"Złote rady koniarzy" oraz prosto z Photoblogów

wiecie co, jak nie mam co robic, to bawię się jeszcze czasami w ów tragiczny portal pt. ePuls. tam to dopiero są kwiatki, że pikawa staje...

Serio siedzisz na epulsie? 😁 Ja w końcu konto wykasowałam bo stwierdziłam, że taaakich kfiatków to nic nie przebije i nawet mi się odechciało tego czytać.
wątek zamknięty
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
23 stycznia 2009 20:50
wątek zamknięty
Nie. Nie chodzi o to, że wiem niewiele, ale nie umiem opisywać. Jakbyś przeczytała moją książkę to byś wiedziała jak jeżdżę.
Ja: (21:41)
jaka ksiązke?
KoniusiaPolska: (21:42)
"Katharsis" fantsy. Utożsamiam się z postaciami. W takich postaciach jak Syene czy Semne jest bardzo dużo mnie, moich nawyków i oczywiście jazdy ;]
Ja: (21:43)
tzn?
piszesz jakas autobiografie
KoniusiaPolska: (21:43)
nie. Książkę fantasy ;]
Ja: (21:44)
w ktorej sie utozsamiasz tak?
i wcale nie sa podkoloryzowane Twoje umiejetnosci ?
KoniusiaPolska: (21:45)
tak
Ja: (21:46)
jasne 😀
prosze Cie
Ty nigdy nie wystawisz sobie obiektywnej opini
ja tez nie jestem sobie tego zrobic w stanie
KoniusiaPolska: (21:49)
no to trudno ;] masz swoje zdanie na mój temat i mnie ono nie obchodzi. jeśli wiesz już wszystko, co chciałaś wiedzieć, to możemy skończyć rozmowę.

KoniusiaPolska: (21:35)
Jazda klasyczna moim zdaniem defacto nie jest niczym złym. Ale nie ma co kryć, że natural to jest prawie zupełne przeciwieństwo "klasyki". Nawet Jo Bird w swojej książce "Hodowla konia w zgodzie z naturą" tłumaczy, że aby jeździć natural (lub natural- west, to prawie to samo) trzeba zerwać z większością wzorców popularyzowanych przez jazdę klasyczną. Oczywiście da się też jeździć natural klasycznie ale tego stylu nie znam i nie będę pisać na jego temat, żeby nie nazmyślać ;]. Jakie mam spojrzenie na jazdę klasyczną? Moim zdaniem niektóre konie, co chodzą w tych najbardziej "klasycznych" konkurencjach typu dresaż czy skoki są wręcz wytresowane i to mi się bardzo nie podoba. Większość z nich nie są niestety trenowane w "naturalnej klasyce" (choć zdarzają się takie przypadki!). Oczywiście nie mówię o szkółkach ale o koniach sportowych. W szkółce zapłacisz i możesz jeździć natural (bo natural to jest jazda, tak na chłopski rozum, jak koń reaguje). A siodła angielskie? Lubię kulbaki, siodła bezterlicowe i rajdowe ale do "klasycznych" nie jestem przekonana;]

najbardziej podobała mi się część o naturalsach w szkołkach jeździeckich 😀
wątek zamknięty
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
23 stycznia 2009 21:09
Poproś o tę książkę, poproś!!!
wątek zamknięty
kujka   new better life mode: on
23 stycznia 2009 21:11
tak! nawet sie dorzuce do niej! 😀
wątek zamknięty
ja chcę z autografem !! 
nasze konie są wytresowane 🙁 i lepiej jeździjmy w szkólkach jeździeckich naturals !!  😕  i uczmy się na gieldach ! po co nam trenerzy !  😵
wątek zamknięty
Już poszła 🙂 poproszę o książkę jutro.
Tak na dobranoc
Ja: (Czwartek 22.01.2009 22:12)
co sie stalo że już jeździsz w siodle? :>
KoniusiaPolska: (Czwartek 22.01.2009 22:12)
sory
zrozumiałam parę rzeczy 🙂
Ja: (Czwartek 22.01.2009 22:12)
nie możliwe :]
przez co?
KoniusiaPolska: (Czwartek 22.01.2009 22:13)
nie ważne🙂
Ja: (Czwartek 22.01.2009 22:13)
nie pochwalisz sie
jestem ciekawa kto Cie namowil
jak cała volta nie dala rady?
KoniusiaPolska: (Czwartek 22.01.2009 22:13)
nikt.
Ja: (Czwartek 22.01.2009 22:13)
koń w wigilię przemówil? 😀
KoniusiaPolska: (Czwartek 22.01.2009 22:14)
nie ;]
Ja: (Czwartek 22.01.2009 22:14)
przyśnił się? ;]
no ;]
Że na nim jeżdżę w takim jezorze jakby
on się tak nad wodą unosił;]
wiem, mam dziwne sny 🙂
wątek zamknięty
no ;]
Że na nim jeżdżę w takim jezorze jakby
on się tak nad wodą unosił;]
wiem, mam dziwne sny uśmiech

hahahahahahahahaha  nie prosze...  😁 😁  leże na podłodze ze śmiechu..  😵 😵  skądże, dziwne sny? nigdy!  miała wizje że raczej powinna jeździć w siodle 😀
wątek zamknięty
A tak z ciekawosci -  nie wie ktos moze gdzie stoi KoniusiaPolska ze swoim koniem? Bo z tego co pamietam to kupila jakiegos mlodego ogiera. Moze ktos niedaleko stoi i ma jakies info jak jej sie wiedzie:P
wątek zamknięty
Strzyga- tamta ławka to było ostre przegięcie, ale ta łódka....Może to koń chodzący crossy, przyzwyczajony do takich dziwnych przeszkód?  😉
wątek zamknięty
Aga_Leming,  mam wrażenie, że ogier koniusi jest co najwyżej różowy, ma 10 cm w kłębie i kwiatuszki na dupce.😉

wątek zamknięty
Gillian   four letter word
24 stycznia 2009 10:02
konkurs! znajdź kawałek suchej słomy! przewidziana nagroda.
http://www.photoblog.pl/olciagrzesiowa/30603662/gniady.html
wątek zamknięty
Sądzac po koniach... jest to stajnia Tomaszewskich  😲

A przynajmniej te zdjęcia wcześniejsze...
wątek zamknięty
No wlasnie ja tez mialam takie wrazenie, ale ktos kiedys mowil, ze ona faktycznie tego konia kupila i wspominal ze stoi gdzies w stajni po sasiedzku.
wątek zamknięty
24 stycznia 2009 10:22
Burza, to jest stajnia tomaszewskich, a ja ta dziewczyne znam, zaczynala jezdzic w agmai gdzie byla spoleczna i jezdzila najtrudniejsze konie, jak przyszla do mnie nie umiala skrecac. potem nosilo ja od stajni do stajni bo wszedzie zostawiala po sobie ponat 1 tys. dlugow. do tomaszewskich trafila bo niby chce kupic tego konia ze zdjecia... (dzangor, ogloszenie wisi juz dlugo na koniesportowe.org) i ciagle utrzymuje ze go kupi. ciekawe za co, skoro nawet na porzadne bryczesy nigdy nie miala. generalnie sciema na sciemie sciema pogadnia.

rodzice kiedys kupili jej 3lata z wrodzona wada konczyn (cos dziwnego ze stawami w tylnych nogach, nie potrafie tego nazwac) a ona go "ujezdzila" miala wtedy jakies 12/13 lat... jak przyszlam do niej do stajni to nie potrafila go nawet wylonzowac. wylonzowalam, powiedzialam ze nie ma sensu go trzymac i nawet probowac robic cokolwiek, ostatecznie oddala do Tary.
wątek zamknięty
Ja wiem, że to nie wątek o YouTubie, ale...  😲

wątek zamknięty
konkurs! znajdź kawałek suchej słomy! przewidziana nagroda.
http://www.photoblog.pl/olciagrzesiowa/30603662/gniady.html

nie ogarniam czegoś takiego... to z oszczędności czy po prostu niektórym ludziom się wydaje że dla koni naturalne jest stać we własnych odchodach? albo że to lubią?  🙄
wątek zamknięty
Kujka i nikt nie powiadomi Tomaszewskich jaka jest sytuacja?
Znam conajmniej dwie panny jeżdżące po warszawskich stajniach, kłamiące że kupią konia itp itp, pojeżdżą miesiąc 'na próbę' a potem naaagle coś nie wychodzi, ba, nawet w okolicach Tarczyna jedna z nich była ostatnio, i wszyscy wzajemnie powinni się ostrzegać między wyłudzaczkami.
wątek zamknięty
do tomaszewskich trafila bo niby chce kupic tego konia ze zdjecia... (dzangor, ogloszenie wisi juz dlugo na koniesportowe.org) i ciagle utrzymuje ze go kupi. ciekawe za co, skoro nawet na porzadne bryczesy nigdy nie miala. generalnie sciema na sciemie sciema pogadnia.

tak na marginesie, ja tam bym nie uwierzyła 15-latce na słowo, że chce kupić konia.
wątek zamknięty
24 stycznia 2009 10:44
Burza, no wlasnie ona juz pare miesiecy u nich tak jezdzi ale nie wiem, moze sie cos zmienilo? nie mam pojecia, stwierdzilam ze Tomaszewscy to powazni ludzie i w balona sie nie dadza zrobic... przede wszystkim nie znam ludzi i co, nagle do nich zadzwonie i powiem ze ta tutaj rzeczona to maly sciemniacz i zeby co zrobili? ze stajni wywalili? 😉 chyba troche niepowaznie by to zabrzmialo 😉 ale jesli jest na forum ktos kto blizej wspolpracuje ze stajnia Tomaszewskich to sluze informacjami...

a co do samej stajni na zdjeciach to nie za nisko ten sufit hm? http://www.photoblog.pl/olciagrzesiowa/30254894
wątek zamknięty
mi się te linki nie otwierają.
wątek zamknięty
po fbl padł ( tzn na to wyglada 😉 )  🙄
wątek zamknięty
chyba jest jakaś awaria, bo wszystkie photoblogi przestały się włączać... 🙄
wątek zamknięty
Ekhem skąd pomysł, że miała 15 lat?
wątek zamknięty
widziałam to zdjęcie już wczesniej, i też zwrócilam uwage na ten sufit..  🙄
wątek zamknięty
Burza, rzuciło mi się w oczy na jej photoblogu.
wątek zamknięty
24 stycznia 2009 18:12
Burza, bo jest w gimnazjum, poza tym na pb ma wpisany wiek. no i na gronie tez http://grono.net/users/834718/
wątek zamknięty
Dobra, myślałam że pytasz o te inne panny.
A zresztą- dla mnie nic dziwnego że wkręciła ileś osób, mogła kłamać ile wlezie, kto ją ta wie?
Oby tylko Tomaszewscy to kontrolowali.
wątek zamknięty
Raven   Dragon Heart & Shadow Hunter
24 stycznia 2009 18:19
A to prawda, że ona oddała go do Tary, bo uszkodził sobie ścięgna podczas transportu?
wątek zamknięty
24 stycznia 2009 18:28
Raven, moim zdaniem kon sie od poczatku nie nadawal do uzytkowania pod siodlem ale calej historii nie znam, wiec ciezko mi powiedziec.
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.