Jakie pasze dajecie swoim koniom?
Jak wygląda vito na fotkach sprzedawcy to ja wiem!! 😉 Jak wygląda na żywca? 🙂
Czosnek?? o nie... 🙁
Zrobię Ci foto nie umiem opisać paszy 😉
Cejloniara, napisz do nich o próbki jeśli boisz się że Ci koń nie zje, albo ja Ci podeślę jakoś troche i tyle 🙂
Dzięki Burzuś 😉 kupie sobie jeden worek, bo z Cejlonem to jest tak, że on po tygodniu dopiero potrafi zaprotestować. Kiedyś dawno temu nie chciał jeść pasz z czosnkiem a wiosną już jedną mi zjadł więc może nie będzie tak źle? No ale nie mog,ę w takim razie kupić od razu 10 worków (wtedy i taniej i z przesyłką jest ok) 🙂 Zapytałam jak wygląda, bo widziałam zdjęcia u producenta na stronie i jak incognito napisała, że jakoś tak dziwnie wygląda to zgłupiałam. Pomyślałam, że może jakaś ostra rozbieżność jest, czy co 🙂
Ja mam wrażenie, że incognito ma jakąś inną paszę po jej opisach 😉
incognito, kobieto, to co Ty w końcu nakupowałaś temu pluszęciu?? Hartoga, Hovelera, czy vito?? 🙂 a się pogubiłam no 🙂 nie tylko ja hihi
Cejloniara, Wiesz co, dla mnie vito wygląda tak jak na zdjęciu w animalii. Tylko te kawałki marchwi nie są takie duże😉 i tych białych płatków(?) nie jest aż tak dużo, ale nie ma jakiejś bardzo dużej rozbieżności. No i pasza nie jedzie tym czosnkiem na kilometr, tylko tak dosyć nieinwazyjnie. Przynajmniej mój nos tak stwierdził. 🙂
I nie jest tak, że w połowie worka nagle wszystkie dodatki nikną, a zostaje sam granulat podejrzanie wyglądający. 😉
Też uważam, że Vito pachnie przepięknie i ma bardzo atrakcyjną formę dla konia. I sama się zastanawiam, co w takim razie kupiła Incognito... bo chyba nie Vito 😎
Sankaritarina, dawaj to foto bo ja nie widzę 🙂
Burza, Ślepoku 🙂
hahahahahaha ślepoku 🙂
Jak nie będzie chciał jeść to mu powiem "A Piorek to je i nie marudzi :P "
Teraz czasem działa, jak coś marudzi na witaminki, "bo dam Frazesowi a on bardzo chętnie zje :P "
hihi
Zarówno dla mnie jak i dla M vito cuchnie 😁 kupiłam vito a wcześniej hartoga, bo nic innego nie było, podaje 3/4 vito a resztę hartoga żeby się nie zmarnował.
Koń jedno i drugie je chętnie, ale vito było o 20zł droższe-obie pasze kupowane w sklepie stacjonarnym.
Burza-chyba wiem jaką paszę kupiłam,a komentarz z tym, że śmierdze to poniżej pasa 🙄
A to podłużne zielone wygląda jak granulki-miałam kiedyś granulat i tak właśnie one wyglądały stąd napisałam o wyglądzie granulko podobnym
a mój gniadosz dostaje st.Hippolyt International Sports Olympic Claim. i mesz z tego (który po zalaniu wygląda i śmierdzi jak żarcie dla świń,jak to określiły dziewczyny w stajni). + witaminki Chevinal i lucernę : P
Oj tam, Incognito, przyznaj się: chciałabyś, żeby pasze fiołkami pachniały 😉 😉 😉
Cejloniara, Możesz mu jeszcze mówić "A Pallas wywala sieczkę, żeby się dostać do tego musli!" 😉
Zakupiłam dzisiaj witaminy Rappo vit E + selen.
Zastanawiam się czy mogę je podawać razem z olejem ryżowym i musli ( jęczmień, suszone owoce, pszenica, żyto, słonecznik, kukurydza... ). Czy może odstawić którąś z tych rzeczy ?
Witaminy mają wspomóc rozbudowę mięśni i kondycję.
Witaminy mają wspomóc rozbudowę mięśni i kondycję.
coooo, pierwsze słysze 😲 witaminy są po to, by poprawiły jakość sierści, grzywy, ogona, kopyt. przynajmniej w takim zawsze żyłam przekonaniu, mój koń je dostaje i to w wytworach naskórka zauważyłam poprawe. zreszta mały eskperyment - jeśli dobrze sie odżywiasz to masz zdrowe włosy, paznokcie, cere, ale czy masz dobrą kondycje? no jeśli przy tym uprawiasz jakiś sport to owszem, ale samoistnie to tak nie ma, i nie sądze żeby witaminy wspomagały to. oczywiście po fast foodach jest ci 'ciężko', ale moim zdaniem nie ma to nic wspolnego z kondycją, a już na pewno nie z mięśniami 🤔 raczej z układem pokarmowym.
na rozbudowe mięśni kup coś a'la build up (nie zapominając o tym że jest to pasza dla koni w treningu), do wyrobienia kondycji tez polecam regularne jazdy, bez bajerów.
Chodziło mi, że Te witaminy mają wspomóc kondycję i mięśnie - oczywiście przy regularnej pracy... 🙄
ja już chyba za stara jestem na te wszystkie wynalazki 😡 no ale witaminy na tkankę mięśniowa ? coś sie komuś pokiełbasiło, czy to mi czy tobie. prędzej to jest dodatek mineralny do paszy z jakimś tam procentem witamin niż same witaminy. na przykład takie jabłko to też niby witaminy, ale zawiera wiecej cukru tak naprawde.
więc dodatek paszowy. paszowy. jak sama nazwa wskazuje, dodawaj do paszy. jeśli musli jest pasza twojego konia, ok, podawaj z musli. olej jak wynika z moich obserwacji jeszcze nigdy żadnemu koniowi nie zaszkodził, oczywiście w rozsadnych ilościach, no i nie zapominajmy że jest tuczacy, kaloryczny. a twój koń już i tak jest niezłą kulką (patrzac po fotach), wiec po co jeszcze mu ten olej? chcesz żeby koń pękł? ja bym sobie odpuściła.
Dostaje 2 miarki owsa 2x dziennie, mamy zamiar wstawić musli i ok. 50 ml. oleju ryżowego dla ładnej sierści - nie dla masy 😉
Powiedziano mi, że te witaminy wspomagają wyrabianie mięśni i kondycję, tak też są opisane 😉
jeśli chcesz uzyskać ładną sierść to same witaminy spokojnie wystarcza, olej tylko zrobi z konia piłke.
a wiec ci powiedziano... no cóż, mi w jeździeckim powiedziano że siodło pfiff beauty jest ze skóry i tak też było napisane na metce i w internecie a jak jest naprawde to chyba wiedza wszyscy 😁 także ja bym podchodziła z dystansem do tego co jest napisane na opakowaniu.
Coś się raczej na pewno pokiełbasiło i one nie są tak opisane:
http://amigo.super.sklep.pl/product_info.php?manufacturers_id=91&products_id=3801&topSsid=f7fd3b3833c43Jeśli to te witaminy, to tam jest napisane, że:
"Zwiększają dostawę tlenu do tkanki mięśniowej, co wpływa bezpośrednio na poprawę kondycji i wydolności koni sportowych .Uczestniczą w procesie wzrostu .Wzrostu samego
KONIA a nie wzrostu mięśni.
Poza tym...:
Wskazania : słabość mięśni ,osłabienie, choroby układu krążenia, "zespół słabego źrebięcia" , zaburzenia rozrodu Ja bym się bała podawać to koniowi tak kompletnie bez badań...
Pacia, Na efekty trzeba poczekać. Efekty dobrego treningu przy koniu w typie Twojego [zachudzony i kompletnie bezmięśniowy] powinny nadejść...bo ja wiem.... po 3-4 miesiącach... ?
Sankaritarina ja wiem, że na efekty trzeba poczekać i nie spieszy mi się, żeby to było tak hop-siup 😉
Wet pozwolił podawać mu te witaminy, że mają pomóc w kondycji...
Cóż, będę mu podawać, ale i tak pracę regularną musimy kontynuować, żeby te mięśnie się podazały, bo od samych suplementów ich nie będzie 🙂
Hmm. Skoro wet pozwolił, to inna rozmowa. A wie o wszystkim innym, co chcesz koniowi podawać? Żeby nie było za dużo tego dobrego. Przesada w żadną stronę nie jest dobra. 🙁 Do jakiego musli chcesz to dodać?
Jak często i w jakich ilościach podajecie Pavo Condition eXtra ? 👀
Sonkaritarina nie pamiętam nazwy ale jest w nim żyto, pszenica, jęczmień, słonecznik i owoce. Dodawałabym go jakąś 1-1,5 miarki dziennie, bo wiem, że jakby się nie daj boże prze białkował to nie byłoby dobrze...
Fiołkami nie musi, ale śmierdzieć gorzej iż opary marihuany też nie musi 😁
ogólnie już wywietrzało trochę
incognito, ale zdajesz sobie sprawę, że koń to nie człowiek - działają na niego inne zapachy - w sumie nie zdziwiłabym się jakby się mu opary marihuany podobały...
Ponawiam : Jak często i w jakich ilościach podajecie Pavo Condition eXtra ? 👀
incognito, to żart taki... w typie 'chyba ty' 😁
zolu. moja (arabka) dostaje 1,5 litra dziennie do owsa, w dwóch posiłkach. Zaczęłam dawać za radą Epikei, chodziło nam o podtuczenie chudzinki i powiem szczerze, że po niecałym jednym worku widać efekty.
Pokora93, a ile to mniej więcej w przeliczeniu na kilogramy? 👀 Kurczę to super, że fajnie podtucza, bo mi tez na tym zależy. 😅