Nawigacja GPS

ODKOPUJE !!

doradźcie laski , co kupic  😉
Ja mam Navigona. Bardzo polecam. Sprawdza sie juz 3 lata!
Odkopuję choć nie wiem, czy nie lepiej założyć nowy wątek...

Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś programu do wycieczek pieszo-konnych, który można by zainstalować na smartfona - z mapami topograficznymi.
Może ktoś próbował sił w tym temacie? ponoć Trek Buddy jest całkiem niezły.
Oczywiście najlepiej by było gdyby program działał offline a więc nie wymagał połączenia z internetem.
Mapy Nokii świetnie się w temacie sprawdzają
Gaga, możesz napisać coś więcej? Jeśli to program tylko na Nokie, to odpada 😉
nie mam pojęcia, bo od lat mam jedynie Nokie
Program darmowy - do pobrania ze strony Nokii. Mi się w lesie sprawdza :-)
Czy ktoś próbował wgrać na HTC AutoMapę XL 6.6.2 FINAL POLSKA z chomika?

http://chomikuj.pl/Humburger/__*db*9e+AUTOMAPA+GPS+i+na+telefon
Zrobiłam jak w instrukcji, czyli rozpakowałam na komputerze a potem folder z zawartością wgrałam na telefon, ale nie działa.
Z pozycji menadżera format exe. też odmawia współpracy 🙁
Szepcik, mam mam Tom-tom'a, od jakis 3 lat, sprawuje sie super, nigdy nie ruszam sie bez niego w nowe/odleglejsze miejsca. Nie wiem jak sprawdza sie w miescie, ale w moich irlandzkich krajobrazach jest niezastapiony.
Dzięki za opinię
Czy ktoś znający się na rzeczy mógłby polecić mi jakieś konkretne modele nawigacji, które sprawdzą się w dużych miastach i mają samoaktualizujące się mapy?
I ile muszę przeznaczyć na nawigację aby naprawdę być z niej zadowolona?
Mam Garmin Nuvi 3597 LMT , drogi ale uważam, ze wart swojej ceny
Darmowa dożywotnia aktualizacja map + bardzo precyzyjne wskazówki + łączenie z tel kom i omijanie korków + działanie jako zestaw głośnomówiący razem dają efekt na prawdę komfortowej nawigacji 🙂
Przerobiłam i Tom Tom i kilkanaście różnych i z tańszych (z Automapą) w stylu Mio, Easy cosam itp... Garmina kocham szczerą miłością  💘
_Gaga brzmi świetnie, ale jak sprawdziłam cenę to już jakoś nie jest taka fajna  🤣
A poważnie mówiąc 1000 zł to jak na tą chwilę dla mnie na nawigację to za duży wydatek. A jednak w ciągu tygodnia muszę się na jakąś zdecydować, bo bez nawigacji ,,ani rusz".
Nie zależy mi na jakiś super funkcjach. Ważne tylko, żeby mapy same się aktualizowały bez opłat dodatkowych i żeby radziła sobie w dużych miastach.
Ludziska powiedzcie mi, bo ja się nie znam kompletnie na tym. Czy do ciężarówki trzeba mieć specjalny GPS czy jak kupie normalny to będzie ok? Z tego co widzę to są różne nawigacje z dopisem Truck, czy one się czymś różnią od pozostałych? Czy mają jakieś specjalne mapy? Czy w zwykłej nawigacji są ustawienia gdzie można ustawić mapy na samochód ciężarowy? Generalnie rozwaliłam na amen GPS (nie mój), który był używany w koniowozie, sprawdziłam cenę i... ta kosztuje 1700-1800zł 😲 🤔 Generalnie mogę kupić z dowolnej firmy, nie musi być taka sama, przejrzałam internet i np. znalazłam Garmin, który ma też duży ekran, ale nic nie pisze czy nadaje się do ciężarówki. Niestety ja nie mam w tych kwestiach zielonego pojęcia i nie wiem jak te GPSy działają, czym się różnią.. Nie chcę wydawać prawie 2 tysiaków, ale też chce kupić coś porządnego, co spełni oczekiwania tak jak poprzednia nawigacja.. Help 🙇
gllosia, tak, na ciężarówki są inne GPSy - konkretnie chyba inne mapy. Jest wiele miejsc, w które się ciężarówką nie wjedzie z uwagi na ograniczenia nacisku na oś, ograniczenia wysokości mostów etc... na zwykłym GPSie można sobie krzywdę niezłą zrobić :/
A że te ciężarówkowe droższe? Mają jakieś 300% więcej informacji i muszą być droższe niestety. Ja niezmiennie Garmina polecam 🙂
Cholera, to mam przekichane, straszna kupa kasy! 😵 Miałam nadzieję, że w zwykłym GPS można po prostu zmienić ustawienia, że jedzie się autem ciężarowym i w tedy mapy zostają dostosowane.. No nic, dzięki _Gaga za odpowiedź :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się