siodło ujeżdżeniowe

lhp, już pisałam w wątkach o pielęgnacji kopyt i podkowach - koń miał super kopyta, jak go kupiłam, ale szersze niż dłuższe, pazur prawie nie rósł w przód, wysokie piętki wszystko poprawne i zdrowe. Radził sobie doskonale na każdym podłożu, nie było mowy o kuciu. W naszej stajni w listopadzie 2023 roku zmienił się dzierżawca, który zaczął karmić spleśniałym sianem. Ja roztrzepywałam to siano zaciągając je do płuc, wylądowałam w dwóch szpitalach z gruźlicą i inwazyjną postacią aspergilozy (Aspergilus niger - ten sam szczep wyhodowano z siana, które oddałam do badania). W grudniu byłam w 1 szpitalu (mój koń truł się w tym czasie stajennym sianem), w styczniu w drugim i wtedy był mróz i mój koń po grudzie zaczął odmawiać wychodzenia na padok. Więc obsługa go ganiała batem po grudzie. Koń podbity masakrycznie na oba przody (weszło wszystko - najlepsze suplementy, kerality, smarowidła) - podeszwa była tak miękka, że nie trzeba było czułków, pod palcami ustępowała. Mój weterynarz delikatnie zasugerował kucie. Stwierdziłam, że jeszcze powalczę bez, w końcu koń miał super kopyta, super róg, zasuwał po asfalcie, kamieniach nie wykazując oznak bólowych. Wyszłam ze szpitala, zabrałam konia, zaczęłam go odtruwać. W marcu 2024 zrobiliśmy rtg - kąt dłoniowy zero, obniżona kość kopytowa wypycha podeszwę, podeszwa aż wypukła, starta do żywego, zero krawędzi, druga ortopedka sugeruje kucie, ale ja przecież działam (suplementy, smarowanko, za chwilę koń idzie na 25ha wolnego wybiegu). Masa konia nie pomaga, nogi jak u słonia, 750 kg lubi lepiej. Osteofity się pokazały. Po pewnym czasie widzę efekty, podeszwa się utwardziła, pojawiły się krawędzie, w maju zostawiam go na łące na 2 noce pod rząd (deszcze, mokra trawa, koń wchodzi do rzeki). Po 2 dobach na mokrym ściągam kulawego na oba przody (myślałam, że ochwat od trawy). Koń zjadł wiadro Premin Plus Hoofcare Biotin, wiadro Ungulatu, wiadro biotyny klinicznej, kerality, srity-tity. I deszczyk mu rozmoczył podeszwę, tak, że jak przyjechał wet, to palcami ją uciskał i już nie było delikatnych sugestii o kuciu, tylko albo okuję albo koń nie będzie chodził. Wygląda mi na to, że do podbicia doszedł jakiś syndrom metaboliczny związany ze skarmianiem spleśniałym sianem.
Ja pierdziele, a ktoś poniósł konsekwencje tego spleśniałego siana? 😨
wistra, ja z dziurą w płucu, nadal grzyb tam jest, oraz mój koń.🙄
Espana masakra, współczuję.
espana, chodziło mi bardziej czy dzierżawca stajni/dostawca... jakieś odszkodowanie czy coś
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
07 marca 2025 10:56
wistra, Przepraszam ale => 🤣😂
espana, o ja, okropna sytuacja! Teraz rozumiem, i faktycznie pisałaś o tym. Pytałam dlatego, że wg mnie takie rzeczy łatwiej skorygować na bosym koniu, głównie dlatego, że częste korekty są możliwe, a gwoździ wiadomo, że się nie będzie przebijać co 2-3 tyg. No i widać jak koń ściera kopyto, jak lepiej korygować. Ale w takiej sytuacji nic nie poradzisz, pozostaje robić co się da i ewentualnie spróbować rozkuć jak będzie szansa, że sobie poradzi.

Ale kurczę, u nas w regionie w tylu stajniach jest byle jakie siano, nieraz spleśniałe, ludzie kompletnie nie zdają sobie sprawy z konsekwencji... straszne to, żeby to jeszcze nie wiadomo jakie kwoty za to siano były, ale przecież nie są.
lhp, nie zdają sobie sprawy, a potem choroby z d*py. Mój koń był tam 3 miesiące. Tylko 3 miesiące. Ja to siano trzepałam jak głupia, żeby dać koniowi możliwie odpylone, a reszta dostawała prosto z balota. W badaniu laboratoryjnym wyszły niepoliczalne liczby:
Ogólna liczba drobnoustrojów > 300 x 10(do potęgi 7) jtk/g
Liczba drożdży i pleśni
7,7 x 10(potęga 6) jtk/g
[5,4 x 10(potęga 6) – 1,1 x 10(potęga 7)]
a w badaniu szczegółowym:
Liczba drożdży i pleśni 3,8 x 10 (potęga 7) jtk/g
Szczegółowa identyfikacja drobnoustrojów wykonana w oparciu o technikę MS - MALDI TOF: stwierdzono Raoultella planticola, Aspergillus niger, Aeromonas media

jtk to jednostki tworzące kolonię i w przypadku drobnoustrojów, grzybów czy pleśni dopuszczalna ich liczba w 1 g paszy to 10. A tu miałam > 3 000 000 000 😤 Powyżej, bo urządzenia nie są w stanie już takich liczb policzyć.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się