Jakie pasze dajecie swoim koniom?

zielona_stajnia, No, ale w musli też jest przecież granulat. Niewiele jest musli-musli (jest jakieś w ogóle?), większość to musli pomieszane z granulatem, także w zasadzie, każdy podaje granulat. Choć i tak lepiej wygląda musli-granulat. 😉
Odnośnie stwierdzenia, że "każda pasza rozdrobniona jest dla konia nieodpowiednia" to znaczy, że nieodpowiednie jest i musli i granulat?
[quote author=zielona_stajnia link=topic=25.msg1252160#msg1252160 date=1326032726]
np. marka preparatów Equistro to produkty Biowet Drwalew z Gorzowa Wlkp 😉.

Możesz to jakoś sprecyzować? 🙂

Ja myślę, że z Sukcesem to raczej nie chodzi o to kto to wytwarza i gdzie. Kurde podawałaś te pasze? Wyglądają syfnie. Suplementy jeśli chodzi o skład niby ok. ale już wiele osób pisało, że badania krwi po i przed podawaniem się nie zmieniły (a zmieniały się pod wpływem podawania suplementów innym firm). Jednak coś z tym Sukcesem musi być nie tak, nie uważasz?

[/quote]

Ja mam w stajni 2 osoby dające sukces. Nie wiem jak ich konie, ale widziałam pasze, i mówiąc szczerze wygląda bardzo fajnie. Zwłaszcza musli energetyczne😉
Nasza cała szkołka jest karmiona tą paszą i konie również wyglądają bardzo fajnie. Ale nikt tu się w badania krwi nie bawi.
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
09 stycznia 2012 08:32
panterka-23, a ja nigdzie nie pisałam na temat tego jak wychodzi finansowo. Napisałam tylko, że musli to mocno podrożało. I za co ten najazd na mnie?
Dava   kiss kiss bang bang
09 stycznia 2012 08:37
[quote author=Dava link=topic=25.msg1252176#msg1252176 date=1326055639]
[quote author=zielona_stajnia link=topic=25.msg1252160#msg1252160 date=1326032726]
np. marka preparatów Equistro to produkty Biowet Drwalew z Gorzowa Wlkp 😉.

Możesz to jakoś sprecyzować? 🙂

Ja myślę, że z Sukcesem to raczej nie chodzi o to kto to wytwarza i gdzie. Kurde podawałaś te pasze? Wyglądają syfnie. Suplementy jeśli chodzi o skład niby ok. ale już wiele osób pisało, że badania krwi po i przed podawaniem się nie zmieniły (a zmieniały się pod wpływem podawania suplementów innym firm). Jednak coś z tym Sukcesem musi być nie tak, nie uważasz?

[/quote]

Ja mam w stajni 2 osoby dające sukces. Nie wiem jak ich konie, ale widziałam pasze, i mówiąc szczerze wygląda bardzo fajnie. Zwłaszcza musli energetyczne😉
Nasza cała szkołka jest karmiona tą paszą i konie również wyglądają bardzo fajnie. Ale nikt tu się w badania krwi nie bawi.

[/quote]

Ja osobiście widziałam z Sukcesa lucernę i mesz i wyglądały dramatycznie  🤔  Musli szczerze nie widziałam, więc nie wiem.

Jakby ktoś miał ten art. ze Świata Koni to podlinkujcie 🙂 Bardziej zastanawiałam się nad badaniami zagranicznymi z racji właśnie tego, że tam często karmią tylko granulatem albo granulatem i owsem. Wydaje mi się, że musieli badać, czy to nie ma negatywnego wpływu na układ trawienny skoro od wielu lat tak karmią  🙂
Kawusia a jakiego Red Millsa brałaś? I jak Ci się ta pasza podoba?
Koniczka - absolutnie nie miałam zamiaru na ciebie najeżdżać - przecież tylko rozmawiamy 🙂 masz prawo mieć swoje zdanie a ja swoje. Przepraszam jak obraziłam, uraziła itp  :kwiatek:
kończę offa

Kawusia   słodka kawa z mlekiem i już bez vanilii :(
09 stycznia 2012 09:04
BaŚ, zamówiłam tuż przed długim weekendem więc jeszcze jej nie mam w domu, wzięłam Stud Cubes dla klaczy wysokoźrebnej i roczniaczki. Ponieważ to granulat więc pewnie wizualnie niewiele da się o nim powiedzieć także zdam relację za jakiś czas jak przetestuję na futrach. W każdym razie cena w miarę ok i o marce też słyszałam pochlebne opinie więc spróbuję 🙂.
Od trzech tygodni podaję Pavo Podo Lac, dla źrebnych. Jestem zadowolona, zresztą nie perwszy raz 🙂
A czy ktoś ma jakieś doświadczenie w podawaniu tego:
trawokulki
Firma tylko dla przykładu. Chodzi mi o postać siana.
nie podają składu ale powinny zawierać dużo włókna
[quote author=panterka-23 link=topic=25.msg1252359#msg1252359 date=1326101109]
nie podają składu ale powinny zawierać dużo włókna
[/quote]
Tak gdzieś skład jest. Tylko chodzi mi o skutki. Koń to je chętnie?
Moja klacz jest po dentyście i jeszcze tak mamla siano .
I zastanawiam się czy jej nie ułatwić jedzenia.
zawsze mówiło się, że właśnie granulat jest gorszy od musli, bo nie wymaga tak intensywnego żucia, namacza się śliną na papkę (zresztą i niewiele tej śliny stymuluje) i taka ciapaja wędruje przez przewód pokarmowy, a wiadomo, że u konia żucie twardszej paszy jest wskazane.
Wieczorem zeskanuję artykuł i wrzucę.
Tania - trawo kulki są właśnie szczególnie polecane dla starszych koni i tych które mają problemy z przeżuwaniem. Hipolitowskie można podawać np na mokro co ułatwia żucie pewnie inne też można podawać na mokro i sucho ponieważ one pęcznieją

myślę, że je chętnie bo to ziołowo trawiaste jest
zawsze mówiło się, że właśnie granulat jest gorszy od musli, bo nie wymaga tak intensywnego żucia, namacza się śliną na papkę (zresztą i niewiele tej śliny stymuluje) i taka ciapaja wędruje przez przewód pokarmowy, a wiadomo, że u konia żucie twardszej paszy jest wskazane.

No właśnie ja tak pomyśłałam,że się zatka. Hibpolyt też to robi?
Agrobs
http://www.hippolyt.pl/Pre_Alpin_Wiesencobs-152.html
Taniu ale pytasz teraz o trawo kulki czy pellets?
druga rzecz to zęby i trawienie z mniejszym użyciem śliny
generalnie każdy granulat tak samo
różnice mogą być po prostu w składzie, ile w jakiej firmie tam treści, a ile śmieci
druga rzecz to zęby i trawienie z mniejszym użyciem śliny
generalnie każdy granulat tak samo
różnice mogą być po prostu w składzie, ile w jakiej firmie tam treści, a ile śmieci

Endurka, ale to nie granulat!
To takie kulki. Jak pączki. (chyba)
Skład:
Białko surowe-10.40 Tłuszcz surowy-2.00 Włókno surowe-30.00 Popiół surowy- 11.00
myślałam, że pytasz ogólnie

trawokulki są kulkami tylko z nazwy

to jest klasyczny granulat, dawałam go kobyle namoczony po wymieszaniu z owsem, bo jest smaczny i każdy dodatek z nim wejdzie u nas

są dwa rodzaje - bardziej i mniej zbity, w praktyce wizualnie prawie się nie różnią
Popatrz, a na zdjęciu to wyglada na takie duże.
Jak kulki = pączki.
Kupiłam na próbę. Zobaczymy. Bedę raportować.
bo to jest gruby granulat, przekrój pow. centymetra na oko 😉
zobaczysz 🙂
[quote author=panterka-23 link=topic=25.msg1252403#msg1252403 date=1326103063]
Agrobs
http://www.hippolyt.pl/Pre_Alpin_Wiesencobs-152.html
Taniu ale pytasz teraz o trawo kulki czy pellets?
[/quote]
O trawokulki.
[img]http://www.atos.sklep.pl/files/siano[1]_m.jpg[/img]
Na zdjęciu wyglądają na wielkie. Może worek taki maleńki?  😉
Dava   kiss kiss bang bang
09 stycznia 2012 10:32

Wiesz, jak jest z tym określeniem 'zawsze mówiono'  😉  Prawda jest taka, że w wielu stajniach karmią tylko granulatem i jakoś nie widać problemów trawiennych i innych. Dlatego się właśnie pytam o jakieś art. naukowe na ten temat, bo ktoś chyba musiał zająć się tym aspektem.
Tania- jak się cofniesz kilka stron w tym wątku, to wstawiałam zdjęcia tego produktu. Na wstawionym przez ciebie to worek jest maleńki. Trawokulki Muehldorfer to granulat o długości ok.4cm i średnicy (tak jak Endurka mówi) ponad 1cm.
Taniu, ja dawałam to na sucho, też jako cukierki/nagrody, ale po 2 tygodniach mniej więcej koń zaczął zostawiać to w żłobie i już nawet jako cukierka nie chciał. Mi się to wydawało dość twarde do pogryzienia, może źle, że dawałam na sucho ale na mokro to już  wogóle by nie zjadł, bo bardzo nie lubi papek.
Czy Hoveler ma tak mały wybór pasz jak tu przedstawiony ? Nie mogę znaleźć nic odpowiedniego... http://equishop.pl/kat,155,pasze-Hoveler
croopie tu jest chyba wszystko, ale szczerze to nie jestem pewna:

http://www.atos.sklep.pl/?p=p_142&sName=pasze-hoveler
Pod obydwoma linkami jest tylko cześć oferty.
a gdzie jest wszystko?? U przedstawiciela pewnie :P:P

PS: Klami spać!!
Nie wiem gdzie w necie szukac, może strona blattin?? Czy jakoś tak sie główny dystrybutor nazywa ??
W domu mam katalog papierowy.
P.S. Wiem.... ale musze najpierw coś zjeść. Tradycyjnie przed lapkiem. 😉 I zaraz uciekam.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się