kącik pomocy medycznej, czyli: czy to coś powaznego i jak temu zaradzić
safie Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
18 października 2016 22:03
Powyłaziły mi prawdopodobnie brodawki na nodze (takie płaskie, czerwonawe). Czekam na wizytę u dermatologa, ale swędzi. Mogę to czymś posmarować? 👀
jak wirusowe to duofilm on je morduje skutecznie tylko trzeba się trochę nacierpieć i nababrać
Słuchajcie, mam problem. Od kilku miesięcy mam takie napadowe zjazdy energii. Na początku następowały po zjedzeniu przetworzonego jedzenia - np. buły białej z żółtym serem. Teraz te stany zaczynają pojawiać się niezależnie od jedzenia. Dodam, że to nie jest takie zwykłe rozleniwienie po jedzeniu. To nagle pojawiające ogromne zmęczenie (jak po dobie bez spania) połączone z tępym bólem w okolicach pierwszego, drugiego kręgu i mięśni dookoła. Dodatkowo podczas tych napadów piecze mnie gardło (pieczenie potem mija). Lekarz nie umie mi pomóc, cukier wyszedł ok, planuję zrobić krzywą cukrową, ale na kolejne badania brak pomysłu.
Averis, dziwne że lekarz nie wykluczył najpierw bardziej "oczywistych" powodów, jak: niedobór witaminy D, niedobór magnezu (u mnie przy dużych niedoborach magnezu była duża trudność ze skupieniem się na dłużej plus senność), anemia. Także niedobór witaminy B12 (też zmęczenie, afty w buzi, a nawet objawy neurologiczne jak jest bardzo duży niedobór). Ogólnie takie głupie niedobory mogą zrobić niezłe spustoszenie. Może ze względu na 'jazdy' żywieniowe stałaś się trochę za ostrożna w dobieraniu pokarmów i czegoś Ci brakuje 🙂
Przychodzi też do głowy celiakia...
Averis mnie od razu się skojarzyła hipoglikemia poposiłkowa, tzw.reaktywna -> może to jest jakiś trop :kwiatek:
Jak sobie radzicie w trakcie grypy żołądkowej ? Brrr chyba jedna z paskudniejszych chorób, akurat mnie dopadło 🙇
Spoko, ja niemal zawsze cały dzień, od wstania aż po pójście spać jestem baaardzo senna, w szkole ledwo wytrzymuję by nie zasnąć (na polskim śpię...), a jak ze szkoły wrócę to siadam na fotelu i przysypiam na siedząco... Raz poszłam do lekarza do mi wyszło badanie krwi normalnie a lekarka mnie wyśmiała, nigdy tam nie wrócę...
Nieraz nie mam siły nawet się umyć i strasznie to odwlekam. Idę do łóżka nie później niż o 20 i staram się na siłę oglądać jakieś filmy żeby za szybko nie zasnąć.
Averis żeby się nie kłuć dwa razy zrób za jednym zamachem krzywą cukrową i insulinową, i to najlepiej czterostopniową.
Dokładnie, zrób krzywa insulinowa odrazu z cukrowa!
Witaminy b mozna tez posuplementowac, magnez. Ale jak to po jedzeniu to najpierw te dwie krzywe
Czy są na forum medycy, pielęgniarki, laboranci, etc. ktoś kto byłby uprzejmy odpowiedzieć mi na parę pytan analizy wyników badań?
Proszę odzywajcie się na pw :kwiatek: Dziękuje!
Nikt nic? No na pewno ktoś z was pracyje w służbie zdrowia i mógłby mi udzielić paru odpowiedzi na proste pytania.
Proszę o pw
Dziękuję :kwiatek:
to jeśli można, wolę niepublicznie na pw 🙂
zaraz się odezwę 🙂
Czy wiecie może, czy Claritine działa tylko przeciwuczuleniowo, czy też oprócz tego obkurcza śluzówkę? Albo ma jeszcze inne działania?
Polecacie jakiś glukometr? Muszę kupić, a zupełnie się nie znam.
Teodora, z tego co przestudiowałam jej działanie z ulotki, to wydaje mi się, że nie wpływa obkurczająco na śluzówki.
Dzięki, próbowałam dociec, jak i na co mi pomogło. :-)
Wróciłam niedawno ze sklepu, byłam samochodem. Weszłam do swojego pokoju i czuję mrowienie dłoni. Takie, które się pojawia, gdy dłonie mocno zmarzły na zewnątrz i w pomieszczeniu się ogrzewają. Wszystko spoko, tylko że spuchł mi lewy kciuk, w sumie to ten górny paliczek. Bardzo delikatnie go czuję. Co to może być, co z tym zrobić? Ktoś ma jakiś pomysł?
Alten zacznij łykac suplemeny np Centrum, vigor czy cos podobnego.
I nie spij na polaku 🤬
😉
mils, ja miałam takie objawy przy zapaleniu stawów.
Znacie coś na ciężko gojace się rany?
Mi przy niewydolności żylnej przy bardzo trudno gojącej ranie z dużym wysiekiem pomógł plaster Granuflex - opatrunek koloidalny.
Averis, u mnie bardzo podobne objawy i okazalo sie, ze mam lekka anemie- mialam operace 3 miesiace temu podczas ktorej stracilam sporo krwi.
Przed operacja mialam czesto dretwienie i mrowienie palcow u rak, po operacji zniklo razem z bolami w odcinku piersiowym i bolami karku. Wiec u mnie gdzies musial byc ucisk w kregoslupie, ktory powodowal te dretwienia i mrowienia.
mils zespół cieśni nadgarstka?
espana mam nadzieję, że nie. Będę to obserwować.
Mils ja mam podobne objawy w obu dłoniach, tyle że cierpną prawie codziennie w nocy i nad ranem mam problemy z czuciem, przechodzi po ok godzinie pracy. U mnie to początek zwyrodnien w nadgarstkach, barkach i łopatkach.
Mils, a u mnie drętwiejąca ręka (potem bóle i zawroty głowy, sztywnienie karku, ból w barku) to problemy z kręgosłupem szyjnym - zmiany zwyrodnieniowe + wysuwający się kręg (to daje ten objaw).
Więc chyba musisz odwiedzić lekarza jak się będzie powtarzać, bo to jest dość niespecyficzny objaw.
W ramach uściślenia u mnie było mrowienie tylko w paliczkach, najpierw w jednym, a potem stan zapalny wędrował w górę po kolejnych stawach.
I puchły Wam paliczki przy tym? Pozostaje mi obserwować. 🙂
mils, a na pewno nie niosłaś w tej ręce jakiejś mega ciężkiej siatki choćby po schodach (bo czytałam, że byłaś autem)?? Czasami wystarczy przypadkowo jeden punkt chwilowo ucisnąć, ale to powinno szybko przejść (po kilku minutach max)...