kącik pomocy medycznej, czyli: czy to coś powaznego i jak temu zaradzić
gllosia,
lekarz pierwszego kontaktu powinien wystawić Ci skierowanie do chirurga na cito
Wtedy by była szansa na szybsze przyjęcie na NFZ?
Dziękuję za rady :kwiatek:
Florcik, to jednak testy pokarmowe warto zrobić.🙂
Rul, właśnie się obawiam, że będzie mi ciężko całkowicie pozbyć się glutenu :/ Dzięki za wyjaśnienie, właśnie mi się wydawało, że to coś z układem immunologicznym.
Teodora, skoro jest lepiej, to chyba też spróbuję, może uda mi się jakoś przyzwyczaić do życia bez glutenu, a jak się okaże, że mi lepiej to spróbuję może z testem.
Teo, o jakich testach mowosz? co to FD ? bo jak "zbadac" nietolerancje to nie wiem, oprocz oczywiscie obserwacji siebie i objawow po spozyciu czy ich braku przy odstawieniu.
tak jak dziewczyny mowia, gluten przy chorobach autoimmuno moze bardzo negatywnie wplywac na ich przebieg.
Ja mam przez badanie histopatologiczne wycinka z dwunastnicy celiakie wykluczona, ale tez zylam ostatnio pewien czas bez glutenu bo mam problemy skorne (autoimmunologicznej natury najprawdopodobniej) i Hashi.
Skróciłam tę nazwę, która się przewinęła na poprzedniej stronie: Food Detective.
http://www.fooddetective.pl
A nietolerancję można jeszcze próbować badaniami krwi wykryć, prawda? Tylko czytałam, że to średnio wychodzi, bo może nie być przeciwciał a nietolerancja jest. Ale właśnie FD kosztuje swoje, a nie mam jakiejś ostrej celiakii, żeby na cito potrzebować badań. Aczkolwiek pewne objawy wskazują, że to może być to, najwyżej podpytam lekarza i zobaczymy, czy da się coś zrobić z tym.
Jednak biopsja jelita by mi się nie uśmiechała za bardzo :/
Mam zespół Carolego, może ktoś z Was ma podobny problem z kamieniami, a zna jakiś sposób na rozpuszczanie kamyczków?
dzieki Teo. rozumiem, ze przy tej metodzie tez sa szukane przeciwciala. Nie lepiej robic tego w labie?
Z tego co wiem, p-ciala nie pokazuja nietolerancji, wiec tak naprawde najwazniejsze jest obserwowanie. p-ciala to bardziej w kierunku celiakli, tak samo badanie histopatologiczne.
Ja mialam gastroskopie jak bylam w szpitalu i wycinek byl z urzedu, wiec mialam szczescie, ze dwa badania w jednym zamknelam. Czyli tylko raz narkoza 😉
Bratu wpadło coś do oka, szybko to usunął, ale ma obrzękniętą spojówkę (taka galaretowata opuchlizna "białej" części oka, nie wchodząca na tęczówkę). Nic nie boli, nie ma wrażenia, że coś zostało w oku. Trwa to jakieś pół godziny.
Myślicie, żeby jechać do lekarza czy można jeszcze poczekać i jest szansa, że samo zejdzie?
jestemzlasu, u męża znajomej w ten sposób objawiała się alergia (rozumiem, że to jest na gałce ocznej, na białku? U niego tak było). Jedźcie do lekarza, bo jemu powiedzieli, że jeśli po lekach (krople i chyba coś doustnie) nie zejdzie ta "galareta", to czeka go usuwanie chirurgiczne. Być może to też jest reakcja alergiczna.
Mam potworne skurcze w stopach, ale naprawdę potworne - jakby ktoś mi wyrywał palce obcęgami albo przypalał to miejsce palnikiem, ciągnie aż do łydki. Biorę NeoMag Skurcz (magnez + potas), robiłam badania na poziom magnezu i mam w normie, a skurcze są diabelskie... Nie piję kawy, nie płakałam ostatnio, stresów mam niewiele i tylko krótkotrwałe. Co to może być za cholerstwo? Dzisiaj tak wyłam z bólu, że aż kot uciekł i bałam się, czy sąsiedzi po policję/pogotowie nie będą próbowali dzwonić... Te skurcze to nie są takie kilkusekundowe, one trwają nawet kilkanaście-kilkadziesiąt minut!
uzupełnianie magnezu trwa długo i bierze się duże dawki. Jak z wit. D, badałaś jej poziom? Masz może biegunki? Bierzesz leki, które mogły wypłukać magnez?
Facella, na pewno nie jesteś odwodniona?
A jeszcze potas nie jest na temat?
Rul, ja ten magnez biorę długo... I jak już jest dobrze, a któregoś dnia zapomnę o tabletce, to zaraz mi rozrywa stopy. Zaczęło się od skurczów w łydkach, w porównaniu do obecnych były bardzo krótkie i delikatne, zaczęłam brać ten NeoMag i przy każdym pominięciu tabletki rozwala mi stopy i to porządnie... Nie badałam wit. D, nie wiem na jakim jest poziomie. Leków wypłukujących magnez nie biorę, tzn. w ulotkach tych, które biorę, nie ma o tym ani słowa.
halo, to możliwe. Ale to chyba miałabym jakieś inne objawy? Lekarz zalecił mi wodę niskozmineralizowaną i taką piję. Nie odczuwam pragnienia, a ze względu na moje problemy pęcherzowe nie wlewam w siebie na siłę (wtedy bym z WC nie wyszła).
Teodora, nie rozumiem - potas nie na temat? Co to znaczy?
Nie jestem pewna, ale chyba potas też ma związek ze skurczami.
A tak poza suplementami - ja co rano rozciągam stopy i łydki, jeszcze w łóżku. Dostałam takie zalecenie:
- najlepiej jak nogi jeszcze są na łóżku, a stopy już nie; ale jak nie ma takiej opcji, to też niewielki probem
- zadzieramy jedną stopę (tzn. palce w stronę kolana), zadzieramy przy tym palce
- drugą stopę w tym samym czasie wyciągamy, obciągamy palce i je podkulamy
I zmiana. I tak kilka razy.
Na początku to było dość nieprzyjemne ćwiczenie, teraz jest obojętne. Na skurcze pomogło (choć zawsze trudno być pewnym związku... może przeszły z innego powodu?), ale nie miałam tych skurczów przez niedobory (raczej).
Teodora, potas mam w zestawie z magnezem w tym NeoMagu 😉 wyniki w normie i to nie przy dolnej granicy, a całkiem pośrodku 🤔 Także ja raczej też nie mam skurczów przez niedobory, ale skoro wyniki w normie, a pominięcie tabletki = skurcz, to co u licha...?
Raczej nie będę w stanie wykonać tego ćwiczenia, zawsze jak robię "stopę baletnicy", to mnie chwyta skurcz, nie mogę podkulić palców - dzisiaj tak zrobiłam przez sen, miałam bardzo brutalną pobudkę 😤
Właśnie dlatego to ćwiczenie było takie nieprzyjemne - bo każda "baletnica" to było lądowanie na granicy skurczu. Ale ten przeciw-ruch zapobiegał. Ćwiczenie pokazał mi rehabilitant, pierwsze ćwiczenia robiłam pod jego okiem.
Facella, najgorsze skurcze w życiu miałam, gdy brałam furomised(?) - moczopędny. Z odwodnienia. I nie było na to lekarstwa 🙁 - wg nefrologów. Żadna suplementacja nie mogła pomóc.
Jeśli masz "moczopędność" (z przyczyn różnych) to i bez leku możesz mieć takie efekty.
Przy "moczopędności" i stosowaniu furosemidu z moczem ucieka duuża ilość potasu. W takim przypadku możliwe, że ilość potasu w łączonym suplemencie może być za mała. Jednak z potasem ostrożnie, bo nadmiar jest niebezpieczny dla serca 😉
Ja przy takich silnych, długich i bardzo częstych skurczach łykałam to:
http://www.doz.pl/apteka/p14752-Asparaginian_Extra_Uniphar_Magnez_Potas_tabletki_50_szt.
Jak rozpoznać, że wirusowe zapalenie górnych dróg oddechowych się nadkaziło bakteriami (3 tygodnie temu robiłam przeciwciała na ch. p. i wyszło 66 przy normie do 20)? Jestem zagranicą, lekarz dał mi antybiotyk do wzięcia jeśli się nie poprawi w 2-3 dni. Nie poprawiło się. Jak wyglądają kaszel i katar przy bakteryjnym?
To w takim razie zaryzykuję przerwę z NeoMagiem i zrobię sobie badania na poziom potasu.
Od kilku lat mam (między innymi) częstomocz, a napicie się większej ilości wody niż ta zaspokajająca pragnienie, skutkuje kiblem co kilkanaście/-dziesiąt minut...
Horsiaa, w jednej tabletce NeoMagu mam tyle potasu, co w dwóch tego Asparaginianu, na jedno wychodzi. Magnez też podobnie.
Na glukozę z krwi idzie się na czczo, prawda? 😡
Nie można też wziąć stałych leków i antykopów? (leki to Ozzion na refluks i Divascan na ból migrenowy, anty Zoely)
abre, zielono-zolte wydzieliny. niekoniecznie temperatura.
ekwan, dzięki. Wzięłam antybiotyk.
Poparzyłam się wrzątkiem, psikam panthenolem, dostałam też alantan, co dodatkowo jeszcze polecacie na zapobieganie bliznom?
Facella, też mam podobne problemy ze skurczami, tylko, że tylko w stopach. Robiłam badania i magnez niby okej, ale lekarz polecał, abym brała dalej magnez z B6, bo niby wtedy lepiej się przyjmuje..poczekamy, zobaczymy
Pytanie do dziewczyn, które mają żywy kontakt z medycyną - jaki zestaw badań laboratoryjnych można sobie zrobić przed wizytą u lekarza (idę prywatnie, więc chcę uniknąć, jeśli to możliwe, wizyty na której lekarz tylko zleci badania krwi), jeśli chodzi o niemiarowość serca? Występuje codziennie w drugiej połowie dnia, czasami 40 minut, czasami kilka godzin, z przerwami, od ponad 3 miesięcy, bywa że kilka/kilkanaście dni jest spokój. Tętno jest nierówno napięte, wypadające, ogólnie niemiarowe (moja mama jest byłą pielęgniarką anestezjologiczną z czasów, kiedy całe operacje prowadziło się pacjenta "na tętnie" - dziś lekarze czasami nawet nie umieją go poszukać na tętnicy promieniowej...), ja też jestem ratownikiem, więc umiem sobie zbadać tętno. Najpierw zjadłam całe opakowania Asparginianu Extra, potem całe opakowanie Asparginu, teraz biorę od 2 tygodni Magnez z vit. B6 plus Potas osobno, często skacze mi powieka lub drżą jakieś malutkie mięśnie w nogach etc, więc to raczej nie nadmiar tych pierwiastków. Poziom magnezu, potasu, TSH?
Jestem po chirurgicznym usunięciu zakażonego (niestety) ropnia. Wiem wszystko co i jak, jednak o jedna podstawowa rzecz zapomniałam zapytać. Rana jest nie zszyta głęboka na jakieś 7 cm na tyle samo długie jest nacięcie. Ile taka rana może się goić? Osobom ZNAJĄCYM SIĘ na tym mogę wysłać zdjęcie jak to teraz wygląda, które może pomóc ocenić sytuacje. nie wrzucam tutaj bo wiadomo...
edit:lit.
Mam od kilku dni po powrocie popołudniu do domu napady dziwnego osłabienia: boli mnie głowa, kręci mi się w niej, strasznie chce mi się spać - tak, że muszę się położyć chociaż na chwilę, gdy przez chwilę poleżę, zaczynają mnie boleć i sztywnieć mięśnie, nie jestem w stanie na dłużej skupić uwagi. Leki na ból głowy nie pomagają. Czuję się lepiej dopiero następnego dnia rano. Stan taki utrzymuje się już 3-4 dni niezależnie od mojej aktywności: czy wysypiam się i wracam do domu prosto po lekcjach, czy podejmuję wysiłek np poprzez jazdę konną. Ostatnie badania krwi (mniej więcej 2 tyg temu) wyszły mi dość słabe, ale nie przejmowałam się nimi aż do teraz. Ma ktoś pomysł, co to może być?
Wiatropylna nie jestem, zen. Pytam na poważnie, bo zaczynają mnie martwić te napady. Ciążę można absolutnie w 100% wykluczyć...
xxmalinaxx, równowaga elektrolitowa poszła biegać? (w sensie, że pewnie dobrana kroplówka postawiłaby cię na nogi, ale dopaszcznie też można spróbować, roztworami jak przy biegunce).