SIODŁA
Bas? co to za siodełko? jakiej firmy? fajne to połączenie kolorów.
Bas? co to za siodełko? jakiej firmy? fajne to połączenie kolorów.
Lemetex Vision
http://horseway.pl/skokowe/1526-courbette-lemetex-siodo-skokowe-vision-sk.html
fabapi dziękuje :kwiatek: a możesz mi jeszcze powiedzieć ile maksymalnie mogę je poszerzyć ?
o jeden kentaurowy nr np z 2 na 3
BaŚ, dzięki wielkie
Dokładnie takie mi chodziło po głowie - teraz juz wiem, że nie jest to głupi pomysł.
Znalazłam jeszcze takie:
http://www.duettsaddles.com/trail.htm
Moje JC Trekking Celebration jest w takim właśnie zestawieniu kolorów. Z jednej strony super, z drugiej, z babskiego punktu widzenia, nawet nie mam co marzyć o czaprakach łączonych z kilku kolorów 😉.
A jakie siodło polecilibyście na codzienna jazdę(nic wybitnego) z ukierunkowaniem na rajdy?Najlepiej żeby było to siodło na ławkach, wiadomo lepiej rozkłada ciężar podczas dłuższej jazdy.Jeździłam typową rajdówkę i była to kompletna porażka, noga latała mi w przód , tył , kolana odstawały, nie siegały poduszek, musiałąbym chyba skrócić strzemiona tak żeby mi pod brodę kolana podchodziły.Nie wiem czego to jest wina, wadliwej budowy?dodam że nie był to daw mag, no name kupiony pare lat temu, ale od człowieka który teraz zajmuje się dystrybucją daw magów, ogólnie skóra dobra, wykonanie też, więc wykluczam złe wyprofilowanie siodła.Po prostu mi się w nim źle siedziało. Na co dzień mam huberta , ogólnie daje mu 5, aczkolwiek w terenie , przy dłuższej jeździe, odczuwam wyraźny dyskomfort z powodu nadziewanie się na przedni łęk(ktoś pisał że huberty mają klina?).Także macie jakieś propozycje?
W wątku o siodłach ujeżdżeniowych się nie udało to może podpytam tutaj 😉
Czy spotkał się ktoś z Was z siodłami Barnsby?? Lub z opiniami na ich temat?? 🙂
czy wie ktoś co to za kulbaka? :kwiatek:
czy na wintec'u 500 da się jeździć (tereowo) bez klocków doczepianych kolanowych? Cxy to siodło jest lżejsze od tradycyjnych siodeł?
akzzi, wydaje mi się, że to kulbaka niemiecka z 29 albo 32 roku (albo jeszcze innego, nie mogę sobie przypomnieć).
dobra na rajdy, chociaż wolę polską 36tkę 😉
marysia550, Czy się da jeździć to nie wiem, pewnie się da 😉 Siodło jest lżejsze od "tradycyjnych" siodeł, jak w sumie większość wintecków, ale odnośnie tego 500 to radzę Ci wcześniej spróbować na koniu. Mnie 500 strasznie usadzało, nie mogłam się odnaleźć w tym siodle i z tego co pamiętam, kilka tanich siodeł winteca podobno ma jakieś takie dziwne mankamenty, że trudno w nich usiąść porządnie, ale zaznaczam - to tylko moje, indywidualne spostrzeżenie.🙂 Może się okazać, że akurat Tobie się będzie dobrze siedziało.
Donia Aleksandra, Huberty mają klina? 🤔 Się w sumie nie spotkałam... chyba, że jakiś stary hubert? Mam dawmagowskie millenium półtoraroczne, czyli w zasadzie dosyć nowe i tam żadnego klina nie ma, więc skoro w tym nie ma.... to jakim cudem byłby klin w innych siodłach? Pleszewskie siodła z Siodlarza mają klin we wszystkich modelach, z tego co się orientuję.
Codzienna jazda z ukierunkowaniem na rajdy... to chyba najlepiej będzie jakieś wszechstronne, ale miękkie i wygodne? Wintec 2000? 😉
ktos pisał na forum nawet w tym wątku, że daw magi mają klina.Możliwe że sobie coś ubzdurałam 😉 wintec 2000 mówisz, odstrasza mnie tylko ten zamsz na siedzisku i poduszkach kolanowych, ale bee na paradzie jeździeckiej w Spodku , a tam na pewno będą więc wymacam dokładnie.Dzieki :kwiatek:
Sankaritarina mówisz, że im nowszy, tym lepszy? czyli ogólnie bardziej polecacie skokówke 500 czy 2000 ?
http://www.okser.pl/wintec-500-close-contact-siodlo-skokowe-p-1452.htmlhttp://www.okser.pl/wintec-2000-pro-jump-siodlo-skokowe-p-1453.htmlróżnią się czymś konkretnym?
edit; linki
Donia Aleksandra, Wiesz, może mają, ale nie takiego przeszkadzającego. 😁 Nie wiem tak naprawdę jak z tym jest, bo spotkałam się z daw magiem w rekreacji i tyle co usiadłam na daw magi koleżanek, no i teraz mam to swoje. Pamiętam, że jakieś bardzo stare daw magi były koszmarnie niewygodne [ale mogły być źle wyjeżdżone i w ogóle- wyjeżdżone na wszystkie możliwe sposoby😉], wiele takich opinii się w internecie też przewijało, więc wysnułam wniosek, że może te stare modele po prostu były jakościowo gorsze? Może gdybyś miała okazję porównać z jakimś nowym Hubertem to można byłoby z tego wyciągnąć konkretniejsze wnioski?
Ten materiał na siedzisku bywa wkurzający tak naprawdę w momencie kiedy zaczyna padać i siodło wraz z tyłkiem jeźdźca coś tam zmoknie.😉 a ogólnie jeździ się całkiem wygodnie. Zastanawiałam się w pewnym momencie czy nie kupić syntetyka na te kompletnie bezmięśniowe plecy mojego młodego, ale w końcu nie kupiłam.
olgen, Nie miałam do czynienia z tym pro jump, więc nie wiem. Forumowa ae gdzies się przewijała z ogłoszeniami o sprzedaży skokówki winteca, możesz ją zapytać.
Ja pamiętam tylko tyle, że jeździłam w 500 wszechstronnym i kiepsko mi się siedziało.😉
Witam
Mam pytanie czy jest duża różnica w szerokosci łeku siodła Daw-Mag Grand-Prix między łękiem M a L, oraz czy ich siodła 17 cali to takie wieksze czy mniejsze 17.
Mam dostać siodło testowe ale dostępne są tylko 17,5 łęk M a wiem na 100% że łęk M będzie za wąski dla mojego konia.
Co do rozmiaru siedziska aktualnie jeżdżę w 17,5 i mam w tym rozmiarze "dużo miejsca" i jest mi wygodnie. W 17 czuje się zakleszczona ale z drugiej strony lepiej trzyma mnie w kłusie i galopie ćwiczebnym.
Zastanawiam się nad 17 bo jestem niska i liczę w 17 będą krótsze tybinki niż w 17,5.
Ważę 54 kg i 160 cm wzrostu - ale mam kobieca sylwetkę z szerszymi biodrami.
Proszę o rady bo wiem że dość dużo forumowiczów jeździ w Grand-Prix.
Czy mógłby mi ktoś coś powiedzieć o dwóch siodłach, a mianowicie: Euroriding Opal Spring i Oskar Daw Mag?
Sankaritarina :kwiatek:
ewelin_n, co do szerokości to dużej różnicy między M a L nie ma, samo L jest dość wąskie. 0,5cala to 2,5cm, a w praktyce powiem Ci, że 17,5 jest dość dużym siodłem. Nie wiem czy tybinki mają coś wspólnego z rozmiarem siedziska(?), ale mogę się mylić. (akutalnie sprzedaje 17,5 L. pw jak coś) 😉
Ja sobie teraz poluję na winteca na ebay'u. Róznicy faktycznie w wyglądzie nie ma wielkiej- materiał jedynie z którego jest wykonane siedzisko , ale o 2000 piszą z reguły ze jest VSD, co mnie zniechęca, gdyż mam teraz Lemetexa VSD Magic'a i cięzko w nim w terenie. NAtomiast na placu jest rewelka.
Marysiu 550 nie wiem o którym dokladnie Wintecu 2000 vsd piszesz ale ja posiadam własnie Winteca 2000 i w tereny jest super 😉 do tego klocki kolanowe sa na rzepy więc można je przepinać w zaleznosci od długosci strzemion 🙂
Epikea- a 2000 jeden od drugiego się niczym nie różni, nie? Oni poprostu w opisie twierdzą, ze niejako jest to siodło VSD. Ale fajnie, ze tak nie jest 🙂 Czy opłaca się dać za takiego w super stanie 220 Euro?
Co znaczy po włosku dietro? Tybinka?Tył siodła?
olgen tak jak Sankaritarina mówi mam winteca pro jump 2000 i uwielbiam to siodło, jest mega wygodne, ale muszę się z nim rozstać bo nie pasuje mi na konia 🙁
ae, dzięki.
kurde zależy mi na tym 500 skokówce, ale chyba nikt go nie ma 😵
Ta 500tka fajna! Ja na wiosnę, jak młoda będzie w treningu na pewno wyrośnie z obecnego siodła i będę musiała zmienić. Niezwykle kuszący jest Wintec i ten jego system wymiany łęków - łęk 60zł, hendmejd i szersze/węższe siodło... Myślałam najpierw nad 250, ale nie dość, że to VSD w którym się w ogóle nie odnajduję to jeszcze ten zamsz 😤 I myślę właśnie, tak jak olgen, nad 500tką.
I mam pytanie, nie wiem w sumie gdzie je zadać- za jaki przyjmuje się rozstaw łęku: "normalny"? Bo w opisach np. na okserze jest często nie np 32, 33, 34 czy coś tylko "szeroki, wąski, normalny".
D+A dietro = za
bloczki tylne 🤔
Do mojego poniaka 😍
kupiłam winteca 2000 🙂 będe go miała w PL przed świętami.
olgen- na ebay'u trafiają się- zarówno nowe i używane.
marysia550, dzięki. Będę wypatrywać 😉
Marysia550
niestey nie zdązylam odpisac ale widze ze kupiłas - opłaca sie jak najbradziej 🙂 ja moje tez z ebaya ściągałam 🙂
Bay
standardowy jest łęk czarny
http://konik.com.pl/pl,product,1323785,wintec,wymienny,lek.htmlgdzieś kiedyś trafiłam przeliczenie kolorów łęków na rozmiary 31 32 itd ale gdzie... hmmm
edit:
mam znalazłam 🙂
http://pasi-konik.pl/pl,product,398676,wintec,wymienny,lek,do,siodel.html
Dramka, już wiem.Dietro to poduszki tylne. Pytałam,bo widziałam w gwarancji dietro +1,5 cm i okazało się, że chodzi o podniesione poduszki.
Epikea- mam nadzieje, ze w terenie mi tyłek odpocznie 😂
olgen- na okser.pl też jest