Jakie pasze dajecie swoim koniom?
Mój aresztant nie marudzi- wyjada garstkę max-e-glo na ciepło zmieszanego z gotowanym siemieniem lnianym, mini miareczką convalescenta- i dwoma solidnymi garściami dodsonowego Safe&Sound. Szczerze mówiąc ta sieczka to jego numer jeden- jak widział dzisiaj, że ciągnę ten worek za sobą- to zaczął wyśpiewywać serenady do niego 🤣 Za muesli zabiera się ochoczo- ale jak wyczuje, że jest ta sieczka w wiaderku- to nie ma zmiłuj- łba nie wyciągnie wcześniej niż wtedy, kiedy wiadro będzie puściutkie, wylizane 😉 Ta sieczka cudnie pachnie, ma dodatek MSM (co jest dla nas w tej chwili bardzo ważne), Skary zajada się nią już trzeci tydzień- i nadal wygląda prawie jak przed operacją. Ta sieczka zagości u nas chyba na dłużej.
jeszcze tak co do pasz dla aresztantów - obserwuję obecnie dwa konie: kuca odstawionego od pracy na kilka miesięcy i konia, który nie pracował ok. miesiąca.
kuc dostaje safe&sound, kon jadł convalescenta.
kuc po miesiącu na samym safe&sound, okraszanym jedynie justgrass, wygląda bardzo dobrze (sierść lsniąca, kopyta nadal bardzo ładne), nie nabrał dodatkowych kilogramów a równocześnie nie demoluje boksu i przyległości z głodu (potrafił obzerac deski...). z tego co wiem zachowuje się bez zastrzeżeń podczas spacerków. więc wyniki baaardzo na plus 🙂
kon na convalscencie mimo miesiąca wyłącznie spacerków zachował ładną sylwetkę (nie spadł z masy ani nie utył), nie słyszałam żadnych zastrzeżeń co do jego zachowania podczas spacerów i pierwszych stępów pod siodłem. więc i tutaj bardzo mi się podoba efekt 🙂
Caroline, a może zastąpić convalescenta leisure mix? Jak już będzie powoli Skary wypełzać na stępa?
jak zacznie wypełzac, to pomyślimy 😉 chociaż wypełzanie na stępa to coś co dla mnie pozostaje nadal w "zasięgu" convalescenta 😉
ale jesli sie uprzesz na zmiany, to jesli moge cos zasugerować, moze lepiej pasture mix? też z magnezem... co moze nie być bez znaczenia dla tempa pełznięcia Skarego... 😉
Może być- bo w sumie on nie wygląda na obraz bólu i cierpienia- wręcz przeciwnie 🤔 dokazuje, wali chorą nogą w drzwi boksu, grzebie nią, będzie pewnie z przebojami spacerować 😵 Ale tu nadal będę konsekwentna- niech się pałuje z karuzelą (oby pogoda odpuściła!) 😉
wracając do zawartości granulatu w musli - wczoraj dowiedziałam się, że pasza, która zawiera więcej niż (chyba) 10% granulatu nie jest nazywana "musli", tylko "mix". (jeszcze te informacje potwierdzę)
patrząc z tej perspektywy, to spośród pasz Dodsona tylko Staypower Musli bedzie musli-musli, a pozostałe to mixy - czyli będą zawierały granulat.
to by się nawet zgadzało 🙂 o ile pamiętam to one nawet w nazwach mają Mix (dodson 16 + mix czy spillers senior conditioning mix)
a ja pierwszy raz kupiłam Hartoga.
I nawet zadowolona jestem. Mam wrażenie że jest fajniejszy od pavo
Mój koń wypiął się na Pavo Herbasan 🙁 Ma apetyt, siano mógły jeść tonami, marchew, jabłka, suchy chleb też. Ale muesli nie, ziołowe smaczki nie. Zastanawiam się, czy zapach tej paszy nie jest dla niego zbyt intensywny. U poprzedniego właściciela dostawał granulat ziołowy (niestety, nie wiem jaki), ale, jako że nie pracował, stał głównie na sianie.
Jest jakis sposób, żeby ten zapach trochę osłabić?
Może komuś się przyda - fajnie rozpisane nasionka jakie można podawać koniom oraz inne specyfiki...
[[a]]http://hodowlakoni.waw.pl/zywienie%20koni%201.pdf[[a]]
Jeśli chodzi o podtuczenie, to zdecydowanie mogę polecić wypróbowane "musli" własnej roboty, tj. przepuszczone przez gniotownik :
-kukurydza (20kg)
-jęczmień (20kg)
-słonecznik w łupinkach (10kg)
I dorzucane raz dziennie do dawki owsa
Koń w ciągu niecałego miesiąca ładnie się zaokrąglił 🙂
Czy ktoś spotkał się z granulatem trawy? Kowal mi polecił, ale nie pamiętał marki.
moje od jutra będą dostawac Reform Musli i Irish Mash z Hippolita 🙂
Czy ktoś ma może doświadczenia z paszami od tego pana? 😉
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2888120
Czy ktoś spotkał się z granulatem trawy? Kowal mi polecił, ale nie pamiętał marki.
Tak, jest taki granulat - ST HIPPOLYT Pre Alpin Wiesencobs
Sierra, ,szemrana, dzięki dziewczyny. Macie jakieś doświadczenia, opinie ? Chcę wybrać którąś🙂
edit: zna może ktoś sklep w którym wysyłają gratis?
Lwinka, a z jakiego powodu kowal polecił ci siano w granulacie właśnie?
bo z tego co wiem i czego się dowiedziałam od koleżanki posiadającej konia z poważnymi problemami dróg oddechowych, siano w granulacie, choć pozornie bardzo fajne, bo niepylące, bez alergenów, i tak dalej - de facto jest baaaardzo dla konia niezdrowe.
przede wszystkim chodzi o to, że to jest nienaturalne, że kon w kilka szybkich kęsów pochłania praktycznie kilogram siana. a przecież koń powinien mieć możliwość spokojnie sobie żuć sianko, skubać i pobierać je powoli. konie w naturze żują przez większość dnia, nie objadają się w kilka sekund kupką granulek i już! koniec szamanka na dzisiaj! w skrajnym przypadku mozna tak doprowadzić nawet do rozstrojenia układu pokarmowego konia... nie bez powodu przecież pasze objetościowe są podstawą żywienia konia...
jeśli szukasz czegoś co mogłoby uzupełnić lub zastapić siano, ktore dajesz koniowi, to raczej poszukaj sianokiszonek lub odpylonych sieczek z siana (są takowe!).
caroline, kowal zalecił ten granulat z powodu bardzo małego przyrostu rogu. Wtym przypadku znaczenie mają składniki odżywcze. Twierdzi, że w kilku przypadkach pomogło. Od wakacji mam 3 ciego kowala i każdy mówi coś innego ;/. Już prawie od roku wyprowadzam kopyto z płaskiego kapcia.
Może spróbuj zwykłej sieczki, np Fibergy albo Alfalfa Dodsona są dobre, ja ze względu na kopyta je wlasnie daję(Alfalfa jest bardziej energetyczne jeśli planujesz obciąć troche pasz treściwych na rzecz sieczki, to będzie dobry wybór - jeśli nie planujesz obcinania treśiwych, to lepsze niskoenergetyczne Fibergy). Są też pasze takie jak Safe and Sound czy np Happy Hoof Spillersa - to pasze specjalistyczne na kopyta.
Jak chcesz lepszych kopyt to obcięcie pasz tresciwych a zwiększenie objętościowych jest mądrym pomysłem, a porównując skład to wiekszosć sieczek ma podobny, więc bierz to co masz łatwo dostępne. Ale sieczka czy trawokulki nie zdzialają cuda, jeśli koń nie bedzie miał dużo ruchu i dobrego kowala.
branka, zamówiłam też HH i pro feet nafa. TE granulki trawy będę zadawać około 1/2 kg, siania nie zamierzam obcinać więc koń cały czas będzie skubał. Mam nadzieję, że obecny kowal pokieruje nasze kopytka w stronę wzorca... wreszcie..
Dziękuję za wskazówki <kwiatek>
Zamówiłam właśnie worek Dodson & Horrell Competition Mix.
Ciekawa jestem jakości tego muesli.
Czy ktoś z Was stosował Sarcoid Mix w walce z sarkoidami?
My już kończymy walkę(wygraliśmy za pomocą XXTERRY),ale może warto podawać w celu zapobiegania?
Moje konie zdecydowanie pasze Eggersmanna, w sumie czego nie podam jedza a ostatnio wszyedl na rynek Zucht Musli Wellness-super sprawa
ash ja dawałam sarcoid mix ( skarmiłam 3 opakowania)
tylko ze u mnie to było ciezko sarkoida po różnych kombinacjach trzeba było w końcu usunać operacyjnie.
Konia doprowadzic do dobrej kondycji zdrowotnej i jak narazie tfu tfu tfu nic sie nie pokazuje od roku.
ash, parę znajomych koni stoi na Competition Mix, wszyscy zadowoleni 😉
Czy ktoś ma może doświadczenia z paszami od tego pana? 😉
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2888120
Tak, ja raz wypróbowałam ten granulat ale nie polecam. Konie niezbyt chętnie to jadły, nie zauważyłam też żadnego korzystnego wpływu ani na kondycję, ani na kopyta, ani na sierść. Jeśli zależy Ci na dobrym produkcie w przystępnej cenie to polecam musli Equi First lub nieco droższego Eggersmanna. Ja obecnie kupuję właśnie Equi Firsta, Classic Club gdyż niestety Eggersmann zniknął ze sklepu, który dowoził mi pasze do stajni.
Zwykle pasze zamawiam do stajnie ale w tym sniegu nie miałam serca gnać kuriera przez lasy 🙂 Tak więc dziś:
- Agnieszkaaa!! - woła tata
- Agnieszkaaaaaaa!!!! - trochę bardziej piskliwie mama
- No??? - ja
mama - Pan do Ciebie
tata - trzeba pomóc przynieść paczkę?
mama - co ona znowu zamówiła?
tata - jedne coś już dziś było przed południem
ja w myślach - probiotyki hehehehe
tata - co ty zamówiłaś? pomóc? ten pan mówi, że ciężkie...
ja - oj tam, tylko 60 kg
wychodzę zostawiając rodziców patrzących po sobie w osłupieniu 🙂 przyszły w błyskawicznym tempie moje dwa woreczki D&H 16 plus i alfa alfa 🙂 mniam
Ja mam paszarnie w domu w pojemnikach wszystko jak narazie w spiżarni 😀 Przygotowuje wszystko i do stajni wsio, bo mam 5 minut 😀
Alice, ja mam od nich: wysłodki, otręby i śrutę kukurydzianą. Dobra jakość, niska cena, szybka wysyłka.
Lwinka, ja daję HH i przyrost rogu taki, że kopyta robimy co 4 tygodnie a nie co 6 😉
Likier Ciekawe tylko jakie terminy przydatności mają te śruty o otręby. 👀
Z tego co wiem, to takie produkty należy zużyć w ciągu 2 tyg. ❗ od wyprodukowania a nie sądzę żeby w tym przypadku tak było 🙂
Jak dla mnie pod tym względem odpadają .
Otręby trzbea sprawdzać. Ja na opakowaniu z Polskich Młynów mam napisane 2 miesiące od otwarcia. Ale dawałem znacznie starsze swojemu koniowi z tym że sprawdzałem jak pachną, wyglądają itd itp. Nie ma reguły.