kącik pomocy medycznej, czyli: czy to coś powaznego i jak temu zaradzić
Florcik, to może spróbuj. Lek jest na receptę więc wizyta u lekarza nieodzowna. Ja też miewam epizody alergiczne latem, zazwyczaj przez miesiąc biorę właśnie Telfast 180 (zapalenie spojówek plus katar). Pomaga, nie powoduje senności.
czy gips moga mi zdjac jak pojde na izbe przyjec do szpitala czy musze sie umawiac na wizyte? co jesli nie ma miejsc, a prywatnie nie chce isc?
no i teraz mam problem... Nie wiem czy już iść do lekarza jakiegoś czy jeszcze czekać. Od dwóch (trzech?) dni boli mnie dłoń. Konkretnie lewa, kość z samego brzegu, z tym, że nie wiem, czy to grochowata kość nadgarstka, czy jeszcze ta idąca od małego palca... jak tak sobie "macam" to mam tam jakąś sporo większą wypukłość niż w tym samym miejscu na prawej dłoni. Teraz jeszcze zrobił mi się siniak (?). No i boli trochę nawet jak nie ruszam, jak zegnę palca to już tak konkretnie. do tego odczułam jakieś dziwne pojedyncze mrowienie w tej dłoni. W ostatnim czasie z nikim się nie biłam, w nic nie uderzyłam. Czekać? okładać, smarować? czym? co to w ogóle mogło mi się zrobić?
Florcik, próbowałaś Telfastu?
oo nie, to jest zło!! 🙂
Ja po nim miałam straszne koszmary, moja koleżanka też. Nigdy więcej, to diabelski lek 😁
Facella, lekarz rodzinny przecież może ściągnąć.
Telfast 180 jest dobry, ale to dość stary lek, teraz na rynku jest kilka innych, nowszych i lepszych leków, ja dostałam w zamian np Rupafin 😉
Ten Telfast to podobno to samo co dostępna bez recepty Allegra. 😀
sama sobie w domu zdjęłam ten gips, no po prostu masakra żeby się do lekarza dostać! na "pilne" skierowanie najbliższy termin - 17.07. 😵
czy miejscowe zasinienia (to chyba krwiaki są) to normalne? gips mnie nie uciskał za bardzo więc chyba nie był za ciasny, chociaż dłoń mam teraz jakąś węższą 😲
bo ogólną sztywność i problemy z ruszeniem kciukiem zwalam na zastanie stawów, mięśni i ścięgien. jutro na rehabilitację, zobaczy się.
Czy ktoś spotkał się z bardzo silnymi zawrotami głowy bez żadnych innych objawów? (mam na myśli bardzo silne - człowiek jak idzie wygląda jakby duuuużo wypił) Czego objawem to może być?
Mój TŻ jest od wtorku w szpitalu i poza tomografem, prześwietleniem klatki piersiowej, pobraniem krwi i moczu do badań i położeniem na sali po udarowej (na której pobyt nie jest zbyt przyjemny), nic więcej nie zrobili a a zawroty w ogóle nie przechodzą! Tomograf podobno czysty
pestka - a zapalenie błędnika było brane pod uwagę?
U mnie to było SM - ale tomograf nie był czysty. I zwykle przy tej chorobie nie jest.
a ja przyszlam się pochwalić, że im dłużej biorę Rupafin tym bardziej pokręcone, żeby nie powiedzieć popiep****e mam koszmary. TRAGEDIA!
Florcik haha, ładnie 😉 ja miałam tak z Telfastem, im dłużej tym gorzej.
Ciekawa jestem jak działają te leki że powodują koszmary 🤔wirek:
Tomograf ten zwykły i ten z kontrastem jest całkiem czysty. Powiedzieli, że będą badać błędnik ale najwcześniej w poniedziałek, ostatnie badania miał we wtorek i środę, czy w każdym szpitalu tak zwlekają z badaniami??
Mój wujek miał zapalenie błędnika, ale przy tym, oprócz chodzenia jak pijany, rzygał jak kot - widocznie nie było im to na rękę więc zbadali go pod kątem błędnika następnego dnia.
rtk, mnie też to ciekawi, jak opowiadałam niektóre z nich znajomym to nie mogli uwierzyć, że coś takiego może powstać w mojej głowie. 😲 😂
My po Telfaście nie mieliśmy koszmarów. Inna sprawa, że np. ja miałam zawsze bardzo wyraziste sny, do tego z gatunku "fantasy".
Facella, ręka węższa i lekko zasiniona to norma po gipsie. Miałam tak samo. Brak ruchu, zastój, słabsze krążenie...
Kurcze, to moje pierwsze w życiu złamanie. W dodatku to prawa ręka (dłoń właściwie), więc panikuje. Wolałabym, żeby wszystko było ok...
Ja po złamaniu mam łokieć wyginający się trochę też w drugą stronę, więc sprawdź jakich nowych mocy Ty nabyłaś 😀iabeł: Spokojnie, oprócz tej jednej anomalii moja ręka wróciła do normy i nie jest już cienka i zasiniona 😉
Do jakiego lekarza mam się udać, jeżeli jest mi ciągle zimno?
Tj w te upały jest mi gorąco, owszem, ale nie umieram jakoś strasznie.
Ale! jak wjedę do biura i jest włączona klima, to szczękam zębami. Może być ustawiona na 24 stopnie, a ja siedzę w polarze...
Właśnie żałuję, że włożyłam sobie rybaczki zamiast długich spodni 😤
Czy w aptece kupię coś takiego jak srebro, które można dostać np u weta?
OOOO strasznie Ci dziękuję! Nie wiedziałam jak to się dokładnie nazywa! 🙂
Kuzyn teraz mi przyniósł Fatroximin Topic Spray i narazie to stosuję (u psa), ale zaopatrzę się w srebro.
Jeszcze raz Ci dziękuję!
JARA u nas na zawodach ma to czesto sklep jezdziecki ktory przyjezdza. Jeśli chcesz mogę Ci zakupić najwyżej i wysłać (zawody mamy w przyszly week)
Dzięki, póki co radzimy sobie na Fatro.
Czy człowiekowi może się podnosić temperatura ciała od temperatury otoczenia? Niby nie jesteśmy zmiennocieplni... Ale z drugiej strony chłodzenie może szwankuje, jak jest taki upał i wilgotność?
Po wspólnej debacie doszliśmy do wniosku że nie powinna. Ta wewnętrzna- mierzona w odbycie czy w jamie ustnej powinna być podobna do takiej przy chłodnym dniu.
Sama skóra się nagrzeje, więc np termometr paskowy przyłożony do czoła może pokazać nieco wyższą. ( zwłaszcza jeśli leżymy na słońcu)
Co do pachy nie jesteśmy zgodni. 😉
Mierzenie paszczowe. Ale też różnica nie duża - po prostu znam swoje normy 🙂 Ledwie ze 3-4 kreski, ale za to upał w mieszkaniu spory. I temat mnie zainteresował.