Ochraniacze

Tak też zrobię 😉
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
09 grudnia 2009 22:47
rozmiarówka Veredusa

Veredus Boot Sizing

TYPE SIZE CIRCUMFRENCE
OF CANNON
Pony Small 17-19 cm (approx 6.69"-7.48"😉
Horse Medium 20-24 cm (approx 7.87"-9.45"😉
Big Horse Large Over 24 cm (over approx 9.45"😉

Cannon w znaczeniu kość sródręcza/sródstopia 😉
delta   Truth begins in lies.
10 grudnia 2009 06:25
Hehe, spoko 🙂 pro lighty wycofali, Olimpici mają chyba je zastąpić tylko maaało ich dalej na wtórnym rynku, a jakoś nie mam 5 wolnych stów 😉

Mało bo są nie do zdarcia. Nasze Olimpici używane na co dzień do jazd i skoków wyglądają lepiej niż skorupki używane tylko na stępa  🤔

Od Eskadronów trzymam się jak najdalej, fakt nasze często używane i skorupka owszem wygląda super ale rzepy niestety już nie wytrzymują tak samo wyściółka się strzępi :/
delta, w Olimpicach chyba też neopren mniej wystaje przez co się tak nie strzępi?
dorwałam komplet Olimpiców  rozm. S za 300zł. jeeee  😅
A ja dorwałam Pro Lighty S za 100zł  😅
Nirv, S to ja bym nawet na uszy mojemu nie wcisnęła 😉 widziałam to ogłoszenie. A Pamir wejdzie w nie?
haha ja bym nawet M nie wcisneła :P
Ani ja  😁

Ja się dorobiłam dwóch kompletów Veredusów Pro-Lightów, wymarzonych białych (jeden z ostatnich kompletów białych L'ek w Polsce 😉 ) a drugie skompletowałam dzięki T&N oraz Buu, czyli czarne Pro-Lighty z tyłami Pro Jump  😜

Czuję się urządzona do śmierci, bo mam wrażenie że ja prędzej zejdę niż zatyram te ochraniacze. Tyram je (białej jak najbardziej tyż) w najgorsze błoto, słotę, wjeżdżam w nich do rzeki do jeziora, tyram w terenie i na skoki. Wrzucam do pralki, wyjmuje i w zasadzie jak nowe  😲

Coś wspaniałego!  😜
Ja po jeździe wężem je traktuję 🙂 tj. wodą pod ciśnieniem heh i też super zadowolona jestem... w przyszłym roku dla juniora będę jakiś szukać ale czuję, że skończy się na niczym, bo to typ pogrubiony więc nóżki bardzo solidne...
delta   Truth begins in lies.
10 grudnia 2009 18:38
delta, w Olimpicach chyba też neopren mniej wystaje przez co się tak nie strzępi?

Tak, ale mamy np. BRy i też neopren nie wystaje za dużo a już się strzępi :/ więc ma tu znaczenie jakoś neoprenu.
Cobrinha, a mój to co arab? Białe dwa lata męczę i nic, a kupiłam używane 😉
Szczerze mówiąc nie mierzyłam ich na Klusku - ale blondynka jako rosła wielkopolanka 172 w kłębie nóżek małych nie ma... ale Tornado to łapki ma sporawe (największe w stajni bo poszedł w geny tatusia PKZ)  i obawiam się, że i L-eczki będą przyciasnawe heh Muszę to z ciekawości sprawdzić hehe
Burza i Cobrinha bo z tego co czytam to obie macie konie o dosc masywnych nogach i mam pytanie czy tyły Lki są dobre na wasze zwierzaki? Bo ja będe chciała na sezon kupić jakieś ochraniacze bo obecne nadaja sie już głównie na treningi, myślałam o jakichs białych. Na Veredusy raczej nie uzbieram ale pytam orientacyjnie o rozmiar, a wiecie może jak mają sie do nich tyły ochraniaczy typu hkm, lamicell (itd) PRO tych z krótkim tyłem, ale zabudowanym od tyłu? Pytam bo ja obecnie mam zwykłe nortony i rzep nam starcza ale za wiele zapasu to tam nie ma.
Magdzior, Pro Jumpy były 'jak Cię mogę' a one mają jeden rozmiar, Pro Back byłyby na pewno za duże.
Daj mi dzień, przymierze Hampy Pro i Ci powiem, ale na oko- mogą być trochę małe.
Madzior, ja mam jedynie doświadczenie z veredusami - czy na drugiego grubszego zbója pasują, muszę sprawdzić... wiem, że neoprenki są dla niego nie do dostania niestety - na blondynkę, mimo że L-ki wychodzą na styk - jego w nie nie wepchnę choć bym chciała hehe... co do reszty się nie wypowiem
Arimona, według mnie każdy koń powinien mieć swoje ochraniacze.. Ochraniacze dopasowują się do nogi konia i żeby faktycznie spełniać swoją funkcję nie mogą być rozpychane przez innego😉

No nie wiem, moje konie maja bardzo podobne nogi. 
Nigdy o czymś takim nie myślałam, nigdy z moich trenerów nigdy mi nie zwracał na to uwagi. I znajomych mam dużo które maja kilko koni i ozywają te samy ochraniacze, chyba ze konie są rożne i maja inny rozmiar, to wtedy oczewiscie inaczej nie da się.
Juz 1,5 roku sama tak robię i nic się nie stało. 
Oprócz tego nie bardzo wyobrażam sobie  jak zwykle skorupki albo pełne WW mogą być rozpychane?
Polecacie jakieś ochraniacze do jazdy typowo terenowo-przełajowej? 🏇 Coś co chociaż rok mi wytrzyma jeżdżenia po krzokach, błotach i innych niszczycielskich dla ochraniaczy płynnych maziach? Myślałam o jakiś zamkniętych może  🤔?. Po prostu nie mam pojęcia od dłuższego czasu to moje pierwsze konisko i nie wiem co jest dobre, a co nie. Co niektórych rzeczy muszę się na nowo uczyć - A jutro na Targi więc może coś upoluje.Poradźcie.
Amarotsa, na teren nie polecam żadnych neoprenów, raczej jakieś Hampy Pro, Eskadrony, Veredusy.
Ja w teren zawsze biorę WW. I jak dla mnie bomba. Cała noga jest chroniona, łatwo się czyści i są to ochraniacze naprawdę dłuuuugo żyjące 🙂
Arimona- Owszem, mogą być rozepchane, ale w mig się dopasowują, przecież po to stworzony coś tak genialnego jak rzepy. Owszem, neopreny również sie dopasowują do nogi konia, ale też po odpowiednim zapięciu da się dopasować 🙂

Amarotsa Jeżeli jeszcze uda Ci się gdzieś upolować to polecam te starsze wersje hamp lub eskadronów, mają nieporównywalnie grubsze skorupy.
Kochane Kobitki sądzicie, że te  WW Cross Country będą dobre czy inny model np: Pro Range (Ale tu już szalona cena  🤔wirek:? ). Veredus'a chyba Aer Tec? - Licze na wasze dowiadczenie 🙂
W teren i na różne inne mazie typowo błotne to ja bym nie ryzykowała z ochraniaczami na rzepy, wydaje mi się, że szybko umrą śmiercią naturalną. A wyżej wymienione Veredus Olimpic?
Po pierwszej godzinie przy takim lekkim błotku jak teraz rzepy zaczną strzelać, może nie od nowości ale po paru miesiącach na pewno. Dla mnie tylko skorupy.
Ja i moja końka dostałyśmy narazie Tattini Hi-Tech, i przyznam szczerze, że narazie, miętoszone w ręku są całkiem ok. 😉 Rzepy są mocne na szczęście. Tyle co do teorii, jadę sprawdzić je w praktyce! 😅
Voltowiczki !  :kwiatek:
Czy posiada ktoś może zdjęcia tych ochraniaczy na żywo ? Sczególnie interesuje mnie
kolor brązowy, ale pozostałę też chętnie zobaczę  😁
Zastanawiam się nad czymś ładnym i w miarę za normalną cenę na zawody  😉
ja mam takie , ale zdjec raczej nie znajde.
sa dosyc ladne ale to tyle/  u mnie glownie w pace leza,czasem zaloze jak inne sa brudne, bo poobcierali mi konia. twarde sa bardzo.
a teraz sie popsul jeden to juz w ogole nie wiem co zrobic z nimi.
Dzięki Kobitki za rady! Siadam wertować cały wątek i kupuję, no przed kupnem jeszcze spytam o opinię czy dobre wybrałam  :kwiatek:.
Ostatnio na targach kupiłam neopreny ze stajnia.pl bo mieli stoisko. Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczona! Czaiłam się na jakieś kolorowe, ale albo są baaaaardzo drogie, albo mizernej jakości. Puki nie dorwę gdzieś HKMów w kratkę i nie obmacam zadowolę się tymi. Jestem bardzo bardzo pozytywnie zaskoczona jakością. Jak na taką cenę to super, neopren gruby, obszyty a nie tylko ciachnięty u góry. Kosztowały całe 59zł za parę!
Czy wszystkie veredusy z tych "tańszych" są.... takie ciężkie? Mierzyłam wczoraj młodemu Pro light z wysokimi tyłami. Ogólnie - ochraniacze rewelacja, ale strasznie ciężkie.
licorne, te olimpiki wyglądają na żywo praktycznie dokładnie tak jak na tym zdjęciu. Brązowych niestety nie widziałam, więc się nie wypowiem.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się