak ma dodatek wołowiny więc prawdopodobne że o to właśnie chodzi, aktualnie mamy wołowinę z dziczyzną, wcześniej mieliśmy mix smaków. Spróbuję Lukullusa- dziękuję za radę.
Jeszcze Tera Canis warto obczaic.
Chce zamówić jakieś fajne puszki moim kudłaczą i zastanawiam się która firma lepsza Rocco czy Lukullus?
Bogdan Obozy to super sprawa, a do kogo na obóz jedziecie? Podstawy czy pod kątem jakiegoś sportu? Oglądam na fb zdjęcia Johnego i śledzę uważnie jak rośnie 😜 Czekam na relacje z postępów w szkoleniu😉
Jedziemy na obóz
http://akademiapsapracujacego.pl/bawsieiwypoczywajzpsem/ bo: blisko, bo Bogdan będzie mógł być z nami weekend i będzie to namiastka urlopu 🙂 bo po rozmowie z organizatorem uznałam,że w dobre ręce trafimy. Oczekujemy sugestii, poprowadzenia i zadań domowych 🙂 na ten moment podstawy PT 🙂
Fajna sprawa, chciałabym na coś takiego pojechać.
My teraz z Bu trafiłyśmy pod skrzydła szkoleniowca, który organizuje przeróżne warsztaty szkoleniowe z OBI m.in. w Czechach i teraz też mam w planie w nich brać udział 🙂
Chce zamówić jakieś fajne puszki moim kudłaczą i zastanawiam się która firma lepsza Rocco czy Lukullus?
kudłaczOM!
Wojenka o rany, trochę sucz sylwetkę zmieniła 😁
Ale po Twoim wyjaśnieniu wcale się nie dziwię... 🤣
Wcinając się nieco w dyskusję o psim żarciu- wróciłam dzisiaj z 6-dniowego seminarium z Moniką Rylską i jestem tak pełna wiedzy i pozytywnej energii, że normalnie szał 😜
Z żadnego semi wcześniej tyle nie wynieśliśmy- chociaż na żadnym nie byliśmy tak długo. W każdym razie właśnie zmontowałam film z treningów i zapraszam do oglądania 🙂
A na nagraniach widać, kiedy jaka pogoda była- psia prędkość spada wprost proporcjonalnie do wzrostu temperatury...
Derka chłodząca zdecydowanie nas ratowała.
No i jak zwykle nie mogę się nie pochwalić- takie ładne fotki dostaliśmy z zawodów 😍
Fadzik od marca na smyczy i jakoś nie chce przytyć 😀iabeł:

😍

Dawno nas tu nie było. Przeszliśmy niespodziewanie drugą operację. Wyskoczył nam też na TEJ nóżce nowotwór, czekamy na wyniki histopatologii.
Fajnie, że obi rośnie w siłę jeśli chodzi o zainteresowanie! 🤣 Ja się powoli zaczynam spinać na debiut z Rudą, chciałabym na jesień.
Blow, kciuki za Fadosława 🙁
Z Fifi się nie udało, opiekunka wolała oddać psa komuś z okolicy niż wysłać do mnie.
Trudno, szukam dalej.
maluda, jak nie ten to będzie inny. Mi też nie chcieli kilkukrotnie wydac psa do adopcji, bo mam bulteriera i napewno zagryzie kundla 🙂