Jakie pasze dajecie swoim koniom?

a dawkowanie jest takie same?

tylko, ze epony kosztuja 54zl za 3 kg, a muhldorfer, albo maxi rice kosztuja 135-140 za 20kg.

Epona jest w 5 kg opakowaniach
Jak kupuje się na próbę to nie jest głupie kupić mniejsze opakowanie nawet jak kosztuje więcej  😉

Ja nastepnym razem chyba wezmę maxi rice w granulkach
LouisaDzięki za odpowiedź. Chyba wprowadzę otręby ryżowe do jadłospisu kunia.
katijaNo właśnie też to zauważyłam, że drogie są Epony. Ja raczej skuszę się na te: http://www.equi-point.pl/maxeglo-stabilizowane-otreby-ryzowe-18kg-p-2432.html
Mam nadzieje że mnie nie pogonicie bo czytania ponad 260 stron, bo po prostu nie dam rady, stajnia, chora babcia i zasypiam na stojąco.  Poszukuję  jakiejś w miarę taniej paszy bez owsowej i bez białkowej, dla mojej 20 latki, wpisywałam w wyszukiwarkę ale nic nie pokazała, może źle sformułowałam pytanie? dlatego proszę o poradę  :kwiatek:
BASZNIA   mleczna i deserowa
18 października 2012 19:07
Miszka, raz nam upadla i nie mogla wsyac, myslimy, ze soegala siano, bo raz podejrzelismy, jak sie zachwiala- na pastwisku jak skubie to jednak naokolo full miejsca i jakkolwiek nie probuje rownowagi zlapac to moze, a w boksie moze nie miala miejsca, bo jej sciana przeszkodzila. Albo tworze legende 😉, ale w kazdym razie dostaje w siatce na wszelki wypadek. 
Trawe je bez problemu. Ona ma nie tyle problem z gryzieniem, tylko jakby z zuciem, tak jakby nie miala tyle sily w szczekach...Nie wiem jak to opisac.

Dostaje rano miarke sukcesu podstawowego plus lyzke glukozy , w poludnie dwie miarki kulek, miarke sukcesu, lyzke glukozy i sieczke, wieczorem dwie miarki kulek, miarke sukcesu, lyzke glukozy, witamine E, pronutrin, dwa razy w tyg siemie i dwa razy w tyg kefir.
BASZNIAKefir 👀? Taki zwykły, ludzki? A jaki ma on wpływ na kobyłkę?
Basznia bardzo ci dziekuje za wyjasnienia. Twarda babka z tej twojej babci,ze tak daje rade. Od jakiego czasu nie karmisz owsem? Chodzi o problem z gryzieniem,czy jakis inny powod? Ja sie zastanawiam czy nie zaczac karmic pelnoporcjowo mojego seniorka. Chcialabym zeby mi na zime nie spadl z wagi.
18 października 2012 20:57
basia16816, kefir. Wet zalecil, na flore bakteryjna.
Miszka, Babcia nie moja, w pensjonacie u mnie 🙂 Owsanie dostaje od zimy zeszlej, kiedy bardzo podupadla na zdrowiu, okazalo sie, ze nie przyswaja najprawdopodobniej.
Dziewczyny, czy mogę zalać ciepłym meszem (siemię lniane+ otręby + owies) zwykłą dzienną dawkę podstawowego musli Sukcesa i nie wywoła to w samym musli żadnych niekorzystnych procesów? W sensie, nie zaparzy się, nie będzie szkodliwe dla konia?
Wydaje mi się, że nie, ale ktoś mnie nastraszył i wolę zapytać dla świętego spokoju...  👀
18 października 2012 21:39
Na pewno nie zaszkodzi.
Dzięki  :kwiatek: Uff... Czyli jednak mam dobrą intuicję 😀
[quote author=katija link=topic=25.msg1557374#msg1557374 date=1350557557]

tylko, ze epony kosztuja 54zl za 3 kg, a muhldorfer, albo maxi rice kosztuja 135-140 za 20kg.

Epona jest w 5 kg opakowaniach
[/quote]

Tak, był błąd na stronie. Już poprawione: 5 kg - 54 zł
to nadal daje 216zl za 20 kg 😉
Ja raczej skuszę się na te: http://www.equi-point.pl/maxeglo-stabilizowane-otreby-ryzowe-18kg-p-2432.html

raczej sie na nie nie skusisz, poniewaz nawet na tej stronie, ktora podlinkowalas sa niedostepne. w ich miejsce sa maxi rice. i sa niestety drozsze. max-e-glo sa wytestowane i byly bardzo fajne, jednak przestano je produkowac. muhldorfer za 20kg kosztuje 135zl, maxi rice odrobine wiecej.
ja sama jeszcze nie dawalam, ale widze swietne efekty po koniach w stajni, ktore dostaja. nie tyja od nich,a nabieraja masy, nawet te, ktore nie pracuja zbyt regularnie.
katijadzieki, nie zwrocilam uwagi na dostepnosc 😤 W takim razie chyba bede kupowala muhldolfer.
Przepraszam za brak polskich znakow-pisze z telefonu.
Czy ktoś, kto karmi lub karmił konia paszą Red Millsa formula gold balancer, mógłby mi powiedzieć czy na worku nie ma podanego dokładniejszego składu niż jest podany na ich stronie ? Nie chce mi się wierzyć, że nie ma tam innych pierwiastków śladowych prócz miedzi. Chodzi mi o zawartość cynku, manganu, żelaza i selenu. Czy znajdzie się jakaś dobra dusza, która mi powie czy są w tej paszy powyższe pierwiastki i jeśli tak, to w jakiej ilości ?
Dziękuję  :kwiatek:
Czy ktoś, kto karmi lub karmił konia paszą Red Millsa formula gold balancer, mógłby mi powiedzieć czy na worku nie ma podanego dokładniejszego składu niż jest podany na ich stronie ? Nie chce mi się wierzyć, że nie ma tam innych pierwiastków śladowych prócz miedzi. Chodzi mi o zawartość cynku, manganu, żelaza i selenu. Czy znajdzie się jakaś dobra dusza, która mi powie czy są w tej paszy powyższe pierwiastki i jeśli tak, to w jakiej ilości ?
Dziękuję  :kwiatek:

ja karmię... ale worek jest w stajni... Postaram się pamiętać i sprawdzić...

Druga (być może efektywniejsza) metoda - to zadzwoń do dziewczyn z Red Millsa i zapytaj albo poproś o szczegółowe informacje odnosnie pozostałych pierwiastków (jeśli nie mają, to zwrócą się do producenta).
A+A jeśli mogłabyś sprawdzić, to byłoby super  :kwiatek:.
Jak na worku nie będzie tych danych, to zadzwonię do dziewczyn z Red Millsa  🙂.
ajstaf, W katalogu jest tak:

Miedź 300 mg/kg
Witamina A 90,000 iu/kg
Witamina D3 12,000 iu/kg
Alfa Tokoferol (Witamina E) 1,200 iu/kg
Wapń 2.8%
Fosfor 1.2 %
cranberry   Fiśkowo-Klapouchowo
19 października 2012 19:51
Mam pytanie, otóz zakupiłam mojej szkapinie sieczke rehe plus. Sieczka ta jest delikatniejsza w strukturze niż wczesniej skarmiana od Pana Podkowy. Tamtą  zwilżałam wodą lub dodawałam probiotyk, by dobrze wymieszać z suplementem i było ok. Natomiast zastanawiam się, czy sieczkę epony równiez zwilzać. Gdzieś czytałam , że takie dlikatne sieczki nie powinny byc raczej podawane zwilzone ponieważ mogą przytykać konia. Jak to jest dokładnie?
cranberry, ja wszystkie sieczki, ktore mialam podawalam na sucho. nie wydaje mi sie, zeby byla koniecznosc ich moczenia.
Julie, katalog udało mi się znaleźć, ale jak na paszę typu balancer, ten skład wydaje mi się trochę ubogi. Dlatego pytałam czy może na worku nie ma dokładniejszego składu  :kwiatek:.
ja daje ześrutowany owies, jęczmień i przenice kupiony u rolnika. długo przed podaniem zaparzam zeby wystygło. przez zime dołączam cały słonecznik, siemie, otręby i mieloną kukurydze. Jakaś marchewka i jabłko tez sie znajdą. przez cały rok ma dostęp do soli z witaminami.
Lanos a ile koń pracuje? pszenica 🙂
uważaj żeby koń się nie przytkał. Ja bym takiej wybuchowej mieszanki nie polecała.
Lanos masz konie w ciężkim treningu?  🤔
owies, jęczmień, pszenica, kukurydza, siemię, otręby (pszenica i otrzęby trochę się wykluczają)... toć to bomba energetyczna (i cukrowa i...)
białkowa🙂....poza tym taka mieszanka ma dużą ilość białka a małą włókna surowego.
Nie wiecie jeszcze ile tego jest i jaki jest stosunek ilościowy treściwego do siana 🙂 mój koń też miał kiedyś taką dietę jakiś czas (tylko bez pszenicy) ale w sumie wszystko razem nie przekraczało 2 kg na dobę przy 15 kg siana ze stałym dostępem 🙂
tak liczy się ilość, ale w Tej mieszance nie ma ,,rozcieńczacza'' tak dużej ilości białka na jeden posiłek, siano swoją drogą bo wg mnie nie ważne co koń dostaje powinien mieć stały dostęp do siana/trawy.
Zależy też ile koń pracuje.
No nie ma co świrować 🙂 To jak siano leży pod żłobem z treściwym posiłkiem a nie jest "wsiekane" do żłobu, to jest aż taka różnica? Oj chyba nie 🙂 Mój koń je najpierw siano a potem treściwe i jeszcze sięga po siano w czasie jedzenia treściwego.
Epona Musli Comfort - podawał ktoś?  🙂  zamówiłam i zastanawiam się czego się spodziewać  🙂
Cejloniara, sory, ale dieta podana przez Lanos, brzmi jakby miala co najmniej ciezkiego slazaka, co najmniej 8 godzin dziennie ciagnacego plug na ciezkiej glebie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się