kącik pomocy medycznej, czyli: czy to coś powaznego i jak temu zaradzić

spoko tak własnie myślałam ze to chyba nie o to chodzi 🙂

ale lepiej poprawic dla potomnosci  😉
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
13 lutego 2011 19:14
Tunrida nie chodzi mi o to, że lek mi nie pomaga, tylko że po nim mi się objawy nasilają :/
No...w pierwszym momencie katar poleci mocniejszy, bo to jest żrące w smaku i ostre. I nawet oko się załzawi. Ale to nie ma działać natychmiast, tylko po czasie. Lekarstwo zapobiega namnażaniu się nowych bakterii i takie jest jego działanie.
Ona nie zmniejsza kataru, tylko zabija bakterie powodujące kolorowy/ropny katar.

Więc po użyciu może katar się nasilić i zwykle się nasila. Efekt leczniczy jest po no ....2 dniach.
13 lutego 2011 19:31
Nie stosowałam tego nigdy do nosa, ale na gardło. Miałam to głównie przepisywane na zapalenie krtani. Po stosowaniu ból się wzmagał i następował okropny kaszel, który strasznie męczył.
a ja od jakiegoś miesiąca męczę się z jakimś koszmarnym uczuleniem, w czasie kąpieli +- 5 min po wejściu do wody zaczyna mnie swędzieć brzuch, klatka, ręce i plecy ogólnie od pasa w góre ale to jest takie swędzenie że nie sposób się drapać  😵 potrafi mnie tak drażnić przez jakieś jeszcze 15 min po wyjściu z wanny. Odstawiałam wszystko co się da, mydło nawet po tym dla alergików mnie swędziało, płyny do kąpieli, balsamy, żele itp i dalej to samo bez zmian, dermatolog powiedziała żebym kąpała się w letniej wodzie, i co? też nic  🤔wirek: robią się czerwone plamy a w środku tych plamek krostka
13 lutego 2011 22:14
emade, proszek? płyn do płukania? (ręczniki) chlor?
proszek na pewno mnie bo jak pisałam zaczyna się po kilku minutach wejscia do wody, gdyby był proszek przyczyną to bym miala takie długotrwale uczulenie a to znika i pojawia się przy kolejnej kąpieli aaa i jak biorę prysznic to jakby nigdy nic  🤔 ręczniki tez odpadają
masz sucha skore? moze dodaj paczke sody oczyszczonej do kapieli - zmiekcza wode
magda, tak mam strasznie suchą skóre więc jutro będe próbować.
Mi od kilku lat NIC na takie dolegliwości nie pomaga całkowicie. Po prostu nic- jak są mrozy, w domu kaloryfery grzeją, to niestety moja skóra tak reaguje- nie wiedzieć czemu po kąpieli 🙁 Przechodzi wraz z nadejściem wiosny..
Piszę to co roku, może komuś się przyda:
-na katar, zatoki-pomaga solarium.
Tak z trzy wizyty po 5-6 minut.
UV zabija zarazki a lampy na twarz wygrzewają dodatkowo.
Sprawdzone, skuteczne.
mam problem. Dzisiaj odkryłam, że mi jeden szew puścił. Rana się nie rozlazła (rana po zabiegu - robiony był w środę), "okoliczne" szwy też się trzymają. Mój lekarz jest na urlopie w tym tyg. Czy mam jechać na najbliższą izbę przyjęć, czy póki rana się nie rozeszła to zostawić w spokoju i tylko na siebie uważać?
jak sie rana nie rozchodzi to ja bym nie panikowała
no chyba ze jest w newralgicznym miejscu i duze prawdopodobienstow ze sie rozejdzie albo puszcza nastepne szwy

ew w aptece można kupić takie specjalne plasterki do sklejania brzegów ran ciętych, pooperacyjnych itd- Steri strip sie nazywają- można nimi chwycic brzegi i powinno sie trzymać
6-ta doba po zabiegu? Jeśli tak, to ja bym nigdzie nie biegała.
A kiedy masz mieć zdejmowane szwy? Bo zwykle zdejmuje się je w 7-ej, 10-ej dobie, więc już niedługo.  😉
szwy są rozpuszczalne, w szpitalu powiedzieli tylko, że jak będą mi przeszkadzały to żebym przyszła, to mi zdejmą, ale kiedy, nic nie mówili. W przyszłym tyg mam wizytę kontrolną, więc spokojnie poczekam.
Dziękuję za uspokojenie mnie :kwiatek:
cieciorka   kocioł bałkański
15 lutego 2011 20:29
ewuś, e tam, jeden szew to jeszcze nie dramat.

ja mam pytanie- jak zabezpieczyć ranę na ręce by pójść na basen?
słyszałam o plastrach na tatuaże, może coś takiego da radę?
cieciorka dzięki 🙂 dziewczyny też już mnie uspokoiły 🙂 Spanikowałam trochę, bo pierwszy raz w życiu mam szwy założone 😉
Mam niemal wiecznie zimne dłonie i stopy. Szczególnie bardzo gdy jestem wystraszona bądź zdenerwowana. Jeśli rączki są ciepłe to uznane jest to jako "cud", a  normalnie służę znajomym swymi łapkami jako ochładzacz  🤣
Jakie mogą być tego przyczyny ?
aga020596, słabe krążenie?

Dzisiaj w autobusie, jakas miła starsza pani wbiła mi obcas w nogę. Poczułam mało przyjemne ciepełko i szczypanie. W domu zzdjęłam but i poczułam ból. Skarpetka bardzo zakrwawiona. Trzy czwarte paznoksia poszło się "...." Jest cos co pomoże głownie na ból. Jechac do lekarza czy nie panikować?
aga020596, może być krążenie, może być niedoczynność tarczycy (przemyśl - może masz też inne objawy), przy Raynauda miałabyś z kolei bielejące końcówki, ale za to zgadzałby się związek z emocjami.
Krążenie, hmmm....
A jakie mogą być inne objawy niedoczynności tarczycy?
aga020596, zajrzyj tu: http://hashimoto-pl.appspot.com/test#0
Test daje jakąś tam orientację, czy drążyć temat.
ash   Sukces jest koloru blond....
16 lutego 2011 16:20
aga020596 mam tak samo! wiecznie zimne dłonie i stopy! Mam słabe krążenie.
Test nie wyszedl za ciekawie... 🤔 Ale czy ja nie jestem czasem za młoda na takie coś? Chyba, że na tę chorobę nie ma reguły wieku ...
16 lutego 2011 17:22
Zawsze miałam zimne ręce i stopy. Moja koleżanka też. Nauczyłyśmy się z tym żyć.
Na niedoczynność "reguły wieku" nie ma. Warto zrobić badania, jeśli test to sugeruje.
dopisuje sie z rozwalonym kolanem...
jakies 3 tyg temu wywalilam sie na nie na lodzie - pobolalo chwile i przeszlo bez siniaka, opuchlizny ani czegokolwiek... po czym po tygodniu mniej wiecej zaczelo bolec. siniaka nadal nie bylo, opuchlizny ani cieplego miejsca tez nie. nie boli non stop, a raczej w zaleznosci od dnia slabiej lub gorzej - dzis boli np okropnie. przeszkadza w jezdzeniu (o krotkich strzemionach moge zapomniec), przeszkadza w chodzeniu po schodach. a dzis boli non stop coraz mocniej mimo ze siedze, troszke chodze...
ma ktos jakis pomysl co to moze byc? chyba w koncu sie wybiore do lekarza, boje sie tylko ze powie ze nic tu nie ma, ze mam nie jezdzic to przejdzie  🙄
[quote author=szalonakobyła link=topic=2915.msg901000#msg901000 date=1297864514]
aga020596, słabe krążenie?

Dzisiaj w autobusie, jakas miła starsza pani wbiła mi obcas w nogę. Poczułam mało przyjemne ciepełko i szczypanie. W domu zzdjęłam but i poczułam ból. Skarpetka bardzo zakrwawiona. Trzy czwarte paznoksia poszło się "...." Jest cos co pomoże głownie na ból. Jechac do lekarza czy nie panikować?
[/quote]
po mnie kiedyś przebiegł koń, zawieźli mnie do lekarza, bo strasznie mdlałam. Pamiętam, że zdjęli mi tego paznokcia i założyli opatrunek, który trzeba było codziennie zmieniać
Od wczoraj czuję nieprzyjemny ból w uchu, taki rozpierający od wewnątrz...
Poza tym boli mnie głowa, mocniej z lewej strony właśnie.
I mam takie dziwne uczucie, jak ruszam szczęką... To tak jakby coś w tym uchu przeskakiwało  🤔

Iść do laryngologa ?
rtk, dzięki. Byłam u chirurga. Zdjeli mi reszte paznokcia. Bolało jak jasny piorun. ale jest git ;d
kolebka, koniecznie!
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się