Oedemosan - maść

ok, mozesz jeszcze sprawdzić nośnik/baza? (też powinno być w składzie)
ale z tego co pamietam to chyba wazelina? pamietajac kolor i kkonsystencje twarda woskowata)to biała?(vaselinum album), ew żólta (falvum)
na opakowaniu nie jest napisane, ale imo jest to niemal napewno wazelina biala.
[quote author=guli link=topic=280.msg261206#msg261206 date=1243320424]
[quote author=aurelia link=topic=280.msg112339#msg112339 date=1228471203]
. Należy pamiętać o tym, że maść wychodzi w badaniach antydopingowych i jest DOPINGIEM!

Nic dziwnego, bo to maść sterydowa.

Dlatego warto stosować z umiarem i tylko naprawdę w koniecznych przypadkach.
To maść przeciwzapalna stosowana przy zapaleniu wymion u krów.
Ale są różne, przynajmniej dwa stężenia tej maści.

[/quote]

guli mylisz sie. to jest masc przeciwzapalna NIESTERYDOWA. jest to po prostu aspiryna w masci z butapirazolem....
ze strony producenta:

Skład:

Acidum acetylsalicylicum 3,0 g

Phenylobutazonum 1,8 g

Vehiculum ad 100,0 g

Preparat jest połączeniem niesterydowych substancji o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym, przeciwwysiękowym i przeciwreumatycznym. Dzięki zastosowaniu efektywnego promotora sorbcji (DMSO) substancje lecznicze łatwo wnikają przez skórę powodując synergistyczny efekt leczniczy przy niskim stężeniu poszczególnych składników.

[/quote]

a ja mam zupełnie inny skład jaki podają na tej maści
Nazwa: Oedemosan® MC NF
Skład: Salicylan metylu 2,0 g
Kamfora 1,0 g
Vehiculum ad 100,0 g

dodofon, na poprzedniej str dziewczyny doszly ze ta podana przez ciebie jest na zapalenie wymion, a ta dl akoni ma buta (jak butapirazol np.)

ok, zrobilam recepture jako vahiculum dalam vaselini alba, z zaznaczeniem ze moze jeszcze bazoleku troche jesli bedzie za twarde 😉

zapytam w aptece jak to widzą.  i czy w ogole maja buta jako skladnik
uwzględniłaś wszystkie składniki?
Dzięki zastosowaniu efektywnego promotora sorbcji (DMSO) substancje lecznicze łatwo wnikają przez skórę
a ja mam zupełnie inny skład jaki podają na tej maści
Nazwa: Oedemosan® MC NF
Skład: Salicylan metylu 2,0 g
Kamfora 1,0 g
Vehiculum ad 100,0

potwierdzam, to dla krów.

poprawilam cytat.
no tak, sam buta w masci wchlania sie tylko w chyba w 5%, ale sadze ze powiazanei z acetylosal. podnosi ta wchlanialnosc. tak czy siak, jeśli jest go tyle % w maściach, znaczy że wystarczy. no i t2 ("okres czynnego dzialania"/czas pobytu w organizmie) buta jest bardzo dlugi - wiec tez go nei trzeba ani czesto ani duzo.

dalam recepture do apteki, mają sprawdzić czy buta jest dostepny jako skłądnik, czy np będzie trzeba kruszyć tabletki, czopki ... 😉 nie miałam czasu wiec tylko rzucilam kartke i polecialam, jutro sie dowiem 🙂

eh, dobrze ze temat zostal odswierzony, zapomnialam o tej masci, a co troche by sie przydała....
też sobie puszke zrobie...niech leży i czeka jak znow jakis konio przegnie z popisywaniem na padoku i go nozka zaboli ;]

a wlasnie...a moze by pomysleć i zrobić dodatkowo)jakąś werscje "hard" z dodatkowo sterydem np? tylko to juz z wetem trzeba skonsultowac ile i czego 😉
horse_art, nie dodatkowo ze sterydem, tylko inna (nie powinno sie laczyc npz i sterydu) i odpowiednik vetisolonu sprobuj wykombinowac. bedziesz mistrz.
damy rade damy rade 😉))
masci na grude w roznych wersjach (zal od wilgotnosci podloza) i wszelkie obrazenei zrobilam to i taka sie stworzy 😜

tak, jestem z tej 1 zajebiscie dumna i nei bede urywac ze nie  😍  😁

można sobie w ogole kobinowac fajne rzeczy -
np rozgrzewajace, chlodzace z np jakims srodkiem leczniczym przy okazji (np mocno p-zapalnym czy p-obrzekowym).

tylko ja zwykle kombinuje pod konkretny przypadek - pod chorobe. wiec jak jakeis propozycje- to zapraszam do dyskusji 🙂

Odkopuje złota łopatą 😅😅 mamy coś podobnego dostępnego na rynku ?
Odkopuje złota łopatą 😅😅 mamy coś podobnego dostępnego na rynku ?
xxagaxx, swego czasu też szukałam, boshhh czemu to wycofali???
adriena, coraz więcej leków wychodzi, nie da się ich kupic. Najbardziej przykre ze jak patrzysz za ocean to jest duuuzo większy wybór.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się