Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Robię rozeznanie dla koleżanki, właściciele koni z PSSM jakie paszę wam się sprawdzają? 🌷
Wracam do tematu podwyżki ceny na Natur Musli Solo 👿
Macie jakiś pomysł na tańszą alternatywę?🙏
BUCK   buttermilk buckskin
12 kwietnia 2025 09:41
charlieeee PSSM heterozygotyczny, czyli "łagodniejsza forma" oraz koń typu "do-er" - żadnej paszy nie daję tylko siano i siano plus wszystko co włókniste (wysłodki, trawokulki, otręby) i tłuste (makuch, olej) ale oczywiście zimą więcej, latem niewiele, oraz elektrolity, wit.E+Se
A ja zakupiłam dla mojego wybrzydzacza Spillers Speedy Mash i micha w końcu wylizana 😍 cieszę się jak dziecko, bo naprawdę nigdy nie miałam problemu z jedzeniem u konia, a to jest spory problem. Zjada w nim nawet Redplex i witaminy, które mu nie smakują. Oby ta chwila trwała.
lacuna   Stąpamy we dwoje po niepewnym gruncie..
12 kwietnia 2025 12:15
Dziewczyny dzięki wielkie za pomoc jeszcze raz i daje znać,ze dziadek niejadek wyżera cała wielka miskę dwa razy dziennie od dwóch tygodni 🙂 dosmaczam sieczka glyx i wjeżdża wszystko co podam 😁 niestety nie udaje się podać więcej posiłków ponieważ w ciągu dnia ponieważ denerwuje się i nie chce odchodzić od koni. Rano i wieczorem sam w swoim zakodowanym trybie przychodzi i zjada. Odkąd je ruszyło też z sianem i ewidentnie lepiej się czuje i jest silniejszy,bardziej ruchliwy. Mam też wrażenie że lepiej wygląda co potwierdził właściciel widząc go pierwszy raz od ponad 2 tygodni. Jest szansa,że jeszcze pośmiga 😀 mieszam owies,jęczmień,trochę kukurydzy (wszystko srutuje) z wyslodkami i lucerna i do doprawiamy glyxem. Oczywiście całość moczę.
BUCK   buttermilk buckskin
12 kwietnia 2025 22:10
lacuna super 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się