Jakie pasze dajecie swoim koniom?
Również dopisuję się do wielbicieli Besterly Herbic 🙂
W grudniu Rudy przeszedł poważną chorobę, przez co sporo stracił z masy, więc efekt przytycia jest u nas jak najbardziej pożądany. Teraz koń wygląda wreszcie jak koń, ma błyszczącą sierść i ma fajną energię, nie przypala się ale i nie zamula.
Dostaje dwie miarki dziennie, czyli ok.1,5kg plus owies.
Pasza pięknie pachnie, wszystkie konie się cieszą podczas karmienia.
Fakt, że efekt oddechowy żaden, ale Rudy tak czy siak zjada Secretę Pro 😉
Myślałam nad Sinfonie, ale chyba mnie to pożre finansowo, a po Sekrecie widzę efekty.
zduśka-mój to coś bardziej pokroju fiorda😉 koło 153cm w kłębie i aktualnie budowa bardzo drobna
san- podaje dostępny w skupie zbóż granulat dla koni rekreacyjnych pół kg miarki owsa i pół granulatu-tak zaleciła mi wetka, teraz granulatu nie mam, więc koń dostaje więcej owsa
fioukova- co do owsa to niestety wiem, że koń nie powinien go aktualnie zwłaszcza w nadmiarze dostawać, ale nie mam w tym momencie dostępu do jęczmienia-znajomi, którzy dostarczają owies jęczmienia już nie mają
stąd pytanie o granulat ze słonecznika, bo opis i znane mi właściwości kuszące podobnie jak cena, a pasze gotowe w wyższych cenach bywają problemem, bo raz kasy więcej raz mniej, a nie chce ciągle paszy zmieniać...
incognito - nie wiem, jak to się ma z granulatem słonecznika. Ciekawa jestem, ile w nim tłuszczu... Ogólnie słonecznik jest raczej dodatkiem niż paszą podstawową ze względu na dużą oleistość. Jakie jest zalecane dawkowanie takiego wynalazku? Ciekawa jestem, czy producent przewidział to jako ew paszę podstawową.
Ja to bym jednak zainwestowała w musli po prostu. Takie np pasze z półki Besterly czy EquiFirst to koszt ok. 60zł na worku podstawowego musli.
incognito - nie wiem, jak to się ma z granulatem słonecznika. Ciekawa jestem, ile w nim tłuszczu...
7.04- 7.7 % w kilogramie (w zależności od wersji-letnia czy zimowa).
ovca - no to chyba spoko, jak na moje chłopskie oko 😉 Tylko może niech ktoś mądry powie jak się ma słonecznik na podstawowe? Rany, parę postów jeszcze i zacznę pisać wiersze...
Nie chce podawac samego granulatu z tego słonecznika, a pół na pół z owsem, żeby koń nie dostawał tak dużo owsa, a zamiast części owsa miał coś innego co dostarcza wartościowych składników odżywczych,pomoże mu nabrać ciałka i wiadomo nie zmiecie mnie finansowo...
incognito - powiem tak, na 100% jest to lepsze niż po prostu faszerowanie go owsem. Na pewno nie jest to najlepsza z możliwych opcji, ale myślę, że będzie ok. Na pewno warto spróbować. W sumie to niemal cokolwiek lepsze niż ten owies przeklęty 😉
Fioukova- dziękuje za rady i pomoc😉 tak też zrobie-zamówienie ten granulat na próbę i zobacze co się będzie działo, bo póki co koń wręcz tańcuje w ręce, a żebra dalej na wierzchu...
Kayra- podjęłaś już również jakąś decyzje odnośnie tego granulatu?pytam, bo możliwe, że 1 go nabędziesz, a wtedy prosze o podzielenie się spostrzeżeniami
Ciągle czekam na spillersa, póki co dojechał mi herbic.
Herbic miał byc takim smaczkiem, do dorzucenia do meszu, może do żarcia symbolicznie poł zalecanej dawki. póki co będzie dodatkiem do owsa i spillersa.
Pasza jest ładna. niezbyt kleista ale nie pyląca. wygląda i pachnie w porządku. niestety nijak nie pachnie ziołami, ledwo wyczuwalna nuta ziołowości. za to zalana wrzątkiem rozsiewa baaaardzo mocny zapach.
jaka jest zalecana dawka besterly herbic? bo na worku nie wiem nic o dawkowaniu.
Isabelle - 3-5kg, a z owsem 2+2kg dziennie, jak każda pasza Besterly... Ogólnie dawkowanie u nich jest dziwne. Wszystko tak samo, nie ważne, jaki koń, co robi etc.
fioukova, a dawkowanie spillersa maint senior? jak to ogólnie dobrać do konia na okolo 3 kg owsa do tej pory? moze byc mocniej energetyczne łącznie, bo dziś dziewczynka nie miała chęci do ruchu i może się głowę jednak opanuje przy regularnej robocie 😉
cały czas się zastanawiam czy maint czy conditioning powinno być lepsze, w kazdym miejscu opis inny :/
incognito, zastanawiam się nad tym cały czas. Ja mam kuca, który praktycznie nie je owsa, dostaje bardzo malutko. Słonecznik też energetyczny, a mały ma jej wystarczająco 🙂
Szukam tez czegoś nisko energetycznego, żeby mi przybrał na masie.
Ja dziś otworzyłam Spillersa Senior Maintance 😀 Wygląda całkiem fajnie, a koń dzisiaj przez 10 min lizał żłób 😁 😁 Chyba mu smakuje, dam znać czy się po tym nie roztył.
Isabelle - pełnoporcjowo zaleca się ok. 3kg dla konia średnio pracującego, w średniej kondycji, o wadze ok. 500kg. Nie wiem, jak to się ma energetycznie - jak wrażenia do tej pory? A dawkowanie zależy od zasobności portfela 😉 ogólnie polecam system polegający na przyjęciu maksymalnej dziennej dawki paszy, na którą cię stać i za którą jesteś gotowa zapłacić, dodanie do tego odpowiedniej ilości owsa, żeby uzyskać odpowiednią dawkę paszy treściwej (czyli 300-600g/100kg dziennie w zależności od uwarunkowań danego egzemplarza), i na tej bazie kombinowała z energią. Czyli zakładamy, że koń w sumie ma dostać te 3kg i w tej ramie operuj zasobami 😉
A co do wyboru paszy - krótka piłka. Main. dla koni w dobrej kondycji wymagających tylko jej utrzymania, Cond. na podtuczenie i pomoc koniowi. Z drugiej strony, jeśli zwierzę pracujące normalnie, to mimo wszystko Cond. ze względu na skład, a także fakt, że starszym pracującym koniom zawsze się pomoc przyda. Ryzyko z Cond jest takie, że może ci zwierzę trochę utyć (choć w treningu powinno pójść w mięśnie, bo to jest coś typu Build-Up i Convalescent w jednym), na Main - że może mu brakować energii a przy pracy może zacząć lekko spadać, bo nie będzie miało odpowiedniego zaplecza. Poza tym, są to na tyle podobne pasze, że można je dosyć często zmieniać, więc jeśli po skarmieniu dwóch worków stwierdzisz, że to jednak nie do końca to - zawsze można zmienić.
A takie najlepsze, prawdziwe informacje uzyskasz pisząc, uwaga - na Facebooku! 😀 Ich tablica jest
tutaj, po prostu nakreśl pw, tylko obowiązuje język angielski.
Kayra - ale paszy szukasz czy zamiennika niepaszowego?
fioukova, może być i pasza i jakiś zamiennik. Teraz dostaje rano owies, a na wieczór musli z otrębami.
Czytam opisy w sieci i Wasze opinie- skończymy zaczęty worek paszy i wypróbujemy ten Conditioning Mix (mój 13-latek pewnie poczuje się dotknięty jak mu sypnę paszą dla seniorów 😉 😉)
Czy ktoś karmił paszą Nutri Star Hippolyta? Jestem łasa na opinie.
Kayra - a jakie musli dostaje? I jak z zapotrzebowaniami konia na energię, co on robi, oraz jak bardzo i szybko ma utyć?
fioukova, teraz dostaje aileys Everyday High Fibre Mix plus otręby. Owsa dostaje niewiele tylko rano do pół miarki max. To jest kucyk walijski, chodzi pod siodłem 5 razy w tygodniu, raz lonża, w tym raz ew. dwa razy skoki (dopiero zaczyna). Energii nie potrzebuje dużo bo go rozsadza, nawet przy małej ilość. Plus do tego jest nerwowy i szybko się spala.
Kayra, A wysłodki buraczane? Eggersmann kombi pellets jeszcze jest dla kuców, może dałoby radę spróbować.
incognito, Chciałam napisać to samo do Fioukova. Besterly basic masz za 42 zł 25 kg, o ile dobrze pamiętam. EquiFirst poszedł w górę, ale ich granulat też chyba kosztuje max 50 zł. Granulat Baileysa Everyday High Fibre Cubes kosztuje 60 zł (wysyłka gratis), więc też całkiem znośnie. Nie pamiętam, żeby któryś z tych granulatów dodawał energii. Na pewno nie baileys, bo mój koń, który bywa nadpobudliwy, to w tej chwili wcina i nadpobudliwości nie zarejestrowałam. 😉
Btw, jest jeszcze dostępny w Polsce Hoveler Krauter musli? Czy to nazwę zmieniło?
Sankaritarina, o dziękuję zaraz zobaczę 🙂
Chciałam mu też zmienić musli na st.hippolita, spillersa albo panto.
Ja podawałam Baileysa Everyday High Fibre Cubes, mój czubek również nie wyrażał niepotrzebnej nadpobudliwości. Teraz przeszliśmy na Everyday High Fibre Mix, bo mój koń lepiej wcina musli niż pelletki.
Prosiłabym o jakies opinie na temat sieczek P. Podkowy 🙂
moze ktoś karmi już ? jakie macie opinie?
konie moje odmówiły spozycia sieczki baileys ;/
edit:literówka, + uprzedze odpowiedzi, ze o tych sieczkach juz duzo było, to wiem, ale interesuje mnie opinia osób które zaczeły regularnie podawać sieczki, interesuje mnie relax
Sankaritarina http://sklep.centaurus.org.pl/hoeveler-kraeutermuesli-20-kg.htmlhovelera jest chyba generalnie coraz mniej w ofertach sklepów
Kayra - Sankaritarina dobrze pisze, wysłodki! 😉 Wysłodki działają cuda. Ja bym na twoim miejscu w ogóle wycofała owies (bo co to jest pół miarki) i zastąpiła to niskoenergetyczną paszą, skoro koń nadpobudliwy.
Z pasz proponuję w takim razie Spillers Cool Mix - dla mnie opcja numer 1 - lub Nutri Horse Classic (widziałam konie wyprowadzone tą paszą z mega dołka). Jeśli będzie kolegę dalej nosić można zastosować już ekstremalnie nisko energetyczną paszę, mianowicie Eggersmann Struktur Mix, o energii na poziomie 8.5MJ (podane wyżej pasze mają ok. 10MJ, owies jakieś 11.5). W ofercie Hippolyta i Panto nie przypominam sobie niczego odpowiedniego, ale warto spytać jeszcze użytkowniczkę panterka-23. Można też się przyjrzeć Muehldorferowi, dokładnie 5 Korn Plus i ew. Araber Special, ze względu na niskie dawkowanie i małą zawartość białka.
Ja bym karmiła rano paszą w ilości ok. 1 miarki (biorąc pod uwagę gęstość tych musli, powinno to być jakieś 800g), a na kolację dawała wysłodki z otrębami i sieczką, jeśli chcesz to możesz dorzucić garstkę słonecznika (i wyjdzie znów ok. 800g). W sumie powinno wyjść jakieś 1,5kg żarcia dziennie. Do paszy możesz dodawać łyżkę oleju. I dużo siana, najlepiej niech cały czas ma. I powinno być ok.
Sankaritarina - Hoveler Original Krauter Musli jest nadal w Polsce, choćby w animalii 😉
fioukova animialia nie sprzedaje już hovelera 😉
Kayra
Ja od dłuższego czasu ( ponad pół roku) podaję st hipollyt krauter polen musli kucykowi, dostaje ok 1,5 kg na dzień plus sieczkę D&H fibergy do każdego posiłku 1 duuużą garść , ok 10-20 ml oleju, dodatkowo otręby ryżowe max e glow ( ale dlatego, że obciążony dużą ilością pracy), zero owsa, kuc grzeczny i wygląda bardzo dobrze.
Podawałam też egerssmana Cool musli około 2-3 worków (jak była promocja), też było ok.
Mam zamiar zrobić za jakiś czas zmianę na D&H& pasture Mix i zobaczyć, która pasza lepsza 😉
Chociaż przeczytałam na revolcie, że St hipollyt lepszy, ale jak się sama nie przekonam nie będę wiedziała 😉
fioukova, dziękuję Ci serdecznie :kwiatek: najgorzej będzie zejść z owsa, bo niestety stajenni u nas leża i kwiczą... Sami sobie regulują dawkę. Nie dam rady niestety ich przypilnować. Siana dostaje więcej i nie dojada, wkopuje to pod siebie. Wieczorne posiłki już są całkowicie robione przeze mnie. A w wysłodki na pewno się już zaopatrzę 🙂
Jesli chodzi o Hippoyta to myślałam o HIPPOVET Polen Krautermusli.
Edit.lit.
fioukova, wychodzi na to, że te seniory spillersa sa bardzo bardzo podobne. wybrałam maint, bo gdzieś w opisie polecano dla aktywnych seniorów, którzy muszą "sprostać wyższym wymaganiom i pomóc w rozbudowie muskulatury". a teraz wychodzi na to, że conditioning działa bardziej jak build up.
dawkowanie to jakaś magia. chcę dawać pełną dawkę zalecaną spillersa (3 kg, 5 kg?), do tego pół dawki zalecanej besterly i owies w ramach "energii dodatkowej" załóżmy, że zalecana dawka spillersa to 3 kg.nie mam możliwosci poza wyjątkami w postaci meszu i podwieczorku, żeby karmic 3 razy dziennie. to widziałabym to tak
dawka poranna
1,5 kg spillers
1kg besterly herbic
1kg owies
dawka wieczorna
1,5 kg spillers
1kg besterly herbic
1kg owies
będzie dobrze na dzien dobry? jak energii braknie to będe kombinować. chodzi mi bardziej, czy skarmianie 3 kg spillersa to dobra dawka?
fioukova, jesteś moim idolem 😅
Martuha, Dzięki za link.
fioukova, Nooo, właśnie, Animalia wycofała, Mksklep też. Animavet też nie ma. Pomyślałam, że to w ogóle zostało wycofane. Choć jak zobaczyłam cenę w tym Centaurusie, to jednak i tak zrezygnuję. Choleraż, zapomniałam ile to kosztowało. A i tak poszło w górę, bo coś mi świta, że za stówę kiedyś kupowałam.
Cedryk, Dooodson, Doooodson rządzi! 🙂
Kayra Proszę. 🙂