Jakie pasze dajecie swoim koniom?
moja kobyła dostaje paszę Besterly Basic, oraz raz w tygodniu mesz Marstalla. jeśli chodzi o paszę to dobrej jakości moim zdaniem tylko nie trafiona dla mojej, bo nosi ją cholernie. mesz fajny, czasem sama mam ochotę go spróbować - wada: drooogi. jak skończymy paszę to mam zamiar kupić musli Bayleys Everyday High Fibre Mix - miałam próbkę, super!
btw. jakie mesze możecie polecić? dobra jakość i w miarę rozsądna cena?
Perszeron, dzięki dzięki! ten drugi mesz wygląda bardzo zachęcająco 🏇
Mój koń absolutnie wybiera ten drugi mesz.
Miałam okazję też wypróbować ziołowy, ale niedzielny rządzi 🏇
Wiem, że było pytanie, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Co sądzicie o Havensie DraversBrok?
Ktoś podaje może?
czy ktoś jeszcze oprócz mnie daje sieczkę Pegasus Chaff i miał przypadek spleśnienia??? zostało mi 1/3 worka, wczoraj zaglądam do worka a tam syf i malaria... w domu to samo, mama dzwoniła że jej worek spleśniał. WTF? :/ termin ma niby ok, czyżby warunki przechowywania nawaliły? nie stoją te worki na słoncu, ale w miejscu gdzie jest ciepło, worek foliowy 🙁
zamówiłam paszę i sieczkę z Epony, zobaczymy czy fajne 🙂
maison, dawałam krótko DraversBrok, koń miał dość spory zastrzyk energii po tej paszy.
Gilian dzięki, wczoraj zamówiłam jednak Eponę Strong + Vital i mesz 😉
Dawałam sieczke pegasus i było ok.
ja daję Pegasusa od pół roku ciągle i też było ok. Może jakaś felerna partia? :/ pomijając to, że to już ostatni worek bo dopiero się skapnęłam, że ma w składzie czosnek 👿
miałam tego pegasusa chaff i było ok, nic nie spleśniało. Worki przetrzymywane w takiej komórce, gdzie jest chłodno i sucho.
pamirowa, a podejrzewasz od czego schudł?
no bo mój koń też ostatni zaliczył schudnięcie, a to dlatego, że zostało mi koszmarne siano + jest ciepło + skończyło się musli. Zjada owies z wysłodkami, ale spektakularnych efektów nie oczekuję. Chyba że nabuzowanego konia od tego owsa 😉 a dostaje raptem 0,5 kg.
skarmiłam około 10 worków i nic się nie działo, a raptem w dwóch taka niespodzianka...
no nic, Epona zamówiona i będziemy testować 🙂
Też dawałam pegazusa, bardzo mi się podobał, ale z przyczyn niezależnych wróciłam do Spilersa Conditioning Fibre i jesteśmy zadowolone 😉
Od niedawna mój koń je St Hippolyt Polen Musli. O efektach ciężko mi coś powiedzieć, bo dostaje je dopiero tydzień i raczej dla smaku, ale mi ta pasza się bardzo podoba. Pachnie super, a koń już dawno nie miał tak wylizanego żłobu😉
Gillian, aktualne warunki pogodowe sa nietypowe, nadzwyczaj jest wilgotno i cieplo, z moich obserwacji jedno z najbardziej mokrych i "parnych" lat, jakie pamietam. Dlatego moglo splesniec.
Donosze ze kukulki Epony bardzo wybrednym moga nie smakowac.
Moj prawie wszystkozerny wydziwia, zjada w koncu ale z ogromna niechecia - i mokre bardzo, i srednio mokre i suche. 🙄
Zato lucerna wchodzi super, 🙂
Z góry przepraszam za głupie pytanie, ale właściwie po co daje się mesz? Bo ja jestem zielona w tej kwestii, a może powinnam dawać swojemu.
pamirowa, a podejrzewasz od czego schudł?
no bo mój koń też ostatni zaliczył schudnięcie, a to dlatego, że zostało mi koszmarne siano + jest ciepło + skończyło się musli. Zjada owies z wysłodkami, ale spektakularnych efektów nie oczekuję. Chyba że nabuzowanego konia od tego owsa 😉 a dostaje raptem 0,5 kg.
Właśnie nie wiem od czego schudł. Cały dzień stoi na trawie, dostaje 1 kg owsa dziennie plus wysłodki i siano na wieczór. Z tym, że jest ciepło, jeździmy ostatnimi czasy częściej, a musli nam się skończyło. I teraz zastanawiam się co będzie lepsze. Czy zwiększyć mu owies o choćby 0,5, może brakuje mu energii i ten kilogram to dla niego za mało. Zastanawiam się nad powrotem do musli Herbic Besterly, dobrze na tym wyglądał.
Nie wiem tylko czy trochę nie przesadzam. Koń jest chudszy niż był, no zawsze był okrągły. Może wygląda nieciekawie bo nie mamy jeszcze mięśni.
kaszmirowa2302 z tego co ja wiem mesz daje się na lepsze trawienie, bo zawiera siemię lniane.
Dzisiaj widoczne efekty sieczki energetycznej dodsona+ers pellets 😀
A my jesteśmy prawie dwa miesiące na Redmilsie Formula Gold Balancer i powiem Wam że jestem bardzo zadowolona. Koń się "obudził" , idzie aktywnie do przodu... No i dawkowanie bardzo przyjemne dla kieszeni, dostaje nieco ponad miarkę dziennie.... A co najważniejsze to chyba to że niejadek wyjada wszystko do najmniejszego okruszka mimo mocnego aromatu.....
od wczoraj Integro na eponie Western Allround - zdam relacje,ale jak wszystkie pasze epony - przpeięknie pachnie i jest bardzo chętnie whcłaniany 🙂
Rzuciła się komuś w oczy może pasza zupełnie bez żadnych zbóż? I ogólnie bez cukru? Bez skrobi i melasy?
Szukam paszy dla koni zagrożonych ochwatem, niepracujących, kuców. I jedyne pasze jakie znalazłam owszem, nie zawierają w ogóle owsa, ale za to zawierają jęczmień i/lub kukurydzę, które mają jeszcze więcej skrobi od owsa...
Może jakiś granulat?
Obecnie koń jest na wysłodkach niemelasowanych, siemieniu lnianym, otrębach pszennych, łusce słonecznika i biotynie. I ta mieszanka sprawdza się super, ale koń regularnie pracuje.
Potrzebuję przestawić go na jakąś nisko energetyczną paszę na czas mojego wyjazdu, w tym czasie nie będzie pracował i szukam czegoś wygodnego do podawania (bez moczenia tak jak wysłodki).
Rzuciła się komuś w oczy może pasza zupełnie bez żadnych zbóż? I ogólnie bez cukru? Bez skrobi i melasy?
Może jakiś granulat?
A z czego robi się granulat? 😉
Może jakaś sieczka(są takie typowe dla ochwatowców, np. u Spillersa czy Dodsona),albo generalnie zostawić na dobrej, objętościowej paszy,skoro nie pracuje.
Swoją drogą czy lekiem na całe zło jest zabranie cukru w ogóle,czy zwyczajnie jego ilość adekwatna do tego co koń robi,jaki jest jego stan fizjologiczny, rasa etc.? Mnie to trochę przypomina tendencję w produktach dla ludzi typu bez cukru, bez tłuszczu.
Granulaty też robi się różne składem i układa się je jak mieszankę,tylko sam proces technologiczny jest inny i zboża, czy inne jego składniki są poddawane obróbce termicznej i "sprasowaniu" pod ciśnieniem. Trawi się trochę inaczej i trochę inaczej koń go gryzie(rozmięka na papkę), ale nie jest z plastiku.
Latent Pony, może Marstall Vito?
LatentPony w UK wszystkie kucyki zagrożone ochwatem dostają Spillersa Happy Hoof (
http://animalia.pl/produkt,10732,537,spillers-happy-hoof-sieczka-witaminizowana-20kg.html) i wydaje się że on dostarcza wszystkich potrzebnych substancji a zagrożeni ochwatem jest znacznie obniżone.
Myślałam właśnie o happy hoof, albo o safe&sound z Dodsona.
ten spillers jest super i konie go chętnie jedzą
widziałam jeszcze healty hooves dengie, ale nie wiem czy w Polsce to jest gdzieś dostępne, a to też fajna pasza dla 'ochwatowców'
Latent Pony, wybór jakiś jest, zalezy, czy koń będzie w tym czasie pracował, czy nie. Takie wygodne to mogą być takie: (spiszę Ci te już tu podane dla wygody).
Spillers Happy Hoof (sieczka)
Marstall Vito (muslosieczka)
St. Hipolyt Equigard (muslosieczka)
D&H Safe&Saund (sieczka i troszkę musli)
Eggersman ReVital Cubes (granulat na bazie ziół i otrębów ryżowych, bez zboża, ekonomiczny dość)
Baileys LoCal balancer (balancer dobry na czas bez treningu, gdy nie potrzeba dodatkowej energii i mało skrobi ma)
Pogrubiłam te, które miałam 🙂 Marstallem Vito karmi Burza od dawana i też bardzo zadowolona.
Moze dieta glownie siano/trawa i sieczka z niewielkim dodatkiem musli, albo poprostu któras z tych specjalistycznych pasz dla koni zagrozonych ochwatem albo dobrze wykorzystujacych pasze. Nie wiem jak w PL z tymi paszami, ale w UK ogromny wybór, wiec cos powinno Ci spasowac 🙂
Dla kuca na czas bez pracy to chyba najlepszy będzie tylko balancer, który uzupełni to, czego nie ma teraz w sianie i pastwisku. Wyjdzie Ci też najbardziej ekonomicznie. Taki balancer jak np. Baileys (kupisz i zamówisz łatwo) albo taki z tej nowej firmy, o której chyba jakiś czas temu pisała A+A? 🙂