dzikadermi 🌹 a tam dalej o tłuszczach 😀
dzikadermi, BUCK dzięki dziewczyny 🌷 konina dostaje wysłodki, a makuch mam w formie peletu więc po prostu będą moczyły się razem 🙂
dzikadermi co to za książka, wydaje się fajna i chętnie sobie taką kupię
koza1, żywienie koni meyer
Czy można dodać olej do przygotowanych pudełek z musli i innymi suplementami na 2 tygodnie do przodu? Koń jedzie na wakacje i będzie pod opieką innej osoby, więc muszę przygotować mu gotowego pudełka z żarciem. Normalnie do musli dolewam trochę oleju, który fajnie wiąże sypkie suplementy z musli tak że to się nie kurzy i koń zjada wszytko. Tylko czy olej nie zepsuje się i reszty jedzenia jak będzie tak czekać np tydzień przed podaniem? Niestety nie ma możliwości żeby dokładać pracy tej osobie, więc odpada dolewanie oleju codziennie do paszy.
mindgame, zepsuje się i zjełczeje, bo jest już ciepło
mindgame ja bym się bała, że się zepsuje, a jak Cię nie będzie to nawet nie będziesz wiedziała o tym i nieszczęście gotowe. Dałabym max 2-3 dni wprzód ten olej, nie ryzykowałabym dłużej.
mindgame, - widziałam patent z poszykowanymi małymi buteleczkami w pojemnikach. W sensie, wlewasz olej do takiej buteleczki 100ml jak do samolotu i potem ktoś, kto zadaje paszę polewa z niej przed podaniem. Trochę tych buteleczek trzeba by było kupić, ale może to jest jakieś wyjście?
Taniej od buteleczek wyjdzie... pojemnik na mocz z apteki. Jest jałowy, szczelny i kosztuje kilka groszy.
potwierdzam co pisze _Gaga,. Tak wrzody leczyłam z tymi pojemnikami 😀 Na allegro można dostać większe, też za grosze, jak potrzeba. Ja robię tak z suplami. Mieszam je wzystkie i jak mnie nie ma, to prosze znajomych żeby dosypali zawartość.
Dzięki za podpowiedzi! Chyba jednak odpuszczę sobie ten olej na te 2 tygodnie. zamiast oleju, zwilżenie musli samą wodą żeby tylko się te sypkie suple przykleiły będzie ok?
mindgame, - jak najbardziej, ja tak robię 😉
Mam pytanie dotyczące gotowych sianokiszonek dla koni. Z czego wynika różnica w zawartości włókna surowego w podlinkowanych produktach ? Dotyczy to tej niewielkiej różnicy w suchej masie czy czegoś innego ?
https://sklep.hippovet.pl/produkty/sianokiszonka-my-land-uniwersalna-dla-wszystkich-typow-koni/
https://sklep.rssciolki.pl/produkt/sianokiszonka-jopack/
ajstaf, włókno jest dużo szerszym pojęciem, niż włókno surowe, zapewne stąd różnice w zawartości.
Dostałam od hippolyta rozpiskę diety dla chudego konika polskiego i zaproponowali mi musli z ziarnami w składzie, ale boję się o ochwat i go jeszcze nie kupiłam, nie wiem czy ufać dietetykowi. Zalecił 1 kg na dzień tego musli i nie wiem czy kupić i dawać czy nie, bo nie chcę mieć ochwatu, a sporo się o nim słyszy. Aktualnie koń je wysłodki niemelasowane 150g suchych zalanych i otręby ryżowe 300g na dzień. Może polecicie coś bezpiecznego do podtuczenia konika polskiego, a może zaufać dietetykowi i nic po tym nie będzie? To musli to build up z hippolyta. Koń ma siana full pod nosem.
doloruu, podstawowe pytanie: czy koń pracuje jakkolwiek?
Zdecydowanie za mało danych tutaj nam podałaś.
No i dietetyk zapewne podał rozpiskę przy karmieniu pełnoporcjowym.
Moon, lekko pracuje krótkie spacery po lesie 3 razy w tygodniu, łażenie po górkach i wzniesieniach
doloruu ze względu na prewencję przeciw-ochwatową, to ziarno bez żadnych obaw zastępuje się tłuszczem 🙂 ale oczywiście trzeba pamiętać, że tłuszcz to czysta energia, chodzi mi o "głowę" 😉
doloruu, wysłodki, makuch lniany i lucerna. Robi robotę. Ja tak podtuczyła w moment kuca po ochwacie, bez ryzyka wystąpienia kolejnego epizodu ochwatowego.
Jakie otręby ryżowe są godne polecenia i nie zabijają cenowo? Szukam godnego następcy tych z Unipaszu.
Nie wiem jak porównanie cenowe, ale ja daję te i bardzo sobie chwalę:
https://www.forhorses.pl/otreby-ryzowe-z-mieta-ricemint-15kg-nuba-equi-p-1331.html
doloruu ja dłuuugo byłam na Hippo ale koń słabo przyswajał. Mam mieszane uczucia co do nich, patrząc jeszcze na cenę...
Przez jakiś czas dawałam Nubę, a teraz przerzuciłam się na Spillersa. Moja kobyłka pracuje 2-3 razy w tygodniu pod siodłem + lonże, ma 18 lat i bardzo ładnie nabrała na tym:
https://www.forhorses.pl/pasza-musli-dla-koni-starszych-senior-conditioning-mix-20kg-spillers-p-169.html - mają też wersję w formie granulatu i znajomej koń ponad 20-letni świetnie się podtuczył 🙂 ALE nie sprawdzałam pod kątem ochwatu.
Kupiłam moim dziewczynom (klacz i źrebię 4mce).
10kg mielonego siemienia lnianego. Czytalam ze trzeba je podgotowac i takiego gluta dodac do paszy treściwej. Ile tego dać jako suplement żeby było rozsądnie? Tak szklanke przy niedzieli starczy? Podajecie swoim koniom siemie lniane? A może znacie fajny przepis na ciasteczka przekąski z otrębami? 😋😉
Sombre, nic ci nie da dawanie raz w tygodniu, najlepiej co drugi dzień
Hej,
Potrzebuję wsparcia, bo trochę się pogubiłam.
Mam w swoich rękach czterolatka, który dopiero zaczął pracę pod siodłem. Chciałabym aby trochę przybrał na masie, bo jest w typie szczupaków. Młody sierść ma super, kopyta są ok, przyznam że nie robiłam badań. Ma 175cm, a obecnie je:
siano: ok 9-10kg
śniadanie: 1,2kg owies
obiad: 1kg brandon xs, 0,3kg sieczki dengie oil
kolacja: 1,2 owies, 0,3 kg sieczki dengie oil, 80ml olej lniany
Myślałam aby zmienić brandona na mebio build upa i zwiększyć to do 2kg (podzielić na posiłki) lub zamienić brandona na saracena show improver. Co o tym myślicie?
Czy może jest jakieś inne sensowne rozwiązanie, które nie doprowadzi mnie do bankructwa i konieczności mieszania xxx pasz?
Z góry bardzo dziękuję!
Mało objętościowej paszy jak na takiego konia
_Karolina_, siano, więcej siana. Moje to jedzą taka ilość razy dwa.
A zmiana na mebio może pomóc, brandon xs nie ma tuczyć.
Wszystkie chude konie przybrały na masie w maju-czerwcu, gdy poszły na trawe.
Takie mielśmy chudzielce, że kobiety, na imprezach konnych, awantury nam robiły. Puściliśmy konie na trawę, na 24/7, i wszystkie przybrały. Nawet za bardzo, ale szkoda nam kasy na kagańce.