Kącik Małolata...:D
Arroch ogólnie to równania i układy równań, wielkości wprost i odwrotnie proporcjonalne, równanie pierwszego stopnia z 2 niewiadomymi, pary licz spełniające 2 równania, układy 2 równań z 2 niewiadomymi, procenty i promile w praktyce- czyli jeden dział u mnie w książce.
Ale ten dział mi jakoś wyjątkowo podszedł, więc mam nadzieję, że jakoś dobrze napiszę.
Aczkolwiek twoja pomoc na sprawdzianie by mi się bardzo przydała. 😉
To luz, fajny dział ;] Ja teraz mam symbol Newtona 😜
A mnie dzisiaj koń uczył latać... Wybijał się i skakał w górę sam z siebie i był bardzo zaskoczony, że nie spadłam. Aczkolwiek widok oddalającej się ziemi jest przerażający trochę...
Florcik dawaj 😉
nie mam pojęcia co to symbol Newtona. 😡
Równania i nierówność -zadania tekstowe
Zad.1
Bogdan wziął na obóz w góry 80zł. Na napoje wydał 2 razy więcej niż na lody, a o 5zł mniej niż na napoje wydał na słodycze. Za 15 zł kupił upominki dla rodziców. Wrócił bez pieniędzy,gdyż ostatniego dnia zgubił 10 zł. Ile pieniędzy wydał na lody ?
Zad.2
Krzyś rozbił skarbonkę i policzył,że było w niej 32 zł w monetach o nominałach 2 zł , 1zł , 50gr i 20 gr . 2-złotówek było 2 razy mniej niż złotówek,a pięćdziesięciogroszówek było 2 razy więcej niż złotówek. Dwudziestogroszówek było 10. Ile monet było w skarbonce ?
1. x-cena lodów
x+2x+2x-5+15+10=80
5x=60 / :5
x=12
Teraz myślę nad 2 😉
Florcik, Czyżbyś miała taki sam podręcznik od matmy? 😁
Aaa ja chcę robić zrobić jakieś zdjęcia. 👿
Alabamka-zielony,matematyka 1 🙂
Kto będzie oglądać Ranczo ?
I oczywiście 2 odcinki Bones ? 😅
Florcik Zad 1.
lody: x
napoje: 2x
słodycze: 2x - 5
układamy równianie:
lody + napoje + słodycze + upominki + te zgubione = 80
x+2x+2x-5+15+10=80
x na jedną stronę, czyli:
5x = 80 - 20
x = 12
na lody wydał 12 zł
Zad 2:
dwuzłotówki: 1/2 x
złotówki: x
50 gr: 2x
20 gr: 10 czyli 2 zł
równanie:
x + 2*1/2 + 1/2 * 2x +2 = 32
32 = 2 +3x
30 = 3x
x= 10
czyli mamy 10 złotówek, podstawiamy pod dane i mamy 5 dwuzłotówek, 20 pięćdziesięciogroszówek i 10 dwudziestogroszówek, czyli łącznie 45 monet
Alabamka-zielony,matematyka 1 🙂
Nie... ja mam niebieskie. Ale zadania baardzo podobne 🙂
Arroch, Egonowa- 🙇 🙇 🙇 :kwiatek: A wytłumaczycie mi mniej więcej jak rozpoczynać, rozpisać sobie na początku zadanie, żeby je dobrze zrobić i skumać to.. ? 🙁
Florcik hmm ja zawsze czytam sobie 2 albo 3 razy zadanie, żeby znaleźć x, potem wypisuję wszystkie dane, a potem szukam zależności między nimi, ciężko wytłumaczyć jak sobie rozpisać, każdy ma swoją metodę, chyba
MAŁOLATY! Błagam o pomoc!
Muszę opisać 2 dni w formie dziennika! Kompletnie zapomniałaaaam...
:kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
ale w czym? opisujesz 2 dni w formie dziennika.
ankers haha, wieem! Tylko zupełnie nie wiem o czym napisać. I jak, nie jestem dobrą polonistką.
ale to chodzi o to, że... "wstałam rano, umyłam się, ubrałam, ale nie do końca, poszłam gdzieś tam z kimś tam, zrobiłam to, to i tamto, wróciłam do domu i poszłam spać"? nic łatwiejszego 😎
czy może chodzi o... "zachodnie korporacje przejmują władzę! stajemy się marionetkami! już nimi jesteśmy" itd...
czy... "drogi pamiętniczku... myślałam dziś o nim... śnił mi się jako Konan Barbarzyńca - dziki, nieokiełznany... sexy 😎
nie, Konan jest straszny 🙁. on w ogóle nazywał się Konan?
Tak jak to pierwsze, mniej więcej 😎
ale Twoje dwa dni? no to po prostu... usiądź, rozluźnij się i przypomnij sobie co robiłaś przez ostatnie dwa dni... weź długopis w dłoń i do dzieła! pełna moc! 😎
Moja mam dostała smsa:
Z dzisiejszej ankiety wynika, że PO ma 98% poparcia.
Za minutę dostała następnego:
Pytanie brzmiało: Podcierasz się PRZED czy PO?
😂
ankers rządzisz! 😂
xxflygirlxx dobre! 👀
Kto się zna na klawiaturach? Potrzebuję czegoś dobrego i żeby klawisze nie klekotały - rodzice mają nie wiedzieć, że siedzę do późna na kompie. 😎
mils kup taką, co ma płaskie klawisze po prostu. 😀
xxflygirlxx no to wiem, ale dalej? ie chcę jakiegoś badziewia, co mi się za miesiąc rozwali. 🙄
Pobiłam dzisiaj swój życiowy rekord w kategorii "najbardziej spektakularne ewolucje na koniu", mianowicie skakałam siedząc na szyi i wisiałam z nogą zaklinowaną w strzemieniu z głową w dół 🤣 Nie zmienia to jednak faktu, że mój ulubiony koń ocalił mi życie i nie przesadzam, mówiąc to, bo gdyby jednak się nie zatrzymał, tylko pogalopował dalej, mogłabym zostać nieźle pogruchotana 😉
W ramach mobilizowania się do zdania odznaki zakupiłam białe bryczesy, czekam na paczkę 😀
[s]Może wiecie po polsku jaki to rozmiar? Größe: Warmblut 🙇[/s] już nie trzeba 😉
Niedługo jak moja sąsiadka wróci z Niemczech będę miała nową szmatkę 😍
Jestem nowa i nie wiem za bardzo gdzie się przywitać, więc tutaj napiszę. 😀
Nazywam się Paulina i mam 15 lat. Jeżdżę.. w sumie to sama nie wiem. Zaczynałam już jako dziecko, ale potem to olałam.
Jakoś 2 lata temu zaczęłam chodzić do stajni obok i pomagałam, a za to jeździłam. Tylko, że.. albo tak źle uczą, albo te konie są takie trudne.. Nic nie umiałam, a pod koniec to już dostawałam konia i jeździłam sama.. W końcu znalazłam inną stajnię i tam zaczęłam chodzić. I dopiero od tamtego momentu uczę się tak na prawdę. 😉
A tak poza tym mam psa (Goldena- Oscara) i królika (baranka- Marjanka. 🤣 ) Więc muszę być bardzo, ale to bardzo cierpliwa (m.in. mój królik uwielbia psią karmę.. 🙄 )
mam cały tydzień zawalony normalnie. 👿
w piątek był spr z majcy, pewnie 3 😂
dziś był z histy, może cztery i pewnie za ćwiczenia trzy ? 😵
we wtorek z anglika i w czwartek z polaka o:
+ dzisiejsza diagnoza z majcy 🤔
kolejna 1 ze spr. z matmy... 😵 w czwartek wielki spr. z angola.. 😵 Na szczęście w środę nie idę do szkoły 🙄
Ja dzisiaj spędziłam pół dnia w szpitalu 🤔 jutro znów to samo...
Od piątku uczę się słówek z ang .. Jak na razie .. policzyłam ile ich jest 😂
Na jutro 122, a na piątek 146 . + jutro kart. z historii i praca z plastyki-drzewo ze skrętów 😁 <skręcone gazety..>