Chytruska, Nie wiem jak podchodzisz do zdjęć, które wstawiłaś, ale mam niejasne wrażenie, że one są przekłamane.[chyba, że zmienili profil siodeł]
Miałam kiedyś pleszewskie siodło, nie pamiętam niestety które, ale wyglądało kropka w kropkę jak ten konrad:

Fakt, moje zdjęcie też nie jest robione idealnie "z lini prostej", by ukazać profil siodła, ale i tak nie wydaje mi się by te siodła były aż takie płaskie.
Skakałam w nim do metra, bardzo wygodne na tego typu rekreacyjne skoki oraz w teren. Nie wiem na jakim poziomie skaczesz - ja mając to siodło byłam na poziomie "stylem rozpaczliwym, ale z sercem", więc mnie się dobrze skakało we wszystkim, co miało lekki profil skokowy. 😁 Do pracy po płaskim było mniej wygodne 😉 Przedni łęk "wystawał"? był jakoś inaczej "podszyty"? miał "klin"? - nie wiem co tam było, ale jak się człowiek za mocno pochylił/inaczej usiadł, to się dość nieprzyjemnie nadziewał.😉
ale te siodła są nie do zdarcia. Moje 3 letnie wyglądało jak nówka, tego typu siodła w rekreacji mające spokojnie lat 10 również nie wyglądały źle.