Tanie linie lotnicze - Ryanair, Wizzair i inne

slojma   I was born with a silver spoon!
12 kwietnia 2015 18:49
Vanille ale nie masz opcji nierezerwacji 👀
aaa, to źle zrozumiałam! Czyli każdy musi płatnie rezerwować miejsce? No to nie mogą po prostu doliczyć do ceny biletu, bo teraz to zupełnie bez sensu 🤣
slojma   I was born with a silver spoon!
12 kwietnia 2015 19:09
Chyba nie niby kwota nie duza 12 zl ale wizzair znowu przycina
Z wielu niedużych kwot na koniec powstaje spory rachunek 😀 Chyba mimo wszystko wolę ryana, bo przynajmniej jest jako taki porządek i mają dość duży bezpłatny bagaż podręczny. W wizzairze niby bilet tani, ale jak się dobierze jeden bagaż rejestrowany to się zwykle płaci za niego więcej niż za miejsce w samolocie.
CzarownicaSa   Prosiak statysta, który właściwie nie jest ważny.
12 kwietnia 2015 19:29
Nie mam doswiadczenia- bardziej oplaca sie kupic bilety od razu w obie strony czy najpierw w jedna, a potem kombinowac w druga?

Nienawidze latac Ryanairem, ale niestety... Aerlingus ponad 200e drozej 😵
bazując na mych doświadczeniach: w obie.
Zdecydowanie w obie
12 kwietnia 2015 19:51
Dzieki :kwiatek:
Cariotka   płomienna pasja
18 kwietnia 2015 18:41
potrzebuję pomocy🙂
orientujecie się ile kosztuje przebukowanie biletu (zmiana daty)? w Ryanair 😉
Chyba nie bardzo sie oplaca- kwota jest dosyc spora (nie pamietam ile). Ja zrezygnowalam z lotu i teraz bede znow rezerwowac bilet. Tamten przepad:-(l
Jeśli na stronie Ryanair jest podane, że bilety w danej, przyjemnej cenie dostępne są w ilości 3sztuk, to po wyprzedaniu ich nie ma już szans na zdobycie biletów w tym samym terminie po tej niskiej cenie? Czy nie ma na to reguły i należy regularnie sprawdzać?
Polecam sprawdzać informacje o biletach z innego komputera. Przekonałam się, ze system rozpoznaje mnie przy kazdej kolejnej wizycie i za kazdym razem podnosi ceny biletow  🤔
W komputerze męża miałam w tym samym czasie niższe ceny, więc podobnie może być z dostępnością biletów  😉
wystarczy regularnie usuwać ciasteczka.
05 maja 2015 10:21
Jak się usuwa ciasteczka? 👀
wystarczy regularnie usuwać ciasteczka.i

Bardzo dziekuję za podpowiedź. Kompletnie nie przyszło mi to do głowy 😉
Akurat o Ryana mi nie chodzi, ale nie chcę zakładać nowego tematu.
Chcę polecieć z RZeszowa do Szczecina. Jest przesiadka w Warszawie. Mam czas 30 minut - czy to wystarczy? Bo nigdy się nie przesiadałam i to jakoś inaczej wygląda, jak jest przesiadka?
Czy muszę standardowo wyleźć i potem dalej się "meldować" przez bramki? Czyli nie zdążę.
Z góry dzięki 🙂
pokemon, tak, z palcem w nosie 😉 pamiętaj tylko, żeby kupić przeloty na jednym bilecie, wtedy w RZE nadadzą Ci bagaż prosto do SZZ. Wysiadając w WAW przechodzisz tylko na strefę krajową (3 min), nie przechodzisz ponownie security.
Ok, dzięki wielkie 🙂
Tak właśnie kupuję na jednym bilecie. Czyli, nie idę po bagaż, tylko od razu melduję się w drugim samolocie. Super.
Dobra, mam jeszcze jedno pytanie.
Czy w Locie tak jak w tanich liniach i czarterach dilują różne rzeczy?
(i tak się boję, że nie zdążę się przesiąść 😁 )
Proszę o pomoc. Sory, że jak głupek, ale NIGDY tego nie robiłam.  😉
Mam lecieć z mężem we wrześniu w pizdu. Dolecieć muszę na własną rękę.
Znalazłam lot tam i z powrotem w Rynair. Kupiłam 2 bilety na tam i z powrotem. W opcjach podczas kupowania wybrałam wybór miejsca siedzenia i zaznaczyłam jakąś dziwną opłatę z narysowanym parasolem ( jakaś opcja chyba obowiązkowa) Za wszystko zapłaciliśmy kartą. I w zwrocie otrzymaliśmy na maila automatycznie takie coś, gdzie jest napisane
"FLIGHT RESERVATION NUMBER
UT6YRE" i jeszcze że lecimy tam i z powrotem i o której godzinie i są nasze nazwiska.

I co ?????   To jest kurde bilet???  Ja mam se to wydrukować, czy jak? Z czym ja mam podejść na lotnisku do osoby która wpuszcza do samolotu? dziwne czasy...

Druga sprawa. Trzeba się ponoć przed odlotem odprawić online, tak? Jeśli mam bagaż nie tylko podreczny, ale i zwykły, to mogę się odprawić online, czy muszę na lotnisku?
Kiedy lecisz? Masz bagaż rejestrowany, czy tylko podręczny?
jak tylko podręczny, to odprawisz się online ok. 24h przed odlotem i wtedy sobie wygenerujesz bilet.
Jak masz bagaż, to idziesz z nr rezerwacji do check in na lotnisku i tam Ci dadzą bilet
Mam bagaż. Czyli biorę bagaż i idę z wydrukowanym tym czymś co dostałam na maila do jakiegoś 'check in" i dalej mną pokierują? Ok.
Długo wcześniej trzeba być na lotnisku, żeby zdążyć to zrobić? Lece z Warszawy Modlin.
teoretycznie odprawa bagazu zamykana jest 40 min przed planowana godzina lotu.
ja radziłabym być wczesniej. na małych lotniskach staram się być co najmniej godzinę przed, na większym nawet 2 (ostatnio duzo latam przez Zurich i tam 2 godziny to takie optimum, żeby odebrac bilet, zostawić bagaz, przejsc kontrole bezpieczeństwa i znaleźć swój gate).
tunrida, nie, nie w Ryianair każdą odprawę robisz on-line. Do 6 godzin przed odlotem o ile pamietam. I tam ci się wydrukuje już taki pseudo bilet. Nieważne, że czarno biały i jak szmatka 😉. Jak nie zrobisz on-line to słono zapłacisz dodatkowo. Z tym biletem owszem, idziesz do punktu, gdzie nadaje się bagaż, ale odprawę masz juz mieć zrobioną!

tu masz info: https://www.ryanair.com/pl/wazne-informacje/odprawa-online/
Czyli:
- przyjeżdżam 2 godziny wcześniej, żeby nie histeryzować, tylko se na spokojnie czekać ( pasuje mi to)
- mimo, że mam bagaż duży, robię online odprawę w domu dużo wcześniej
-idę z wydrukowanym tym czymś co mam na mailu ( albo z tym czymś co dostanę po zrobieniu odprawy on line)  do punktu gdzie nadaje się bagaż
- a potem mnie pokierują dalej
- i to wszystko?
tunrida, tak. Jeszcze sobie poczytaj o bagaż podręcznych - co w nich możesz mieć, co nie. I jakiej wielkości max może być 🙂
turnida, tak. dobra rada Epk co do bagażu podręcznego, tanie linie bywaja upierdliwe.
no i pamiętaj o dokumentach 🙂
Eee...z tych linków zrozumiałam, że jest coś takiego jak "karta pokładowa" którą muszę sobie wydrukować. Czy to jest TO co dostanę na maila po zrobieniu odprawy online? czy to jeszcze coś innego?
dawno nie leciałam Ryanairem, ale z tego co pamiętam to tak. Jesli jest tak jak w innych liniach, to będzie na nich (tych kartach pokładowych) kod, który skanujesz/ skanują za Ciebie przy wejsciu na pokład samolotu.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się