siodło ujeżdżeniowe

Amnestria Luxor wg mnie duzo fajniejszt, krotsza tybinka, bardzo gleboki i super wygodny🙂
ale ona chce trafić używanego z tego co zrozumiałam
amnestria   no excuses ;)
31 maja 2013 10:07
Niestety, fundusze nie pozwalają mi zakup nowego siodła 🙁
Myślę, że to co mogę dać to max 3,5 tys.

Nie planowałam zakupu siodła tak szybko i myślałam, że uda mi się dozbierać trochę kasy i potestować też trochę siodeł.
Ale że stało się jak się stało to teraz mam ciśnienie.
Mam schizy i uraz psychiczny (zwyczajnie się boję) więc potrzebuję siodła, które mi choć trochę pomoże. W bezterlicówce na Ducha nie wsiadam 🙁
czy ta śrubka nad rzepem (na samej górze po lewej) to jest śrubka od wymiennego łęku (to czarne pod nią to łęk?)?
Widziałam na fb, że Petit ma już HBC Quality - jak wrażenia? 😀
31 maja 2013 11:17
Laski, a Kieffer Lusitano? Mógłby się ktoś podzielić wrażeniami?
Szukajka wypluła mi jakieś szczątkowe informacje.
Luxory uzywane bardzo czesto gesto bywaja na ebayu 🙂 Amnestria na pewno dluga tybinka jak wszystkie kieffery, ale siedziec nie siedzalam.
amnestria, twardy jak stół i tybinka będzie dla ciebie na pewno za długa. 😉
W Lusitano tybinka długa bardzo, to fakt, ale że twardy? Tego bym nie powiedziała, przynajmniej mój jest miękki i wygodny bardzo i osoby, które w nim siedziały mówiły podobnie.
Jeździłam w Lusitano przez jakis czas i dla mnie jest to siodło bardzo miękkie, w miarę trzymające. Co do tybinki to zależy ile masz wzrostu, dla mnie była okej 🙂.
maleństwo   I'll love you till the end of time...
31 maja 2013 12:51
Lusitano jest, wg mnie, bardzo głębokie, mnie nie było w nim twardo, trzymało, ale nie zakleszczało. Tylko właśnie ta tybinka - mnie wystaje zza niej kostka i stopa - no, ale ja jestem krasnal 🙂
31 maja 2013 12:58
Wiedziałam, że można na Was liczyć :kwiatek:

K.L. w takim razie odpada. Mam 170 cm co prawda, ale nogi krótkie 😉 Kość udowa dość długa, ale w dalszym ciągu trzeba odnieść ją do całości.
No więc jak piszecie, że tybinka długachna to nawet nie będę testować 😉

Podoba mi się (wizualnie) ten Euroriding Luxor, ale z przesyłką z Niemiec to przekroczy mój budżet. Chyba, że coś upoluję. Ale faith, dzięki za cynk :kwiatek:
nie ma sprawy🙂 probuj, bo wysylka z niemiec to kozt 25-32 euro, a mozna kolo 3tys juz go upolowac, nawet ja swojego w Polsce sprzedalam pare miesiecy temu za 3,5 tys🙂
A moze kentaur jakis? one sa serio bardzo przyzwoicie wykonane, porzadna skora, a cena tez zachecajaca🙂
amnestria poproś sprzedawcę o wymierzenie tybinki, bo może się okazać wporządku, w Lusitano jeździła też moja trenerka, która ma ok 167-8 i było dobrze, więc sprawdź sobie dokładnie 🙂
A passier grand gillbert to też słabo trzymająca deska dla długonogich? 

Amnestria, łączę się w bólu, też szukam dla siebie w tej chwili ujeżdżeniówki i wszystkow wydaje mi się za długie (a też krasnalem nie jestem, 168 cm).
Poluje na rynku wtórnym na coś fajnego i szerokiego, wynalazłam prestige top dressage - jakie macie opinie ? Nieco duże ma poduchy, nie trzyma przypadkiem ortopedycznie ? Szukam właśnie albiona/prestige, ale niestety potrzebuje 34/35 w rozstawie (licząc prestigowo), co do dostania na rynku wtórnym jest cudem, a na nówke mnie nie stać.
Malaga15   Moja Saviola <3
31 maja 2013 13:52
Ja mam siodło marki Stubben. Bardzo dobre siodło ! Polecam  :kwiatek:
amnestria a nie myślałaś o Lucku? Mi się w nim nieźle siedzi podczas bryków i płochów. 😉
Wendetta a juniorskie cos? ja siadlam teraz w Kentaura YD i bardzo dobrze mi sie jezdzi, tylek miesci sie jak ulal a lydka w koncu przy koniu cala🙂
Anaa, siodło cód miód i orzeszki. Profesjonalizm Bogdana przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Jest fachowcem, który zna się na rzeczy. Skóra pod względem jakości jest z najwyższej półki, ta cielęca-antypoślizgowa, wołowa z której wykonał dół tybinki i lakierowana. Szycia idealne, równiutkie, wszystko wykończone z precyzją.
Siodło będzie wymagało najprawdopodobniej jeszcze niewielkiej korekty, ale myślę, że z tym akurat nie będzie problemu, bo tak jak wpominalam profesjonalizm Bogadana pod względem wykonanaia usługi jak i Honoraty w podejściu do klienta to rzecz która bardzo mi zaimponowała.
Co do samego siodła i moich oczekiwań, to siedzisko jest świetnie spasowane, głębokie, czyli tak jak lubię, i meeega mięciutkie :-)
Zdjęcia pojawią się niebawem.
Wendetta a juniorskie cos? ja siadlam teraz w Kentaura YD i bardzo dobrze mi sie jezdzi, tylek miesci sie jak ulal a lydka w koncu przy koniu cala🙂

jak dojdę do tych założonych 56 kg to może 😉 niestety potrzebuję siodła z krótszą i bardziej wysuniętą do przodu tybinką- mój koń jest wysoki i bardzo wąski w klatce, więc na bardzo długich strzemionach nie mam gdzie praktycznie zadziałać łydką. najlepiej pod tym względem wypadają siodła wszechstronne, ale no, nie chcę 😉
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
01 czerwca 2013 08:20
kasiakliczkowska, a sprawdź czy kółka do napierśnika nie są śrubkami, bo np w moim siodle tak jest. Na początek odkręca się właśnie te kółka po prostu kręcąc nimi.
Jest aktualnie ktoś kto handluje używanymi siodłami ?
http://www.swiatkoni.pl/ads/show,21483,sprzedam-siodla-rozne-marki-modeler-rozmiary-ceny.html
Ktoś korzystał ?

Dzwoniłam dziś pod numer z ogłoszenia, odebrała bardzo sympatyczna dziewczyna. Sprowadza siodła na zamówienie marek rzadko dostępnych w Polsce. Tylko trzeba podać dokładnie jakie się chce siodło: model, rozmiar łęku, siedziska, kolor etc Czas oczekiwania około 2 tyg. Ogłoszenie dla osób zdecydowanych na kupno, ponieważ nie ma siodeł do testowania.
Koniczka siodło jest z naszych ogłoszeń i włascicielka nie wiedziała, czy ma wymienne łęki. Natomiast już wiadomo, że są i siodło jedzie dziś lub w poniedziałek do mnie 🙂
Ten Bates jest chyba starszy więc pewnie ma zwykłe śrubki jeszcze.
Dla ciekawych, Kentaur Young Dressage:
niestety mam tylko takie dosc niefortunne ujecie, no ale widac ze tybinka fajna krotka, jak siade normalnie blizej leku, to tylek sie miesci😉
a ten bloczek nie blokuje Ci nogi?
a gdzie mialby blokowac?🙂 trzyma noge, takie jest jego zadanie, ale koniec klocka wypada mi akurat na kolanie, tybinka ma 38cm, krocej to juz sie nie da, a na miare to na bank nie bede szyla siodla na moje przeambitne jezdziectwo😉
A ja dzis odebralam batesa 🙂  Mile zaskoczenie, z pokrowcem, siodlo z metkami i jeszcze w srodku 4 albo 5 zestawow lekow.. za super cene!
Wsiadlam tylko na stepa na 3 minuty doslownie, bo kon juz po jezdzie byl i calkiem miekkie i wygodne, zobaczymy jak sie bedzie jezdzilo.
faith wydawało mi się, że bardzo pionuje Ci udo. Ale teraz powiększyłam i dopiero widzę, że klocek jest chyba na rzep i sporo wyżej 🙂
crazy ja też kupiłam Batesa izabelkę, co prawda widać, że używany, ale bardzo tanio. Ze względu na rosnącego konia głównie. Ty może to brązowe z naszych ogłoszeń?
Dorwałam na niemieckim ebayu nowke, i Pan dal mi az 5 niebieskich lekow, Jakby ktos chcial sie wymienic na czarny to ja chetna🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się