kącik pomocy medycznej, czyli: czy to coś powaznego i jak temu zaradzić
Kleszczowy sezon czas zacząć ;-/
Mojego chłopaka na początku ubiegłego tygodnia ugryzł kleszcz. Zauważył to dopiero w środę, dziad był suchy ( martwy?). Wyciągnął go własnoręcznie, a miejsce ukąszenia zdezynfekował wódką. Mimo tego, do tej pory utrzymuje się zaczerwienienie i świąd miejsca ukąszenia. Czy TŻ ma podstawy do niepokoju (z niego to straszny panikarz jest) czy to po prostu normalny, niegroźny odczyn pokleszczowy?
Do dezynfekcji trzeba uzywac minimum 70% alkoholu :P wiec pewnie to jakis zwykly stan zpalny. Trzeba jednak obserwowac przez kilka tygodni. Gdyby zaczerwienienie sie powiekszalo (powyzej kilku cm), to moze to byc borelioza i wtedy w te pedy do lekarza. W przypadku boreliozy moze tez wystapic cos w rodzaju lekkiej grypy: goraczka, rozbicie, bol glowy.
A ja powiem tak:
- typowo w boreliozie powinien pojawiać się rumień w kształcie obrączki z przejaśnieniem na środku. I tak to się też przejawiało, bo nie raz widziałam chorych z taką zmianą na skórze. taka zmiana pojawia się po jakimś czasie od ukąszenia. Najpierw jest czerwona plama, która się powiększa, powiększa, a potem w środku przejaśnia.
Zaś bezpośrednio po ukąszeniu może się podobno pojawiać zaczerwienienie niewielkie, które ma być zwykłym odczynem po kleszczu.
- ale jakiś czas temu przeczytałam artykuł, że jednak sporo borelioz się przegapia. I że nie powinno być jednak takich odczynów po ukąszeniu. I że każdy taki odczyn jest jednak podejrzany o istnienie boreliozy.
I tak sobie pomyślałam, że nawet jeśli lekarz się nie przejmie małą plamką, to koszt wykonania odpowiednich przeciwciał nie jest chyba taki duży i wolałabym sobie zrobić takie przeciwciała nawet prywatnie, niż po latach jednak zdiagnozować u siebie boreliozę.
tunrida, po ilu dniach od ukaszenia warto zrobic test? W sensie czy te przeciciala musza sie najpierw pare dni naprodukowac, czy mozna od razu isc?
odrobiłam pracę domową i zadzwoniłam do zakaźnika, więc info z pierwszej ręki
Twierdzą, że jednak nie ma co histeryzować, jeśli nie jest to TYPOWY rumień z przejaśnieniem w środku. Jeśli jest to zwykłe zaczerwienienie, które się dłużej utrzymuje i nas jednak niepokoi, to najwcześniej przeciwciała sprawdza się po 2 tygodniach. A najlepiej podobno odczekać do 4 tygodni, wtedy wyniki będą najbardziej wiarygodne. I zrobić wtedy IgM i IgG.
Od trzech dni mam kłucia pod prawą łopatką- przy schylaniu, podnoszeniu ręki do góry, większym wysiłku. Nawet naczyń nie mogę umyć, bo nachylam się lekko do zlewu i już kuje. To taki ból zatykający, trochę utrudnia mi to oddychanie. Jak leżę na prawym boku, to też dusi i kuje... sama nie wiem, co to może być 🤔wirek: Możliwe, że po prostu przez rosnący brzuch coś tam mi się przestawiło i to normalne?
CzarownicaSa, takie klujace bole to moga byc od kregoslupa, moj chlop tak mial i dostal zalecenie mniej siedzenia/wzmocnienie miesni grzbietu. W ciazy raczej cierpi odcinek ledzwiowy ale moze wskutek jakiegos przeciazenia w ostatnich dniach + dzialaniu relaksyny, zaczelas cierpiec na cos takiego wyzej.
Hm... coś w tym może być. Czyli najlepiej spróbować delikatnych ćwiczeń? Takich zalecanych w ciąży?
No wiesz, ja lekarzem nie jestem ale cwiczenia pewnie nie zaszkodza. Mi moja ginka kazala dzwonic z pytaniami wiec ja mecze jak mam problem, a czasem dzwonie tez do szkoly rodzenia w ktorej mam kurs i bezczelnie o porady pytam 😉 Moze Ty tez mozesz?
Wizytę mam dopiero 18 czerwca, a szkoła rodzenia u mnie odpada 😉 Ale spróbuję tych ćwiczeń, jak mi do końca tygodnia nie minie to przejdę się do lekarza pierwszego kontaktu. Dzięki za pomoc :kwiatek:
Podobno katar leczony trwa 7 dni, a nie leczony tydzień 🤔
A tak na poważnie to co mogę brać, żeby jak najszybciej pozbyć się kataru? Gardło przestało mnie boleć wczoraj, a od dziś mam gila do pasa 😡
W sobotę wychodzę za mąż i jeśli mam tak wyglądać i tak się czuć jak dziś to chyba padnę 😕
Mój K. bierze zawsze Gripex Max albo Ferwex, po 2-3 saszetki dziennie plus obowiązkowo 1 na noc i zazwyczaj przechodzi mu w dwa-trzy dni. Do tego musowo witamina C, Rutinoscorbin i gorąca herbata z cytryną lub miodem. To takie domowe sposoby, które mi na szybko przychodzą do głowy.
ash mi pomagał zestaw Ferwex+acatar w tabletkach+xylogel. Niestety powoduje senność i zamula.
ash możesz brać tabletki które zawierają pseudoefedrynę np. Acatar, one hamują wydzielinę. Albo jeśli masz wśród rodziny/znajomych jakieś małe dziecko które ma inhalator (teraz praktycznie każdego dziecko ma od noworodka) to pożycz ten inhalator i zrób sobie inhalacje z soli do inhalacji. Bardzo pomaga taka inhalacja, mojej córce zwykle skraca to katar o 2-3 dni niż normlanie. Jest jeszcze opcja taka, że kupujesz olejek olbas, dodajesz kilka kropli do gorącej miski z wodą i tak się inhalujesz. Ja swoje konie tak inhalowałam w lutym jak były przeziębione, gile leciały odrazu i wszystko się pięknie oczyszczało 😉
Dzięki dziewczyny! Lecę do apteki w takim razie! Herbatka z sokiem malinowym już od rana jest moim jedynym napojem!
Inhalator mam w domu! Zrobię dziś taki zabieg! Raz jeszcze dzięki!
W razie, gdyby to wszystko jednak nie pomogło, weź Sudafed w tabletkach. Masz katar z głowy na 3-4 godz.
Kupiłam wczoraj Acatar w tabletkach, Tabcin, Supradyn multiwitaminę i maść witaminową do smarowania nosa, który boli mnie juz od smarkania i wycierania go chusteczkami.
Katar się zatrzymał po 15 minutach od połknięcia Acataru, ale tak mnie zamuliło że zasnęłam o 20. 🤔
Całą noc przespałam bez problemu. Teraz połknęłam kolejną dawkę Tabcinu i idę robić inhalacje.
Sudafed też kupię, bo po nim mnie tak nie zamula! :kwiatek:
Przedwczoraj ugryzł mnie pies i mam na udzie ogromnego, bolącego, spuchniętego siniaka, w środku, w miejscach po zębach jest lekko czerwony. Jak mogę przyspieszyć gojenie? Ochładzać, smarować czymś? Bo obawiam się, że jak to zostawię samo sobie, to zostanę z tym na 3 miesiące 😵
gllosia, rób okłady z rivanolu.
gllosia próbowałaś maści z arniki? (
http://www.wp3.pl/aarnika/ )
Generalnie pomaga w przypadku stłuczeń, siniaków, ugryzień ( ale o owadach mowa była), niewielkie opakowanie, cena ok 5zł a być może przyspieszy gojenie?
Osobiście pomaga mi na otarcia czy obicia ( jazda na rowerze na długie dystanse czy też wiele godzin w siodle)...
o, tu są wskazania:
Wskazania: Urazy takie jak kontuzje, zwichnięcia, krwiaki, naciągnięcia mięśni, obrzęki związane ze złamaniami, silnymi stłuczeniami i wybiciami a także stany zapalne i rany.
Dawkowanie: Zewnetrznie. Jeżeli lekarz nie zaleci inaczej, maść należy wcierać w miejsca chorobowo zmienione 1-2 razy dziennie, w razie potrzeby częściej.
Jakieś 2 tyg temu miałam potworną rwę barkową - ból był silny do tego stopnia, że kucałam w kuchni trzymając się stołu i ryczałam, bo nawet nie byłam w stanie się podnieść...
Doraźnie dostałam Doretę na noc, że w ogóle móc jakoś zasnąć no i koniecznie mam ortopedę odwiedzić.
Od tego czasu niestety została mi lekka sztywność właśnie w okolicy łopatkowo-szyjnej.
Miał ktoś może podobny przypadek? Bo zastanawiam się, czy robić rtg kręgosłupa najpierw, żeby od razu z tym iść, a nie łazić kilka razy...
I jeśli robić, to całościowy?
Kupiłam wczoraj Acatar w tabletkach, Tabcin, Supradyn multiwitaminę i maść witaminową do smarowania nosa, który boli mnie juz od smarkania i wycierania go chusteczkami.
Katar się zatrzymał po 15 minutach od połknięcia Acataru, ale tak mnie zamuliło że zasnęłam o 20. 🤔
Całą noc przespałam bez problemu. Teraz połknęłam kolejną dawkę Tabcinu i idę robić inhalacje.
Sudafed też kupię, bo po nim mnie tak nie zamula! :kwiatek:
ash kobieto nie szalej z tymi lekami, bo się wykończysz do wesela! Na pewno do soboty katar Ci minie 🙂
hanoverka a jak nie przejdzie 🙇 A tak na poważnie, to łykam tylko tabcin i Witaminę C. Raz dziennie piję Supradyn.
Oby mi przeszło 😡
Przejdzie na pewno, to jeszcze kupa czasu 🤣
remendeda, marta_sz, czyli rivanol, arnika.. Dzięki 😉 Lecę w takim razie jutro do apteki, bo w domu oczywiście pustki. Może pomoże, a na pewno wolę to, niż radę mojej mamy: mocz 😎
mam reke w gipsie, palce wystaja i moge nimi ruszac, nie sprawia mi to bolu, ale mam pytanie: to normalne, ze sa one spuchniete, roznia sie kolorem od drugiej reki (sa bardziej zolte) i czuje mrowienie? zlamanie kosci czworobocznej wiekszej (taka u nasady kciuka), jesli to ma znaczenie. gips chyba nie jest za ciasny bo moge go lekko przesunac w gore lub w dol.
Facella Całkiem normalne 😉
to dobrze. pierwsze moje zlamanie i troche panikuje 😁
To ciesz się, że na takiej małej kosteczce się skończyło 😉
Czy przeziębienie i zapalenie zatok(oraz leki) przekłamie mi wynik ASO, RF i odczynu Coombsa? Bo miałam w piątek ten zrobić to przy okazji kłucia na TSH i FT4, ale od soboty jestem chora i do piątku całkiem na pewno się nie wyleczę(piję od wczoraj TheraFlu zatoki, jutro wezmę ostatnie dwie dawki).